Alternatívne Sudety podľa Leoša Kyšu

Leoš Kyša sa vyzliekol z magického plášťa s menom František Kotleta a vybral sa do svojho kopcovitého domova – na Sudety. Ako dopadol jeho vážnejší román, bez splatteru, mágie, upírov a mimozemských dobyvateľov? A ako ho prijali fanúšikovia jeho alter ega?
jemiplano
Filmová história scifi
Blížia sa prvé slobodné voľby v Československu po páde komunistického režimu a v pohraničí to vrie. Viac ako milión Nemcov, ktorí zostali v česko-poľskom pohraničí po zastavenom odsune, sa hlási o svoje politické práva. V Prahe sa obávajú návratu komunizmu a v Bratislave začínajú snívať o silnej autonómii. A nezabudnite, že dôjde k vražde...
Ako by vyzeral príbeh Československa po Zamatovej revolúcii, keby neprebehol kompletný odsun sudetských Nemcov? V tejto knihe nájdete jedinečný pohľad na históriu, ktorá sa síce nestala, ale napriek tomu pred vami ožíva. Príbeh je inšpirovaný skutočnými miestami a osudmi.
Sudetenland. Prvé vydanie ( Vendeta (Knihy Dobrovský), 2023).
Sudetenland. Prvé vydanie ( Vendeta (Knihy Dobrovský), 2023). / Zdroj Disclaimer
Leoš Kyša sa vyzliekol z magického plášťa s menom František Kotleta a vybral sa do svojho kopcovitého domova – na Sudety.
Hneď na začiatku musím vyzdvihnúť marketingovú zručnosť pána Kyšu a jeho tímu. Na trhu nie je veľa kníh, ktoré sa neboja prísť s poburujúcou obálkou. Kým sme si u Kotletu už pomaly zvykli na nahé prsnaté ženy, tentokrát sa na obálke tasí historická dýka s hákovým krížom. Okrem obálky knihy zaujme aj žánrová namotávka. A síce, že sa jedná o dej s alternatívnou históriou.
Porevolučné obdobie rozpadajúceho sa Československa
Predtým ako sa dostanem ku knihe samotnej, musím potenciálnych čitateľov upozorniť na dejinné udalosti a ich pozadie. Bez znalosti problematiky Sudet si totiž človek len ťažko dotvorí obraz o miestnych okolnostiach a nálade v spoločnosti. Kyša sa im v knihe venuje, no odporúčam si, aspoň zľahka, prejsť udalosti zabratia pohraničných oblastí Československa, ktoré vyplývali z Mníchovskej dohody z roku 1938 a následné vysťahovanie nemecky hovoriaceho obyvateľstva z pohraničných oblastí dnešných českých Sudet po druhej svetovej vojne, v rokoch 1945 a 1946.
Samotný dej sa odohráva v roku 1990, teda v časoch, keď sa politická elita vtedajšej federácie viezla na nadšenej vlne demokratizácie krajiny. Kým sa politická vrstva radovala z ústupu komunizmu, nálada v spoločnosti bola neistá. Prechod od neustáleho sledovania štátom ku zdanlivej slobode bol náhly a pre mnohých zmätočný.
Pri čítaní knihy som sa zamýšľal, do akej miery sa odvážil Kyša zmeniť históriu a aké následky táto zmena priniesla. Alternatívne udalosti knihy spočívali v nie úplnom, ale čiastočnom odsune Nemcov zo Sudet. V skrate, do rozdeleného povojnového Nemecka, či Rakúska bola odsťahovaná len polovica ľudí. Aký to malo reálny dopad na spoločnosť v tejto oblasti o 45 rokov neskôr? Netrúfam si povedať. To bude môcť posúdiť asi ozaj len pravý „skopčák“. Jedno je ale isté. Kyša sa snažil byť v tomto ohľade extrémne opatrný. Fašistickí pohlavári a extrémistické skupiny na strane nacionalistických Čechov neboli vykreslení do takej miery, aby pobúrili dnešnú spoločnosť v Sudetách. Kotletovským fanúšikom by sa určite páčili krvilačné jatky medzi gangmi, no o tom táto kniha nie je.
Ostravský novinár a záhadná vražda
Dej sleduje židovského novinára, Daniela Lichkeho, z ostravskej Mladej fronty, ktorý prichádza do sudetského Bruntálu, dokumentovať priebeh nastávajúcich prvých slobodných volieb. Prezieravo sa stretáva so zástupcami miestneho politického spektra - nemeckými rodákmi, túžiacimi po demokratickom uznaní ich národa, a českými normalizátormi.
Predsa len, väčšinu dôležitých detailov človek zistí v miestnej krčme. A to je jedna z hlavných destinácií pána Lichkeho, ktorý sa tu, okrem iného, zaľúbi do sympatickej čašníčky. Až kým sa nestane vražda, s hlavným podozrivým Rómom s trestnou minulosťou, dej sleduje politicko-sociologickú linku a motivácie národov pohraničia.
Kým text plynie, pridávajú sa desiatky prelistovaných strán a začal som premýšľať, o čom vlastne má byť táto kniha. Hlavný hrdina sa premiestňoval z miesta na miesto. Dostal nakladačku od miestnych skinheadov. Dal si horúcu kúpeľ s dvoma mladými nahými babami. A popri tom sa na vlastnú päsť, so svojou novou láskou, vyberá objasňovať, prečo by mal Róm vraždiť starého fašistu.
Poviem pravdu, dosť ťažko sa mi chápali dôvody a motivácie hlavných hrdinov. Tí konali veľmi impulzívne, miestami nelogicky a odhaľovali skladačku tajomstva, ktoré som mal problémy pochopiť. Aj napriek chytľavému jazyku, pútavému textu a tak typickým sarkastickým vložkám, či vtipom, to na kvalite deja tentokrát ubralo.
Enormné množstvo postáv a dávno zabudnuté udalosti, ktoré v texte slúžili len ako spomienková referencia a vyšetrovateľské puzzle, ktoré muselo protagonistom šrotovať mozgy, zážitku z čítania poškodili. Vyvrcholenie, ktoré odkrylo vyšetrovanú záhadu, už spätne nemohlo zahojiť rany, ktoré som utŕžil.
Čo drží knihu nad vodou, je určite práve sonda do vzťahov Nemcov, ktorí sa vracajú ku svojim zabudnutým rodinám a zhabaným majetkom. Pohľad na druhú stranu barikády, ktorá Čechom nemusí až tak voňať - a síce uznanie politicky diskutabilných povojnových činov a ich tichá akceptácia, zahalená pod kabátom národnej hrdosti. Ťažká téma, ktorej ústredným motívom je krivda, ako dedičstvo prechádzajúcich generácií, však vyšla Kyšovi skvelo.
Musím tiež vyzdvihnúť pekné opisy miest, charaktery postáv, spoločensko-politickú atmosféru a úryvky z československej tlače, ktoré pomohli dotvoriť obraz vtedajšej doby.
Leošovi Kyšovi závidím pestré spomienky z turbulentných rokov v Bruntálsku. Rovnako ako jeho majstrovské umenie písať. Uvidíme do akej témy sa pod občianskym menom odváži najbližšie.
František Kotleta
_
František Kotleta je rodák z Bruntálu, spisovateľ, jesenícky Mauglí a mäsiar, ale hlavne jeden z najúspešnejších autorov nielen fantastiky, ale českej literatúry všeobecne. Autor trilógie Bratstvo krvi, románov Vlci, Lovci, Príliš dlhá swingers party, Veľké problémy v Malom Vietname, dualógia Perunova krv a tetralógia Spad, Polčas rozpadu, Rázová vlna a Reťazová reakcia. Z novších titulov spomeňme sériu Legie, na ktorej spolupracuje s Kristýnou Sněgoňovou, a kyberpunkové romány Underground. Na verejnosti za neho zaskakuje nejaký Leoš Kyša. Jeho tituly búrajú rebríčky bestsellerov mixom akcie, hlášok, násilie, strhujúceho deja a sexu, ale i romantiky, vrúcnych vzťahov a lásky (to určite). Tu nebudete premýšľať, tu sa budete baviť. Vďaka veľkému záujmu sú všetky jeho knihy pravidelne reprintované a veľa z nich si môžete zaobstarať aj v audiopodobe.

Hodnotenie: Hodnotenie: 70%

Leoš Kyša – Sudetenland
Žáner: detektívny thriller, alternatívna história
Vydavateľstvo: Vendeta
Rok vydania: 2023
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Väzba: mäkká / brožovaná
Počet strán: 288
ISBN: 9788027724376

jemiplano

jemiplano
Čo nezabije poézia, musí tiecť krvou slov.

Súvisiace objekty SFDB

(2023)

Sudetenland

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2023)

Sudetenland