Vydajte sa na cesty hrdinov v skvelom slovenskom debute

Hrdinom vraj nemôže byť len tak hocikto. Vydať sa na cestu plnú nástrah, odbočiek, skratiek, otočiek či návratov nie je jednoduché. Našťastie vznikla kniha Cesty hrdinov, ktorá vás dokáže presvedčiť o opaku.
Arcey
Podporte scifi.sk
Po prvej lady Fantasy Alexandre Pavelkovej trvalo niekoľko rokov, kým sa v slovenskej fantastike objavila ďalšia úspešná autorka. S odstupom času sa však podarilo presadiť aj ďalším, ako sú Lívia Hlaváčková, Zuzka Stožická, či Lucia Droppová. Na dvere tejto výnimočnej spoločnosti každým rokom klopú nové a nové nádejné talenty. Jedným z nich je Ivana Molnárová Dubcová, ktorej prvotina s názvom Cesty hrdinov vychádza vo vydavateľstve Hydra.
Autorka pochádza z Prievidze a doteraz bola známa hlavne ako poviedkárka rôznych žánrov fantastiky. Upútala najmä textami v renomovanej súťaži Martinus Cena Fantázie, kde vyhrala kategórie Najlepšia fantasy poviedka (2019) a Najlepšia sci-fi poviedka (2013). Je tiež známa víťazstvom v súťaži Písačky s Jarošom, ktoré organizoval Juraj Červenák a na základe čoho bude s ním pokračovať na obľúbených „roganovkách.“ Poviedkami si získava čitateľov nie len na Slovensku, ale aj za druhým brehom Moravy, o čom svedčí aj antológia Slovenský nářez (Epocha, 2023), kde dostala lukratívny priestor hneď na úvod.
Na to, aby sa z nej stala úspešná spisovateľka, musela začať myslieť na vyššie ciele a aj preto sa jej podarilo dokončiť prvý román a vyšla s kožou na trh. Cesty hrdinov je humoristická fantasy o odvahe, viere, hľadaní pravdy a sile priateľstva, ktorá prekoná aj najväčšie prekážky. Román obsahuje desať kapitol poviedkového charakteru. Aha! Takže recenzent klame a nejde o žiaden román v pravom zmysle slova, ale o zbierku poviedok. Nie je to tak úplne pravda, kontruje recenzent. Texty sú navzájom úzko prepojené a hoci navonok fungujú ako príbehy so samostatným posolstvom, pointou, pôsobia spolu celistvo a postupne rozprávajú hlavnú dejovú líniu.
Cesty hrdinov. Prvé vydanie (Hydra, 2023)
Cesty hrdinov. Prvé vydanie (Hydra, 2023) / Zdroj Disclaimer
Dôležitým prvkom diela sú postavy a ich spoločné cesty za dobrodružstvom. Veď ako inak, nie? Hlavným hrdinom je bojovník Baltar, ktorý zomrel ešte skôr ako samotný príbeh začal. Tomu hovorím hrdina. Aby to ale nebolo také jednoduché, po dohode s podsvetným démonom sa vrátil späť zo záhrobia. V momente, ako sa znovu ocitne medzi živými, stretáva novica Kaila z rádu Bobritov. Ten je na mnícha veľmi zvedavý a keďže nechápe posvätné texty, ktoré musí neustále prepisovať, vydá sa spolu s bojovníkom na cestu poznania. Spoločne putujú a prekonávajú nástrahy, pričom neustále utužujú vzájomné priateľstvo. Obaja sú rozdielni, majú chyby, alebo ich robia, no v hĺbke srdca sú verní a odvážni.
Ich hlavná úloha je jasná už po prečítaní prvých strán knihy a cesta tak môže pokračovať ako tradičná výprava z bodu A do bodu B. Teda cez rôzne okľuky, spiatočky a podobne. Svet je plný rozmanitých kráľovstiev, miest, monštier a realisticky vykreslených ľudí. Spisovateľka Ivana Molnárová sa ale neuspokojila s klasickou fantasy, ozvláštnila ju humornými prvkami. Spočiatku nie sú také očividné a treba priznať, že občas musí byť čitateľ veľmi pozorný, aby ich našiel všetky, v druhej polovici románu dokážu vyvodiť záchvaty smiechu na mnohých miestach. Miestami by sa dalo dielo prirovnať k príbehom z Plochozeme, ale hoci je autorka talentovaná, úroveň Terryho Pratchetta to ešte nie je. Má však namierené správnym smerom.
Cesty hrdinov - Scéna - Ilustrácia2
Cesty hrdinov - Scéna - Ilustrácia2 Disclaimer
Dobrým prvkom románu je aj zápletka. Na prvý pohľad ide o jednoduchý príbeh, ku koncu je ale dobre vidieť, ako si autorka dala záležať na logickosti a nadväznosti kľúčových vecí. To, čo spočiatku príde čitateľovi smiešne, má svoje realistické opodstatnenie a je veľkým prínosom celého diela. Logika v podstate nehapruje na žiadnom mieste, čo je v prvotine málokedy vídané a len dokazuje autorkin talent. Občas ale môže vystať pocit prílišného naťahovania deja na úkor akčnejšie ladených pasáží.
Knihu vydalo už spomínané vydavateľstvo Hydra a musí sa objektívne uznať, že kvalitou písma, väzby ako aj ilustráciami patrí k tomu lepšiemu, čo sme od nich mali možnosť čítať. Tak isto samotná úprava a bezchybnosť textu dodáva punc celému dielu. Obrázky v knihe ako aj na obale nakreslil skúsený český grafik Jiří Dvorský. Jeho ilustrácie vdýchli život hlavným postavám a sú dostatočné verné opisu z autorkinho pera, skvele dopĺňajú fantáziu čitateľov. Zaujímavým prvkom je aj mapa na vnútornej strane prebalu, tá ale nie je taká, akú by čitateľ fantasy čakal.
Väčšinou pri prvej knihe môže mať čitateľ pocit, že ide o nevyzreté dielo s mnohými chybami, v prípade diela Cesty hrdinov ale ide o pomerne vydarený debut. Je jasné, že sa máme ešte od autorky na čo tešiť a má sa kde posúvať. Ak ale začala v takomto štýle, určite je schopná napísať veľké veci a už teraz vzbudzuje enormný záujem o ďalšie poviedky, antológie, alebo romány.
Hodnotenie: 80%
________________________________________
Ivana Molnárová Dubcová – Cesty hrdinov
Žáner: fantasy
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2023
Vydanie: prvé
Jazyk: slovenčina
Väzba: pevná väzba
Počet strán: 392
ISBN:978-80-8996-895-4

Arcey

Arcey
Som planetárny bojovník a ťažký knihožrút, ktorý sa v slabých chvíľkach snaží písať.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB