PegasCon už tento víkend v Prešove

Zaujímaví hostia a hostky, množstvo stolových hier či tvorivých dielní ale aj divadelné predstavenie – to všetko môžu účastníci jedenásteho ročníka festivalu popkultúry, vedy a hier PegasCon zažiť už tento víkend v Prešove.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Hlavnou sekciou PegasConu je aj tento rok pásmo prednášok rozdelené do dvoch paralelných programových línií. Prispeli doň profesionálni prednášajúci, ako aj nadšenci z radu fanúšikov. „Sme radi, že tento rok sa k nám pricestujú nielen zahraničná autorka a obľúbená rečníčka Františka Vrbenská, ale aj slovenský autor fantasy kníh Ján Gálik či spisovateľky Lenona Štiblaríková a Katarína Soyka,“ predstavuje hlavné hviezdy Alexander Schneider, spoluorganizátor festivalu. „Zároveň privítame archeológa Kamila Švaňu, ktorý príde predstaviť hry v starovekom Egypte, a astronóma Jána Sadiva, ktorý nám povie viac o svetelnom znečistení našej planéty,“ dodáva. V programe je zahrnutých ďalších viac ako 20 prednášok týkajúcich sa slovenskej aj zahraničnej tvorby, diel autorov vedeckej fantastiky či žánrových filmov a seriálov ako sú Galaxy Quest alebo Harry Potter.
Vzhľadom na 30. výročie kultového filmu Jurský park sú tento rok témou festivalu dinosaury. V programe im bude venovaná nejedna prednáška a viacero workshopov, na ktorých si budú môcť mladí aj dospelí účastníci buď vytvoriť vlastné nitkové obrázky dinosaurov, alebo otváracie pozdravy s vyskakujúcimi jaštermi. Na otázku, či by ich dnes ako domácich miláčikov odporúčal, odpovie vo svojej prednáške odborník veterinár Marek Székely.
Mladým nádejným autorom a autorkám (nielen) fantastiky bude venovaných hneď niekoľko hodín programu. Martin Hatala a Marek Vaňous z ich podcastu Aj ty môžeš písať sa budú venovať písaniu poviedok, pričom si to budeš môcť vyskúšať priamo na mieste. Redaktorky online časopisu scifi.sk Janka Tabačková a Beáta Takáčová, ktoré majú na rubáši už niekoľko výhier poviedkových súťaží, si zasa pripravili workshop o tajomstvách tvorby zaujímavých literárnych postáv.
Do priestorov ABC Centra voľného času prinesie festival aj miestnosť plnú stolových spoločenských hier, ktoré si budú môcť návštevníci a návštevníčky vyskúšať za pomoci vysvetlenia pravidiel priamo na mieste. Zároveň bude prítomná aj miestnosť s retro videohrami, v ktorej si staršie ročníky zaspomínajú na časy prvých konzol a začiatkov PC. Tí mladší zasa budú môcť okúsiť trochu z histórie počítačových hier naživo. Zlatým klincom festivalu bude už tradične premiéra novej divadelnej sci-fi komédie v sobotu večer a následná tombola.
Vstupenky na jednotlivé dni festivalu budú dostupné priamo na mieste. Detailný prehľad programu sa nachádza na webovej stránke www.pegascon.sk. Trojdňový festival sa uskutoční od piatka 23. do nedele 25. júna v priestoroch ABC Centra voľného času na Októbrovej ulici.

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB