Prvá novela z Terrinothu prekvapí hneď niekoľkokrát (recenzia: The Doom of Fallowhearth)

Nástupníčka trónu panstva Forthyn jedného dňa zmizne. Na jej nájdenie je najatá skupina vyslúžených dobrodruhov – legendárna Borderlandská Štvorka. Nie všetkým z nich sa ale chce do tejto misie. A veru, temnota severu je zákernejšia, ako si vedeli predstaviť.
Podporte scifi.sk
Po tom, ako herné štúdio Fantasy Flight Games, zodpovedné za veľmi silnú propagáciu tzv. ameritrash štýlu stolových hier (ktoré milujem) predal pôvodný majiteľ francúzskemu koncernu Asmodee, došlo k rozbitiu jej pôvodných výrobných línií podľa typu hier. Stolové hry ostali pod značkou FFG, wargames a taktické hry prevzalo štúdio Atomic Mass, RPG hry zasa Edge Studio. Pred dvoma rokmi sa v Asmodee rozhodli podporiť tieto herné svety aj vydávaním kníh zasadených do ich reálií. A tak pod značkou vydavateľstva Aconyte Books ako huby po daždi vyrašili hneď desiatky „pejprbekov“ v rôznych licencovaných (Marvel) alebo vlastných (Arkham Horror, Terraforming Mars, Twilight Imperium, atď.) frančízach.
Temný osud Fallowhearthu - Inšpirované - Descent: Labyrinth of Ruin
Temný osud Fallowhearthu - Inšpirované - Descent: Labyrinth of Ruin Disclaimer
Terrinoth je svetom, ktorý sa veľmi málo líši od ostatných stredovekých kvázi-európskych a'la Tolkienovských fantasy ríš. Ak ste hráčmi alebo hráčkami stoloviek, určite ste zakopli o radu hier s názvom Descent: Journeys in the Dark alebo Runebound či Runewars, ktoré sú zasadené práve do sveta Terrinothu. Spolu s uvedením novej edície Descentu prišiel v roku 2020 čas vydať aj prvý z pripravovaných románov – The Doom of Fallowhearth (voľne preložené asi ako Temný osud Fallowhearthu).
Robbie MacNiven dostal za úlohu vytiahnuť z doteraz rozkúskovaných a nesúrodých častí existujúcich reálií v jednotlivých hrách potrebné puto na vytvorenie deja. A musím povedať, že sa mu to celkom podarilo. Odmenou pre fanúšikov tohto sveta je štylisticky príjemný, hoci štrukturálne trochu priamočiary román.
Temný osud Fallowhearthu - Obálka - Plagát
Temný osud Fallowhearthu - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer
Dej začína príchodom Logana Lashleyho do Highmountu, hlavného mesta barónskeho panstva Forthyn. Tu sa stretáva so svojím starým priateľom stopárom Durikom. Spolu s ním, alchymistkou Ulmou Grimstone a čarodejníčkou Dezrou sa zaslúžili o nejeden hrdinský čin známy po celom kontinente. Teraz, na staré kolená, sú povolaní barónkou Adelynn, aby jej pomohli zistiť, čo sa udialo s jej dcérou Kathryn. Tá prednedávnom zmizla z mestečka Fallowhearth, ktoré jej bolo pred pár mesiacmi zverené spolu so severným regiónom do správy. A tak sa ork Durik, človečí zlodej Logan a trpaslíčka Ulma vydávajú – sťa typická hrdinská družina – na detektívnu misiu spolu s lady Damhán poradkyňou barónky a strážnym oddielom vedeným arogantným veliteľom Kloinom. Ich príchod spúšťa niekoľko odhalení viažúcich sa na nekromantské praktiky na lokálnom cintoríne či temné sily prebývajúce v neďalekom temnom lese. Panstvo je zároveň ohrozované barbarskými migrujúcimi kmeňmi zo severu a v blízkej opustenej veži vraj prebýva tajomná čarodejnica. Sever, ktorý realistickými opismi interiérov pevnosti Fallowhearth dýcha atmosférou Winterfellu od G.R.R. Martina, sa stáva naozaj nielen politicky, ale aj vzťahovo komplexnou pavučinou. Jasný jazyk autora ale umožňuje čitateľstvu nestratiť sa, naopak, veľmi jednoducho, avšak zhustene poskytuje potrebné údaje na paralelné odhaľovanie skrytej hrozby nami samými.
Temný osud Fallowhearthu - Reklamné - Orkský stopár Durik
Temný osud Fallowhearthu - Reklamné - Orkský stopár Durik / Zdroj Disclaimer
Charaktery postáv sú relatívne jednoducho vykreslené. Pod fasádou síce driemu staré city odzrkadľujúce komplexnejšie vzťahy medzi jednotlivými osobami pôvodnej družiny, ale nikdy nedostanú možnosť sa plnohodnotne prejaviť. Škoda, pretože práve dialógy medzi nimi dávajú život týmto zaujímavým osobám. Logan je však takto len udýchaný starý zlodej, ktorý už stratil potrebnú iskru, Ulma zasa len jednodimenzionálne vyznievajúca expertka na deštrukciu a Durik čestný hraničiar bez hlbšej ambície. Najzaujímavejšou postavou sa v poslednej tretine knihy stáva práve štvrtá členka družiny, čarodejníčka Dezra, ktorú stretávajú už priamo na mieste. Jej motivácia, vnútorný nepokoj, rozpor medzi osobnými cieľmi a vonkajším spoločenským tlakom je presne to, čo by sme radi videli aj v ostatnými postavách. Žiaľ 360-stranová novela využíva veľa priestoru na tvorbu a predstavenie sveta a neide dostatočne do charakterovej hĺbky.

Autor sa zároveň neštíti surovo siahnuť na životy aj hlavných postáv či dostať ich do situácií, kedy si poviete, že z tohto sa ozaj už nevyhrabú.

Fanúšikovia a fanúšičky hernej série zakrochkajú blahom pri spomenutí niekoľkých dôležitých postáv, nepriateľov, miest či monštier zo známych hier – a tak sa môžu tešiť na hraničiara Ronana s jeho zvieracím spoločníkom ailurusom (aka pandou červenou) Picom, obrovské pavúčie arachjúry, spomenuté mestá Frostgate a Greyhaven, atď. Dočkáme sa aj bájneho nepriateľa, ktorý je jedným z ikonických BBE (Big Bad Evil) entít v stolovej hre. Na túto existenciu odkazujú mnohé detaily počas čítania knihy, no ak si nepreložíte niektoré mená z použitej írčiny či nespojíte potrebné indikácie, neprídete na nich príliš rýchlo (čo vám neukradne finálne prekvapenie). Autor žije v škótskej vrchovine a je evidentne zbehlý v rôznorodom názvosloví blízkych britských jazykoch, takže ich aj často využíva napr. v jazyku severných kmeňov.
Kniha a zároveň svet Terrinothu prekvapuje aj prirodzenosťou. Najmä odkazy na vzťahové putá medzi niektorými pármi postáv rovnakého pohlavia sú čerstvým vánkom v inak tradičnej fantasy. Tieto sú buď okrajovo spomenuté alebo tvoria organicky súčasť dejovej línie a výborne pasujú do celkovej koncepcie románu. Autor sa zároveň neštíti surovo siahnuť na životy aj hlavných postáv či dostať ich do situácií, kedy si poviete, že z tohto sa ozaj už nevyhrabú. Ostáva teda v realistickom poňatí sveta, čo prospieva jednak vierohodnosti príbehu a zároveň nerobí z knihy lacný hrdinský „brak“ plný neuveriteľných zvratov.
Robbie MacNiven príjemne prekvapil. Nečudo teda, že z ôsmich vydaných a plánovaných knižiek zasadených do sveta Terrinothu zverila polovicu redakcia vydavateľstva práve jemu. Temný osud Fallowhearthu je dobrodružným, no zároveň osobným a romantickým príbehom napísaný dobre sa čítajúcou angličtinou (ktorá niekedy prekvapí aj rôznorodosťou použitých slov, takže aj pre znalému čitateľstvu otvorí nové obzory). Plynule plynúci dej vás vtiahne a do konca nepustí. A to nemusíte byť hráčom pôvodných stolových hier.
Prológ a prvú kapitolu si môžete prečítať aj na stránke vydavateľstva.

Hodnotenie: 80 %

The Doom of Fallowhearth
Vydavateľstvo: Aconyte Books
Rok vydania: 2020
Vydanie: prvé
Jazyk: anglický
Väzba: mäkká / brožovaná
Počet strán: 368
ISBN: 9781839080258
Obálka: Jeff Chen

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB