Sandersonovi Kadeti letia k diaľavám (recenzia)

Nedávno vyšli v slovenskom preklade Kadeti, úvodná kniha YA science fiction trilógie Medzi hviezdami. Keďže je Sanderson doma v žánri fantasy, môžeme si položiť otázku, ako si poradil so scifi tematikou, ktorá býva od tej fantasy tak odlišná.
Ella
Filmová história scifi
Spensa žije vo svete, ktorý už desaťročia čelí útokom mimozemšťanov. Piloti sú pre zvyšok ľudstva hrdinami a Spensa od detstva sníva o tom, že tiež vzlietne ku hviezdam a preukáže svoju odvahu. V ceste jej však stojí minulosť jej otca pilota, ktorého pred rokmi zabili za dezerciu. Spensa je preto pre všetkých len dcérou zbabelca a jej šance na prijatie do leteckej školy sú viac-menej mizivé. Ona je však stále odhodlaná lietať, a keď v dávno zabudnutej jaskyni nájde vrak starobylej vesmírnej lode, uvedomí si, že jej sen by sa mohol splniť – za predpokladu, že dokáže loď opraviť a (čo je možno najdôležitejšie) presvedčiť podivný stroj, aby jej pomohol. Zdá sa totiž, že loď, čo objavila, má dušu – a najmä vlastnú hlavu a pomerne svojráznu osobnosť.
Kadeti. Prvé slovenské vydanie (Slovart, 2022). slovenská obálka
Kadeti. Prvé slovenské vydanie (Slovart, 2022). Disclaimer
Okolo tejto knihy som chodila dlhšie, pretože som videla, ako ju vychválila sama prekladateľka a aj iní ľudia v mojom okruhu z nej boli nadšení. Napriek tomu som váhala, či sa do nej pustiť. Názov a obálka ma nechávali trochu skeptickou, či zapadne do môjho vkusu, predsalen som viac fanúšik fantasy, než sci-fi a áno, priznávam, patrím medzi tých, čo súdia knihu podľa obalu. Tentoraz som však mimoriadne rada, že sa mi nakoniec dostala do rúk. A poviem vám hneď niekoľko dôvodov, prečo.
Zápletka
Ak si môžete byť niečím istí pri čítaní tejto knihy, tak je to to, že si nemôžete byť istí vôbec ničím. Príbeh mal toľko zvratov a nečakaných situácií, že musím uznať, že autor ma vážne dostal. Už keď som si myslela, že viem, ako sa to bude ďalej vyvíjať, stalo sa niečo, čo ma vyviedlo z omylu. Proste paráda. Dávno som nečítala knihu, ktorá by mala tak nepredvídateľný a prepracovaný dej. Dorakiet! Tlieskam. Vážne.
Postavy
Každá jedna postava bola výnimočná, mala svoje pozadie, význam v deji. Nikto tam nebol „navyše“, aby vyplnil priestor a robil hlavným hrdinom krovie. Čitateľ si môže vybrať svojho obľúbenca, ale varujem, je to dosť riskantné (viď. predchádzajúci bod).
Naozaj ale oceňujem, ako autor napísal samotnú Spensu. Nie je to tá typická hrdinka z YA kníh, ktorá niekam príde a všetci z nej padnú na zadok. Práve naopak, pôsobí naozaj ľudsky. Má dobré aj zlé vlastnosti, predsudky, mení názory, vyvíja sa. Jednoducho povedané, dá sa s ňou ľahko stotožniť a myslím, že každý čitateľ si ju obľúbi aj kvôli jej humoru.
M-bot
Keď sa tento úžasný raketoplán prvýkrát objavil na scéne a prebral k životu, povedala som si, fíha, Spensa objavila KITT-a (ak ste niekedy videli Knight ridera, viete na čo narážam). Musím však povedať, že scény s M-botom som si nesmierne užívala. Jeho poznámky boli milo zábavné, svojské a zakaždým pobavili.
Brandon  Sanderson - Brandon Sanderson
_
Brandon Sanderson (1975) sa narodil v Lincolne v štáte Nebraska. Ako dieťa rád čítal, ale časom túto vášeň stratil kvôli titulom, ktoré mu často navrhovali, a na strednej škole už sotva vzal knihu do ruky. To sa zmenilo, keď mu v ôsmej triede dal jeho učiteľ knihu Dragonsbane od Barbary Hambly.
V súčasnosti je Brandon jediným autorom, ktorý sa dostal do užšieho zoznamu David Gemmell Legend Award šesťkrát za štyri roky. V roku 2011 ju vyhral za knihu The Way of Kings (Cesta kráľov). Viackrát sa objavil na zozname najpredávanejších kníh New York Times, pričom päť jeho románov sa dostalo na prvé miesto.
Na konte má viac ako 50 kníh, z ktorých mnohé vyhrali prestížne ocenenia. Zaujímavosťou je, že hoci sa odohrávajú v rôznych svetoch, všetky sa nachádzajú v jednom vesmíre, ktorý nazval Cosmere.
Brandon žije so svojou manželkou a deťmi v Utahu a vyučuje kreatívne písanie na Univerzite Brighama Younga.
Záver: Aby som to zhrnula, Kadeti sú ďalším dôkazom, že Brandon Sanderson je geniálny spisovateľ a dokáže osloviť naozaj každú generáciu. Odporúčam vám všetkými desiatimi, aby ste si knihu prečítali, pokiaľ ste tak ešte nespravili. Len vás varujem, záver bol taký dobrý, až som po ňom dostala riadnu book hangover a je pre mňa ťažké začítať sa teraz do iného príbehu. Najradšej by som mala hneď v rukách pokračovanie, ktoré našťastie vyjde už tento rok.

Hodnotenie: 95%

Brandon Sanderson - Kadeti
Pôvodný názov: Skyward
Vydavateľstvo: Slovart
Jazyk: slovenčina
Počet strán: 528
Väzba: brožovaná väzba
Rok vydania: 2022
Preklad: Ivana Cingelová
ISBN: 978-80-556-5648-9

Za recenzný výtlačok ďakujeme vydavateľstvu Slovart.
Vydavateľstvo Slovart - Reklamné - Logo Reklamné logo
Vydavateľstvo Slovart - Reklamné - Logo Disclaimer

Ella

Ella
Milovníčka fantasy, sci-fi a všetkého normálne nenormálneho :)

Súvisiace objekty SFDB

(2022)

Kadeti

Diskusia

MartinB
Vyzerá dobre, asi po nej siahnem, ked dočítam tie, ktoré mám momentálne nakúpené. Díky za recenziu.
18.01.2023

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2022)

Kadeti