Začiatok prekrásneho priateľstva? (recenzia Batman Detective Comics: Ztráta Tváře)

Galéria Batmanových protivníkov je skutočne pestrá, ale zároveň aj žalostne nevyužitá. V najnovšom prírastku do série Detective Comics sa na stránky komiksu vrátil obľúbený Two-Face. Ako to dopadlo, tak to sa dozviete v recenzii.
10Geek
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Harvey Dent a Two-Face. Doslova dve strany jednej mince. Toto stelesnenie schizofrénie má dobrých príbehov ako šafranu a preto ma vždy poteší, keď sa na stránkach komiksu objaví ako jedna z hlavných postáv. Navyše, séria Detective Comics vydávané vydavateľstvom Bbart je na rozdiel od hlavnej Batman série omnoho kvalitnejším čítaním a preto sú moje očakávania pomerne vysoké. Je síce pravda, že Tynion svojím runom nastavil určitú latku kvality, ktorá sa veľmi ťažko prekonáva. A po poslednej knihe Vnější Vliv, ktorá bola len otvorením vlastnej série Bryana Hilla, Batman and the Outsiders, máme v tejto knihe ďalšie striedanie na pozícii scenáristu. Mimochodom by bolo super, keby Hillovu spin-off sériu v Bbarte tiež vydali. Predsa len je to kvalitná, pomerne krátka a uzavretá séria. Aj keď pochybujem, že sa tak stane, ale ako hovorím, bolo by to naozaj super...
Batman Detective Comics: Ztráta Tváře - Obálka prvého českého vydania Obálka prvého českého vydania
Batman Detective Comics: Ztráta Tváře - Obálka prvého českého vydania Disclaimer
Späť ale k Ztráte Tváře. O príbeh sa postaral James Robinson a nie je to v komiksovej brandži žiadny nováčik. Postaral sa o stvorenie postavy Starmana, koncom 90tych rokov oživil sériu Justice Society of America a pracoval na jednej z mojich najobľúbenejších sérii iniciatívy new52, Earth 2. Mimo to pracoval aj na scenári k nie príliš podarenej filmovej adaptácii diela Alana Moora, Liga Výnimočných. Navyše ani postava Two-Facea mu nie je vôbec cudzia, keďže z jeho hlavy pochádza ďalší výrazný komiks s touto postavou, Batman: Face to Face.
Batman Detective Comics: Ztráta Tváře  - Úsmev, to je šanca premenená Úsmev, to je šanca premenená
Batman Detective Comics: Ztráta Tváře - Úsmev, to je šanca premenená Disclaimer
Ztráte Tváře je voľným pokračovaním spomínaného komiksu. Robinson sa tu snaží decentne reflektovať dianie v hlavnej Batman sérii, čo chválim a preto vidíme Temného Rytiera v pozícii, kedy spochybňuje svoje doterajšie metódy práce a prístup k ľuďom okolo neho. Je otvorenejší a to môžeme sledovať aj v úvodnom rozhovore s komisárom Gordonom. Zmena jeho rozpoloženia je badateľná aj v tom, že prichádza na miesto činu, na prvý pohľad, obyčajnej vraždy. Žiadne záhadné odkazy, hádanky ani hrozby zničením celého mesta. Je osviežujúce po dlhšej dobe vidieť Batmana držiaceho sa pri zemi a riešiaceho obyčajný prípad z ulice. Samozrejme dej ukáže, že sa predsa len nejedná o obyčajný prípad, ale chválim, že sledujeme Brucea vykonávať skutočnú detektívnu prácu, čím robí česť názvu série. Priznávam, že mám Batmana radšej v pozícii „najlepšieho detektíva na svete“ než ako záchrancu vesmíru. Spomeniem ale, že Two-Faceove zapojenie do príbehu nie je od začiatku vôbec jasné a keby ho nevyspoiluje obálka a názov knihy, mohlo sa jednať o pekne šokujúce odhalenie. Toto si Robinson mohol ošéfovať inak, ale chápem tiež, že postava Two-Face predáva omnoho lepšie než Firefly, s ktorým Batman bojuje prvé dve kapitoly.
Batman Detective Comics: Ztráta Tváře - Plyn už syčí z trouby ven Plyn už syčí z trouby ven
Batman Detective Comics: Ztráta Tváře - Plyn už syčí z trouby ven Disclaimer
Prvé tri kapitoly, čiže presne prvá polovica knihy, je vynikajúcim komiksom a ja som s nadšením obracal stránky s túžbou dozvedieť sa, čo bude ďalej. Robinson šikovne postavil dobrý a hlavne zaujímavý prípad, ktorý ale od tretej kapitoly sám zničil. Nechcem nič spoilovať, ale od momentu, kedy Two-Face odhalí svoju motiváciu, sa Ztráta Tváře mení na priemerný akčný komiks. Navyše, ono prezradenie motivácie mi prišlo úplne od veci a hlavne absolútne nelogické vzhľadom k činom a plánom, ktoré Harvey rozbehol v predchádzajúcich kapitolách. Jeden (Robinson) akoby uťal a od tretej kapitoly ide kvalita diela rapídne dole. Len som neveriacky krútil hlavou a nechápal zmenu nastoleného tempa a dokonca aj žánru. Ako som už spomínal, zo zaujímavej a dobre rozbehnutej detektívky sa stáva obyčajný akčný komiks. Navyše aj dialógy začali byť kostrbaté a niektoré pasáže som musel prečítať viackrát, aby mi dávali zmysel a keďže som komiks čítal aj v angličtine, tak viem, že to nie je kvalitou prekladu. Aspoňže v druhej polovici niekoľkokrát vidíme Batmobil. To ma vždy poteší.
Batman Detective Comics: Ztráta Tváře - Zdravotná prestávka Zdravotná prestávka
Batman Detective Comics: Ztráta Tváře - Zdravotná prestávka Disclaimer
O výtvarnú stránku komiksu sa postarali dvaja umelci a rozdelili si knihu presne na polovicu. Prvé tri kapitoly má na starosti Stephen Segovia, ktorý svojím umením poznačil stránky sérií ako Mortal Kombat, Deadpool, Hulk alebo I am Batman. Jeho štýl je vynikajúcou kombináciou komiksovej animavanosti a precíznych detailov, ktoré vedia oko čitateľa zaujať natoľko, že je ochotný panely skúmať aj nejaký ten čas navyše. Akčným scénam nemôžem nič vytknúť, ale jeho kresba skutočne vyniká v tichších momentoch. Tmavé nočné kancelárie policajnej stanice, hra s tieňami na mieste činu v úvode komiksu alebo Batmobil uháňajúci nočným Gothamom. Navyše celostránková kresba zrkadliaca Batmanovu a Harveyho tvár miesto na obálke knihy obsadila oprávnene, pretože je vyslovene ikonická. V druhej polovici sa ceruzy chopil Carmine Di Giadomenice, taliansky ilustrátor, ktorého prácu sme mohli vidieť v komiksoch ako Barbar Conan, Spider-Man: Noir alebo The Flash z Rebirthu, ktorý vyšiel aj v češtine. Jeho štýl je dostatočne osobitý, akcia prehľadná a aj jej choreografia dôkladne premyslená. Avšak Segovia mi učaroval o niečo viac. Na druhej strane Giadomeniceova kresba je rozhodne pozitívnou stránkou druhej polovice komiksu.
Batman Detective Comics: Ztráta Tváře - Hop alebo trop Hop alebo trop
Batman Detective Comics: Ztráta Tváře - Hop alebo trop Disclaimer
České vydanie komiksu na pulty predajní prinieslo vydavateľstvo Bbart a dostávame štandardnú Rebirth nádielku. Čiže kvalitnú brož, tak ako to už pri rozbehnutých sériách Znovuzrození býva vždy. Okrem hlavného príbehu kniha obsahuje aj bonusový materiál, ktorým sú alternatívne obálky. Nádielka, ktorá neurazí, ale ani ničím neohúri. O preklad sa postaral ostrieľaný Pavel Švanda a ja mu tlieskam, pretože pri práci s týmito kostrbatými dialógmi sa musel riadne zapotiť. Našťastie sa s tým popasoval statočne a preklad je bez jedinej chybičky.

Záver: Batman Detective Comics: Ztráta Tváře je rovnako ako hlavný záporák príbehu komiksom dvoch tvárí. Prvá polovica príbehu je vynikajúcou a osviežujúcou detektívkou, ktorá sa ale od tretej kapitoly mení na priemernú akčnú záležitosť. Nevravím že vyslovene zlú, ale pokles kvality je veľmi cítiť. To je veľká škoda, pretože postava Two-Facea si zaslúži príbeh, ktorý bude super od začiatku do konca. Aspoňže kresba je, aj napriek faktu, že sa na komikse vystriedali dvaja umelci, vynikajúca. Flintu do žita by som ale úplne nehádzal. Aj napriek slabšej druhej polovici je to, aj keď nie skvelé, ale stále dobré čítanie a rozhodne je to zábavnejšie než to utrpenie, ktoré v hlavnej Batman sérii rozbehol Tom King. Séria Detective Comics si našťastie stále drží určitý štandard a netopierím fanúšikom by nemala chýbať v zbierke.

Hodnotenie: 70%

Batman Detective Comics: Ztráte Tváře
Pôvodný názov: Batman: Detective Comics vol 9.: Deface the Face
Scenár: James Robinson
Kresba: Stephen Segovia
Jazyk: Český
Preklad: Pavel Švanda
Počet strán: 144
Väzba: Brožovaná
Rok vydania: 2022
ISBN: 978-80-7595-590-6

Recenzný výtlačok poskytlo vydavateľstvo Bbart ktorému týmto ďakujem.

10Geek

10Geek
My name is my name

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB