Ukážka: Jeff VanderMeer - Prapodivné potíže I: Kuňkadlení

Ak máte radi tvorbu Jeffa VanderMeera, isto vás poteší sprmáva, že českú vydavateľstvo Argo čoskoro vydá prvú časť jeho novej fantasy série :)
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Prapodivné potíže I a II (Argo, 2022).
Prapodivné potíže I a II (Argo, 2022). Disclaimer
Čerstvo osirelý šestnásťročný mladík zdedí panské sídlo po svojom podivínskom deduškovi. Spolu s domom však musí prijať aj povinnosť, že vyhotoví súpis nepreberných kurióznych zbierok, ktoré jeho predok nazhromaždil v rozľahlých pivniciach. Jonathan si prizve na pomoc dvoch spolužiakov a srdnato sa pustí do diela. Čoskoro však zistí, že išlo len o zámienku, ktorá ho má doviesť k jeho pravému poslaniu - a tým nie je nič menšieho ako ochrániť náš svet pred vpádom čiernej mágie. Tá sa totiž zhubne šíri alternatívnym univerzom, do ktorého vedú jedny z dverí ukrytých v podzemí. Vo svete menom Aurora je všetko hore nohami, historické udalosti i postavy sa v ňom bláznivo pomiešali, Alt-Európu drancuje okultistický diktátor Aleister Crowley a jeho moc stále silnie...
Útrapy a ústrky Jonathana Lambsheada je epická knižná séria o troch priateľoch, ktorí sa snažia ochrániť svet pred neznámou a desivou hrozbou. Detailná, bohato vymyslená fantasy s portálmi do surrealistických, alt-historických svetov pretkávaná epickým dobrodružstvom a postupným odhaľovaním tajnej rodinnej minulosti od autora, ktorý je známy svojimi weird knihami ako napr. Vennis Underground, Finch, Born alebo trilógiou Area X: The Southern Reach.



Jeff VanderMeer
_
Jeff VanderMeer je americký autor fantastiky, narodený 7. júla 1968 v Bellfontu v štáte Pensylvánia. Detstvo strávil na ostrovoch Fidži, kde jeho rodičia pracovali v službách Amerických mierových zborov. Vyštudoval novinárčinu, anglický jazyk a ako vedľajší odbor takisto latinsko-americkú históriu. Dnes žije so svojou rodinou v Tallahassee na Floride. V roku 1984 založil nízkonákladov0 vydavateľstvo The Ministry of Whimsy Press, kde poskytoval priestor umelecky orientovanej fantastike pre náročného čitateľa. Nakladateľskou činnosť ukončil začiatkom roku 2005 a naďalej sa sústreďuje najmä na vlastnú tvorbu. V roku 1992 absolvoval workshop Clarion pre začínajúcich autorov fantastiky, hoci tu získané vedomosti sa podľa vlastných slov rozhodol skôr nevyužívať. Rovnako je uznávaným literárnym kritikom a publicistom, okrem iného je redaktorom internetového portálu Fantastic Metropolis.
Je autorom populárnych science fiction a new weird kníh ako Vennis Underground (Laser-books, 2006), Borne (Argo, 2019) alebo Finch (Argo, 2020), ako aj trilógie Area X: The Southern Reach (č. ako Jižní zóna; Argo 2015 - 2017 ), ktorej prvý diel s názvom Annihilation (č. ako Anihilace; Argo, 2015) bol adaptovaný do filmovej podoby pre Netflix s Nataliou Portman v hlavnej roli. Okrem toho napísal detailnú príručku o písaní Wonderbook: The Illustrated Guide to Creating Imaginative Fiction (č. ako Kniha divů; Fragment, 2019; s. ako Tajomstvá príbehov - chystá Lindeni), bohato ilustrovanú Jeremym Zerfossom a Johnom Coulthartom. Spolu so svojou ženou Ann zostavil niekoľko antológií o scifi, weird fiction, new weird, steampunku a ďalších subžánroch, z ktorých v češtine mu zatiaľ vyšla len New Weird (Laser-books, 2008). Jeho domovskú web stránku nájdete na adrese www.jeffvandermeer.com (legie.info).

Jeff VanderMeer - Prapodivné potíže I: Kuňkadlení
Pôvodný názov: A Peculiar Peril
Séria: Útrapy a ústrky Jonathana Lambsheada #1
Vydavateľstvo: Argo
Rok vydania: 2022
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 384
Väzba: viazaná/pevná s obalom
Preklad: Dominika Křesťanová
Obálka/Ilustrácie: Jeremy Zerfoss
ISBN: 978-80-257-3647-0
Odkazy:

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.