scifi.sk pozerá: Trese

Streamovacia služba Netflix na naše obrazovky priniesla netradičný animovaný seriál, pochádzajúci z exotických Filipín. O čom je príbeh tajomnej Alexandry Trese?
8HitBoy
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Najnovší seriálový hit streamovacej služby Netflix sleduje osudy mladučkej vyšetrovateľky Alexandry Trese. Alexandra je akýmsi prostredníkom medzi svetmi ľudí a nadprirodzena, alebo ako im hovoria na Filipínach – lakan-babaylan, teda strážca a liečiteľ. Dokáže komunikovať s nadprirodzenými bytosťami filipínskeho folklóru, ktoré prežívajú bez povšimnutia v súčasnej Manile. Ľudia a nadprirodzené bytosti žijú zväčša v mieri, avšak raz za čas dochádza k zločinom, na ktoré bežná polícia nestačí. Vtedy nastupuje na scénu Alexandra Trese a jej tím.

Seriálová miniséria je adaptáciou úspešného filipínskeho komiku (filipínsky výraz pre komiks) od Kaja Baldisima a Budjette Tan, vychádzajúceho neprestajne už vyše pätnásť rokov. Tento komik začínal ako samizdat, avšak pomerne skoro si získal priazeň fanúšikov. Trese sa už roky vyznačuje veľmi nápaditým zobrazovaním filipínskych strašidelných povedačiek, okoreneným výrazným vplyvom západnej popkultúry, najmä Aktov X, Hellblazera, Hellboya a Sandmana. Hoci sa o seriálovom spracovaní hovorilo už nejaký ten piatok, definitívne schválené bolo až v roku 2018.

Trese - Scéna - Trese Trese
Trese - Scéna - Trese Disclaimer

Na animovanej Trese spolupracovali priamo autori Tan a Baldisimo, obklopení viacerými šikovnými Filipínčanmi, ako napr. Jay Oliva, ktorý bol hlavným producentom a jedným z režisérov. Jeho meno je fanúšikovi západného komiksu známe vďaka práci na množstve svetoznámych komiksových titulov (Batman: The Dark Knight Returns alebo Justice League Dark). Rovnako všetci herci, ktorí prepožičali hlasy postavám, sú filipínskeho pôvodu, a to sa týka aj anglického dabingu.
Pre západného diváka je Trese zrejme prvým stretnutím s filipínskym folklórom. Zo zápletiek a rôznych nadprirodzených bytostí v tomto príbehu doslova sála exotika a nemožno ich prirovnať k ničomu, čo našinec pozná z dlhodobo popkultúrou popularizovaných mytológií, ako napr. grécka, egyptská, rímska alebo severská. Trese nám predstavuje veľmi zaujímavý pohľad na rôzne tradičné mýty v modernom šate, ktorý však nijakým spôsobom neruší a umožňuje im azda o to viac vyniknúť. Nemusíte sa báť, že sa v deji stratíte, ak nemáte s filipínskymi mýtmi a rôznymi mátohami z ich rozprávaní žiadne skúsenosti – v Trese sú podané doslova na striebornom podnose, prístupne pre divákov po všetkých kútoch sveta, či sa jedná o koňodlakov, bohyňu smrti Ibu, alebo boha vojny Talagbusaa.
Trese výborne kombinuje mýty s tradičnou detektívnou prácou našej hrdinky. Najsilnejšou stránkou príbehu je práve Alexandra Trese, ktorá je vynikajúcou hlavnou predstaviteľkou. Alexandra je typickou silnou ženskou postavou, ktorá drží svoju úlohu strážkyne rovnováhy medzi našim svetom a svetom nadprirodzena pevne v rukách. Rovnako sympatickými hrdinami sú aj Alexandrini bodyguardi a jej ďalší neľudskí spolupracovníci a spojenci.

Trese - Scéna - Trese Trese
Trese - Scéna - Trese Disclaimer

Vizuálne sa jedná o veľmi podarený seriál. Animácia pripomína tradičné japonské anime, aj keď sa od typickej predstavy o anime v drobných detailoch odlišuje. Vďaka miestami veľmi strohej animácií ešte o čosi lepšie vyznie verné zobrazenie Filipín ako skorumpovanej krajiny plnej policajnej brutality a ochrancov zákona, ktorí chránia v prvom rade svoje vlastné vrecká. Súčasné Filipíny totiž nemôžu byť od typickej predstavy o plážovom raji s množstvom paliem viac vzdialené. Trese sa darí šikovne adresovať vo svojom deji aj tento aspekt domoviny tvorcov, rovnako ako politické smerovanie štátu, ktoré hraničí s diktatúrou. Rozhodne nie všetko zlo v tomto seriáli je nadprirodzeného pôvodu.
Napriek tomu, že je Trese primárne hororový animovaný seriál, darí sa mu napínavé a temné momenty balansovať s tými odľahčenými, ktoré u diváka vyvolajú úsmev na tvári. Trese je rozhodne zaujímavým počinom, ktorý stojí za vašu pozornosť. Neokukanosť filipínskych mýtov a nadprirodzených tradícií sľubuje jedinečný zážitok, ktorý vás priková hlboko do kresiel.
Jediným mínusom seriálu je možno občasná uponáhľanosť a tým pádom znížená prehľadnosť dejových línií, keďže prvá séria Trese má len šesť polhodinových dielov. Filipínski fanúšikovia taktiež nie sú zrovna spokojní s voice actorkou samotnej Alexandry Trese. Je možné, že dôvodom je len malé množstvo skúseností mladučkej Lizy Soberano s voice actingom. Osobne som ale seriál pozeral v origináli s titulkami a nepostrehol som napriek výhradám fanúšikov na twitteri na voice actingu nijakú chybu. Napriek tomu je však Trese obrovským globálnym úspechom a je jasné, že pri obrovskom množstve zdrojového materiálu na ďalšiu sériu nebudeme čakať dlho.

Trese - Trailer - Trese - trailer Disclaimer


Hodnotenie: 90%

Trese
Žáner: horor, triler, kriminálka
Streamovacia služba: Netflix
Jazyk: filipínsky
Rok: 2021
Tvorcovia: Budjette Tan, Kajo Baldisimo
Réžia: Jay Oliva, Tim Divar, David Hartman, Mel Zwyer

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Súvisiace objekty SFDB

(2021)

Trese

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2021)

Trese