Vráťte mi môj inteligentný jogurt (alebo iný pohľad na Love, Death and Robots)

Láska, smrť a roboti v čase cholery - krátka story o tom, ako druhá séria populárneho seriálu prežila epidémiu covidu. Trochu kritickejší pohľad na druhú sériu netflixáckej antológie.
Juraj Kundrík
Podporte scifi.sk
Druhé časti filmov bývajú často omnoho horšie ako prvé. Je to pochopiteľné, pôvodný nápad nie je taký zaujímavý, postavy sú známe a vôbec už to nie je nové. No prepad, aký priniesla nová séria Love, Death and Robots by niektorí z nás nečakali.
Pred dvoma rokmi seriál, či skôr antológia poviedok, v modernom CGI prevedení priniesla vlnu nadšenia. Neobvyklé spracovanie, zaujímave scenáre, množstvo odlišných námetov vytvorili pestrú mozaiku rôznych príbehov, ocenených 4 cenami Emmy a ďalšou jednou nomináciou. Nová séria však prináša úplný opak prvej. Nudu, šeď, klišé, a aby to nestačilo, aj o polovicu menej príbehov. Čo možno vlastne považovať za pozitívne. Príbehy sú naďalej zabalené v perfektnom CGI šate, ale už je to len pozlátko. Remeselné spracovanie jednotlivých epizód ostalo na špičkovej úrovni. Z tohto pohľadu nie je tvorcom naozaj čo vyčítať. Antológia zlyháva na v úplne iných veciach, ale poďme pekne poporiadku nebude to tak dlho trvať, veď dielov je iba 8:
Automated Customer Service - Scéna - Pani domáca
Automated Customer Service - Scéna - Pani domáca / Zdroj Disclaimer
Automatická hlasová služba / Automated Customer Service
Jediný diel, ktorý mal snahu vtipne vyniknúť. Pokus natočiť akčnú grotesku s námetom o vzbure strojov skončil skôr, ako začal. Vzbura strojov je prastarý námet, spracovaný rôznym spôsobom od komiksu v ABC pred 40 rokmi, až po Terminátora. Snaha uchopiť tento námet s humorom a nadsádzkou dopadla presne naopak. Vzniklo 13 minútové utrpenie s nesympatickými postavami, absurdnou zápletkou, v ktorom humor žiaľ zlyháva.
Ice - Scéna - Crew čaká na ľade
Ice - Scéna - Crew čaká na ľade / Zdroj Disclaimer
Ľad / Ice
Hneď v prvých okamihoch tohto dielu si spomeniete na epizódu Zima Blue. Podobný vizuál pripomína najsilnejší príbeh z prvej série. Príbeh teenagera, ktorý sa snaží zapadnúť, v tejto sérii nijako neprekvapí. Klišovitá zápletka aj predvídateľné rozuzlenie prináša skôr sklamanie ako silný príbeh. Ako samostatný príbeh by možno tento diel fungoval výborne. Bohužiaľ iba podlieza latku nastavenú v prvej sérii.
Pop Squad - Plagát - Omladzovací zákrok
Pop Squad - Plagát - Omladzovací zákrok / Zdroj Disclaimer
Zakázané ovocie / Pop Squad
Jeden z dielov, ktorý sa približuje kvalitou prvej sérii. Sledujeme prácu policajtov vo svete nesmrteľných ľudí. Diel má atmosféru, postavy majú svoju hĺbku a uveriteľnosť a celá epizóda má silný filozofický rozmer. Dobre rozbehnutý príbeh zostáva ukončený síce s katarziou, ale bez pointy. Po skončení vo mne žiaľ ostal prázdny pocit zo zbytočnej námahy tvorcov.
Snow in the Desert - Plagát - Snow
Snow in the Desert - Plagát - Snow / Zdroj Disclaimer
Sneh na púšti / Snow in the Desert
Jediný diel, ktorý by sa v prvej sérii nestratil. Príbeh s celkom slušnou zápletkou a výživnými postavami odohrávajúci sa vo svete, ktorý by si zaslúžil aspoň jeden celovečerný film.
The Tall Grass - Plagát - Bytosť v tráve
The Tall Grass - Plagát - Bytosť v tráve / Zdroj Disclaimer
Vysoká tráva / The Tall Grass
Nemám rad horory, sú pre mňa nudné, predvídateľné a hlúpe. Zhmotnené klišé - to sú slová, ktoré mi napadli, keď sprievodca vlaku povedal cestujúcemu, aby sa nevzďaľoval od vlaku. Bolo to až v tretej minúte 11 minútového dielu. Tvorcom sa to podarilo potvrdiť už v prvej tretine dielu, keď sa hlavný hrdina napriek varovaniu vyberie do prérie, cez ktorú vedie trať. Následne už ostáva len rezignovane pozerať, ako to dopadne.
All Through the House - Plagát - Deti a ich darčeky
All Through the House - Plagát - Deti a ich darčeky / Zdroj Disclaimer
Duch Vianoc / All Through the House
Tento diel ako keby vypadol z oka tomu predchádzajúcemu. Vďaka bohu (alebo produkcii - pozn. Šaňo) má iba 7 minút, takže pointa prichádza až v polovici. Samotné spracovanie balansuje na hranici medzi hororom a komédiou. Výsledkom je nevýrazná a nudná epizóda, ktorú zachraňuje iba jej dĺžka. Pocit prázdna a bezmocnosti tvorcov však naďalej ostáva.
Life Hutch - Plagát - Skenovaný
Life Hutch - Plagát - Skenovaný / Zdroj Disclaimer
Azyl / Life Hutch
Vojnové sci-fi, pripomína epizódu Lucky 13 z prvej série. Relatívne vtipná pointa je však rozriedená až na homeopatickú úroveň. To by možno nevadilo pri celovečernom filme, ale pri 14 minútovej epizóde je to scénaristická núdza s biedou. Flashbacky, iba predlžujú agóniu celej epizódy a opakované stretnutia robota a človeka nudia. Chcem veriť, že zbytočná vata chcela byť v kontraste s akčnosťou vojnového SF (irónia).
The Drowned Giant - Plagát - Obor na pláži
The Drowned Giant - Plagát - Obor na pláži / Zdroj Disclaimer
Utopený obor / The Drowned Giant
Filozofické čo? 14 minútové bľabotania „vedca“ o vedeckom nezmysle. Prázdnejšie a zbytočnejšie sú hádam iba seriály, ktoré točí Markíza.
Z príbehov sa vytratilo takmer všetko čo robilo LD+R výnimočným seriálom. Písať viac, de facto, nemá zmysel. Je to zbytočné mrhanie energiou a elektrónmi.
Myslíte, že by som za Ohio dostal niečo lepšie?

Juraj Kundrík

Juraj Kundrík

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB