scifi.sk pozerá: Batwoman (prvá reakcia)

Prvý diel druhej série Batwoman som si pozrel z jedného jednoduchého dôvodu. Aby ste vy už nemuseli.
8HitBoy
Filmová história scifi
Batman je bezpochýb najznámejším a najkultovejším superhrdinom, akým DC comics disponuje. Avšak zatiaľ čo na filmovom poli budeme mať Batmanov až dvoch - Roberta Pattinsona ako mladého Batmana, ale aj legendárneho Michaela Keatona v roli Temného rytiera za zenitom, na poli seriálov je to o poznanie horšie. A tak dostali diváci seriály prakticky s hocikým, kto sa kedy okolo Netopierieho muža mihol, len nie s ním samotným. Po seriáli o Batmanových záporákoch, Batmanovom komorníkovi Alfredovi a Batmanovej sesternici sme sa však dostali do doposiaľ nepoznaných výšok absurdnosti - k seriálu o náhodnej bezdomovkyni, ktorá našla superhrdinský oblek.

Po konci prvej série Batwoman museli tvorcovia čeliť obrovskému problému. Ruby Rose, predstaviteľka Batmanovej sesternice Kate Kane sa rozhodla v seriáli z osobných dôvodov skončiť. Oficiálna verzia bola, že Ruby sa musela podrobiť náročnej operácií, po ktorej by už nakrúcanie zložitých akčných scén jednoducho fyzicky nezvládala. Možno o nej však polemizovať. Fanúšikovia DC sa nikdy netajili tým, že Ruby Rose ako Batwoman príliš v láske nemali. V online priestore dostávala doslova tony hejtu. Je nutné zdôrazniť, že jej unudený ksicht a prakticky nulová schopnosť hrať situácií rozhodne nepomáhali. Avšak, bolo sa čomu čudovať? Hoci je Ruby Rose celkom sympaťáčka, preslávila ju tá jedna scéna z Orange Is The New Black a nie nejaké geniálne herecké výkony.
Batwoman Batwoman
Batwoman Disclaimer
Po správnosti mala byť Batwoman zrejme po prvej sérií zrušená. Nie, ani to nie je príliš šťastné riešenie, ale táto situácia asi dobré riešenie ani mať nemohla. Vlažné prijatie sa čoskoro prenieslo do mizernej sledovanosti a preto azda nemalo zmysel predlžovať toto trápenie. Autori to však zjavne vzali ako výzvu a rozhodli sa skúsiť to celé odznova. A tak sa dostáva na scénu druha séria Batwoman, ktorú možno vnímať ako istú formu rebootu. Lietadlo s originálnou Netopieriou ženou hneď na začiatku prvého dielu havaruje a všeobecne sa predpokladá, že je mŕtva. Po Kate ostáva na mieste nehody len jej hrdinský oblek, ktorý zhodou okolností nachádza mladá Ryan Wilder v podaní Javicie Leslie. Všetci anti-SJW fanatici, teraz odvráťte zrak! Ryan je totižto černošská lesba a jej orientácia je jednou z prvých vecí, ktoré sa o nej dozviete. Hoci som skutočne posledným človekom, ktorému by inklúzia minorít v seriálovej tvorbe vadila, to ako nasilu je prezentovaná v Batwoman ma trošku pobavilo.
Okrem toho je však Ryan samozrejme aj bezdomovkyňa a bývalá trestankyňa - jednoducho ideálna superhrdinka! Skutočne netuším, komu toto vlastne napadlo, ale muselo za tým byť pár bezsenných nocí. Ryan v sebe objavuje doposiaľ nepoznanú túžbu po spravodlivosti, ktorú pre ňu predstavuje najmä snaha pomstiť smrť jej adoptívnej matky. Tu musím tvorcov, naopak, pochváliť, pretože takáto osobná motivácia ma vždy veľmi bavila a podľa mňa aj u postavy Ryan zafungovala celkom dobre. Škoda že seriál miesto poukazovania na jej silnú backstory viac zdôrazňuje jej farbu pleti, sexuálnu orientáciu a v neposlednom rade aj pohlavie. Škoda.
Každopádne, Batwoman má pred sebou viacero dejových liniek, ktoré môžu byť čiastočne zaujímavé. Ako sa vysporiadajú so (zdanlivou) smrťou Kate jej bývalí spolupracovníci a najmä jej šibnutá sestra a archnemesis Alice? Získajú postupne prepojenia aj na Ryan, novú nositeľku netopierieho brnenia? Môžeme len hádať. Bohužiaľ ale, hoci môžu byť tieto dejové línie zaujímavé, nič to nemení na tom, ako stupídna premisa výmeny hrdinky je. Škoda.
Batwoman - Plagát
Batwoman - Plagát / Zdroj Disclaimer
Tak si to teda zhrňme. Druhá séria Batwoman podľa mňa ani nemusela vznikať. Načo? Nebola dobrým seriálom ani predtým (kritiky z Rotten Tomatoes sú v tomto prípade doslova úsmevné) a postupne by sa na ňu zabudlo. Takto sme dostali neohrabaný reboot s hrdinkou, ktorá fanúšikov komiksov asi len ešte viac popudí. Má zaujímavú backstory a potenciál byť fajn postavou, ale pre scenáristov a hlavnú predstaviteľku to bude veľmi ťažký oriešok. Uvidíme.
Takto však Batwoman pôsobí len ako generická girl power superhrdinovka so zlým scenárom. A tak sa môžeme tešiť na bezdomovkyňu a trestankyňu, ktorá je lesba, čo je z nejakého dôvodu extrémne dôležité neustále zdôrazňovať, ako nakopáva zadky zloduchom v rytmoch energického cukríkového popíku. Publikum si to možno nejaké nájde, avšak ja k nemu patriť rozhodne nebudem.

Hodnotenie: 25 %

Batwoman - druhá séria
Tekevízna stanica: The CW
Jazyk: anglický
Rok: 2021

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Súvisiace objekty SFDB

(2019)

Batwoman

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2019)

Batwoman