Posledné zbohom Bieleho vlka

Už je to 5 rokov čo sme sa v datadisku pre hru Zaklínač 3, O Víne a krvi rozlúčili so Geraltom z Rivie. Partia skúsených poľských moderov si však povedala, že ich koniec neuspokojil, a tak sa rozhodli nedlho po tom založiť projekt s názvom Farewell of the White Wolf, ktorý je zavŕšením celej hernej a knižnej ságy.
Dearon
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
S prácami sa začalo nedlho po vydaní O Víne a Krvi. Pre absenciu editoru pre engine Zaklínača 3 sa rozhodli autori použiť editor z druhého dielu, Zaklínač 2: Vrahové králu. Samotný mód bol z väčšej časti hotový už v r. 2018 avšak autori sa ho rozhodli ďalej vylaďovať. Porovnanie pôvodného a finálneho vizuálu nájdete tu:

Farewell of the White Wolf Disclaimer
Mód bohužiaľ nemá dabing ale pre obmedzené možnosti tvorcov, ktorí sa naviac módu venovali vo svojom voľnom čase, je to pochopiteľné.
Napriek tomu sa však nebojím povedať, že ide o mód roka, a jeden z najlepších módov aké kedy vznikli. Osobne som mal veľké očakávania, ale mód ich nechal ďaleko za sebou. Nech sa snažím ako chcem, nedokážem nájsť dostatok správnych slov aby som vyzdvihol tento kus poctivej a láskyplnej práce. Autori dali do tohto módu naozaj srdce a vášeň k svojmu národnému klenotu fantasy, a podarilo sa im dosiahnuť to, čo sa u mňa nepodarilo (možno trošilinka v jednotke) žiadnej z hrám (napriek tomu že sú skvelé!) a síce ten pocit neskutočne krásnej melanchólie z kníh.
Autori vytiahli poviedku Něco končí, něco začína z druhej knihy série, Meč osudu, ktorá rozpráva o svadbe Geralta a Yennefer (Andrzej Sapkowski túto poviedku označil za non-canon), upravili ju a pochopiteľne rozšírili o herné spektrum. Mimo príprav a svadby samotnej je dej obohatený hernými pasážami, v ktorých niektorí hostia rozprávajú svoje príbehy z minulosti, a hráč ma tak možnosť si zahrať mimo Geralta a Ciri aj za iných hrdinov ságy. Autori po vzore kníh tiež implementovali do deja Artušovské legendy (tie v posledných dvoch hrách s výnimkou malého camea Paní jazera chýbali) a veľmi zaujímavým a rozhodne skvelým nápadom bola herná pasáž v horrorovom štýle H.P. Lovecrafta.
Zaklínač 3: Divoký hon - Scéna - Farewell of the White Wolf Farewell of the White Wolf
Zaklínač 3: Divoký hon - Scéna - Farewell of the White Wolf Disclaimer
Napriek tomu že dej je skôr lineárny, autori rozmiestnili do okolia Kaer Morhen a spomienkových misií nejaké easter eggy takže aj prieskumníci, ktorí majú potrebu všetko prehľadať, si prídu na svoje. Samozrejme nemôže chýbať ani typický štýl humoru a hlášok ktoré tak milujeme ako z kníh, tak z videohier.
Možno niektorí budú vyčítať, že príbeh je až moc happyendový, že sa tam všetci zmieria, všetko sa končí ideálne a tak... Ale mne to osobne nevadí lebo je to koniec, aký si podľa mňa naši hrdinovia naozaj zaslúžili. A je to happy end príjemný, nie umelý, a ako som už spomínal, s krásnou dávkou melanchólie tak typickej pre Zaklínača.
Na záver je ešte treba dodať, že mód má kompletný český preklad, na ktorom sa podieľal Filip ‚Aleth‘ Ženíšek, ktorý má na konte preklad druhého a tretieho dielu Zaklinača, čo považujem za obrovitánske plus.
Takže summa summarum, partia nadšených fanúšikov nám priniesla vskutku parádny a krásny koniec k celej ságe, ktorý je robený v jej najlepšom duchu, a už len kvôli nemu dúfam, že príbeh nebude nikým otváraný. Napriek tomu že mód nie je pre vysoko hodnotený Zaklínač 3: Divoký hon, ale jeho menej slávneho predchodcu, a že v ňom absentuje dabing, rozhodne Vám ho odporúčam. Je zadarmo na stiahnutie na stránkách Nexus a ModDB.

Dearon

Dearon
Som veľký fanúšik fantastiky, predovšetkým žánru fantasy. Dávam prednosť hlavne klasike ako Tolkien, Kay či Williams ale nepohrdnem ani drsnejšími vecami ako Sapkowski, Martin či Červenák.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB