Cesta Mary Ventury do Deviateho kráľovstva (recenzia)

Americká autorka Sylvia Plath je známa najmä vďaka svojej poézií, ktorou sa vyrovnávala s ťažko zvládateľnými duševnými stavmi. Jej poviedka Mary Ventura and The Ninth Kingdom, v ktorej Plathová načrela do fantastiky, bola znovuobjavená a vydaná len pomerne nedávno. A je to škoda, keďže sa rozhodne jedná o zaujímavý príbeh.
8HitBoy
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Sylvia Plath je meno, ktoré môže byť fanúšikovi fantastiky pomerne veľkou neznámou. Poviedka Mary Ventura and The Ninth Kingdom je zrejme jej jediným dielom, ktoré môžeme radiť medzi fantastiku, presnejšie akúsi alegorickú fantastiku. Kratučkú poviedku, ktorá bola v roku 1952 časopisom Mademoiselle viackrát odmietnutá, Plathová napísala keď mala 20 rokov, teda jej spisovateľská kariéra bola ešte len na začiatku a jej najväčšie a najznámejšie diela Collosus, Ariel a Sklenený zvon boli ešte v nedohľadne. Bolo to pár mesiacov pred jej prvým pokusom o samovraždu a desať rokov pred tým posledným, bohužiaľ úspešným.

Sylvia Plath, ktorá napísala príbeh o Mary Venture ešte nebola tou Sylviou Plath, ktorej básne znepokojovali, fascinovali a rezali slovami hlbšie než tie najlepšie naostrené nože sveta, aj tak však z tejto poviedky miestami priam srší čistý, nefalšovaný talent, ktorý neskôr prepukol naplno. Poďme sa spolu pozrieť tejto poviedke lepšie na zúbok.
Sylvia Plath Sylvia Plath
Sylvia Plath Disclaimer
Príbeh mladého dievčaťa menom Mary Ventura začína jej rozhovorom s rodičmi. Tí jej vysvetľujú, že dospela do veku, kedy musí nastúpiť do vlaku a odísť do tajomného Deviateho kráľovstva. Mary absolútne netuší, čo môže od Deviateho kráľovstva očakávať, a napriek tomu, že má zo svojho blížiaceho sa odchodu strach, nemá odvahu protirečiť rodičom, ktorí na jej odcestovaní trvajú.
A tak Mary, protestujúc, do vlaku napokon po rozlúčke s rodičmi nastupuje. Jej cesta je zo začiatku absolútne čarovná, stretáva viacerých príjemných ľudí, s ktorými počas cesty konverzuje, vychutnávajú si výhľad na nádhernú okolitú prírodu a dostáva sa im rôznych luxusných nápojov. Vlak najprv zastáva v Prvom kráľovstve, neskôr v Druhom kráľovstve, a do Maryinej konečnej zastávky je ešte ďaleko. Mary si cestu užíva a je spokojná.
Do reči sa dáva so svojou spolucestujúcou, staršou dámou. Pýta sa jej na Deviate kráľovstvo, avšak nedostáva sa jej nijakej reálnej odpovede, iba vyhýbavých vágnych slov. V Mary skrsne drobný plamienok podozrenia. Žena Mary vysvetľuje, že jej vlastný lístok je len po Šieste kráľovstvo. Do toho čoskoro aj reálne vlak dorazí, žena si však svoju konečnú destináciu rozmyslela a vlakovému sprievodcovi vysvetľuje, že chce cestovať ďalej, že si priplatí za zvyšok cesty. Ten však reaguje agresívne, jej návrh odmieta a za použitia sily ženu doslova vyhadzuje z vlaku. V tej chvíli už Mary nepochybuje, že celý vlak a samotné Deviate kráľovstvo rozhodne nie sú miestom, kde chce skončiť a začína plánovať svoj útek z vlaku. Podarí sa jej to?
Mary Ventura and the Ninth Kingdom Mary Ventura and the Ninth Kingdom
Mary Ventura and the Ninth Kingdom Disclaimer
Samotná poviedka je nádhernou alegóriou, ktorá postupne prechádza z rozprávky po horor a vy si to vlastne uvedomíte až keď je príliš neskoro. Je náramne náročnou úlohou jasne vysvetliť, čo vlastne je hlavnou myšlienkou tejto poviedky a čo znázorňovalo samotné Deviate kráľovstvo, preto existuje viacero rôznych teórií. Tá najjednoduchšia z nich tvrdí, že Mary je celý čas mŕtva a zabili ju jej rodičia. Vlak v tomto vysvetlení symbolizuje akýsi očistec, limbo, v ktorom sú duše zomrelých uviaznuté predtým, než sa dostanú do Neba - Deviateho kráľovstva. Osobne sa mi ale toto vysvetlenie absolútne nepozdáva, pretože nekorešponduje s Plathovej videním sveta, ako ho poznáme z jej zachovaných denníkov.
Oveľa prijateľnejšie pre mňa pôsobí teória, podľa ktorej cesta vlakom alegoricky stvárňuje životnú cestu človeka. Naloženie človeka na vlak v takomto prípade symbolizuje osamostatnenie dospievajúceho človeka od rodičov. Mary sama pozoruje, že ľudia vo vlaku, aj keď zdieľajú jej obavy, postupne akoby otupeli voči svojej blížiacej sa destinácií, prestali vzdorovať a prijali svoj osud. Maryina snaha z vlaku utiecť v takomto prípade môže mať minimálne dve rôzne vysvetlenie - symbolickú snahu uchopiť svoj osud do vlastných rúk, vzoprieť sa osudu, ktorý človeku nalinkovala rodina a okolie, ale aj o čosi zlovestnejšie, a to samovraždu. Sylvia Plath trpela klinickými depresiami a krátko nato, ako dopísala túto poviedku, sa prvýkrát pokúsila vziať si život. Snaha Mary Ventury utiecť z vlaku, vzoprieť sa životu, ktorý postupne stratí svoj lesk a akosi vyšumí do prázdna, môže byť alegóriou samovraždy. Desivé, smutné, ale skutočne reálne potencionálne vysvetlenie.
Plathovej fantazijnú rozprávku, ktorá postupne prechádza do nočnej mory, odporúčam všetkým fanúšikom snovej fantastiky plnej inotajov. Je kvalitne napísaná, pocitovo v nej nie je azda jediné slovo navyše. Vyvoláva v čitateľovi mimoriadne nepríjemné pocity a myšlienky a poskytuje veľký priestor na diskusiu, čo osobne vnímam ako plus. Pre slovenských a českých fanúšikov sci-fi, fantasy a hororu by mohla byť práve táto kratučká poviedka dielom, vďaka ktorému by objavili neskoršiu, nefantastickú, avšak mimoriadne kvalitnú tvorbu tejto kultovej autorky.
Hodnotenie: 75%
Sylvia Plath - Mary Ventura and The Ninth Kingdom
Vydavateľstvo: Faber
Jazyk: anglický
Vydanie: prvé
Rok vydania: 2019
Počet strán: 48
Väzba: brožovaná

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Goran
Toto ma nesmierne zaujalo! Básne Sylvie Plathovej mám veľmi rád a svojské, neopakovateľné kúzlo má i jej tvorba pre deti, hoci rozsahom veľmi skromná. Vôbec som netušil, že zabŕdla i do krážov fantastiky, hoci v jej podaní sa určite nebude jednať o "štandardnú" fantazijnú literatúru písanú podľa istého vzorca (a vzoru). Žiaľ, v origináli to čítať nebudem, necítim sa taký istý v angličtine, aby som tento typ beletrie "lúskal" doma po večeroch, snáď sa dočkám prekladu... Ale veľká vďaka za upozornenie a za dobrú recenziu.
01.12.2020

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB