Vitajte na panstve Bly Manor (recenzia)

Seriál The Haunting of Hill House si podmanil srdcia množstva hororových fanúšikov po celom svete. Po dvoch rokoch prichádza Mike Flanagan s druhým dielom svojej hororovej antológie. Dokázalo The Haunting of Bly Manor preskočiť vysoko nastavenú latku?
8HitBoy
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Mike Flanagan je už na poli hororu etablovaným a uznávaným tvorcom. Po viacerých kvalitných hororových filmoch ako Oculus, Somnia: Before I wake, Hush, Geraldova hra alebo Doktor Spánok sa nám pred dvoma rokmi predstavil aj ako seriálový režisér, kedy svojim The Haunting of Hill House (na motívy rovnomenného románu Shirley Jackson) opantal celý svet. Teraz prichádza s novinkou pod názvom The Haunting of Bly Manor. Názov by mohol napovedať, že sa jedná o pokračovanie, avšak opak je pravdou. The Haunting of Bly Manor, aj keď v ňom vystupuje viacero hercov z "Hill House" je samostatným príbehom, tentokrát inšpirovaným najmä poviedkou The Turn of the Screw (pozn. poviedka nebola pokiaľ mi je známe preložená do slovenského jazyka, bola ale vydaná v češtine pod názvom Utažení šroubu) od Henryho Jamesa, ktorý bol jednou z najväčších literárnych inšpirácií autorky Shirley Jackson.

Príbeh sa odohráva v 80. rokoch minulého storočia a je nutné poznamenať, že túto dobu zobrazuje skutočne nádherne. Spoznávame mladú ženu Dani Clayton (Victoria Pedretti) (pozn. hrdinkino priezvisko je narážkou na meno Jacka Claytona, režiséra klasického duchárskeho hororu The Innocents), ktorá aj vďaka svojej neodbytnosti dostáva miesto opatrovateľky dvojičiek Flory (Amelia Smith) a Milesa (Benjamin Evan Ainsworth) na zvláštnom panstve menom Bly Manor v Anglicku. Zvyšok obyvateľov panstva Bly pozostáva zo správkyne, pani Groseovej (T’Nia Miller), kuchára Owena ( Rahul Kohli) a strýka detí Henryho (Henry Thomas). Dani čoskoro začína chápať, že s panstvom Bly nie je všetko v úplnom poriadku, keďže obe deti sa správajú zvláštne a ich strýko s nimi nechce mať nič spoločné. Ich predchádzajúca babysitterka navyše umrela vlastnou rukou priamo na panstve. A ako má čoskoro zistiť, dlhé a netypicky presvetlené chodby panstva sú plné duchov.
The Haunting of Bly Manor - Dani a Flora The Haunting of Bly Manor - Dani a Flora
The Haunting of Bly Manor - Dani a Flora Disclaimer
The Haunting of Bly Manor nie je len obyčajnou adaptáciou Jamesovej najznámejšej poviedky. Okrem toho v sebe zahŕňa aspekty viacerých jeho diel, ktoré zaujímavo kombinuje a prispôsobuje modernej dobe. Celkový výsledok je napokon pomerne odlišný od svojho predchodcu, The Haunting of Hill House, nielen tempom, oveľa jasnejším vizuálom ale napr. aj použitím duchov v príbehu. Hoci v "Hill House" častokrát plnili takpovediac len úlohu akéhosi "Easter eggu" na pozadí, v "Bly Manor" má každý duch svoje jasné poslanie a je kľúčový k rozpovedaniu príbehu.
Najväčším plusom celej série je Victoria Pedretti. Táto mladá americká herečka je jedným slovom dokonalá a čaká ju obrovská kariéra. Jej príbeh, ktorý je akýmsi útekom pred vlastnou minulosťou, je podaný výborne a samotná Pedretti je vo svojej roli uveriteľná a každú scénu si kradne pre seba. Na panstve Bly nachádza v rámci svojho nového zamestnania svoje skutočné ja, za výdatnej pomoci záhradníčky Jamie (Amelie Eve). Vynikajúci je aj Oliver Jackson-Cohen v roli Petra Quinta, priateľa predchádzajúcej opatrovateľky detí, Rebeccy (Tahirah Sharif). Všetky tieto postavy rozohrávajú smutný a strašidelný príbeh, ktorý je vo svojej hĺbke vlastne viac romantickým, než duchárskym príbehom.
The Haunting of Bly Manor necháva v podstate úplne iný dojem, než jeho predchodca. Nie je to vôbec na škodu, ale ľudia, ktorí očakávajú presne to isté, čo im priniesol pred dvoma rokmi "Hill House", ostanú sklamaní. "Bly Manor" má navyše aj oveľa pomalší rozbeh, než jeho predchodca, preto si vyžaduje väčšiu trpezlivosť. Ak však s Dani a deťmi vydržíte prvé dva-tri diely, odmenou vám bude skutočne atmosférický a pôsobivý gotický príbeh plný lásky, bolesti a sklamania.
The Haunting of Bly Manor - Dani s duchom The Haunting of Bly Manor - Dani s duchom
The Haunting of Bly Manor - Dani s duchom Disclaimer
Vrcholom seriálu je pravdepodobne ôsmy, predposledný diel, ktorý je celý čiernobiely a rozpovedá nám históriu panstva Bly a pôvodu desivých fenoménov, ktoré múry tohto panstva skrývajú. To, ako je napokon tento príbeh v príbehu napojený na osud hlavnej hrdinky Dani bolo výborné a naozaj som nemohol odtrhnúť oči od obrazovky.
Na úplný záver - The Haunting of Bly Manor je výborným samostatným príbehom, ktorý je dobrým nástupcom fantastického The Haunting of Hill House. Vo viacerých momentoch cítiť bezmála nostalgiu za prvou sériou Flanaganovej antológie, no napriek tomu je celková atmosféra "Bly Manor" úplne iná a funguje výborne. Hoci "Bly Manor" nie je až tak nervydrásajúci ako svoj predchodca a viacerým fanúšikom série môžu súrodenci Crainovci chýbať, Mike Flanagan nám priniesol kvalitný hororový seriál, ktorý v nás necháva len jedinú otázku. Čo nás ohľadom "The Haunting" čaká v budúcnosti?

Hodnotenie: 80 %

The Haunting of Bly Manor
Tvorca: Mike Flanagan
Streamovacia služba: Netflix
Jazyk: anglický
Rok: 2020
The Haunting of Bly Manor - trailer Disclaimer

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB