Návrat do Východného Ardu (recenzia Srdce strateného)

Tad Williams aktuálne píše záverečný diel jeho novej trilógie zo sveta Východného Ardu, do ktorého sa vrátil po dlhých tridsiatich rokoch. Prvý diel tejto novej trilógie, ktorý výjde rovnako ako tá prvá pod nakladateľstvom Laser očakávame začiatkom budúceho roka. Pred jeho vydaním však vydal ešte jednu knihu z tohto sveta, a síce Srdce Ztraceného, a práve na túto knižku sa dnes pozrieme.
Dearon
Filmová história scifi
Fanúšikov Tada Williamsa najskôr zrejme zaskočí jeho hrúbka. 248 stranový román vyzerá oproti jeho štandardu ako trpaslík. Treba však poznamenať, že nejde o úplne plnohodnotný román. Táto kniha má poslúžiť ako most medzi starou a novou trilógiou. Doťahujú sa v nej určité dejové línie ktoré ostali po skončení trilógie Jasný osten Žal a Trn nedokončené. Napriek tomu však obsahuje množstvo zaujímavých nápadov ktoré obohacujú svet Východného Ardu.
Srdce ztraceného. Obálka prvého českého vydania (Laser, 2019).
Srdce ztraceného. Obálka prvého českého vydania (Laser, 2019). / Zdroj Disclaimer
Upozornenie. Pre ľudí čo nečítali originálnu trilógiu môže obsahovať recenzia spoilery!
Dej sa odohráva asi pol roka po udalostiach pôvodnej trilógie. Kráľ búrok Ineluki je porazený a jeho Nornskí spojenci utekajú na sever do Nakkigy. Stíha ich vojvoda Isgrimnur so svojim vojskom. No Norni sa nehodlajú len tak vzdať a kedže sú zahnaní do kúta, bránia sa zúrivejšie než kedykoľvek predtým.
Príbeh je rozprávaný z troch pohľadov. Prvý je už nám známy vojvoda Isgrimnur, ktorého sme spoznali už v predošlých knihách. Má povolenie od kráľa Simona podľa uváženia akýmkoľvek spôsobom skoncovať s Nornskou hrozbou, a kedže sa Norni nemienia len tak vzdať, kvetinami to asi nepôjde...
Druhým je Porto, Perdruinský žoldnier ktorý sa k výprave na sever pridá s úmyslom zarobiť si nejaký ten peniaz navyše. Mrazivé peklo severu a temné Nornské čary mu však zmenia výpravu na nočnú moru a on musí so svojim mladým spoločníkom Endrim všetky tieto nástrahy prežiť.
Tretí a asi najzaujímavejšia dejová línia je Viyekiho, Nornský predák z rádu staviteľov. Ponúka pohľad prenasledovaných a na ich zúfalú situáciu. Vďaka nemu môže čitateľ nahliadnuť do Nornskej kultúry a hierarchie a celkovo do ich zmýšľania. Ukazuje nám že nič nie je úplne čiernobiele a že Norni v podstate ani nie sú úplne negatívne bytosti, ako sa na prvý pohľad zdá.
Čo sa mi veľmi páči je, že na autor využil na dokreslenie celkovej atmosféry sveta úryvky z Nornskej kroniky, ktorá dané udalosti taktiež popisuje a povpletal ich medzi jednotlivé dejové línie. Dosiahol tým vyššej komplexnosti a pohľad na udalosti z inej, Nornskej strany.
Tad Williams
Tad Williams / Zdroj Disclaimer
Oproti predošlej trilógii je táto kniha oveľa temnejšia. Miesia sa v nej motívy nenávisti vyplývajúcej z nepochopenia, rozdielnosti a strachu z neznámeho, a toho, aká je vojna v podstate zbytočná. Taktiež sa ešte viac než v prvej trilógii ukazuje motív postáv v šedých zónach. Dokonca aj Vojvoda Isgrimnur sa tu v nich prejavuje viac než v pôvodnej trilógii.
Kniha sa číta pomerne dobre a pri takomto počte strán ubehne celkom rýchlo, takže k postavám si nevytvoríte až taký hlboký vzťah, možno s výnimkou už spomenutého Isgrimnura z predošlých dielov. Nakoľko však ide o knihu ktorej úlohou je uzavrieť to, čo zostalo predošlou trilógiou nevysvetlené, nedá sa od nej čakať nejaký obrovský rozsah.
Niektorí čitatelia by azda mohli ohrnúť nosom, že ide len o nastavovanie kaše, no Tad Williams ponúka pokračovanie, ktoré poskytuje mnoho nových informácií a svet Východného Ardu tak dostáva nový rozmer a hĺbku. Tým sa výrazne líši od iných “klasických“ tolkienovských autorov, ako sú napr. Terry Brooks či R.E. Feist, ktorí píšu ďalšie a ďalšie knihy a série do svojich svetov, avšak nijako ich neobohacujú a v podstate vykrádajú samých seba. Ak sa udrží nová trilógia na rovnakej kvalitatívnej vlne, ktorú začal tento premosťujúci román, nová trilógia bude mať minimálne pre mňa štatút jednej z najlepších súčasných fantasy.
Teraz už len čakať...

Verdikt: Nová kniha Tada Williamsa je návrat do jeho staré ho sveta. Veľmi pozitívne hodnotím že sa Tad snaží vypracovať pre čitateľa dobré podklady pre novú trilógiu, bez nutnosti vytvaránia nových hrozieb. Autor sa vyhol šablónovaniu a ponúka úplne nový príbeh ktorým obohacuje svet Východného Ardu. Paradoxne jediné čo by neuškodilo by bolo typické Tadove rozšírenie príbehu, vďaka ktorému by sme si k postavám vytvorili bližšší vzťah. Ale vzhľadom na to že ide len o dotiahnutie nedokončených línií z predoslej série, tak to až tak nevadí.

Hodnotenie: 75%

Názov: The Heart of What Was Lost
Svet: Východný Ard
Autor: Tad Williams
Vydavateľstvo: Laser (Euromedia Group)
Vydanie: prvé
Rok vydania: 2019
Počet strán: 248
Väzba: viazaná/pevná
ISBN: 978-80-7617-436-8
Preklad: Petr Kotrle
Obálka: Michael Whelan

Plusy:
+Dobre nadväzujúce pokračovanie
+Obohatenie sveta
+Pohľad z oboch strán konfliktu
Mínusy:
-Menší rozsah
-Nutná znalosť prechádzajúcej trilógie

Odkazy:

Dearon

Dearon
Som veľký fanúšik fantastiky, predovšetkým žánru fantasy. Dávam prednosť hlavne klasike ako Tolkien, Kay či Williams ale nepohrdnem ani drsnejšími vecami ako Sapkowski, Martin či Červenák.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.