Ray Bradbury: Temný karneval

Tvorbu svetoznámeho amerického spisovateľa Raya Bradburyho ovplyvnili diela velikánov nielen vedeckej fantastiky, ale i dobrodružnej literatúry. Aj preto môžeme nájsť v jeho bohatej ponuke pestré žánrové presahy, ktoré dokážu premeniť obyčajný námet na pozoruhodne pútavý príbeh s neočakávanou zápletkou.
Veronika
Filmová história scifi
Ray Bradbury je majster písaného slova. Dokazuje to, nakoniec, množstvo vydaných románov a krátkych próz, za ktoré získal v čase svojho spisovateľského rozkvetu radu rôznych prestížnych ocenení.
Dark Carnival - Fan video Disclaimer
Bradbury pôsobil v období Zlatého veku science-fiction. Väčšina jeho titulov predkladá rôznorodé futuristické vízie či kritiku spoločnosti v duchu americkej fantastickej školy. Vo výbere sa ale nájdu aj také, ktoré experimentujú s prvkami známych duchárskych žánrov a čitateľa sa snažia osloviť práve cez kvalitný výber toho najlepšieho, čo mu horor môže ponúknuť. Vydavateľstvo Plus (Albatros Media) už nejaký ten čas včleňuje do svojho výberu reedície známych kníh a na našom trhu ešte nevydané preklady diel spisovateľov, ktorí sa zapísali do knižných dejín tým, že ich buď výrazne zmenili, alebo pretvorili. Do tejto ponuky sa v súčasnosti dostal aj Bradbury.
Od roku 2015 si môžeme vychutnať jeho najznámejšie a aj trošku kontroverzné diela, akými sú 451 stupňov Fahrenheita, Strom duchov, Ilustrovaný muž, Marťanská kronika či Temný karneval, ktorý predstavuje súborné dielo Bradburyho hororových i strašidelných príbehov. V českom preklade vychádza táto zbierka po prvý raz a skalným fanúšikom prináša ten správny pomer mystiky, napínavej atmosféry, humoru a Bradburyho známej poetiky či melanchólie.
Temný karneval sa skladá z 25 poviedok, ktoré majú odlišnú dĺžku, boli uverejnené (alebo sa o to aspoň Bradbury snažil) v rôznych periodikách, následne zozbierané a vydané knižne v roku 1947. Každá jedna z nich je hrôzostrašná, venuje sa všedným dňom ľudí s nevšednými problémami a je opatrená krátkym autorovým predhovorom o tom, ako vlastne táto próza, ktorú sa chystáte čítať, vznikla a hlavne prečo. Týmto sympatickým vysvetlením Bradbury ukazuje správny smer, ktorý potrebujete k tomu, aby ste dokázali s ponúkaným materiálom pracovať inak, ako ste pôvodne zamýšľali. Prináša novú perspektívu nahliadania na spracovaný „tuctový“ motív, ako aj menej stereotypnú schému interpretácie. Týchto 25 poviedok sa naozaj môže popýšiť pestrým svetom, prostredím, postavami, zápletkami, gradáciami aj umeleckými postupmi, ktoré si autor pri písaní vybral. Ponúka vám vlastne stručný prehľad Bradburyho spisovateľského dozrievania v ešte stále „málo populárnom“ žánri.
V Temnom karnevale tak nájdete poviedky, ktoré sa viažu k nešťastným náhodám v bežnom živote, detailne vykresľujú rozpoloženie jedinca, ktorý trpí stratou blízkeho alebo jednou z mnohých nešťastných fóbií, nahliadajú do vnútra traumatizovaných ľudí, či prinášajú fantastické úsmevné príhody strašidiel v období osláv všetkých svätých. Vo výbere natrafíte aj na nonsensové prozaické texty, texty blízke naratívnym postupom populárnych undergroundových light hororových seriálov v polovici dvadsiateho storočia a príbehy podobné tým, ktoré môžete čítať v duchárskych výberoch M. R. Jamesa, E. A. Poa, S. Le Fanua, T. Harrisa, S. Kinga či R. Blocha.
Ray Bradbury ostáva verný svojmu remeslu. Ak aj vytvorí poviedku, ktorá je svojím rozuzlením známa, snaží sa ju podať tak, aby vás oslovil niečím, čo ste ešte nemali možnosť pri podobnom koncepte čítať. Prípadne všetko staví na postavy, v ktorých sa môžete ako správni fanúšikovia hororových vecí do sýta vyžívať, pretože vás ich správanie jednoducho neomrzí. Bradbury vás má jednoducho v hrsti.
Čo ale môže pre niekoho predstavovať nemalý problém, je miestami nepríjemná statickosť niektorých jeho krátkych próz. Bradbury sa vyžíva v opisoch, a tak sa stane, že to sem-tam preženie. Na úkor opisovaného potom doplatí samotná atmosféra príbehu. Príbeh s tajomstvom veľa ráz nedokážu zachrániť ani postavy, pretože ich Bradbury situoval do úlohy rozprávačov, ktorí vám od prvej stránky monologicky predstavujú bizarnú realitu, v ktorej si spokojne nažívajú. Prepracovať sa k beletristickému vyvrcholeniu vám istý čas trvá, a hoci si v závere poviedky poviete, že ste podobný zvrat neočakávali, nezanechá vo vás intenzívny zážitok, aký má správna ducharina mať. Jednotlivé poviedky sú ale usporiadané tak, aby sa pomer tých lepších a tých horších príjemne vyvážili. Nemusíte sa báť, že natrafíte na skupinu príbehov s veľmi pomalým dejom, rovnako hĺbavými hrdinami, nikam sa neposúvajúcim motívom alebo otrepanou zápletkou, ktorej nepomôže ani spisovateľ sám.
Temný karneval je vhodným čítaním pre kohokoľvek, kto sa nebojí strašidiel. A to či už tých ozajstných, alebo vymyslených, prebývajúcich iba v bujarej fantázii. Zbierka ako taká nikoho neurazí, avšak ostrieľaným fanúšikom všetkého hororového prinesie dobrý priemer, pretože nie je až taká výrazná ako Bradburyho zvyšná tvorba. Vydavateľstvo Plus ani tento raz nič nepokazilo. Stavilo na istotu. S výzvou, ktorá pred ním stála, sa popasovalo solídne, a ak je teda vaša hororová zbierka o čosi chudobná, pokojne ju môžete doplniť aj týmto titulom. Nič tým nepokazíte.
Názov: Temný karneval
Séria: -
Autor: Ray Bradbury
Vydavateľstvo: Plus (Albatrosmedia.sk)
Vydanie: -
Rok vydania: 2018
Väzba: laminovaná (čiže tvrdá)
EAN Temný karneval: 9788025909416
Preklad: Petr Caha, Jarmila Emmerová, Jiří Hanuš, Josef Hořejší, Tomáš Korbař, Stanislava Menšíková, Vojtěch Pala
Recenzia bola napísaná pre vydavateľstvo Plus (Albatrosmedia.sk), ktorému ďakujeme za recenzný výtlačok, v roku 2018 pre stránku Fantasy-svet.sk a v súčasnosti aktualizovaná pre stránku Sci-fi.sk.

Veronika

Veronika
Vyriekol to Hagrid, správca Rokfortských lesov, lúk a hájov: "Čo má prísť, príde, a keď to príde, budete si s tým musieť dať rady."

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme Ray Bradbury 100

Ray Bradbury a jeho 451 stupňov Fahrenheita

Prvýkrát sa čitateľ s príbehom svojského požiarnika Guya Montaga mohol zoznámiť vo februárovom čísle magazínu Galaxy Science Fiction v roku 1951. V roku 1953 sa mu do rúk dostal román s názvom 451 stupňov Fahrenheita, ktorý život Guya Montaga nielen ďalej rozvíjal, ale prežívanie hlavného hrdinu zaobalil aj do akejsi antiutopickej vízie budúcnosti, v ktorej dominuje živočíšny strach z pokroku poháňaného kultúrou masových médií.

Ray Bradbury: Temný karneval

Tvorbu svetoznámeho amerického spisovateľa Raya Bradburyho ovplyvnili diela velikánov nielen vedeckej fantastiky, ale i dobrodružnej literatúry. Aj preto môžeme nájsť v jeho bohatej ponuke pestré žánrové presahy, ktoré dokážu premeniť obyčajný námet na pozoruhodne pútavý príbeh s neočakávanou zápletkou.

Bradburyho 100

V sobotu by sa dožil jeden z najznámejších autorov fantastiky, Ray Bradbury 100 rokov!

Ray Bradbury a Strom duchů

Strom duchů vyšiel v knižnej podobe v roku 1972, čiže o 5 rokov neskôr po tom, čo mu Ray Bradbury vdýchol život v rozpracovanom scenári k pripravovanému animovanému filmu. Necelých 25 rokov bola jeho fantastická strašidelná vízia plná rôznych mátoh, príšer a mýtických oblúd uväznená v útlej knihe. Až spolupráca s animovaným štúdiom Hanna-Barbera a Leonardom Nimoyom pomohla Bradburymu dokončiť to, čo kedysi začal. A tak sa rok 1993 niesol v duchu netypického Halloweenu a dvoch prestížnych cien za scenár a grafiku.