Sci-fi komiks u Zichyho

Je vo svete komiksu ešte stále prestížnejšie, ak ženy zostavia knihu s mužskou hlavnou postavou, než keď žena napíše knihu s hlavnou hrdinkou?
Veronika
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024

V pondelok (10. augusta) o 18:00 na nádvorí v Zichyho paláci na Ventúrskej 9 v Bratislave.

Bitch Planet, Vol. 1: Extraordinary Machine - Fan video - Bitch Planet is Pulpy Fun - Comic Tropes (Episode 93) Disclaimer
Iron Man, Superman, Spiderman, Batman, Captain America, X-Men, Joker, Hellboy, Daredevil, Lucifer, Aquaman sú mená superhrdinov, s ktorými sme sa mnohí a mnohé stretli. Hlavnými postavami týchto komiksov sú prevažne mužskí hrdinovia a zloduchovia. Ženy vystupujú najmä v roliach ich pomocníčok alebo ako sexuálne objekty. V komiksovom priemysle síce stále dominujú muži, no aj ten sa postupne mení.
Kým historicky sa forma a obsah tohto žánru zameriavali hlavne na biele mužské čitateľstvo strednej triedy, do sveta komiksu dnes pribúda stále viac protagonistiek a protagonistov rôznych sexualít, rodových, etnických či triednych príslušností.
Reprezentáciou takéhoto prístupu je aj americký feministický, intersekcionálny, exploatačný dystopický sci-fi komiks Bitch Planet, ktorý vychádza v slovenskom preklade Kristíny Kállay vo vydavateľstve Apart a ktorého mediálnym partnerom je mesačník Kapitál.
Úryvok z neho Vám v rámci podujatia prečítajú ľudia, ktorí stoja za jeho slovenskou verziou. V rozhovore s Kristínou Kállay sa dozviete, prečo voľba padla práve na tento komiks a čo znamenajú všetky tie prídavné mená pred jeho názvom.
Diskusiu bude dopĺňať pop-up výstava ilustrátora Michala Šumichrasta, ktorý špeciálne na toto podujatie pripravuje novú tvorbu. Michal Šumichrast je umelcom pracujúcim primárne s médiom kresby. Aktuálne dokončuje svoje magisterské štúdiá v ateliéri Voľnej grafiky prof. Jančoviča na Katedre grafiky a iných médií bratislavskej VŠVU. Jeho autorská prax je často nástrojom kritiky nacionalizmu, xenofóbie či devastácie prírodných biotopov
autori PRka sú členovia Literárneho klubu

Veronika

Veronika
Vyriekol to Hagrid, správca Rokfortských lesov, lúk a hájov: "Čo má prísť, príde, a keď to príde, budete si s tým musieť dať rady."

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB