Manga Orange

Keď jedného dňa otvorí Naho Takamiya list, ktorý prišiel z budúcnosti, svet, aký doteraz poznala a mala svojím spôsobom rada, sa bude pred jej očami deň čo deň pomaly a potichu rozpadávať...
Veronika
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Ichigo Tanako patrí medzi komiksové autorky, ktoré do popredia svojej tvorby radia zmes žánrov typickú pre ženské čitateľky. Hoci sa väčšina jej diel (Shooting Star, Yumemiru Taiyou či Orange) vyznačuje romantickým nádychom, tragikomédiou, miestami jemnou bizarnosťou či pomerne hĺbavými charaktermi, neobchádza ani silné sociálne témy trápiace súčasnú populáciu nielen v Japonsku, ale aj vo svete.
Orange - Ukážka - Orange 💌 - Komiksový trailer Disclaimer
Úspech, ktorý jej priniesla manga Orange, paradoxne sa radiaca do jej neskoršej komiksovej tvorby, rezko prekročil hranice komiksového trhu v Japonsku. Nakoniec, zápletka so silným odkazom s nádychom jemnej vedeckej fantastiky, po ktorej siahol nielen kórejský režisér Lee Hyun-seung v adaptácii knižnej predlohy od Kim Eun-jungovej Il Mare (americký remake z roku 2006 známy aj ako Dom pri jazere), ale aj nórsky intelektuál a spisovateľ Jostein Gaarder (ekologická vedecko-fantastická novela Anna - príbeh o klíme a životnom prostredí), sa ukázala byť stále atraktívna. Šesťzväzková manga vydávaná postupne v shōjo magazíne Bessatsu Margaret, a to od roku 2012, sa dočkala či už svojej animovanej podoby, aj dvoch trošku rozdielnych filmových verzií (anime a live action movie), ktoré sa snažili svojich priaznivcov presvedčiť, že zahrávanie sa s alternatívnymi realitami môže byť vo svojej podstate nebezpečne krásne. A stále im bude mať čo ponúknuť.
Zápletka mangy je jednoduchá a pre náročnejšie čitateľky v prvých dieloch do istej miery aj veľmi sladká, nakoľko sa sústreďuje na medziľudské vzťahy medzi hlavnými protagonistami. Nimi sú študenti strednej školy, konkrétne Naho Takamiya, Kakeru Naruse, Hiroto Suwa, Takako Chino, Saku Hagita a Azusa Murasaka, ktorí čitateľky zoznamujú s ich každodennou rutinou. Tá sa vlastne ničím nelíši od reality, ktorú sme mohli počas našich stredoškolských rokov prežívať v istých vypätých situáciách aj my – rozpráva o náročnosti začleniť sa do konkrétnej sociálnej skupiny; krehkosti prvých lások; rôznych spoločenských pomeroch, ktoré sú zámerne mladými ľuďmi pred okolím ukrývané, a obyčajne so sebou prinášajú depresiu, bezradnosť, izoláciu, hazard s vlastným životom aj samovražedné sklony; odkrýva nedostatky v sociálnom systéme štátu; zameriava sa na boj s chudobou a v neposlednom rade vyzdvihuje snahu nevzdať sa, pretože zmieriť sa s najjednoduchším riešením je a stále bude aktom ľudskej zbabelosti.
Každej postave venuje autorka toľko pozornosti, koľko je potrebné na to, aby si k nej čitateľky vedeli nájsť cestu – nadviazali s ňou blízky vzťah, porozumeli jej na prvý pohľad zložitej náture, dokázali s ňou zdieľať rôzne pocity, reagovať na menej logické rozhodnutia prirodzene, spontánne i ostražito, a to z dôvodu, že mágia Ichigo Tanakovej sa ukrýva práve v tom, ako ľahko a jednoducho vie vytvoriť na papieri zložitý ľudský charakter.
Čím ďalej sa v príbehu ocitneme, tým viac si uvedomíme, že jeho podmanivý spôsob rozprávania nás do problematiky sveta mangy Orange vtiahol natoľko, až sme sa stali jeho bezprostrednou súčasťou. Ak sa teda neskôr z celej skupiny oddelí typický milostný trojuholník (Naho, Kakeru a Hiroto), ktorý, ako sa ďalej ukáže, bol vlastne stredobodom autorkinej pozornosti už od prvej komiksovej dvojstránky, prijmeme tento fakt pokojne, nakoľko nám úplne logicky do celej zápletky zapadá a samotné prežívanie útrap hlavných hrdinov do istej miery osvieži – ruku na srdce, ktorá mladá dáma aspoň raz v živote netúžila po takejto pozornosti?
Manga Orange má silné hlavné postavy, a teda výborný potenciál na to, aby vás previedla (v dobrom slova zmysle) emočným peklom. Výhodu jej ponúka aj priamočiary príbeh, ktorý sa pohráva s myšlienkou, čo by sa stalo, ak by ste odrazu držali v rukách návod, ako zmeniť svoju budúcnosť. V tomto smere sa síce na malú chvíľu ocitneme vo vedecko-fantastickom žánri, avšak nepobudneme v ňom, bohužiaľ, pridlho. Autorka využila schému tzv. soft science-fiction len ako okrášlenie svojho nápadu, ako prvok, ktorý mal vymaniť schému jej mangy zo stereotypu a upútať pozornosť romantických duší i medzi čitateľkami tohto žánru. Aj keď sa s negatívnym dopadom neprirodzených zmien v istej alternatívnej realite a efektom tzv. motýlích krídel zahráva len čiastočne, snaží sa jednotlivé zákonitosti umelo nezľahčovať či neprikrášľovať. O tom, že konverzia, ku ktorej dôjde v momente, ktorý už predurčil vašu budúcnosť, môže so sebou priniesť nové prekážky, ktoré sa snažia osud stoj čo stoj naplniť, je nebezpečná a nemala by sa brať na ľahkú váhu, sa hlavní protagonisti na vlastnej koži presvedčia hneď v úvode celého príbehu. Ichigo Tanako predsa nechce, aby ste sa cítili byť v tomto diele nejako podvedené. Všetko stavila na jednu kartu a jej risk sa vyplatil.
Orange - Trailer - Orange Official Trailer Disclaimer
O populárnej mange Orange by sa teda dalo povedať asi toto 1. určená je pre ženy, a to akéhokoľvek veku. Školské prostredie nie je v tomto smere prekážkou, pretože skúsenejšej generácii čitateliek odkryje kus z citovo labilného sveta školou povinnej mládeže. Témy, ktorým sa autorka venuje, sú aj dnes aktuálne, mimo japonských reálií dokonca oveľa viac pálčivejšie. A keďže japonská krásna literatúra, vrátane komiksov, samozrejme, je v tomto smere špecifická, budete môcť držať v ruke malého sprievodu svetom školského aj štátneho systému v Japonsku. Ten však bude miestami zidealizovaný, a to pre potreby samotného príbehu a tzv. vau efektu. S kvalitou to však vonkoncom nezamáva.
2. napriek roku, v ktorom bola pôvodne táto manga vydaná, dokáže Ichigo Tanako držať krok so súčasnou YA produkciou, takže jej Orange sa pokojne vyrovná divergentnému svetu Veronicy Rothovej, vampírskej romance Stephenie Meyerovej, fantastickým dobrodružstvám Cassandry Clarovej, atď. A v poličke celý set vyzerá jednoducho skvostne, nebudem vám klamať.
3. dizajnovým prevedením uchváti skalných fanúšikov komiksovej produkcie, a to nielen tej východnej. I keď si výtvarný rukopis zachováva všetky atribúty japonského komiksového štýlu, ktorý sa dynamicky mení z roka na roka, nie je priemerný, na čo dokážu niektoré projekty vydávané v známych japonských magazínoch pomerne často doplatiť. Ichigo Tanako má detailne prepracovaný storyboard a to z pohľadu literárneho, i toho výtvarného. Jednotlivé obrázkové polia rozohrávajú v horizontálnych aj vertikálnych paneloch nádherne energickú naráciu.
Umne narábajú s priestorom na papieri - využívajú všetko, čo im konkrétna dvojstránka dokáže ponúknuť, čoho výsledkom je harmonický vzťah medzi obrazom a textom. Dôraz sa totiž kladie na autentické vykreslenie bytia hlavných postáv, prostredia, v ktorom sa ocitajú a ktoré sa mení naozaj rýchlo, pričom veľmi zaujímavé je sledovať autorkinu prácu s medziikonickou medzerou zodpovednou za plynutie času v príbehu. Občas je úsporná, inokedy mierne rozvláčna, dokopy však vyvoláva v čitateľkách pocit, akoby sa ocitli priamo v deji a reálne prežívali to, čo prežívajú hrdinovia tejto mangy.
V júli tohto roku ohlásilo české vydavateľstvo Crew zaujímavú novinku. Do svojej ponuky sa mu podarilo začleniť aj preklad Tanakinej mangy Orange. Prvá časť už na vás čaká v ich e-shope alebo v každom dobrom komiksovom obchode, a to vrátane SR. S troškou trpezlivosti sa v priebehu nasledujúcich mesiacov dočkáte vydania všetkých častí. Ak sa vám ale čakať nechce, alebo máte výhrady k českým prekladom, a ste zvedavé na to, ako si Naho Takamiya poradí s úlohou, ktorá pred ňou stojí, pokojne siahnite po anglickej variante. Všetky časti dáte skutočne na jeden šup a budete sa k nim vracať zakaždým, keď si na vás zasadne nečakaná nostalgia. Manga Orange tak trošku lieči ubolené srdcia, ponúka naivnú vieru v lepšie zajtrajšky a dokáže vyčarovať úsmev zakaždým, keď si uvedomíte, koľko toho máte aj dnes spoločné s hlavnými hrdinami.
Nuž a pred pánov stavia dilemu, či sa raz do nej dokážu začítať aj oni, nakoľko vedecko-fantastická línia nie je na zahodenie a aj doktor Sheldon Cooper pomerne úspešne rozchodil iskrenie medzi Keanu Reevesom a Sandrou Bullockovou vo filme The Lake House.
ukážka: Jostein Gaarder (ekologická vedecko-fantastická novela Anna - príbeh o klíme a životnom prostredí)
Tip na zaujímavú mangu (či anime) pre pánov: Fullmetal Alchemist, Samurai 7, Cowboy Bebop: Shooting star či Saiyuki
Názov: Orange (1 – 6) / Orange (1 – 2)
Séria: Orange
Autor: Ichigo Tanako
Vydavateľstvo: Crew (zahraničie Crunchyroll Manga; Seven Seas Entertainment)
Vydanie: prvé
Rok vydania: 2020 (Crew), 2012 – 2017 (Japonsko, Bessatsu Margaret), 2014 – 2015 (zahraničie Crunchyroll Manga; Seven Seas Entertainment)
Väzba: brožovaná
ISBN Orange 1 (Crew): 9788074498541
Obálka: Ichigo Tanako
Preklad: Anna Křivánková
Hodnotenie: 89%

Veronika

Veronika
Vyriekol to Hagrid, správca Rokfortských lesov, lúk a hájov: "Čo má prísť, príde, a keď to príde, budete si s tým musieť dať rady."

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB