Sci-fi bestsellery 21. storočia: Už ste ich prečítali?

Vonku zúri coronavírus, takže čo takto pár tipov na čítanie?
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Nudíte sa doma? Nemáte čo čítať? Prinášame vám zoznam najlepších science fiction kníh 21. storočia! Pripútajte sa, bude to jazda!
Sťahovač - obálka českého vydania (Polaris, 2004)
Neal Asher
Neal ASHER – Stahovač (orig. názov: The Skinner, séria: Spatterjay #1)
Na odľahlú planétu Spatterjay prichádzajú traja pasažieri s veľmi rozdielnymi úlohami. Janera tam posiela kolektívna myseľ inteligentných sršňov; Erlin prichádza hľadať starého námorného kapitána, ktorý by ju naučil žiť; a Keech - sedemsto rokov mŕtvy - má nevybavené účty s jedným notorickým zločincom. Spatterjay je vodná planéta, kde ľudská populácia žije v bezpečí Dómu. Iba Hooperi, napoly nesmrteľní, sa môžu pohybovať medzi hroznými, nenásytnými formami miestneho života. Tam niekde vonku je aj samotný Jay ,Spatter' Hoop. Kontrolór Keech vie, že nedôjde pokoja, kým tohto legendárneho renegáta nepoženie k spravodlivosti za kruté zločiny spáchané pred niekoľkými storočiami pri Pradorských vojnách.
Keech netuší, že Hoopovo telo pobehuje kdesi po opustenom ostrove, zatiaľ čo živá hlava sa vozí zavretá v truhle na lodi jedného starého kapitána. Nevie ani to, že najkrutejší Prador zo všetkých sa chystá planétu navštíviť a zahladiť dôkazy svojich vojnových zverstiev. To všetko znamená, že v tejto chaotickej vodnej krajine čoskoro prepukne ozajstné peklo.

Přežívá nejsmutnější. Prvé české vydanie (Mladá fronta, 2005).
Margaret Atwood
Margaret ATWOOD - Přežívá nejsmutnější (orig. názov: Oryx and Crake, séria: MaddAddam #1)
Kniha uznávanej kanadskej spisovateľky sa odohráva v blízkej budúcnosti. Hlavný hrdina je možno posledným človekom na zničenej planéte. Medzi opustenými domami, rozbitými počítačmi a horami prázdnych obalov od náhradných potravín spomína na svojho najlepšieho priateľa, ktorý svojimi biologickými pokusmi priviedol ľudstvo do záhuby. Skvelý dystopický postapo román od autorky Príbehu služobníčky.

Dívka na klíček. Prvé české vydanie (Argo, 2011)
Paolo Bacigalupi
Paolo BACIGALUPI - Dívka na klíček (orig. názov: The Windup Girl)
Sme v mrazivej blízkej budúcnosti, kedy svet ovládajú kalorické korporácie, ropný vek pominul a vedľajšie dopady bioinžinierskych chorôb vyčíňajú po celom glóbe. Čo sa bude diať, keď sa kalórie stanú menou? Keď sa bioterorizmus stane nástrojom veľkých korporácií a keď jeho následky naženú ľudstvo do éry posthumánnej evolúcie?
Anderson Lake pracuje pre spoločnosť Agrigente v Thajsku ako Kalorik. Navonok je riaditeľom továrne, ale nenápadne prečesáva bangkocké trhovisko, hľadá potraviny, o ktorých sa myslelo, že už vyhynuli, a dúfa, že sa zmocní bohatstvo stratených kalórií minulosti. Potom ale stretne Emiko...
Emiko je dievča na kľúčik, zvláštne a prekrásne stvorenia. Nie je to ľudská bytosť, patrí medzi Novoľudí; je umelo vytvorená, vypestovaná v liahni. Naprogramovali ju tak, aby uspokojovala dekadentné rozmary istého obchodníka z Kjóta, ale teraz skončila na uliciach Bangkoku.
Paolo Bacigalupi napísal jeden z najlepšie hodnotených science fiction románov poslednej doby. Dievča na kľúčik získala hneď päticu významných žánrových ocenení vrátane Huga a Nebula. Je to svižný dystopický thriller, ale aj vízia ponurej blízkej budúcnosti, ostrá ako žiletka.

Svetová vojna Z. Obálka slovenského vydania (Premedia, 2013).
Max Brooks
Max BROOKS - Svetová vojna Z (orig. názov: World War Z: An Oral History of the Zombie War)
Ľudstvo takmer vyhladila dlhoročná vojna so zombie. Povojnová komisia Organizácie spojených národov, pre ktorú autor pracoval, nemala záujem o osobné rozprávania preživších, hoci o konflikte vypovedali ďaleko viac ako štatistické údaje o miliónoch mŕtvych a nakazených. Preto sa rozhodol spísať toto svedectvo.
Vznikol fascinujúci súbor príbehov, ktorý sa na globálnu epidémiu pozrel z najrôznejších uhlov. Opisuje prvý prípad nákazy v čínskej dedine Nový Ta-čchang, mesto živých mŕtvych pod Parížom, vzplanutie náboženského fanatizmu v Rusku či príbeh astronautov z vesmírnej stanice ISS, odkiaľ z výšky sledovali pravdepodobný zánik ľudstva.

Všemi dary obdarovaná. Prvé české vydanie (Host, 2016)
M. R. Carey (Mike Carey)
M. R. CAREY - Všemi dary obdarovaná (orig. názov: The Girl With All the Gifts, séria: Všemi dary obdarovaná #1)
Schovajte si svoje tajomstvá tam, kde ich príšery nenájdu! Desaťročná Melanie žije spolu s ďalšími deťmi na vojenskej základni, kde sa pod prísnym dohľadom vzdeláva. Nadpriemerne inteligentné dievča miluje staré grécke báje a jej spriaznenou dušou je učiteľka, slečna Justineauová. Zato seržanta Parksa, ktorý deti stráži ako dráb, Melanie neznáša. Rovnako ako doktorku Caldwellovou. Ale bez nich to zrejme nejde, keď je základňa obklopená spustošenú krajinou, v ktorej rovnako ako vo zvyšku krajiny vládnu hladoši - kanibalskej monštrá, ktoré pri hone za ľudským mäsom nič nezastaví.
Keď je základňa napadnutá, podarí sa Melanie, slečne Justineauovej, seržantovi Parksovi, doktorke Caldwellovej a vojakovi Gallagherovi utiecť. Spoločne sa vydávajú na cestu do Majáku, posledného miesta v Británii, ktoré sa podarilo od nákazy uchrániť. Lenže budú Melaniu v Majáku chcieť, keď ju v blízkosti ľudí chytá zúfalý hlad, aký ešte nezažila?

Problém tří těles. Prvé české vydanie (Host, 2017)
Liou Cch‘-Sin
Liu CIXIN - Problém tří těles (orig. názov: The Three-Body Problem, séria: Spomienka na Zem #1)
V Ríši stredu zúri Veľká kultúrna revolúcia a Číňania, ktorí nechcú zostať pozadu za Sovietov a Američanov, sa v rámci tajného vojenského projektu pokúšajú nadviazať kontakt s mimozemskými civilizáciami. Tridsať rokov potom začnú na Zemi umierať významní vedci a vznikajú sekty, ktoré nabádajú k návratu k prírode. Objaví sa nová počítačová hra pre virtuálnu realitu, zvláštna, čarovná a znepokojujúca, ktorá ako by ani nepochádzala z tohto sveta. A pomaly sa začína vyjavovať pravda o tajnom projekte z éry Kultúrna revolúcia.

Ready Player One - Hra sa začína. Prvé slovenské vydanie (Ikar, 2016)
Ernest Cline
Ernest CLINE - Ready Player One - Hra sa začína (orig. názov: Ready Player One)
Píše sa rok 2045 a svet sa topí v chaose, ekonomickej kríze a znečistenom životnom prostredí. Väčšina ľudí opustite krutú realitu a trávi všetok svoj voľný čas v hernom systéme OASIS, virtuálnej realite, kde je možné takmer čokoľvek – hrať sa, študovať, zabávať sa, stráviť množstvo virtuálnych životov tisíckami rôznych spôsobov. Hlavne však môžete pátrať po tajných kľúčoch, ktoré tu zanechal James Halliday, výstredný miliardár a otec OASISu. Kto je ich nájde, má v rukách obrovský poklad. Knihu v roku 2018 sfilmoval Steven Spielberg.

Hry o život. Prvé slovnské vydanie (Ikar, 2009)
Suzanne Collins
Suzanne COLLINS - Hry o život (orig. názov: The Hunger Games, séria: Hry o život #1
Na troskách bývalej Severnej Ameriky vyrástol Panem ovládaný bohatým Sídlom, ktoré obklopuje dvanásť chudobných obvodov. Sídlo vládne železnou päsťou a svoju moc dokazuje okrem iného tým, že si raz do roka vezme z každého obvodu jedného chlapca a jedno dievča vo veku od dvanásť do osemnásť rokov, aby sa zúčastnili na Hrách o život a pred zrakmi televíznych divákov bojovali na život a na smrť.
Šestnásťročná Katniss Everdeenová žije sama so svojou mamou a mladšou sestrou, o otca prišla pred rokmi pri banskom nešťastí. Keď nastúpi ako súťažiaca do hier namiesto milovanej sestričky, zdá sa, že si zvolila smrť. To však pre ňu nie je nič nové – boj o prežitie je súčasťou jej života od útleho detstva. Je rozhodnutá vrátiť sa domov, ale ak má zvíťaziť, musí potlačiť hlas svedomia a zničiť ostatných dvadsaťtri protivníkov.
Hry o život sú románom plným napätia, dobrodružstva aj lásky, a hoci dej sa odohráva v budúcnosti, dajú sa v ňom nájsť znepokojivé podobnosti zo života v súčasnosti.

Leviatan se probouzí. Obálka prvého českého vydania (Triton/Trifid, 2013)
James S.A. Corey (Ty Franck (vľavo) a Daniel Abraham (vpravo))
James S.A. COREY - Leviatan se probouzí (orig. názov: Leviathan Wakes, séria: Expanze #1)
Vitajte v budúcnosti. Ľudstvo osídlilo slnečnú sústavu, ale ku hviezdam stále nedosiahne. Rado ale siaha po násilí a krehká rovnováha medzi pozemskou vládou, revolucionármi z vonkajších planét a paranoidnými korporáciami sa môže kedykoľvek zmeniť vo vojnové peklo. Jim Holden ťaží ľad v Saturnových prstencoch a rozváža ho k asteroidom Pásu, keď so svojou posádkou narazí na opustenú loď Scopuli. Bez toho aby o to stáli, spadne im do lona tajomstvo, pre ktoré je ktosi ochotný zabíjať - nemilosrdne a v nepredstaviteľnom meradle. Detektív Miller hľadá medzi miliardami ďalších ľudí jednu jedinú dievčinu, ktorá má to šťastie, že jej rodičia sú dosť bohatí na to, aby si to mohli dovoliť. Keď ho stopa zavedie k Jimovi Holden a Scopuli, začínajú zdanlivo nesúvisiace dieliky skladačky zapadať do seba. Vonku v Pásu vládnu odlišné pravidlá a jedna malá loď môže zmeniť vesmír. Prvý diel veleúspešnej space opery, podľa ktorej vznikol známy seriál The Expanse.

Priechod. Prvé slovenské vydanie (Ikar, 2010).
Justin Cronin
Justin CRONIN - Priechod (orig. názov: The Passage, séria: Priechod #1)
Projekt Noe – tajný vládny experiment, ktorého cieľom je premeniť ľudské telo na smrtiacu zbraň. Lenže čosi sa škaredo pokazí. Dvanásť testovaných subjektov utečie a roznesie vírus meniaci ľudí na ešte nenásytnejšie, smrtiacejšie a prakticky nezničiteľné bytosti. Trinásty subjekt, šesťročné dievča menom Amy, zachráni agent FBI. Spolu utečú do oregonských vrchov, ďaleko od civilizácie zasiahnutej katastrofálnymi dôsledkami Projektu Noe.
Priechod prináša vari až priveľmi reálnu víziu sveta, kde vládne strach a pud sebazáchovy a kde osud ľudstva možno spočíva na pleciach zvláštneho tichého dievčatka. Ambiciózny, silný príbeh z pera oceňovaného a rešpektovaného autora Justina Cronina epickým rozmachom zahŕňa prvky katastrofy a boja o prežitie, sebaobetovania, ale i nádeje, a zaraďuje sa medzi najčítanejšie tituly leta 2010.

Malý bratr. Prvé české vydanie (Triton, 2011).
Cory Doctorow
Cory DOCTOROW - Malý bratr (orig. názov: Little Brother)
Sedemnásťročný Marcus alias w1n5t0n je presvedčený, že pozná všetky pravidlá hry - a finty, ako ich obísť. Je šikovný, pohotový a vyzná sa v dnešnom zosieťovanom svete, takže si ľahko poradí aj s neférovým kontrolovaním svojej strednej školy.
Jedného dňa sa mu svet obráti hore nohami - vyrazí s kamarátmi za školu a pred jeho očami dôjde k teroristickému útoku na San Francisco. A pretože boli práve vo zlú chvíľu na zlom mieste, ocitnú sa v moci Ministerstva vnútornej bezpečnosti, ktoré ich obratom uprace do tajnej väznice k niekoľkodňovým nevyberaným výsluchom.
Keď ich konečne prepustia, zistí Marcus, že sa jeho mesto zmenilo v policajný štát, kde sa s každým zaobchádza ako s potenciálnym teroristom. Nikto by mu neuveril, čo sa stalo, a tak mu zostáva jediné: vybaviť vnútornú bezpečnosť vlastnými silami. Dokáže dospievajúci hacker vyhrať nad úrady, ktoré sa vymkli kontrole?

Metro 2033. Prvé slovenské vydanie (Ikar, 2010)
Dmitry Glukhovsky
Dmitry GLUKHOVSKY - Metro 2033 (orig. názov: Метро 2033, séria: Metro #1)
Odvtedy, čo Arťom býva v metre na stanici VÚNCH, na povrchu bol iba raz, a aj to tajne. Po jadrovom výbuchu už totiž zem nie je pre ľudí bezpečná... Život na stanici je dobre zorganizovaný a prebieha takmer normálne, ale v sústavnom strachu – začali na ňu útočiť nebezpeční čierni mutanti. A preto sa Arťom podujme na splnenie úlohy od záhadného Lovca, aby pomohol zachrániť nielen svoju stanicu, ale celé metro.
Takto sa začína postapokalyptické putovanie celým moskovským metrom uzavretým za hermetickými bránami, kde nie je rozdiel medzi dňom a nocou a univerzálnym platidlom sú náboje. Arťom má rád príbehy a legendy o metre, spomienky pamätníkov života na povrchu, trápia ho hororové sny a občas halucinácie, celkom dobre strieľa zo samopalu, trpí strachom z otvoreného priestranstva, politiku priveľmi nesleduje, čosi čítal o antických dejinách, neje potkanie mäso a na svojej ceste nachádza a stráca priateľov, nepriateľov, nové druhy života, fanatikov, revolucionárov, raketometníkov... aj knihovníkov a cestujúcich, ale tí dvadsať rokov po jadrovej vojne vyzerajú trochu ináč. A všetko sa rozhodne tam, na povrchu – na Ostankinskej veži.

Pandořina hvězda I: Bariéra. Obálka prvého českého vydania (Planeta9, 2018)
Pandořina hvězda II: Invaze. Obálka prvého českého vydania (Planeta9, 2019)
Peter F. Hamilton
Peter F. HAMILTON - Pandořina hvězda (orig. názov: Pandora's Star, séria: Sága Společenství #1)
24. storočia. Ľudstvo vďaka vynálezu červých dier otvorilo brány do vesmíru a osídlilo stovky planét.
Náhle z oblohy zmizne jedna hviezda. Celá udalosť sa odohrá v priebehu niekoľkých sekúnd. Hviezda je však príliš ďaleko.
Túžba prísť záhade na kĺb urýchlila vývoj lode rýchlejšej ako svetlo, prvej svojho druhu.
Nie všetci objaviteľskú výpravu vítajú. Zakrytie hviezdy pomocou technológie, ktorá ďaleko presahuje možnosti ľudstva, mohlo mať dobré dôvody.
Dokážu ľudia otvoriť systém Pandorinej hviezdy? Nájdu v ňom len zlo, nešťastie, biedu a utrpenie, alebo skrýva aj nádej?

Mráz a hry - Plagát - obálka
Jan Hlávka
Jana Vybíralová
Jan HLÁVKA & Jana VYBÍRALOVÁ - Mráz a hry (orig. názov: s. Algor #1)
Algor. Zo všetkých ľuďmi obývaných planét je tou najchladnejšie. Ani vláda cisára Andreja Korwariana neoplýva vrelosťou, nehľadiac na spoluprácu s hrozivým cirkevným rádom graciánov, zakázaným všade okrem Algoru.
Viridian. Princezná Viktória dostáva ponuku na sobáš, ktorá sa neodmieta, a city v nej nehrajú žiadnu rolu.
Menabaran. Sestry Nikola a Natalie majú dosť svojich starostí. Nezaujímajú sa o prebiehajúcej voľby, kde sa k moci derie nový vodca s tajnými a prinajmenšom pochybnými spojencami. Napriek tomu mu čoskoro skríži cestu a policajný komisár Preston začne riešiť najpodivnejšie prípad svojej kariéry.
Vzťahy medzi planétami čakajú zmeny. Dotknú sa vládcov i obyčajných obyvateľov, nie ešte tých neobyčajných. Ale len málokto môže čakať zmenu k lepšiemu.

Silo. Prvé slovenské vydanie (Ikar, 2014)
Hugh Howey
Hugh HOWEY - Silo (orig. názov: Wool, séria: Silo #1)
V silu pod zemou, zamorenou jedmi, sa ukrývajú ľudia: naučili sa tu žiť, milovať sa i umierať. Raz za čas je niekto z nich vyslaný na povrch čistiť senzory. Vie, že sa nikdy nevráti. Vie, že ide na smrť...
Po rokoch udržiavanie krehkej rovnováhy sa však systém ocitne pred zrútením. Hlboko v spodných poschodiach, ovládaných ľuďmi z mechanického úseku, sa zdvihne vlna odporu proti takpovediac všemocnému IT oddeleniu. Majú nádej na úspech? Odkryjú desivé tajomstvo prísne strážených serverov? A chcú ich vôbec poznať?
Silo je jedinečný postapokalyptický sci-fi thriller, ktorý možno čítať ako varovanie aj ako veštbu. Aj preto sa stretol s nebývalým celosvetovým čitateľským záujmom a ohlasom.
Filmovú verziu sa chystá nakrútiť Ridley Scott (Votrelec, Blade Runner, Gladiátor).

Židovský policejní klub. Prvé české vydanie (Odeon, 2008) Michael Chabon
Michael Chabon
Michael Chabon - Židovský policejní klub (orig. názov: The Yiddish Policemen's Union)
Román Michaela Chabon Židovský policajný klub sa odohráva v alternatívnej prítomnosti v aljašskom meste Sitka. Tam bola pred druhou svetovou vojnou umiestnená veľká časť východoeurópskych židov, ktorí tak unikli holokaustu. Sitka bola vyhlásená federálnym dištriktom USA so zvláštnym režimom židovskej samosprávy, ktorá má však čoskoro skončiť, a územie sa vráti do rúk Spojených štátov. To v obyvateľoch mesta, ktoré už tri generácie žije vlastným životom, zviazaným špecifickými náboženskými pravidlami, vyvoláva pochopiteľnou neistotu.
Životom ubitý detektív oddelenia vrážd Meyer Landsman začína vyšetrovanie nového prípadu, ktorý môže byť jeho posledný, pretože nikto nevie, čo s miestnou policajnou stanicou urobí nová americká administratíva. Pátranie po vrahovi mladého narkomana zavedie Landsman a jeho parťáka Berka Shemetsa hlboko do vnútra miestnej ortodoxnej komunity, ktorá zároveň funguje ako dokonalá mafiánska rodina.
Židovský policajný klub získal v žánri sci-fi a fantasy ocenenie Nebula, Hugo a Locus, ďalej Sidewise, udeľovanou za diela z alternatívnej histórie, a tiež nomináciu na cenu Edgar v žánri mystery.

Neopúšťaj ma. Prvé slovenské vydanie (Ikar, 2018).
Kazuo Ishiguro
Kazuo ISHIGURO - Neopúšťaj ma (orig. názov: Never Let Me Go)
Kathy, Ruth a Tommy kedysi spolu študovali na exkluzívnej internátnej škole Hailsham v odľahlom kúte anglického vidieka. Bol to svet zvláštnych spolkov a záhadných pravidiel, kde učitelia stále pripomínali žiakom, akí sú výnimoční, a viedli ich najmä k umeleckej tvorivosti a fyzickej zdatnosti. Z Kathy je dnes mladá tridsaťjedenročná žena. Do života jej znovu vstúpili Ruth a Tommy. Prvý raz sa zamýšľa nad ich spoločnou minulosťou, začína chápať, v čom vlastne spočíva ich výnimočnosť a ako ich tento dar ovplyvní.
Román Neopúšťaj ma je napínavým čítaním o nevinnosti, láske, poznaní a strate.

Jantarové oči. Prvé vydanie (Argo, 2013).
Vilma Kadlečková
Vilma KADLEČKOVÁ - Jantarové oči (orig. názov: s. Mycélium #1)
Prvá kniha románovej ságy, odohrávajúci sa v 26. storočí na Zemi. Ľudstvo nadviazalo styky s planétou Össe a začalo využívať tamojšie myceliálne technológie. Zatiaľ sa úspešne darí ignorovať nepríjemnosti, ktoré so sebou kontakt s teokratickou civilizáciou Össeanov prináša: kult vesmírnych Lodí, krvavé ľudské obete v mene hmyzieho boha, spóry vnútrožilových húb a rituálne drogy, rozkladajúce ľudskú vôľu. Lucas Hildebrandt, ktorý ako vyslanec dôverne spoznal tamojší svet, si ale dobre uvedomuje, že Zem začína byť na Össe závislá. Preto hľadá silu, ktorá by sa mohla stať protiváhou össenskej moci. Skutočne ju nachádza - lenže je iná, než predpokladal; a cena, ktorú za to on sám musí zaplatiť, je krutá.

22. 11. 1963. Prvé slovenské vydanie (Ikar, 2012)
Stephen King - Stephen King
Stephen KING - 22. 11. 1963 (orig. názov: 11/22/63)
Dňa 23. novembra 1963 otriasli Dallasom tri výstrely. Prezident Kennedy zomrel a svet sa zmenil. Keby ste mali možnosť zmeniť dejiny, urobili by ste to? Stáli by tie dôsledky za to? Stephen King pozýva čitateľa na cestu časom do 50. rokov minulého storočia - preč zo sveta i-podov a mobilných telefónov do sveta Jamesa Deana a obrovských búračiek až ku dňu, kedy bude JFK zastrelený, ibaže ...
Jake Epping, tridsaťpäťročný učiteľ angličtiny z mestečka Lisbon Falls v štáte Maine, si privyrába vyučovaním v kurzoch pre dospelých. Požiada svojich študentov, aby napísali slohovú prácu o udalosti, ktorá zmenila ich život. Pri jednej z nich mu vyhŕknu slzy – číta srdcervúci príbeh o tom, ako sa raz večer pred vyše polstoročím vrátil otec Harryho Dunninga domov a kladivom zabil jeho matku, sestru aj dvoch bratov. Jake si pri čítaní tejto slohovej práce uvedomí, že dejiny – Harryho aj tie veľké americké – sa často zvrtnú na maličkosti... Onedlho mu jeho známy Al, majiteľ miestnej reštaurácie, prezradí tajomstvo. V jeho špajze sa nachádza brána do minulosti, do konkrétneho dňa v roku 1958. Al prehovorí Jaka, aby sa podujal na misiu, ktorej zasvätil veľkú časť života – zabrániť atentátu na Kennedyho. Tak sa začína Jakov nový život v minulosti. Stáva sa z neho George Amberson v ére Kennedyovcov, Elvisa Presleyho, veľkých amerických áut a všadeprítomného cigaretového dymu. Každá zákruta na ceste časom, zo škaredého malomesta Derry (kde musí Jake vyriešiť záležitosť s Dunningovcami) do milého mestečka Jodie v Texase, kde sa Jake nebezpečne zamiluje, ho vedie k samotárovi a čudákovi menom Lee Harvey Oswald a do Dallasu, kde sa minulosť stáva až neznesiteľne napínavou a kde sa dejiny už vôbec nemôžu nazývať dejinami.

Cesta. Prvé české vydanie (Argo, 2008)
Cormac McCarthy
Cormac MCCARTHY - Cesta (orig. názov: The Road)
McCarthy v románe Cesta stroho a lapidárne líči svet po globálnej katastrofe - presne domýšľa jeho podobu aj jednanie preživších vo svete, kde z niekdajšej civlilizacie nezostalo takmer nič. Dej Cesty tvorí putovania otca a syna pustou, bezútešnou krajinou, trvalo zakrytou príkrovom mrakov. Pútnici smerujú k moru, vedení neurčitú nádejou, ktorej chatrnosť si dobre uvedomujú. Väčšinu času hladní, prespávajú v lesoch a pod mostmi, vyhýbajú sa ľuďom, pretože od tých, čo prežili, sa nedá čakať nič dobré. Otec vynakladá všetko úsilie na to, aby syna pred svetom uchránil a doviedol k cieľu, pretože táto úloha je to jediné, čo má ešte zmysel. A možno nielen pre neho samotného.
Jeden z najlepších postapokalyptických príbehov, aké kedy boli napísané. Kniha získala v roku 2007 Pulitzerovu cenu a o rok neskôr bola sfilmovaná s Viggom Mortensenom v hlavnej roli.

Atlas mraků. Druhé české vydanie (Mladá fronta, 2012)
David Mitchell
David MITCHELL - Atlas mraků (orig. názov: Cloud Atlas)
Nedobrovoľný cestovateľ plaviaci sa v roku 1850 cez Tichý oceán, vydedený skladateľ obstarávajúci si živobytie v Belgicku v medzivojnovom období, ambiciózna novinárka píšuca v Kalifornii v 70-tych rokoch, ješitný nakladateľ ukrývajúci sa pred veriteľmi zo zločineckého podsvetia, geneticky modifikovaná čašníčka čakajúca na smrť a Zachary, mladý ostrovan zažívajúci súmrak vedy a civilizácie. Šesť žánrovo odlišných príbehov, ktoré sa odohrávajú v rôznych časoch a na rôznych miestach od začiatku 19. storočia až po postapokalytickou budúcnosť.
To všetko sú čriepky tvoriaci jeden komplexný a úžasný príbeh, vlákna, ktoré autor David Mitchell preplietol jedno cez druhé vo fascinujúcom koberci imaginácie. Knihu v roku 2012 sfilmovali súrodenci Wachowskí.

Rychlost temnoty. Prvé české vydanie (Baronet, 2005)
Elizabeth Moon
Elizabeth MOON - Rychlost temnoty (orig. názov: The Speed of Dark)
"Keby som nebol tým, kým som, kým by som bol?" Premýšľa Lou. Lou Arrendale nevníma náš svet rovnako ako ostatní ľudia. Je totiž autista, čo v jeho prípade znamená, že používať matematiku a analyzovať zložité vzorce, s ktorými by mal "normálny" človek veľké problémy, mu nerobí žiadne ťažkosti, zato jeho komunikácia s okolím je veľmi obmedzená, tak ako u väčšiny ľudí s touto diagnózou. Lou je špecialistom na bioinformatiku a jeho výnimočné schopnosti analýzy mu umožňujú pohybovať sa dobre ako v normálnom tak autistickom svete. Avšak jeho svet sa rozpadne v okamihu, keď farmaceutická spoločnosť, pre ktorú pracuje, sa rozhodne zbaviť sa drahej pracovnej sily - autistov - a využiť ich k experimentom, ktoré majú v základe zmeniť ich mozgy a priviesť ich k normalite. Lou sa celý život učil, že keď sa bude správať normálne, bude dostatočne normálne. Toto pravidlo mu umožňovalo prežívať vo svete normálnych ľudí. Teraz sa ťažko rozhoduje, či mu liečenie pomôže alebo či zničí jeho osobnosť. Zároveň sa Louovi snaží ublížiť aj niekto iný, a Lou tak oveľa intenzívnejšie cíti, že jeho život aj on sám sa tými nepríjemnými okolnosťami mení. Ako sa zaoberá problémom svojej osobnosti, je fascinovaný rýchlosťou temnoty. "Nevedenie predchádza poznanie, budúcnosť predchádza prítomnosť. Od tejto chvíle sú minulosť a prítomnosť to isté, iba leží v iných smeroch. Ale ja idem touto cestou a nie tamtou. Až tam dospejem, budú rýchlosť svetla aj rýchlosť temnoty rovnaké. "

Obálka druhého českého vydania, vyd. Triton, 2012
Richard K. Morgan
Richard K. MORGAN - Půjčovna masa (orig. názov: Altered Carbon, séria: Takeshi Kovacs #1)
Prvá kniha série Takeshi Kovacs. Nesmrteľnosť, odveký sen ľudstva, sa splnil. V 25. storočí sa nesmrteľnosť stala realitou vďaka revolučnej technológii tzv. Kortikálnych čipov, ktoré sa - zasadené do mozgového centra - stali miestom, kam sa ukladajú spomienky a individualita človeka. Po smrti tela môžu byť dáta z čipu implantované do vyklonovanej prázdnej schránky a tým umožní vyvoleným a šťastným jedincom prežiť svoju smrť. Jedinou prekážkou sa tak môže stať iba poškodenie samotného zdroja osobnostných informácií.
To je svet Takeshi Kovacsa, špeciálne vytrénovaného vojaka, ktorý sa živí ako posol a žoldnier v rôznorodom prostredí ľudstvom kolonizovaných planét. Cestovanie medzi svetmi však nie je len otázkou vesmírnych plavidiel, veď ľudské vedomie môže byť zaslané medzihviezdnym priestorom i len ako čistý zhluk dát, následne nehraný do čakajúceho tela.
Knihu nedávno preniesla do seriálovej podoby spoločnosť Netflix.

Smrteľné stroje. Obálka prvého slovenského vydania (CooBoo, 2018)
Philip Reeve
Philip REEVE - Smrtelné stroje (orig. názov: Mortal Engines, séria: Kroniky hladných miest #1)
Smrteľné mestá sú prvá časť fenomenálnej steampunkovej fantasy série.
Pozor: Londýn je nenásytný! Nie je to však mesto, ktoré poznáme. Londýn je mobilné mesto budúcnosti. Po zničujúcej Šesťdesiatminútovej vojne sa všetky mestá zmenili, vysadli na kolesá a pohyblivé pásy a križujú pustatiny ako krvilační predátori – lovia a priživujú sa na menších mestách. A Londýn vyrazil po rokoch na lov. V meste sa však schováva niečo smrteľne nebezpečné. A nie je to dievča s jazvou na tvári, dýkou v rukách a túžbou po pomste v očiach.
Prekliata budúcnosť! Mobilné mestá. Robotickí lovci. Tajná zbraň, ktorá dokáže rozprášiť svet. Chceš to zažiť? Vyskoč na palubu Londýna. Daj si pozor na mechanických nájomných vrahov. A nenakláňaj sa cez zábradlie. Keď spadneš, nik sa po teba vracať nebude!

Roky rýže a soli. Prvé české vydanie (Laser-books, 2016).
Kim Stanley Robinson
Kim Stanley ROBINSON - Roky rýže a soli (orig. názov: The Years of Rice and Salt)
V štrnástom storočí postihne ľudstvo jedna z najväčších pohrôm histórie - začína vyčíňať čierna smrť. Z dejepisu vieme, že zahubila tretinu európskej populácie. Ale čo keby morová rana vyhladila takmer celú európsku populáciu? Ako by sa zmenil náš svet? V rokoch ryže a soli sa nám otvára pohľad na udalosti, ktoré sa mohli stať, keby... na dejiny tiahnuci sa cez niekoľko storočí, na dejiny, v ktorých sa rodia a zanikajú ľudské rody a celé národy, na dejiny, v ktorých má svoje miesto strašný hladomor aj úžasné vynálezy. Sú to roky ryže a soli.
Ocitáme sa vo svete, kde do Nového sveta pripláva cez Tichý oceán prvá loď z Číny a kolonizácia sa šíri zo západu na východ. Vo svete, kde priemyselnú revolúciu naštartujú tí najväčší vedeckí myslitelia pôvodom z Indie. Kde budhizmus a islam sú najvplyvnejšími náboženstvami s najväčším počtom veriacich, a kresťanstvo je len bezvýznamnou historickou epizódou. K. S. Robinson nám očami vojakov a kráľov, prieskumníkov a filozofov, otrokov a učencov predkladá nesmierne bohatú mozaiku alternatívneho vývoja ľudského pokolenia. Prepisuje históriu a zároveň rozoberá najhlbšie otázky spôsobom, akým je toho schopný iba autor jeho kalibru. Od stepí strednej Ázie po brehy západnej pologule, od doby Akbarovej ríše po súčasnosť a ďalej sa pred nami odvíja ohromujúci príbeh vzniku úplne nového sveta.

Hominidé. Prvé české vydanie (Triton, 2006).
Robert J. Sawyer
Robert J. SAWYER - Hominidi (orig. názov: Hominids, séria: Neandrtálská odchylka #1)
Pred desiatkami tisíc rokov sa náš svet rozdelil. V jednej verzii prežili naši predkovia druhu a položili základy dnešnej modernej civilizácie. V druhej však v boji o nadvládu zvíťazili naši príbuzní, hominidi druhu Homo neanderthalensis, a postupne sa vyvinuli v akýchsi Homo neanderthalensis sapiens s vlastnou kultúrou, civilizáciou a morálkou. Jeden z týchto moderných neandertálcov, kvantový fyzik Ponter Boddit, "prepadne" do nášho sveta, kde je konfrontovaný s našim myslením, správaním a spôsobom života. Proti nášmu znečistenému svetu a agresivite je postavený paralelný svet neandertálcov s panenskou prírodou, racionálnymi a priateľskými obyvateľmi a dokonale organizovanú civilizáciou. Postupne sa však začnú odkrývať aj jeho temné stránky...
Robert J. Sawyer za román získal roka 2003 cenu Hugo.

Válka starého muže. Prvé české vydanie (And Classic, 2010).
John Scalzi
John SCALZI - Válka starého muže (orig. názov: Old Man's War, séria: Válka starého muže #1)
John Perry urobil na svoje sedemdesiate piate narodeniny dve veci. Najprv navštívil hrob svojej ženy. Potom vstúpil do armády.
Dobrá správa je, že sa človek dostal ku hviezdam. Na druhej strane existuje len málo planét vhodných k životu - a mnoho cudzích rás o ne s nami bojuje. Takže ľudstvo bojuje. Ďaleko od Zeme už desaťročia zúria brutálne, krvavé a neúprosné boje.
Samotná Zem je v bezpečí. Väčšina jej zdrojov je v rukách koloniálnej obranných síl, a každý vie, že keď nastane čas odísť na odpočinok, môže sa pridať. KOS nestojí o mladých ľudí, chce ľudí, ktorí majú desaťročia skúseností a zručností. Len čo opustíte Zem, už nikdy sa nevrátite. Dva roky si odslúžim v bojoch, a ak prežijete, môžete sa usadiť na jednej z ťažko získaných planét.
John Perry sa chápe tejto príležitosti. Myslí si, že vie, čo ho očakáva. Ale naozajstný boj, svetelné roky od domova, je ďaleko ťažší, než si dokáže predstaviť, a čo sa z neho stane, je ešte oveľa neskutočnejšie.

Ílion. Prvé české vydanie (Laser-books, 2005)
Dan Simmons
Dan SIMMONS - Ílion (orig. názov: Ilium, séria: Ílion #1)
"O hnevu Achillea, syna Péleovho, zabijaka súcit neznalého, osudom na smrť predurčeného, nám spievaj, ó múza."
Tak začína najslávnejší Homérov epos a sú to aj prvé slová románu Dana Simmonsa, autora legendárneho Hyperionu.
Ale to je len úvod, len vstup do knihy, ktorá nám predstaví bohov a hrdinov starovekého Grécka, Achájcov aj Trójanov, v úplne novom svetle. Sprievodcom nám je profesor Thomas Hockenberry, ktorý celý život študoval a prednášal Ilias a Odysseu ... a teraz je dennodenne z vôle Múzy Meleté prítomný obliehania Tróje. Raňajkuje s prostými vojakmi z oboch znepriatelených strán a pokúša sa - s väčším či menším úspechom - zasiahnuť do diania.
Súčasne prebieha dej na Zemi, ktorá je po mnohých a mnohých katastrofách obývaná iba zvyškom ľudstva, ktoré je negramotné. Všetci cestujú faxom - ale len tam, kam je to dovolené - a sú obsluhovaní podivnými tvormi - voynixmi.
A nakoniec sú tu Moravci - obyvatelia jupiterovských mesiacov - a ich expedícia, ktorá má zistiť, prečo sa v posledných rokoch tak zvýšila kvantová aktivita na Marse...
Dan Simmons opäť namiešal neuveriteľný kokteil z veci na prvý pohľad nespojitelných. A táto zmes je nesmierne čtivá a zaujímavá. Dan Simmons napísal jednu z najlepších space opier posledných rokov.

Anatém. Prvé české vydanie (Talpress, 2012)
Neal Stephenson
Neal STEPHENSON - Anatém (orig. názov: Anathem)
Mladý Frat Erasmas žije so svojimi priateľmi za múrmi koncentu Svante Edhara, útočiska vedcov, matematikov a filozofov, ktorého tisícročiami preverené rituály a rád sa zdajú byť neotrasiteľné vplyvmi zo záhradbia, kde môžu vznikať a zanikať mestá a ríše, bez toho by to do chodu koncentu nejako výraznejšie zasiahlo. Napriek tomu sa v dávnej minulosti stalo už trikrát, že boli tieto oázy poznania barbarsky rozvrátené. Teraz sa majú brány po desiatich rokoch znovu na desať dní otvoriť a umožniť tak konfrontácii s vonkajším svetom. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa za hradbami dialo niečo, čo by mohlo stabilitu tohto života ohroziť, nieto že by sa schyľovalo ku katastrofe, ktorú bude môcť práve Frat Erasmas s vynaložením všetkého svojho umu, poznania a dôvtipu odvrátiť. Ale to sa má už čoskoro zmeniť ...

Accelerando. Prvé české vydanie (Talpress, 2009)
Charles Stross
Charles STROSS - Accelerando (orig. názov: Accelerando)
Roku 1993 na sympóziu Vízia 21 predniesol Vernon Vinge svoj dnes už preslávený referát Singularita. Vychádzal v ňom z predpokladu, že vývoj technológií a predovšetkým tých informačných prebieha tak rýchlo, že do tridsiatich rokov budú ľudia schopní stvoriť nadľudské inteligencie. Krátko potom skončia dejiny človeka.
Charles Stross vo svojej knihe načrtáva jednu z možných vývojových ciest, ktorú by ľudská spoločnosť mohla singularitu dosiahnuť a kam by potom mohla smerovať. Accelerando je strhujúci príbeh troch generácií jednej rodiny a ich robotickej mačky. Začína niekedy medzi rokmi 2010 a 2015, kedy sa končí hospodárska recesia, ale populácia starne a vývoj technológií neustále zrýchľuje. Manfred MacX sa živí rozsievaním nevšedných nápadov, ktorými ostatným otvára nové možnosti. A keď sa jeho obľúbená robotická mačka dostane k istým zaujímavým informáciám z vysielania SETI, svet Manfreda i celého ľudstva sa obráti hore nohami.

Anihilace. Prvé české vydanie (Argo, 2015).
Jeff VanderMeer
Jeff VANDERMEER - Anihilace (orig. názov: Annihilation, séria: Jižní Zóna #1)
Oblasť X bola desiatky rokov odrezaná od zvyšku kontinentu. Rozľahlé pozostatky ľudskej civilizácie znovu opanovala príroda. Prvá expedícia sa vrátila so správami o nedotknutej, rajskej krajine. Všetci členovia druhej expedície spáchali samovraždu. Tretia expedície zanikla pri prestrelke, keď sa jej členovia obrátili proti sebe. Účastníci jedenástej expedície sa vrátili ako tiene svojich predchádzajúcich ja a počas niekoľkých mesiacov po návrate zomreli na agresívnu rakovinu. Teraz sa chystá dvanásta ... Na miesto dorazí s tým, že očakávajú neočakávané, a Oblasť X skutočne splní svoje povesti - čoskoro objavia obrovskú topografickú anomáliu a formy života, ktoré sa vymykajú všetkému chápania. Avšak tým, čo všetko zmení, sú predovšetkým tajomstvá, ktorá si do Oblasti X priniesli sami účastníci expedície. Na motívy knihy vznikol v réžii spoločnosti Netflix aj film s Nataliou Portman v hlavnej roli.

Slepozrakost. Prvé české vydanie (Triton, 2011)
Peter Watts
Peter WATTS - Slepozrakost (orig. názov: Blindsight)
Zem v ohrození. Podivný útok mimozemšťanov. Narýchlo zorganizovaná výprava naproti nepriateľovi. Výskum či boj? Tak nejako by mohli znieť novinové titulky, keby v tejto budúcnosti nejaké noviny mali. Nemajú - všetko je obsiahnuté v noosfére a kdekto má na získavanie informácií implantát. Peter Watts si vymyslel zvláštne, exotickú (ale pritom nie nepravdepodobnú) budúcnosť. Svojich hrdinov stavia do podivných situácií a proti úplne nepochopiteľnému protivníkovi. Čaká ich dramatické stretnutie - ale napodiv ten najhorší nepriateľ číha doma a vytvorili si ho sami ľudia...

Marťan. Prvé slovenské vydanie (Ikar, 2014)
Andy Weir
Andy WEIR - Marťan (orig. názov: The Martian)
Pred šiestimi dňami sa astronaut Mark Watney stal jedným z prvých ľudí, ktorí pristáli na Marse. Dnes nepochybuje, že bude prvý, kto na ňom aj zomrie.
Spočiatku úspešná misia na povrchu Marsu sa musí predčasne ukončiť pre piesočnú búrku, ktorá ohrozuje život posádky. Mark pri nej takmer zahynie, a keď sa preberie, nachádza sa v úplne novej životnej situácii. Ostal celkom sám na planéte, ktorá akoby sa ho zo všetkých síl pokúšala zabiť. Nemá ako oznámiť Zemi, že je nažive, a aj keby sa mu to podarilo, jeho zásoby ani zďaleka nepostačujú, aby prežil do príletu ďalšej kozmickej lode. Na druhej strane aj tak asi nebude mať dosť času, aby zomrel hladom. Poškodené vybavenie, kruté marťanské prostredie a starý známy „ľudský faktor“ so svojimi prešľapmi a chybami ho môžu zabiť oveľa skôr.
Mark však nie je ochotný len tak to vzdať. Vďaka svojej vynaliezavosti, technickým schopnostiam a zarytému odhodlaniu vytrvalo bojuje s jednou neprekonateľnou prekážkou po druhej. Vystačí mu silná vôľa a hlboké znalosti na to, aby prekonal neprekonateľné?
Skvelá kniha, ktorá bola neskôr v r. 2015 adaptovaná do filmovej podoby Ridley Scottom s Mattom Damonom v hlavnej roli.

Leviatan. Prvé české vydanie (Knižní klub, 2011)
Scott Westerfeld
Scott Westerfeld - Leviatan (orig. názov: Leviathan, séria: Leviatan #1)
Prvý zväzok nesmierne napínavej novej série pre mladých dospelých. Odohráva sa v alternatívnej steampunkovej minulosti, v ktorej je svet rozdelený na Rachoťákov, ktorí ovládajú ohromné parné pochodujúce vojnové stroje, a Darwinistov, ktorých hybridné "potvorky" fungujú ako vzducholode, parné vlaky, vojnové lode aj ponorky.
Príbeh sa odohráva tesne pred prvou svetovou vojnou. Alex, utajený ľavoboček nedávno zavraždeného arcivojvodu Františka Ferdinanda, uteká pred strýkom Františkom Jozefom, ktorý ho chce zavraždiť, do Švajčiarska. Tam sa zoznámi s Deryn, škótskym dievčaťom, ktorá sa preoblečená za chlapca stane plavčíkom na vojnovej vzducholodi Leviatan, ohromnom ekosystéme zloženom z veľrýb, netopierov, včiel, šesťnohých psov závislých na vôdzkach a všelijakých iných potvor, vďaka ktorej je neporaziteľná.

Spin. Prvé české vydanie (Polaris, 2006)
Robert Charles Wilson
Robert Charles WILSON – Spin (orig. názov: Spin, séria: Spin #1)
Jednej Októbrovej noci, keď dvanásťročný Tyler Dupree so svojimi najlepšími kamarátmi, dvojčatami Dianou a Jasonom, pozoroval oblohu, zhasli hviezdy a už sa neobjavili. V rovnakom okamihu zmizli z obežnej dráhy všetky družice a ráno sa na nebi miesto Slnka objavila len akási nedokonalá náhrada. Ako sa ukázalo neskôr, Zem sa ocitla v akomsi kozmickom vreci spôsobujúcim okrem dokonalej izolácie aj to, že sa jeden deň na nej rovnal miliónom rokov v okolitom vesmíre. Koniec sveta je zrazu veľmi blízko ...

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.