Návrat robotického sympaťáka

Nedávno dorazil do kníhkupectiev tretí diel Robokata. Poďme si teda spolu zrekapitulovať, o čom bol diel druhý.
Dany
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Proces zmeny (orig. ako Artificial Condition) je pokračovanie knihy Výpadek systémů (All Systems Red) zo série Z deníků Robokata od americkej autorky Marthy Wellsovej. Už minulá kniha zo série The Murderbot Diaries (č. ako Z deníků Robokata) vyvolala v komunite veľký pozitívny ohlas, čo sa prejavilo hotovou žňou žánrových ocenení. Výpadok systémov získal hneď všetky tri najvyššie ceny v oblasti fantastiky, teda cenu Hugo, Nebula aj Locus. A hoci sa druhej časti darilo o niečo menej, stále zaznamenala úspech v podobe ceny Hugo za minulý rok. Tak, sofistikovaný úvod máme za sebou, poďme sa skutočne pozrieť na to, o čom to je.
Proces změny. Obálka českého vydania (Dobrovský/Fobos, 2019)
Proces změny. Obálka českého vydania (Dobrovský/Fobos, 2019) / Zdroj Disclaimer
Román, resp. novela rozpráva príbeh o sympatickej uvedomelej umelej bojovej bytosti, ex-robotickom zabijakovi, ktorá sa rozhodla získať vytúženú slobodu, a vykresľuje jej strasti na ceste za pravdou. Pokračujeme presne tam, kde sme v minulej časti skončili. Robokat ušiel z opatery svojich nových majiteľov, ktorých zachránil, ale hneď opustil. Napriek všetkému sa mu podarí dostať na loď, ktorá opúšťa planétu. Na(ne)šťastie sa na lodi sa okrem neho nachádza už iba ďalšia UI (ART), ktorá riadi loď a žiaden ďalší človek. I keď prvý stret je nečakaný a dôvera medzi oboma UI sa nachádza ťažko, napokon nájdu spoločnú reč. Tou je prekvapujúco popkultúra a televízne seriály, vďaka ktorým sa spriatelia tak, ako to len medzi umelými inteligenciami je možné. V tejto časti sa zároveň dozvedáme čosi málo o Robokatovej minulosti, hoci odpovede na otázky nemusia byť vždy príjemné. Na svojej púti sa však dostáva do kontaktu aj s ľuďmi. Tí majú vlastnú agendu, ktorou mu ešte riadne zatopia. Navyše sa po ňom stále ešte pátr,a a ak si nedá pozor, tak tí, ktorých kedysi chránil, ho môžu chytiť.
Martha Wells
Martha Wells / Zdroj Disclaimer
Robokat, ktorý je zároveň hlavnou postavou i rozprávačom v jednej osobe, má skvelý zmysel pre humor. Veľké plus príbehu je, že aj napriek niektorým ľudským vlastnostiam ostáva hlavná postava stále strojom, a nie človekom. Nedochádza tak k naplneniu častého klišé, keď sa AI uvedomí tak veľmi, až sa stane poločlovekom. Robokat nie je človek ani nikdy nebude a stále verí tomu, čo je, umelá bytosť.
Dej odsýpa rýchlo a nezdržuje sa zbytočnosťami. V zásade ide podobným smerom ako predchádzajúca časť. Nachádza sa tu síce menej konfliktov, no zato sa vyskytuje viacej dialógov. Ide o typický príklad druhej časti série, ktorá ma čitateľ pripraviť na záver príbehu. Nejde sa o žiadne veľdielo, ktoré zaujme miesto vo vrchole rebríčkov diel science fiction, no ani sa na to nehrá. Ide primárne o oddychové čítanie na poobedie, keď potrebujete vypnúť, zasmiať sa a možno aj pozrieť na to, ako vyzerá deň uvedomelého robota, čo rád sleduje NETFLIX.
Kniha v tvrdých doskách a s vydarenou ilustráciou na obálke od Jamieho Jonesa má niečo vyše 160 stránok. Po redakčnej stránke treba vydavateľstvo pochváliť, na žiadne preklepy som počas čítania nenarazil. Trocha však zamrzí cena, ktorá by pri knihe alebo skôr knižočke takéhoto rozsahu mohla byť naozaj nižšia.
Záver: Takže na záver, oplatí sa knihu kúpiť? To závisí od toho, či sa vám páčila prvá časť. Ak áno, tak siahnite aj po pokračovaní, a ak nie, tak asi vás nechytí ani táto. Za mňa 70 %. Slabšia kniha, ale má aj svoje svetlé chvíľky.
_________________________________________________________________________________________________
Verdikt: 70 %
Martha Wells: Proces zmeny/Artificial Condition
Séria: Z deníků Robokata 2
Vydavateľstvo: Dobrovský
Edícia: Fobos
Rok: 2019
Vydanie: prvé
Obálka: Jamie Jones
Preklad: František Jahnátek
Počet strán: 168
Väzba: tvrdá
ISBN: 978-80-7585-649-4
_________________________________________________________________________________________________
Externé odkazy:

Dany

Dany
Fanúšik sci-fi,fantasy,horou,anime či mangy.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB