Krv, víly a detektívi

Nedávno som sa za pomerne krátky čas dostala k dvom príbehom, ktorých základné zápletky sa dosť podobali. A keďže jeden z nich som mala za úlohu zrecenzovať, rozhodla som sa zároveň sa pozrieť aj na ten druhý.
YaYa
Podporte scifi.sk
Začnime hádankou:
V temnom, krutom svete, kde po boku ľudí žijú víly a v spoločnosti vládne medzidruhové napätie, sa stane vražda. Pri vode nájdu vílu s vyvrhnutými vnútornosťami. Ľudským policajtom sa do riešenia tohto prípadu príliš nechce, obeťou bola predsa „len víla“, menejcenná nadprirodzená bytosť, najskôr prostitútka, akých je po meste plno. Ale niekto sa predsa len nájde. Detektív-človek s traumou z minulosti musí zistiť, čo sa deje, a pritom si upratať komplikovaný vzťah s jednou konkrétnou vílou.
O akom diele hovorím?
Carnival Row - Plagát - Hlavné postavy
Carnival Row - Plagát - Hlavné postavy / Zdroj Disclaimer
Ak tipujete, že o novom seriáli od Amazonu Carnival Row, máte pravdu. Ale iba čiastočne. Celkom rovnako by tento text sedel aj na debutový román českej spisovateľky Kristýny Sněgoňovej, ktorý pod názvom Krev pro Rusalku vyšiel koncom minulého roka vo vydavateľstve Epocha. Náhoda? Náhoda, ale nie až taká, ako by sa mohlo zdať. Oba príbehy totiž vznikli v rovnakom čase, keď sa riešia určité spoločenské témy, a v oboch sa miešajú tie isté žánre so svojimi klišé a pravidlami.
Krev pro Rusalku - Obálka - Plagát
Krev pro Rusalku - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer
Svet
Krev pre Rusalku sa odohráva v Brne, nie však takom, aké poznáme. Toto Brno sa totiž nachádza v Pospolitosti, akejsi federácie zloženej z krajín V4, ktorá vznikla po 2. svetovej vojne vďaka tomu, že Nemcov z týchto krajín nevyhnala Červená armáda, ale víly. Rusalky, meluzíny i horské víly bojovali po boku ľudí, no keď nastal mier, odmeny sa nedočkali. Ľudia totiž všeobecne majú problém prijať tých, ktorí sú iní. A keď sa tí iní navyše živia krvou a surovým mäsom – a to v pohode aj ľudským – platí to dvojnásobne. Spoločnosť je teda rozdelená a medzi oboma skupinami, dominantnými ľuďmi a utláčanými vílami, panuje napätie, dokonca nenávisť.
Carnival Row si za svoju scénu vybral viktoriánske mesto na štýl Londýna 19. storočia. Londýn to však nie je, čo ma oproti traileru trošku sklamalo. Nejde teda o alternatívnu históriu ako v prípade Krve pre Rusalku, svet je plne fiktívny, hoci založený Británii a Írsku. Vizuálne je veľmi bohatý, žijú tu okrídlené víly, fauni, dokonca kentauri. V kráľovstve víl zúri vojna, a tak čoraz viac magických bytostí prichádza do mesta ako utečenci. Domácim berú prácu atď. atď., a tak aj v tomto svete vzniká spoločenské napätie.
Kristýna Sněgoňová - Portrét
Kristýna Sněgoňová - Portrét / Zdroj Disclaimer
Hrdina
V tejto atmosfére sa stane vražda, či dokonca niekoľko vrážd a na scénu nastúpi hlavný hrdina, detektív.
Protagonista Krve pro Rusalku Dominik pracuje na brnenskom oddelení špeciálnej jednotky, ktorá rieši kriminalitu víl. Žije sám, ako päťročnému mu rusalka zabila matku, takže má neodmysliteľnú traumu z minulosti a vďaka nej problémy s liekmi proti bolesti. Na vílej kriminálke pracoval aj jeho otec a starý otec, pričom obaja boli úspešnejší ako on. Proste postava, o akú v bežných knižných či filmových kriminálkach rozhodne nie je núdza. Dominik víly nemusí, no zápletka ho, samozrejme, k jednej privedie bližšie, ako by chcel.
Na trošku inej obmene tejto premisy stojí aj seriál. Jedna z hlavných postáv Carnival Row stvárnená Orlandom Bloomom sa mu v mnohom podobá. Takisto je schopný, takisto skrýva tajomstvo. Oproti Dominikovi sa však viac približuje ku klasickému romantickému hrdinovi, aký ku viktoriánskym kulisám zrejme aj patrí. Ženie ho česť a láska. Dominik je oproti nemu väčšmi sviňa, produkt svojej doby a minulosti.
Carnival Row - Trailer - Season + Official Trailer Disclaimer
Krimi
Oba príbehy nesú prvky kriminálky, nenazvala by som ich ale detektívkami v zmysle, že by bolo možné hádať pointu spolu s detektívom. V Krvi pre Rusalku som ju teda ani neuhádla. Nejaké náznaky tam boli, z tých sa však dozviete akurát, že nejakým spôsobom ide o mäso. Kniha je rozprávaná striktne v prvej osobe, takže sa nedozviete nič, čo nevie Dominik.
A Carnival Row? Ten je v konečnom dôsledku dosť „priehľadný“. Čiastočne za to môžu isté fantasy klišé, čiastočne kamera, ktorá vidí všetkých a všetko. Okrem toho postavy sú napriek určitej snahe pomerne čiernobiele, a hoci niektoré urobia chyby, z rámca, kam si ich pri prvom stretnutí zaradíte, príliš nevybočia. Konečná pointa a motivácia záporáka mi dokonca prišli trošičku umelé. Seriál má našťastie vizuálne bohatý a pestrý svet a vedľajšie príbehové línie, tie situáciu často zachraňujú.
Carnival Row - Postavy
Carnival Row - Postavy / Zdroj Disclaimer
Drsnosť
Oba príbehy sú drsné. Majú v sebe násilie, sex aj spomínané vyvrhnuté črevá. Kým v seriáli je táto drsnosť skôr obalom, ktorý sa dá zlúpnuť a zostane vám pomerne klasické, celkom romantické viktoriánske fantasy, Krev pro Rusalku je prehnitá až dovnútra. Nejde len o svinstvá od väčších či menších záporákov, veľmi drsné sú aj vzťahy medzi postavami a ich postoj k životu. Málokto tu urobí niečo milosrdné, a ak sa to aj niekomu podarí, tak skôr niektorej z víl - hoci jedia ľudské mäso.
Kým Carnival Row bol teda (aspoň v prvej sérii, perspektíva do druhej vyzerá podľa záveru trošku zaujímavejšie) ladený skôr čiernobielo, Krev pro Rusalku hrá všetkými odtieňmi šedej – áno, trochu aj tými, ktoré vám asi napadli prvé.
{b,Aký je teda verdikt? Pozrieť si radšej Carnival Row alebo prečítať Krev pro rusalku?
To v konečnom dôsledku závisí od vás... a od toho, aký máte vkus a na čo máte práve chuť. Obe diela majú čo ponúknuť. Seriál sa pýši svojou nápaditosťou, romantickým príbehom, zaujímavými vedľajšími líniami, no je trošku priehľadný. Krvi pro Rusalku sa dá z objektívneho hľadiska toho vytknúť len málo – snáď iba niekoľko nešikovnejších pasáží, keď sa tie isté informácie opakovali dookola alebo keď retrospektíva zašla príliš ďaleko a trošku som sa v texte stratila. Také veci ale čitateľ, ak sa hlboko ponorí do deja, až tak nevníma. A ponoriť som sa teda ponorila, lebo som knižku prečítala za víkend.
Zvyšok je na vašom vkuse a tom, koľko brutality vo svojom čítaníčku/pozeraníčku znesiete. Môj žalúdok o štipku lepšie zvládal Carnival Row, ale užila som si oboje.
Carnival Row - Produkcia - Ešte jedno spojivko medzi oboma dielami. Uhádnete, kde Carnival Row nakrúcali?
Carnival Row - Produkcia - Ešte jedno spojivko medzi oboma dielami. Uhádnete, kde Carnival Row nakrúcali? / Zdroj Disclaimer
Za recenzný výtlačok Krvi pro rusalku ďakujeme vydavateľstvu Epocha.
Údaje o knihe:
Kristýna Sněgoňová – Krev pro rusalku
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2018
Počet strán: 464
ISBN: 9788075571557
Objednajte si priamo na martinuse: Kristýna Sněgoňová - Krev pro rusalku
Údaje o seriáli:
Carnival Row
Rok: 2019
Počet epizód: 9
Spoločnosť: Amazon Prime
Hrajú: Orlando Bloom, Cara Delevigne, Jared Harris a ďalší

YaYa

YaYa
Má rovnako rada bosorky na metlách aj vesmírne lode. Pre scifi.sk najmä recenzuje knižky, na streamoch filozofuje o Fantastickej poviedke a organizuje Poviedky na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB