Krátky náhľad do duše klauna - Joker (2019)

Pre fanúšikov DC univerza (ale nielen pre nich) je postava Jokera dobre známa. Šialený Batmanov protivník, známy svojím sardonickým úškľabkom, nám v hranej podobe ukázal svoju tvár už niekoľkokrát a po esách ako boli Jack Nicholson, Jared Leto alebo Heath Ledger nám svoje umenie v hlavnej úlohe predvedie Joaquin Phoenix (You Were Never really Here, Her, Walk The Line, Gladiator).
Rasťo L.
Podporte scifi.sk
Joker je síce oficiálne komixovým filmom, ale v skutočnosti je to náhľad do rozpadajúcej sa osobnosti Arthura Flecka, skrachovaného komedianta. Klauna ktorý sa pohybuje na tenkej hranici medzi zdravým rozumom a šialenstvom, len ťažko rozlišujúcim realitu od svojich predstáv. Špirála udalostí ktoré sa mu dejú vyúsťuje do hrozivých rozmerov a ukazuje nám jeho zmenu z relatívne neškodného blázna na ikonického zločinca ktorého pozná celý svet pod menom Joker. Nestretneme žiadneho superhrdinu, celým filmom nás bude sprevádzať depresívna atmosféra zimného Gothamu a hlavne skvelý herecký výkon Joaquina Phoenixa ktorý do roly Arthura Flecka a.k.a. Jokera neuveriteľne schudol. Skvelú úlohu si zahral aj Robert De Niro, ktorý sa nám ukáže v roli televízneho komika Murraya Franklina.
Joker - Scéna - Vždy si nasaď šťastnú tvár Vždy si nasaď šťastnú tvár
Joker - Scéna - Vždy si nasaď šťastnú tvár / Zdroj Disclaimer
Joker si zo 76. ročníka benátskeho filmového festivalu odniesol Zlatého Leva za najlepší film a stal sa tak vôbec prvým komiksovým filmom, ktorému sa to kedy podarilo. Prvé recenzie z festivalu dokonca hovoria o tom, že sa tento film stane Klubom bitkárov pre aktuálnu generáciu a že Joker mieri aj priamo na Oscary – minimálne na najlepšiu snímku roka, najlepšiu réžiu a samozrejme najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe. Cenu za najlepší soundtrack dostala Hildur Guðnadóttir ktorej umenie sme mohli počuť napríklad napríklad aj v seriáli Chernobyl.
Joker - Scéna - Robert de Niro ako Murray Franklin Robert de Niro ako Murray Franklin
Joker - Scéna - Robert de Niro ako Murray Franklin / Zdroj Disclaimer
Jokerov filmový príbeh je jeden z dnes pomerne vzácnych filmov ktoré nepôsobia ako prvoplánový komerčný kalkul a napriek tomu ma zmysluplný dej a celkom drahú výpravu, starý hnijúci Gotham je zobrazený skvelo a taktiež motivácia a vykreslenie postáv nie je zobrazená úplne čiernobielo a budem sa opakovať, napriek tomu, že je to komiksový film, vo filme nestretneme žiadneho superhrdinu. Veľkým pozitívom filmu je, že Warner bros konečne prestal imitovať filmy od Disney-Marvelu a rozhodli sa takto dosť neobvykle experimentovať. Ja som bol spokojný a som zvedavý aj na ďalšie podobné komixové experimenty.
Joker - Scéna - Všetko musí ísť preč Všetko musí ísť preč
Joker - Scéna - Všetko musí ísť preč / Zdroj Disclaimer
Hodnotenie: 8/10
Joker - Trailer - F5 (slovenské titulky) Disclaimer
Originálny názov: Joker
Krajina pôvodu: USA
Rok výroby: 2019
Žáner: krimi, dráma
Dĺžka: 122 min
Réžia: Todd Phillips
Scenár: Todd Phillips, Scott Silver
Hrajú: Joaquin Phoenix, Zazie Beetz, Robert De Niro, Marc Maron, Brett Cullen, Frances Conroy, Shea Whigham, Glenn Fleshler, Bill Camp, Douglas Hodge, Dante Pereira-Olson

Rasťo L.

Rasťo L.
Fanúšik scifi, fantasy a dobrej hudby.

Súvisiace objekty SFDB

(2019)

Joker

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2019)

Joker