Budú ľudia raz chodiť na Mesiac výťahom?

Vedci predstavili myšlienku vesmírneho výťahu, ktorý by mohol naozaj fungovať.
Filmová história scifi
Vedci predstavili myšlienku vesmírneho výťahu, ktorý by mohol naozaj fungovať.
Bolo by oveľa jednoduchšie uniknúť z gravitačného poľa Zeme, ak by na to neboli potrebné silné rakety.
Práve táto myšlienka stojí za projektom Spaceline, novým konceptom vesmírneho výťahu, ktorý by spájal Zem a Mesiac a zároveň by enormne znížil náklady na cestovanie do vesmíru.
Podľa výskumu vedcov z Columbijskej univerzity a Cambridgu by bol Spaceline pripevnený na povrchu Mesiaca a ako olovnica visel nad geostacionárnou obežnou dráhou Zeme a tam čakal, kým by sa po ňom astronauti „nevyšplhali“ do kozmu. Štúdia poukazuje na to, že Spaceline je možné skonštruovať z dostupných materiálov, pričom by mohol značne a uľahčiť cestovanie do vesmíru, ba dokonca vybudovanie osídlenia mimo Zeme.
Veda na scifi.sk - Umelcova predstava výťahu na Mesiac
Veda na scifi.sk - Umelcova predstava výťahu na Mesiac / Zdroj Disclaimer
Namiesto toho, aby sa raketa vystrelila až na obežnú dráhu, stačilo by, aby sa astronauti dostali k začiatku kábla, čo by znížilo náklady. Keď by sa loď dostala do vákua, mimo dosahu gravitácie a atmosférického tlaku, spojila by sa s káblom a mohla po ňom stúpať ďalej.
Zephyr Penoyre, jeden z autorov štúdie, sa pre stránku Futurism vyjadril: „kábel sa stane súčasťou infraštruktúry podobne ako prvé železnice – pohyb ľudí a zásob sa tak podstatne zjednoduší a uľahčí oproti rovnakej ceste do vesmíru.“
V práci sa uvádzajú, že kábel by malo byť z bezpečnostných dôvodov upevnený na Mesiaci, nie na Zemi, keďže z dôvodu rotácie a gravitačnej sily planéty by mohlo prasknúť ešte pred svojím dokončením. Penoyere a jeho spoluautorka Emily Sandfordová, v štúdii uvádzajú, že najvhodnejší materiál sú uhlíkové nanorúrky.
Veda na scifi.sk - Celý záznam - Čo je to vesmírny výťah Disclaimer
Na základe výpočtov v štúdii sa zdá, že by sa dalo použiť niekoľko existujúcich materiálov – len treba nájsť taký, čo by bol najpevnejší pri daných rozmeroch.
Pokiaľ ide o samotné lano, vedci skúmali niekoľko tvarov, nakoniec dospeli k káblu, ktorý by bol na oboch koncoch čo najužší, aby ho nezničil gravitačný tlak, no v strede by bol posilnený, aby sa predišlo pretrhnutiu. V tejto fáze astronómovia zatiaľ nezohľadnili kozmický odpad na obežnej dráhe Zeme. Penoyre však poukázal na ďalšie projekty, ktoré sa s touto výzvou vyrovnali.
Veda na scifi.sk - Diagram vesmírneho výťahu
Veda na scifi.sk - Diagram vesmírneho výťahu / Zdroj Disclaimer
Ak všetko pôjde, ako má, a Spaceline sa jedného dňa stane skutočnosťou, predpokladá sa, že vedci ho použijú aj na upevnenie teleskopov, výskumných centier či ďalších zariadení, ktoré by sa nachádzali v Lagrangeových bodoch, čiže na miestach, kde gravitačné sily Zeme aj Mesiaca pôsobia rovnako silne, no v opačných smeroch.

Kristína Poloncová

Kristína Poloncová
Knihomoľka, študentka prekladateľstva a verný geek

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB