Prehľad nadchádzajúcich fantasy seriálov - 2. časť

Dnes pokračujeme nášupom ďalších plánovaných fantasy seriálov. Rothfussova Kronika kráľovraha, Pratchettova Hliadka či legendárny Amber od Zelazneho. To je len pár projektov, ktoré učarovali televíznym a streamovacím štúdiám. Uvidíme, čoho sa napokon reálne dočkáme.
cyberstorm
Filmová história scifi
The Name of the Wind (2007), The Wise Man's Fear (2011) a The Slow Regard of Silent Things (2014).
The Name of the Wind (2007), The Wise Man's Fear (2011) a The Slow Regard of Silent Things (2014). / Zdroj Disclaimer
Patrick Rothfuss je vo svete známy vďaka svojej zatiaľ nedokončenej trilógii The Kingkiller Chronicle (s. ako Kronika kráľovraha) (nie Jaime, nie ty). Celkovo mu zatiaľ vyšli dva romány (Meno vetra a Strach múdreho muža), jedna novela (Pomalé skúmanie ticha) a niekoľko ďalších kratších prác.
Na treťom románe (The Doors of Stone) autor pracuje už niekoľko rokov. Je však otázne, kedy sa mu ho podarí dokončiť, hoci niektoré indície naznačujú, že by sme sa poslednej časti trilógie mali dočkať ešte pred zánikom vesmíru. Možno.
Patrick Rothfuss
Patrick Rothfuss / Zdroj Disclaimer
Je teda otázne, ako sa podarí preniesť na obrazovky ďalšiu nedokončenú sériu. Za seriálom, o ktorom sa vraví, že by malo ísť o prequel ku knihám, by mal stáť ostrieľaný producent Lin-Manuel Miranda, ktorý navyše napíše aj hudbu. Ako showrunner má pôsobiť John Rogers (The Librarians). V roku 2018 Sam Raimi ohlásil, že spolu so seriálom by malo dôjsť aj k produkcii filmovej trilógie, ktorá mala byť adaptáciou všetkých troch kníh. Podľa posledných správ však Sam Raimi už na filmovom spracovaní už nerobí. Otázka budúcnosti projektu je teda neistá.
Hlavná postava.
Hlavná postava. / Zdroj Disclaimer
Názor scifi.sk
Prečo áno: Skvelé fantasy, ktoré očarilo mnohých čitateľov.
Prečo nie: Chýba záverečný diel. Čo môže byť, vzhľadom na to, ako dopadli posledné série GoT, problém.
***
Obálky City Watch (Mestskej hliadky), subsérie Plochozeme od Terryho Pratchetta (Gollancz, 2014)
Obálky City Watch (Mestskej hliadky), subsérie Plochozeme od Terryho Pratchetta (Gollancz, 2014) / Zdroj Disclaimer
Dovedna 41 románov s príbehmi z plochej zeme (doslova) nesenej na chrbtoch štyroch slonov stojacich na pancieri obrej korytnačky plaviacej sa vesmírom, je dobre známych aj u nás. Legendárna Plochozem sa už niekoľkokrát dočkala adaptácie, napríklad vo filmoch Hogfather (2006), The Colour of Magic (2008) či Going Postal (2010).
Osemdielny seriál, ako inak z dielne britskej BBC, by sa mal zamerať na Mestkú hliadku mesta Ankh-Morpork. Nie je jasné, o ktorú knihu vnútorného cyklu pôjde, je však možné, že tvorcovia budú čerpať zo všetkých: od Guards! Guards! cez Men at Arms a Nightwatch až po Snuff. Prípravu scenára má na starosti Simon Allen, Hilary Simon a Phil Collinson (Doctor Who) budú figurovať ako výkonní producenti.
O tom, ako to všetko dopadne, pravdepodobne rozhodne aj úspech alebo neúspech seriálu Good Omens, ktorý v týchto dňoch beží na Amazon Prime.
Terry Pratchett a Neil Gaiman
Terry Pratchett a Neil Gaiman Disclaimer
Názor scifi.sk
Prečo áno: Humorná fantasy od majstra Pratchetta. Už len to by malo byť zárukou kvality. Obrovská fanúšikovská základňa
Prečo nie: Humor fungujúci na papieri nemusí fungovať na obrazovkách. Navyše, nie každému tento štýl humoru sadne. Hrozba doslovného prepísania románu do podoby scenára.
***
Oficiálne promo Netflixu k Magic: The Gathering
Oficiálne promo Netflixu k Magic: The Gathering Disclaimer
Jedna z najnovších správ hovorí, že Netflix s projektmi ani len zďaleka nekončí a rozhodol sa posunúť hranice epickosti ešte ďalej. Len nedávno totižto ohlásili plán v spolupráci s vydavateľstvom Wizards of the Coast a bratmi Joem a Anthonym Russovými (Avengers: Endgame) spracovať do animovanej podoby slávnu fantasy kartovú CCG hru Magic: The Gathering.
Samotná hra, hoci s výraznou kozmológiou, nemá žiadnu pevnú dejovú líniu, aj keď jednotlivé expanzie áno. Hra predstavuje akési multiverzum s rôznymi menšími vreckovými vesmírmi s vlastnými príbehmi, postavami, mágiou a všetkým, čo vám napadne pri vyslovení slova fantasy. Bratia Russovci budú dozerať na vytvorení úplne nového komplexného príbehu a na expanzii deja z rozšírenia Planeswalker, na ktorom bude seriál založený.
Magic: The Gathering. Planeswalker.
Magic: The Gathering. Planeswalker. / Zdroj Disclaimer
Na seriáli by mali spolupracovať s Henry Gilroyom (Star Wars Rebels, Star Wars: The Clone Wars), Jose Molinom (The Tick, Jordan Peele’s Weird City) a Yoriaki Mochizukim (Spider-Man: Into the Spider-Verse). Na animáciu bude dohliadať Bardel Entertainment (Rick and Morty, Teen Titans Go!, The Dragon Prince).
Produkciu mať na starosti Octopie Network (Neo Fighter Dream Crisis) v spolupráci s Toddom Makurathom (How to Be a Serial Killer), Ericom Calderonom (Afro Samurai) a Davom Newbergom (Brad Neely’s Harg Nallin’ Sclopio Peepio) na pozícii producentov a Mikom Laroccom (Deadly Class) a prezidentom Octopie Network Isaacom Kraussom na postoch výkonných producentov.
Názor scifi.sk
Prečo áno: Obrovský potenciál so skvelými príbehmi.
Prečo nie: Príliš veľký kus na prehltnutie.
***
The Vampire Chronicles
The Vampire Chronicles Disclaimer
Na Interview s upírom, film natočený na motívy rovnomenného románu od Anny Rice, si spomíname snáď všetci. Skvelé herecké výkony Toma Cruisa, Brada Pitta, Antonia Banderasa a mladej Kirsten Dunst zvýraznené krvou, sexom a dobou minulou. Menej známe však je, že celá séria Vampire Chronicles má v súčasnosti už 13 častí a niekoľko ďalších spinoffov.
Televízna adaptácia, ktorú pripravuje Hulu, sa však pravdepodobne bude týkať len pôvodnej trilógie, teda kníh Interview with the Vampire (1976), The Vampire Lestat (1985) a The Queen of the Damned (1988). Navyše je možné, že sa seriál začne druhou knihou, teda The Vampire Lestat, ktorá sa odohráva pred udalosťami z Rozhovoru s upírom. Pôvodné informácie, že showrunnerom bude Brian Fuller (Hannibal, American Gods) sa žiaľ nesplnili a na jeho miesto zasadne Dee Johnson (Nashville, ale aj Melrose Place). Na pozíciu výkonného producenta zasadne sama autorka spolu so svojím synom Christopherom.
Anne Rice
Anne Rice / Zdroj Disclaimer
Hoci nejde o žiadnu výpravnú epickú fantasy ako v prípade iných spomínaných diel, môžeme sa tešiť na hektolitre krvi, intrigy, more strachu, tajomno, napätie a sex. Je už len na producentoch, ako si s látkou poradia.
Názor scifi.sk
Prečo áno: Máme radi krvavých noir upírov.
Prečo nie: Hrozba zmeny na romantickú hlúposť, ktorá nebude mať s pôvodnou predlohou nič spoločné.
***
The Eyes of the Dragon. (Autor: Peter Stanimirov)
The Eyes of the Dragon. (Autor: Peter Stanimirov) / Zdroj Disclaimer
Ďalšou adaptáciou Kingovho diela, ktorá dorazí na televízne obrazovky, sú The Eyes of the Dragon (č. ako Dračí oči). Príbeh dvoch bratov, princov, a jedného kráľovstva. Temná rozprávka o čarodejníkovi, zrade a jeho intrigách, ktoré navždy oboch bratov rozdelili.
Seriál by mal mať premiéru na stanici Hulu, ktorú len nedávno odkúpilo štúdio Disney. Podobne ako väčšina Kingoviek, aj tento príbeh je previazaný s inými jeho dielami, najmä s Temnou vežou a The Stand.
Stephen King - Stephen King
Stephen King - Stephen King / Zdroj Disclaimer
Bude zaujímavé sledovať, ako si tvorcovia poradia práve s jeho prepojeniami. Ďalšou výzvou bude rozsah predlohy. Keďže ide len o jeden román, a nie celú ságu, je otázne, či bude mať producent Seth Grahame-Smith dostatok materiálu na celý seriál.
Názor scifi.sk
Prečo áno: Temné fantasy od Kinga? Nie je čo dodať!
Prečo nie: Iba jedna kniha, hrozí, že do príbehu budú producenti pchať vatu, aby sériu naťahovali.
***
The Outsider
The Outsider / Zdroj Disclaimer
A King do tretice. Nedávno sa objavili informácie o plánovanej adaptácii najnovšieho Kingovho hororu s názvom The Outsider. V tomto prípade už nejde ani tak o fantasy, než o kriminálny horor okorenený štipkou latinsko-amerického folklóru o tajomnom vrahovi s nepriestrelným alibi.
Kniha je, tak ako vždy, prepojená na ostatné Kingové diela. V tomto prípade postavou Holly Gibney z Kingovej trilógie Bill Hodges ( Mr. Mercedes, Finders Keepers a End of Watch).
The Outsider. (Scribner, 2018)
The Outsider. (Scribner, 2018) / Zdroj Disclaimer
Na minisériu získalo práva HBO spolu s Media Rights Capital. Produkciu má na starosti Jason Bateman a v hlavných rolách uvidíme okrem iných aj Bena Mendelsohna, Cynthiu Erivo, Billa Campa, Mare Winningham, Paddyho Considina, Julianne Nicholson a ďalších. Premiéra je nachystaná na rok 2020.
Názor scifi.sk
Prečo áno: Paranormálna hororová detektívka od Kinga. Ak sa to vezme podobne ako Pan Mercedes, tak sa niet čoho obávať.
Prečo nie: Znova ide len o jednu knihu, takže môže dôjsť k naťahovaniu seriálu.
***
Knižná trilógia: Titus Groan (1946), Gormenghast (1950) a Titus Alone (1959).
Knižná trilógia: Titus Groan (1946), Gormenghast (1950) a Titus Alone (1959). / Zdroj Disclaimer
Trilógia Gormenghast od Mervyna Peaka sa spolu s Tolkienovým Pánom prsteňvm a Howardovým Conanom považuje za základný kameň modernej fantastiky, hoci práve Peake býva spomedzi tejto trojice najčastejšie prehliadaný.
Panstvo Gormenghast
Panstvo Gormenghast / Zdroj Disclaimer
Cyklus troch low-fantasy kníh – Titus Groan, Gormenghast a Titus Alone – rozpráva príbeh Tita Groana, neochotného dediča obrovského hradu Gormenghast a jeho priľahlej oblasti. Aj keď Titus vyrastá s vedomím, že sa musí stať vládcom, ambiciózny protivník zosnová jeho pád. Peake umne mieša prvky gotického románu, fantasy, komédie i hororu a výsledkom je surreálny carrollovský, kafkovsky groteskný, do absurdných detailov vyrozprávaný „vnútorný“ svet, v ktorého dusivej, pomalej, zahnitej atmosfére začína klíčiť strašná revolučná zmena.
Mervyn Peake
Mervyn Peake / Zdroj Disclaimer
Gormenghast prenesený na tv obrazovky už raz bol, a to v r. 2000. Vtedy spoločnosť BBC zadaptovala prvé dve knihy cylu v minisérii s Jonathanom Rhysom Meyersom v hlavnej úlohe. Nová verzia by sa mala zamerať na všetky tri knihy, ako aj na poviedku Boy in Darkness (1956) spadajúcu do tohto cyklu a posmrtne dokončený štvrtý diel s názvom Titus Awakes (2011) (založený na rovnomennej poviedke z r. 1995).
BBC: Gormenghast (2000) S01E01 Disclaimer
Autorské práva na adaptáciu získala FremantleMedia North America. Do producentskej stoličky má vraj zasadnúť Neil Gaiman, dlhodobý Peakov fanúšik, spolu s Akivom Goldsmanom (The Beautiful Mind, Fringe).
Názor scifi.sk
Prečo áno: Neortodoxné low fantasy, ktoré môže prilákať fanúšikov trocha inej fantastiky.
Prečo nie: Alebo práve kvôli tomu istému ich odlákať.
***
Séria Broken Earth: The Fifth Season (2015), The Obelisk Gate (2016) a The Stone Sky (2017).
Séria Broken Earth: The Fifth Season (2015), The Obelisk Gate (2016) a The Stone Sky (2017). / Zdroj Disclaimer
Romány N.K. Jemisinovej o svete, v ktorom je jediný superkontinent Stillness (Tíšina) každých pár storočí pustošený dramatickými geologicko-klimatickými zmenami známymi ako Piate ročné obdobie. Na pozadí nadchádzajúcej katastrofy sledujeme v úvodnej časti trilógie, pátranie matky po stratenej dcére.
Knižná séria získala niekoľko cien, a tak niet divu, že po nej takmer okamžite siahli produkčné spoločnosti, v tomto prípade spoločnosť TNT, ktorá svoj plán previesť knihu do seriálovej podoby ohlásila už v r. 2017. Napísaním scenára pilotnej časti poverila Leigha Dana Jacksona (Sleepy Hollow) a výkonnou produkciou Tima Kringa (Heroes).
Jemisinová a jej tretí Hugo
Jemisinová a jej tretí Hugo / Zdroj Disclaimer
Názor scifi.sk
Prečo áno: Skvelé moderné fantasy, ktoré ak sa uchopí správne, môže predstavovať silnú konkurenciu pre Zaklínača, Temnú vežu alebo Tolkienov seriál
Prečo nie: TNT. Spoločnosť, ktorá nemá veľmi veľké skúsenosti so žánrom fantasy.
***
The Chronicles of Amber
The Chronicles of Amber / Zdroj Disclaimer
Jedna z najväčších fantasy ság vôbec. Príbeh obrovskej ríše Amber, jediného skutočného sveta, kým ostatné sú len tiene vrhané na stenu jeho jasom. Sága plná zrady, intríg, vrážd a mocenských bojov o trón. V knihe sledujeme osudy princa Corwina, a neskôr jeho syna Merlina, v boji proti jeho súrodencom, ale i proti tajomnému Chaosu.
Roger Zelazny
Roger Zelazny / Zdroj Disclaimer
V júli 2016 Skybound Entertainment oznámilo, že pracuje na televíznom projekte založenom na legendárnych Kronikách Amberu od Rogera Zelazneho. Na poste výkonného producenta sa ocitol Robert Kirkman (The Walking Dead).
The Chronicles of Amber
The Chronicles of Amber / Zdroj Disclaimer
V tom čase priamo z Kirkmanových úst padlo vyhlásenie, že:
"Kroniky Amberu sú jednou z mojich naobľúbenejších knižných sérií všetkých čias, a jednou z mojich hlavných inšpirácií pre prácu vo filme a v televízii. Pracovať na tomto projekte je splnením môjho životného sna. Nemôžem sa dočkať, kým sa budem môcť podeliť o tento úžasný príbeh s novou generáciou fanúšikov."
V r. 2017 sa dohodli Kirkman a Amazon Prime na spolupráci na nemenovanom streamovacom projekte. Žiaľ, odvtedy bolo ticho, no koncom júla sa na webe objavila informácia od predstaviteľa Skybound Briana Huntingtona že na projekte sa stále pracuje, tak držme palce!
Názor scifi.sk
Prečo áno: Úžasný svet Zelazneho, ktorý si vo svete vydobyl obrovskú slávu.
Prečo nie: Desať kníh Amberu môže byť dosť veľké sústo. Ak by aj došlo k spolupráci s Amazonom, je otázne, v akom časovom horizonte sa v skutočnosti pohybujeme, keďže ten je priam zahltený inými projektmi.
***
Låt den rätte komma in. Obálka prvého švédskeho (2004) a amerického (St. Martin's Griffin, 2008) vydania
Låt den rätte komma in. Obálka prvého švédskeho (2004) a amerického (St. Martin's Griffin, 2008) vydania / Zdroj Disclaimer
Ak by sa podarilo, išlo by už o v poradí tretiu adaptáciu rovnomennej švédskej knihy od Johna Ajvide Lindqvista. Román rozpráva príbeh o mladom upírskom dievčati a jej ľudskom kamarátovi.
TV adaptácie sa chytila spoločnosť TNT. Jeff Davis (Teen Wolf), jeden z výkonných producentov, má napísať scenár a réžiu by mal mať na starosti, pozor, Euros Lyn (Torchwood, Doctor Who, Broadchurch, Daredevil). Posledné správy z októbra minulého roku tvrdia, že k tímu sa pridal Kristoffer Joner (The Revenant) v roli ochrancu upírky Eli, ktorú bude hrať Kristine Froseth.
John Ajvide Lindqvist
John Ajvide Lindqvist / Zdroj Disclaimer
Názor scifi.sk
Prečo áno: Príjemný YA horor postavený na základe naozaj kvalitnej predlohy. Veľkým plusom je aj meno režiséra.
Prečo nie: Kniha a dva filmy naozaj stačia. Navyše prítomnosť menej skúsenej TNT môže spôsobiť predčasné ukončenie seriálu. Ďalším úskalím môže byť, že stále ide len o jednu jedinú knihu, takže hrozí naťahovanie seriálu.
***
Locke & Key.
Locke & Key. / Zdroj Disclaimer
Skvelý hororový komiks od Joea Hilla a Gabriela Rodrigueza vyšiel aj v českom preklade v dohromady šiestich zväzkoch a rozpráva príbeh o jednej rodine, tajomnom dome, zbierke kľúčov s nadprirodzenými vlastnosťami a bytosti, ktorá ich chce všetky pre seba.
Adaptácia mala byť odvysielaná už niekedy v roku 2011 či 2012 Foxom, no nedostala sa cez úvodné štádium. Medzitým, konkrétne v r. 2017, sa o projekt začalo zaujímať Hulu. Carlton Cuse (Lost) mal figurovať ako showrunner série a spolu s Hillom aj ako výkonný producent. Na pozíciu režiséra pilotného dielu a prvých pár častí bol pôvodne angažovaný Scott Derrickson (Sinister, Doctor Strange), no aj toho napokon vystriedal Andy Muschietti (Mama, It). V marci 2018 však Hulu od projektu upustilo. Vyzeralo to, že je so seriálom koniec, no koncom mája sa projektu chytil Netflix a začiatkom júna poskytol Hill informáciu, že pracuje na úplne novom scenári pilotnej časti a že je, čo sa týka projektu, celkom optimistický.
Gabriel Rodriguez a Joe Hill.
Gabriel Rodriguez a Joe Hill. / Zdroj Disclaimer
Producentské posty sa pomenili, rovnako aj režisérske. S Muschiettim sa už napozícii režiséra pre jeho zaneprázdnenosť nepočííta, no bol prizvaný do producentského tímu. Ako noví výkonní producenti boli ohlásení Aron Eli Coleite (Heroes), Meredith Averill (Life on Mars) a Rick Jacobs. Netflix tiež preobsadil väčšinu hercov a jediným pôvodným hercom tak ostal len Jackson Robert Scott v roli Bodea Lockeho. V ďalších rolách uvidíme Connora Jessupa (Tyler Locke), Emiliu Jones (Kinsey Locke), Sherri Saum (Ellie Whedon), Griffina Glucka (Gabe), Darby Stanchfield (Nina Locke), Layslu De Oliveira (Dodge) a ďalších.
My mu držíme palce, pretože ide o naozaj skvelý materiál. Je dosť možné, že na jazýčku váh zaváži aj úspech či neúspech aktuálneho seriálu NOS4A2, takisto z dielne Joea Hilla.
Názor scifi.sk
Prečo áno: Skvelý nadprirodzený horor o sade kľúčov. Navyše autorovo meno a gény - Joe Hill je synom Stephena Kinga.
Prečo nie: Tento seriál má proste smolu. Znova prerábaný scenár a niekoľkokrát zrušená produkcia neodvysielaného pilotu zväčša neveští nič dobré.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

cyberstorm
Finišujem tretiu časť.
01.07.2019

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.