Tolkien – čo vieme o filme

Životopisný film o mužovi, ktorý stvoril najznámejšie fantasy na svete, konečne prichádza do kín.
Filmová história scifi
Britský spisovateľ J. R. R. Tolkien vydal Hobita v roku 1937, ale aj o mnoho desaťročí neskôr jeho ďalšie knihy z prostredia Stredozeme inšpirujú fantastiku v každom ohľade. Ale čo vôbec Tolkiena inšpirovalo k napísaniu Pána prsteňov?
Nový film z dielne New Line Cinema s veľmi jednoduchým názvom Tolkien je životopisný film o známom spisovateľovi zameraný hlavne na jeho mladosť. Podľa TheOneRing.net: „Príbeh zachytáva priateľstvá, zážitky a lásku, ktoré Tolkiena v mladosti ovplyvnili.“
Film zrežíroval Dome Karukoski a na scenári sa podieľali David Gleeson so Stephenom Berefordom. Bežní návštevníci kina tieto mená nespoznajú asi práve preto, že predtým nerežírovali či nenapísali nič známe, ale podľa prvých záberov to aj tak bude to pravé orechové. Nicholas Hoult stvárnil J. R. R. Tolkiena, ktorý veľkú časť svojej mladosti, dávno pred napísaním Hobita, strávil v armáde počas prvej svetovej vojny. Lily Collins sa vžila do úlohy Edith Brattovej, Tolkienovej celoživotnej lásky.
Čo všetko musíte vedieť o Tolkienovi?
Kedy sa dostáva do kín?
Tolkien - Plagát
Tolkien - Plagát / Zdroj Disclaimer
Tolkien sa do slovenských kín dostane 5. septembra 2019.
Je zverejnený trailer?
Áno. TheOneRing.net zverejnil prvý trailer už 12. februára, aj keď pripomína skôr ukážku než plnohodnotný trailer.
Tolkien - Trailer - Trailer 1 Disclaimer
„Porozprávaj mi príbeh,“ hovorí Lily Collins ako Edith Brattová.
„Je to príbeh o cestách, na ktoré sa vyberáme, aby sme vyskúšali samých seba,“ hovorí Nicholas Hoult, predstaviteľ britského spisovateľa. „Je to príbeh o dobrodružstvách. Je o mocnej mágii – mágii, akú nikto nikdy nepocítil, o tom, čo znamená milovať a byť milovaný, o odvahe. O spoločenstve.“
Trailer obsahuje zábery Tolkiena ako chlapca, ktorý sa fascinovane pozerá na otáčajúcu sa lampu. Počas školských čias Tolkien trávi čas so svojimi priateľmi. Ďalej sú tam scény s veľkolepými kostýmami a romantickými popoludniami v lese.
Film je pretkaný zábermi z prvej svetovej vojny.
Druhý trailer zverejnili 6. marca a ponúka ucelenejší pohľad na filmový príbeh s podobnými dialógmi a scénami ako v tom prvom. Ale je tam oveľa viac.
Tolkien - Trailer - Trailer 2 Disclaimer
Druhý trailer prezentuje Tolkienovu skutočnú posadnutosť jazykom. Už zamladi začal rozvíjať elfské jazyky Stredozeme a neskoršie príbehy či legendy vychádzali práve z pôvodnej snahy vybudovať nový svet.
Film ide po stopách autorovho detstva až do dospelosti, ale vyzerá to tak, že väčšina filmu sa odohráva pred, počas a čiastočne po prvej svetovej vojne, keď už bol dospelý.
Ako historicky presný bude Tolkien?
Vyzerá to tak, že Tolkien chronologicky zachytáva autorovu mladosť vcelku presne –zážitky z Oxfordu, či už ako študenta alebo profesora, no aj jeho dvorenie Edith Brattovej na konci prvej svetovej vojny. Historicky presná verzia Tolkienovho života je dostatočne dramatická, aby z nej bol slušný film, ale niet pochýb o tom, že niektoré fakty boli prikrášlené a niektoré zanedbané.
Tolkien - Ukážka - Rozhovor s profesorom Disclaimer
Ak majú byť trailery nápovedou, film by mal byť plný surrealistických prvkov či symbolov známych všetkým fanúšikom Pána prsteňov. Vojnové scény vyzerajú traumaticky, ale sú natáčané podobne ako Pán prsteňov – ako konečný boj dobra a zla. Zrazu sa mu na tvári sa odzrkadľujú plamene z výbuchu, a práve v tom momente mladý Tolkien pripomína Froda a jeho priateľov, ako sa skrývajú pred nazgulom v Spoločenstve prsteňa.
Sú takéto scény odmenou pre fanúšikov? Alebo ide o presne tie reálne udalosti, ktoré inšpirovali slávne scény? Umenie a život nikde nesplývajú viac ako vo filme.
Tolkien pravdepodobne ponúkne interpretáciu zážitkov autora, založených na predpoklade, že samotný Tolkien vnímal vojnu cez určitý druh objektívu. To zas inšpirovalo jeho príbehy zo Stredozeme.
A je tu aj fakt, že IMDB medzi účinkujúcimi uvádza Kevina Zena v úlohe Gandalfa.
Preto môžeme predpokladať, že film nebude práve realistický, keďže tam hrá čarodejník.
Je vo filme aj C. S. Lewis?
Väčšina Tolkienových fanúšikov vie o priateľstve s ďalším známym autorom fantasy C. S. Lewisom. Áno, to znamená, že človek, ktorý vymyslel Narniu, sa priatelil so stvoriteľom Stredozeme. Stretli sa ako mladí profesori v roku 1926 a priatelili sa dlhé desaťročia.
Pre každého, kto si myslel, že Lewis sa vo filme objaví, však máme smutnú správu: Film podľa všetkého zachytáva len obdobie, keď Tolkien slúžil vo vojsku, čiže do roku 1920. To je približne šesť rokov skôr, ako sa stretli. Lewis by sa mohol objaviť jedine na konci filmu pri ich prvom stretnutí, ak by sa autori filmu rozhodli ukončiť film niečím tak obyčajným, ako je stretnutie fakulty.
Nezostáva nič len dúfať!
Tolkien príde do slovenských kín 5. septembra 2019!

Kristína Poloncová

Kristína Poloncová
Knihomoľka, študentka prekladateľstva a verný geek

Súvisiace objekty SFDB

(2019)

Tolkien

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2019)

Tolkien