Zlá teta Brie vs. zelení mužíčkovia

Kapitán Amerika... teda sorry, Captain Marvel je komiksová postava, ktorá si odbila svoju premiéru v 60. rokoch minulého storočia. Vtedy šlo o chlapa, Kreeskeho hrdinu menom Mar-Vell. Samozrejme, ako to už býva, verzií Cpt. Marvel bolo niekoľko a tá posledná práve dorazila do kín.
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Dej najnovšej marvelovky sa dohráva v 90. rokoch minulého storočia. V tej dobe je už nejaký ten čas rasa Kree v krvavom konflikte s hnusnými zelenými meňavcami, ktorí si vravia Skrull. Naša hrdinka Vers patrí k elitným kreeskym vojakom, ktorých práve poslali na záchrannú misiu. Žiaľ, tá sa nepekne zvrtne a Vers skončí na zaostalej planéte C-53. Na Zemi.
Captain Marvel - official trailer Disclaimer
Čo povedať o filme? Ešte než dorazil do kín, sa na sociálnych sieťach objavili správy o bojkote filmu. Tie mali byť reakciou extrémnych fanúšikov a hejterov na údajné vyhlásenia hlavnej predstaviteľky Brie Larson. V každom prípade film ešte nebol ani len uvedený v kinách a na niektorých stránkach dostal už extrémne negatívne hodnotenia. Aby som bol úprimný, o to viac ma to zaujalo a bol som zvedavý, čo sa také hrozné udialo všetkým tým nespravodlivo utláčaným ľuďom. Samozrejme – nestalo sa nič. Iba pár ješitných hlupákov pokazilo celkom dobrý film. Koniec-koncov, s podobným konaním sme sa stretli už niekoľkokrát – viď starwarsácky Solo.
Hrdinská jednotka vojakov Kree
Hrdinská jednotka vojakov Kree / Zdroj Disclaimer
Po usadení do kresla v sále vás po nutnej reklame na ďalšie snímky privíta klasické logo MARVEL, na ktoré sme si už počas tých X rokov zvykli. Tentoraz však dostaneme spolu legendárneho s logom celú hrsť spomienok na Stana Leeho, čím si Disney uctil pamiatku na jedného z najväčších postáv komiksovej tvorby. Apropo, na malé Leeho cameo sa môžete tešiť aj v samotnom filme. Žiaľ, je to jeho posledné.
Po stránke profesionality nemožno filmu naozaj nič vytknúť: scenár a réžiu filmu mala na starosti dvojica Anna Boden a Ryan Fleck, ktorí majú za sebou už niekoľko zárezov v podobe snímkov Half Nelson, Sugar, It's Kind of a Funny Story a Mississippi Grind, zatiaľ čo na produkčnom kresle sedel Kevin Feige, dvorný producent Marvelu. Ten to s komiksovkami ťahá už od roku 2000 (X-Men) a naposledy slávil obrovský úspech s oskarovým Black Panther. S rozpočtom vyše 125 mil. dolárov síce nepatrí Captain Marvel k najdrahším (podľa wiki je ním Avengers: Age of Ultron spolu s Avengers: Infinity War), ale za takú čiastku sa isto dá natočiť divácky úspešný film.
Otázkou ostáva, či to myšiaci zvládli. A odpoveď je – áno.
Film sa síce nehrá na nič šokujúce a prelomové, ale po vizuálnej a príbehovej stránke ide o príjemnú jednohubku, navyše podtrhnutú celkom podareným soundtrackom z dielne Pinar Toprak, ktorá má už za sebou hudbu k seriálu Krypton.
Takže, čo takto si to skúsiť pekne usporiadať do bodov?
Najskôr pozitíva:
Celkom sexi a celkom humorná hlavná hrdinka – checked
Tajomná minulosť - checked
Superschopnosti – checked
Vtipný sidekick – double checked
Hnusní emzáci – checked
Šokujúci zvrat – checked
Vesmírne boje – checked
Samuel L. Jackson, Clak Gregg a Jude Law – trikrát checked
Skrull. Hnusní, zelení meňavci...
Skrull. Hnusní, zelení meňavci... / Zdroj Disclaimer
A ako bonus:
Pár príjemných veľkonočných vajíčok spájajúcich Cpt. Marvel(ovú) so zvyšnými filmami MCU.
A teraz negatíva:
Z filmu stále cítiť snahu o čo najlepšie podanie, no nie vždy sa to darí. Tak je to aj napríklad pri šokujúcom zvrate. Ten nebol až tak veľmi šokujúci, čo možno ani nemal byť (či to bolo cielené alebo nie, si netrúfam povedať), ale viac by sa mi páčilo, keby ma trochu dlhšie ťahali za nos, než dôjde k odhaleniu pravdy. Aj bežnému dieťaťu bolo totižto už spočiatku jasné, že nie je všetko biele, čo je čierne.
Brie Larson, nech sa snaží akokoľvek, vie síce pózovať, ale na slušný herecký výkon má čo ešte doháňať. Hoci sa snaží, miestami až silené podanie niektorých scén, hlasová nezaujatosť (zabite ma, nudím sa) a miestami herecký pátos jej výkon trocha deklasujú. Na druhej strane, keď jej CGI žiaria očičká, tak pôsobí strašidelne.
Keď už sme pri hereckých výkonoch, hviezdou večera nie je napriek všetkej snahe Captain Marvel, ale Nick Fury. Samuel L. „Motherfucker“ Jackson. Ten si všetku pozornosť publika egoisticky ukradol pre seba (a mačku) a hranie v inej pozícii než badass antihrdinu si doslova užíva. A my s ním. Rozšafného Furyho túliaceho sa k milej malej štvornohej cice sme tu nemali odkedy... vlastne to sme tu nemali ešte nikdy. A musím uznať, že ide o neskutočne príjemné a vtipné spestrenie.
Nick Fury (Samuel L. Jackson)
Nick Fury (Samuel L. Jackson) / Zdroj Disclaimer
Poslednou vecou, čo ma sklamala, bolo trocha odfláknuté a až príliš optimistické ukončenie celého filmu. Dostalo sa mi síce peknej vesmírnej/atmosférickej finálnej bitky, úžasnej manifestácie schopností hlavnej hrdinky, pri ktorých by si aj Hulk cvrkol do fialových nohavíc, ale rýchle ukončenie chvíľu potom a fííííí do vesmíru bolo trocha prirýchle. Chápem, že tým musel scenárista a režisér dajako vysvetliť neprítomnosť kapitánky na Zemi počas predchádzajúcich MCU kríz, ale predsa len, mohol sa s tým viac pohrať.
Samozrejme, film predstavuje bránu k mnohým možnostiam a v hlave hneď vystanú mnohé očividné nápady a otázky, s ktorými by sa isto dalo popracovať do budúcna. Je otázne, či ich štúdio využije.
Zhrnutie: Captain Marvel je príjemným filmíkom. Neohúri, ale ani neurazí (v čo časť amerických bojkoterov snáď aj dúfalo). Osobne sa mi páčil rovnako ako napr. Black Panther, rozhodne však menej než Guardians of the Galaxy.
Verdikt: 80%
PS: Bacha na mačky!
Milá malá mačička
Milá malá mačička / Zdroj Disclaimer
Poďakovanie: Redakcia scifi.sk ďakuje spoločnosti Saturn za vstupenky na premiéru filmu.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

jurinko
To su ti "DZAFA! KRIII!!!"? :-D
09.03.2019

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články, ktoré by ťa mohli zaujímať...