Audiokniha Stín modrého býka - Varovanie namiesto recenzie

Pridlho som odkladal recenziu tejto audioknihy, no nebolo to z lenivosti, ktorou tak hojne oplývam. Chcel som túto recenziu napísať až po vypočutí celej nahrávky, no radšej, ako sa o svoje zážitky nikdy nepodeliť, povedal som si, že spíšem aspoň svoje dojmy z toho čo som počul, aby ostatní vedeli, čo ich čaká, ak by sa toto dielo rozhodli počúvať. Nedopočúval som túto audioknihu až do konca. Nedokázal som to, lebo aj ja som iba človek.
Thanatophagous
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Tieň modrého býka - Obálka - Audiokniha
Tieň modrého býka - Obálka - Audiokniha / Zdroj Disclaimer
Autori Leonard Medek a Frantiska Vrbenska napísali skoro historický román nebyť náznakov fantastična odohravajúci sa, podľa toho čo som pochopil, niekde na území terajšej Českej republiky či Nemecka, ešte za dôb Starého Ríma. Čo sa týka samotného príbehu, bohužiaľ veľa dobrého o ňom povedať nemôžem. Príbeh je pomalý a rozhádzaný a na to, že má kniha dokopy 27 kapitol, v prvých ca. desiatich z nich sledujeme stále inú postavu, z ktorých sa jedna nakoniec vykľuje ako náš hlavný… antihrdina? Popravde netuším, pretože táto postava (mi) nie je vôbec sympatická, ani dobre vykreslená a poslucháč k nej absolútne nemá vzťah, keďže doteraz sledoval príbehy deviatich iných ľudí. Kniha je z hľadiska textu nanajviš nudná a statická (aspoň do polovice, kde som si povedal, že až taký masochista nie som a prestal som počúvať) a nedáva poslucháčovi dôvod sa mučiť týmto audiobookom.
Tieň modrého býka - Produkcia - Jiří Pobuda
Tieň modrého býka - Produkcia - Jiří Pobuda Disclaimer
Možno ste už vyrozumeli, že najväčšou chybou tohto diela nie je text samotný, ale autor hovoreného slova, pán Jiří Pobuda. Mám dobrú predstavivosť, no neviem si predstaviť omnoho horšie prečítaný text, než to dokázal tento Pobuda. Jeho sekané staccato s každou slabikou, či dlhou alebo krátkou, vyslovenou rovnakým tempom a v statickom monotónnom rytme prekračuje hranicu počúvateľnosti. Práca s melódiou hlasu absolútne neexistuje no itak dokázal tento pán skoro nemožné, miesto nudného uspávajúceho tónu jeho čítanie vyvoláva žalúdočne sťahy, ktoré ste nezažili ani pri tej najhoršej otrave jedlom. Odlíšenie dialógu jednotlivých postáv zistíte iba tým, že niektoré postavy nahovoril ešte horšie ako iné. Rozprávač v tom prípade ozvláštnil svoje monotónne staccato tým, že predĺžil poslednú slabiku každého slova bez ohľadu na to, či obsahuje dĺžeň alebo nie. Dosiahol tým len odpornejšiu reč, ktorá naozaj otestuje vôľu aj toho najneoblomnejšieho poslucháča. Prekúsal som sa asi 18 kapitolami tvrdého masochistického sebazapretia a odhodlania dopočúvať túto audioknihu, no cestou z práce na bicykli šľapajúc do poriadného kopca prišiel bod zlomu. Hlavná postava začala spievať a to, čo Jiří Pobuda zo seba dostal, ma donútilo zastaviť v strede kopca, aj keď som vedel, že z môjho rozbehu už nebude nič a budem si ten kopec musieť poriadne vyšľapať. Ak to, čo som doteraz počúval bolo odradzujúce, tak jeho interpretácia spevu sa dá prirovnať iba k ohavným výkrikom šialených Lovecraftovských monštier. Čítané slovo tohto pána by malo byť definované ako obzvlášť nehumánna forma mučenia a zakázané radou OSN pre ľudské práva. Ďalej som už počúvať nedokázal.
Kniha je vo všeobecnosti nudná a veľmi mätúca, s množstvom striedajúcich sa postáv a starých germánskych či slovanských mien, ktoré čitateľovi nič nehovoria. Keďže som sa ku koncu ale nedostal neviem, či vyvrcholenie deja knihu vcelku zachráni alebo nie. Viem ale jedno, ak tento príbeh chcete spoznať, fyzická kniha je jedinou voľbou. Táto audio verziu odporúčam iba pre hluchých priateľov alebo veľmi nenávidených nepriateľov.
Knižku si ale napriek tejto recenzii môžete vyskúšať alebo aj zakúpiť na Audioteka.sk.

Thanatophagous

Thanatophagous
Pre viac info o RPG, hľadanie Game Masterov alebo hráčov a všetko spojené s RPG , navštívte nás na Facebooku na RPG na Slovensku ( https://www.facebook.com/groups/1686567028080174/ )

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB