Jurassic World - Zánik Ríše

Život si nájde cestu v ďalšom filme postavenom na známom diele Michaela Crichtona - Jurský Park. V slovenských kinách od 21. júna 2018
Rasťo L.
Podporte scifi.sk
"Jurrasic World Zánik Ríše" je americký science fiction dobrodružný film a pokračovanie Jurassic World (2015). Režíroval ho Juan Antonio Bayona a je to piaty diel filmovej série Jurassic Park a tiež druhé pokračovanie plánovanej trilógie Jurrasic World. Dej sa odohráva tri roky po zničení zábavného parku Jurassic World, na fiktívnom stredoamerickom ostrove západne od Kostariky, nám dobre známom Isla Nublar. Owen Grady (Chris Pratt) a Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) sa snažia zachrániť dinosaurov skôr ako aktívna sopka zničí celý ostrov. Samozrejme nastanú rôzne komplikácie a konšpirácie ktoré célé ich snaženie skomplikujú.
Jurský park: Zánik ríše
Jurský park: Zánik ríše / Zdroj Disclaimer
Film napriek svojmu skvelému trikovému spracovaniu neprináša veľa nového. Opäť tu je klasické klišé o využití dinosaurov na vojenské účely, opäť (nielen) ten najnebezpečnejší utečie a opäť sa ukáže, že Modrá je dobrá. Film má pomerne svižné tempo a miestami pomerne temný nádych ale nevyužíva tento potencíál a ostáva niekde medzi rodinným filmom a temným thrilerom. Animatronika a CGI od prvého Jurského parku dosť pokročili a vo filme uvidíme doteraz najviac druhov dinosaurov z celej série. Rozdiel medzi tyranosaurom ako ho dokázal dostať na filmové plátno Karel Zeman vo svojej Ceste do praveku a tým čo s ním dokazáli urobiť ľudia z ILM je obrovský.
Jurský park: Zánik ríše - Scéna - T-rex
Jurský park: Zánik ríše - Scéna - T-rex Disclaimer
Celým filmom sa vinie myšlienka ktorú prezentuje Dr.Ian Malcolm (Jeff Goldblum) o etike a ako sa máme k dinosaurom postaviť či ich máme zachrániť alebo by sme ich mali nechať svojmu osudu na ostrove ktorý zničí sopka. Táto myšlienka však nieje príliš rozvinutá a celá etická rovina klonovania napriek istému "plot twistu" je odbytá veľmi povrchne. Dozvieme sa síce aj čosi viac o samotnom začiatku Jurského Parku od spolupracovníka jeho zakladateľa Johna Hammonda. Bohužiaľ konanie záporných postáv je veľmi skratkovité a miestami dosť hlúpe. Zápletka prakticky postráda nejaké zaujimavé zvraty a divák zhruba od prvej štvrtiny vie akým smerom sa bude dej ďalej vyvíjať. Navyše nápad s aktívnou sopkou mi príde trošku slabý. Nie som síce geológ ale to fakt by niekto postavil nie jeden, ale dva zábavné parky na ostrove ktorý môže v podstate každú chvíľu vybuchnúť? Film vlastne zachraňujú len precízne akčné scény a humor dvojice hlavných postáv (a dinosaury, lebo dinosaury sú cool).
Jurský park: Zánik ríše - T-rex
Jurský park: Zánik ríše - T-rex Disclaimer
Verdikt: Zánik ríše je ďalším pokračovaním zabehnutej franšízy, napriek tomu je to príjemný oddychový film, ktorý prinesie trošku nostalgie z polovice deväťdesiatych rokov. Je to taký mierne nadpriemerný akčný thriller s dinosaurami a najmä mladšiemu publiku sa bude určite páčiť.
USA, 2018, 130 min
Akčný / Dobrodružný / Sci-Fi
Réžia: Juan Antonio Bayona
Scénár: Colin Trevorrow, Derek Connolly
Produkcia: Colin Trevorrow, Steven Speilberg
Hudba: Michael Giacchino
Hrajú: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Jeff Goldblum, Ted Levine, Toby Jones, James Cromwell, B.D. Wong, Rafe Spall, Daniella Pineda, Geraldine Chaplin, Peter Jason, Justice Smith, Isabella Sermon, Kevin Layne, Michael Papajohn, Robert Emms, Kamil Lemieszewski, a další.
Jurassic World: Fallen Kingdom - Trailer - Trailer Disclaimer

Rasťo L.

Rasťo L.
Fanúšik scifi, fantasy a dobrej hudby.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB