Na PegasCon zavíta aj Vilma Kadlečková

PegasCon už klope na dvere. Brány festivalu v Prešove sa otvoria v piatok podvečer a veru - programu a hviezd je na ňom požehnane. Nielen to - novinkami tento rok sú videoherňa retrohier a celoconová hra. Kvôli 80. výročiu Supermana sa pre festival tento rok stali témou superhrdinovia.
Podporte scifi.sk
PegasCon 2018 - Plagát - 1
PegasCon 2018 - Plagát - 1 Disclaimer
Organizačný tím PegasConu pripravuje už šiesty ročník festivalu vedy, vedeckej fantastiky a fantasy s názvom PegasCon. Podujatie sa postupne rozrástlo do trojdňového festivalu, ktorý sa tento rok uskutoční od piatka 23. do nedele 25. februára v priestoroch Súkromného gymnázia v Prešove na Solivarskej ulici.
Hlavnou sekciou PegasConu je aj tento rok pásmo prednášok rozdelené do dvoch paralelných programových línií, ktoré sa budú konať v dvoch prednáškových miestnostiach. Prispeli doň profesionálni prednášajúci, ako aj nadšenci z radu fanúšikov. Tento rok medzi hlavnými hviezdami festivalubudú česká spisovateľka a držiteľka mnohých literárnych ocenení Vilma Kadlečková, ktorá je známa najmä svojím aktuálne vychádzajúcim románovým cyklom Mycelium. Zároveň príde aj spisovateľka Františka Vrbenská, ktorá je taktiež žánrovou polyhistorkou a pútavou rečníčkou. Okrem nich je v programe zahrnutých ďalších 25 prednášok týkajúcich sa rôznych žánrov vedeckej fantastiky, pripomínajúcich aktuálne výročia kultových filmových diel a predstavujúcich rôzne fenomény žánru.
Leitmotívom festivalu je ale i reálna veda, takže priestor dostane okrem iných aj psychologička Lucia Drotárová z Prešovskej univerzity, ktorá sa zaoberá sociálno-terapeutickým využitím nepočítačových hier; Lenka Macsaliová zo Slovenskej akadémie vied bude hovoriť o literárnej kritike na YouTube a Peter Nagy príde predstaviť tvorbu videohier, ktoré slávia úspech po svete, ale boli vytvorené na Slovensku. Festival nezabudol ani na tohtoročné 80. výročie kultovej postavy Supermana, ktorému poskytne priestor nielen v prednáškach, kvíze, ale návštevníci sa budú môcť zapojiť do superhrdinskej súťaže prebiehajúcej počas celého festivalu.
PegasCon 2018 - Trailer - Videopozvánka Disclaimer
Zlatým klincom festivalu je už tradične populárna sobotňajšia premiéra divadelného predstavenia pripravovaná špeciálne pre PegasCon. V tomto roku budeme pod názvom Všetko, čo potrebujem vedieť, som sa naučil ako zombia svedkami mozaiky príbehov a zároveň sociálnej sondy do duší týchto nemŕtvych stvorení, ktoré nám metaforicky možno vedia o živote a jeho zmysle povedať viac, ako by sme tušili. Sobotňajší program následne ukončí vyhodnotenie tomboly.
Neoddeliteľnou súčasťou festivalu sú aj mnohé workshopy plné fantastickej atmosféry. Popri prednáškach sa tak budú môcť návštevníci zapojiť do tvorivých dielní – či sa jedná o lepenie 3D postavičiek superhrdinov z papiera nazývaných cubeecraft alebo workshop v tvorbe balónikových zvieratiek pre veľkých aj malých. Eventuálne sa môžu stať majstrami vo výrobe trojrozmerných diarámových obrazov alebo komplexných obrazcov a hier, na ktoré potrebujú len šnúrku a svoje prsty.
Veľkou novinkou v tomto roku festivalu bude retroherňa videohier, kde si staršie ročníky budú mať možnosť zaspomínať a mladšie ročníky na originálnych strojoch vyskúšať hry, na ktorých vyrastali ich rodičia. 8-bitové počítače Atari tu budú stáť vedľa starších PC a prvých generácií herných konzol. Okrem videohier bude zase prístupná veľká herňa stolných hier, kde budú mať návštevníci možnosť vyskúšať si známe aj nové stolové hry, pričom im pravidlá budú vedieť vysvetliť pomocníci priamo na mieste, takže nezvládnutie a dlhé čítanie pravidiel nehrozí. Piatkový program bude špecificky venovaný hrám na hrdinov, čiže príbehovým hrám, počas ktorých hráči na seba v spoločnom rozprávaní preberajú rolu hrdinu a ako skupina sa snažia vyriešiť problém, pred ktorým sa ocitli.
PegasCon však nie je len zbierka workshopov, prednášok, voľného hrania a spoločných akcií, ktorým môžu fanúšikovia vedy či žánrov sci-fi, fantasy a horor vyplniť svoj čas. Ide hlavne o stretnutie ľudí s rovnakým záujmom o túto formu zábavy. Preto je na festivale vítaný každý, komu koluje fantastika v žilách a kto má záujem stráviť deň v toto chladné upršané počasie v dobrej spoločnosti.
Festival PegasCon 2018 sa uskutoční v priestoroch Súkromného gymnázia v Prešove na Solivarskej ulici 28 v Prešove. Vstupné na celé tri dni festivalu je 13 €, alternatívne sú samozrejme dostupné aj denný alebo dvojdenný vstup. Brány festivalu sa otvárajú o 09:30 h. ráno. Vstupenky sa budú dať zakúpiť pri vstupe na festival. Konkrétny rozpis prednášok a detailný popis programu nájdu návštevníci na webovej stránke www.pegascon.sk alebo na www.facebook.com/pegascon.presov.

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme PegasCon 2018

PegasCon 2018 – malý veľký festival

Aj tento rok sa v Prešove odohral PegasCon, opäť nabitý množstvom prednášok a sprievodných akcií. Chcete sa dozvedieť ako bolo? V nasledujúcom texte, ktorý prinášam s miernym oneskorením, nájdete zhrnuté moje dojmy z festivalu.

Na PegasCon zavíta aj Vilma Kadlečková

PegasCon už klope na dvere. Brány festivalu v Prešove sa otvoria v piatok podvečer a veru - programu a hviezd je na ňom požehnane. Nielen to - novinkami tento rok sú videoherňa retrohier a celoconová hra. Kvôli 80. výročiu Supermana sa pre festival tento rok stali témou superhrdinovia.