Zimná anime sezóna 2018: prehľad

Nový rok nám už začal a s ním štartuje aj zimná sezóna plná dlho očakávaných seriálov.
Filmová história scifi
Anime - Zima 2018
Anime - Zima 2018 Disclaimer
Violet Evergarden
Na prvý pohľad je jasnou hviezdou zimy Violet Evergarden. Po mesiacoch čakania sa konečne dočkáme oficiálneho vysielania seriálu. Román Violet Evergarden vyhral hlavnú cenu Kyoto Animation Awards už v roku 2014 a tak dostalo toto dielo šancu ožiť aj ako anime televízny seriál. Pôvodne sme sa mali dočkať adaptácie už minulý rok, pričom prvá epizóda bola premietaná na Anime Expo v júli. Štúdio Kyoto Animation má avšak vysoké nároky na kvalitu a tie predĺžili proces tvorby. Čakanie sa ale konečne končí a anime je už na dosah. Že čakanie stálo za to vidieť aj na zverejnených ukážkach. Kresba rozhodne patrí medzi tie najkrajšie tituly, aké sme mohli doteraz na obrazovkách vidieť.
Violet nepozná nič iba boj a s koncom vojny končí aj jej doterajší spôsob života. Ak teda môžeme hovoriť o mechanickej bytosti ako o živej. V svete Telesis existujú Auto Memories Dolls, bábky, ktoré pomáhajú ľuďom premeniť ich slová a emócie do písanej podoby. Violet sa bude postupne s takýmito ľuďmi stretávať. Namiesto dramatickej akcie plnej zvratov nás ako divákov čaká pohľad na emocionálny vývin Violet naprieč epizodickými príbehmi. Ako prázdny robot začína od nuly, no vďaka svojmu novému životu bude postupne do seba bude vstrebávať viac ľudskosti, ktorú sa bude snažiť pochopiť.
Violet Evergarden
Žáner: sci-fi
Réžia: Taiči Išidate
Scenár: Rejko Yošida
Štúdio: Kyoto Animation
Premiéra a fakty: 10. januára 2018, u nás vysiela Netflix, dĺžka epizód je 25 minút
Violet Evergarden Disclaimer
Fate/Extra: Last Encore
Asi miliónte dielo z univerza Fate je tu aby nám pripomenulo, že na svete nikdy nebude dosť akčných scén plných efektov a ani dosť historických mužských postáv, ktoré sa v anime objavia ako ženy.
Po jesennej Fate: Apocrypha preberá štafetu Fate seriálov štúdio Shaft. Ide o anime adaptáciu hry Fate/Extra, ktorá bola vydaná v roku 2010. Hakuno sa ocitne vo vojne mágov a ich služobníkov. Bude bojovať po boku Nero, ktorá mu pomôže v boji na život a na smrť získať svätý grál s mocou splniť akékoľvek želanie. Či už sa bude adaptácia uberať smerom prehnaných efektov ako Apocrypha, alebo sa dočkáme temnejšieho príbehu na štýl Fate/Zero uvidíme už čoskoro.
Fate/Extra: Last Encore
Žáner: fantasy, akcia
Réžia: Akijuki Simbo
Scenár: Kinoko Nasu
Štúdio: Shaft
Premiéra a fakty: 28. januára 2018, vysiela Netflix
Fate/Extra Last Encore Disclaimer
Darling in the Franxx
Tento projekt priláka nielen fanúšikov mecha anime vďaka menám, ktoré za ním stoja. Respektíve kvôli jednému menu, Masajoši Takaka, ktorý pracoval ako dizajnér postáv a režisér animácie pre Your name(Kimi no Na wa). Seriál o súbojoch veľkých robotov sa v súčastnosti už nezaobíde bez využitia 3D animácie a tak ostáva otázne, v akej kvalite bude 3D zobrazené v tomto anime.
Príbeh sa sústredi na Hira, ktorý bol kedysi nádejný a talentovaný pilot, no pomaly upadla jeho zručnosť a sláva. Vo svete, kde je jediný zmysel života mladých ľudí práve pilotovanie robotov a boj s nepriateľmi Kjórjú, ide Hirov osud úplne iným smerom, než by mal. Naskytne sa mu ale šanca to všetko zmeniť keď stretne dievča známe ako Zero Two.
Darling in the Franxx
Žáner: sci-fi, mecha
Réžia: Acuši Nišigori
Scenár: Acuši Nišigori, Naotaka Hajaši
Štúdio: A-1 Pictures, Trigger
Premiéra a fakty: 13. januára 2018, vysiela Crunchyroll
DARLING in the FRANXX Disclaimer
Hakumej to Mikoči
V lete tu bolo fantasy Made in Abyss, počas jesene sme mali možnosť sledovať post-apokalyptické dobrodružstvo Girls' Last Tour a teraz tu máme Hakumei to Mikochi. Narozdiel od vyššie spomenutých seriálov ale tento vymieňa drámu a napínavé skúmanie neznámeho za krásy každodenného života. Tie krásy sú myslené doslovne, nakoľko každá scéna zo zatiaľ dostupných ukážok pôsobí čarovne. Každodenný život dvoch dievčat, Hakumej a Mikoči, v lese plnom miniatúrnych bytostí, rozprávajúcich zvierat a iných zázrakov tak vyzerá byť príjemnou fantasy oddychovkou na pochmúrne zimné večeri.
Hakumej to Mikoči (Hakumei to Mikochi)
Žáner: fantasy, slice of life
Réžia: Masaomi Andó
Scenár: Rejko Jošida
Štúdio: Lerche
Premiéra a fakty: 12. januára 2018, vysiela HIDIVE
Hakumei & Mikochi Disclaimer
Kokkoku
Rodina Yukawa nepatrí k obyčajným domácnostiam. Keď unesú Jurinho brata a synovca, rozhodne sa ich zachrániť. Nož v ruke jej ale nebude stačiť, aby sa za pár minút dostala na miesto únosu a tak použije skrytú schopnosť, ktorá je v jej rodine už niekoľko generácií. Zastaí čas pre všetkých naokolo. Juri ale čoskoro zistí, že jej rodina nie je jediná, kto je schopný pohybovať sa vo svete, v ktorom zastal čas a záchrana rodiny sa náhle komplikuje.
Kokkoku má mysteriózny podtón a z ukážky vidieť, že sa seriál nebude báť zobraziť násilie a niektoré scény zachádzajú až do hororového žánru. To sa odzrkadlilo aj na oficiálnom čase vysielania seriálu, v Japonsku si ho totiž diváci budú môcť na televíznych obrazovkách pozrieť o 00:30.
Kokkoku
Žáner: mystery, dráma
Réžia: Jošimicu Ohaši
Scenár: Noboro Kimura
Štúdio: Geno Studio
Premiéra a fakty: 08. januára 2018, vysiela Amazon PRIME
Kokkoku Disclaimer
Killing Bites
Kto by nechcel vidieť rozkošnú ušatú postavičku, že? V rámci anime sa dievčatá s mačacími črtami začali objavovať v mnohých seriáloch a častokrát aj bezdôvodne. Killing Bites ale nastavuje svetu novú latku. Ľudia sú v anime geneticky upravovaný a stávajú sa tak hybridom medzi ľuďmi a zvieratami. Nejde iba o mačky, ale aj medvede, vlky, zajace, psov, krokodílov, jednoducho všetko, čo vám napadne. Okrem toho, že sa tieto chlpaté stvorenia dokážu milo usmiať, sú schopné roztrhať neprijateľov na kúsky. Má to svoje opodstatnenie, nakoľko sú hybridi vytvorení za účelom súbojov na život a na smrť a na tieto súboje sa uzatvárajú vysoké stávky. Júja, obyčajný študent, sa nešťastnou náhodou dostáva do kontaktu s takýmto hybridom. Hitomi je hybrid ženy a mediara a Júja prostredníctvom nej vstupuje do sveta plného nebezpečenstiev, násilia a krvi.
Ťažko povedať, čo od seriálu čakať. Niektoré zverejnené zábery sú plné toho najobyčajnejšieho „fan-servicu“, aký v anime existuje, iné sa brutalitou vyrovnávajú Útoku Titanov alebo Akame ga Kill. Oba aspekty ale neznamenajú, že seriál nebude vedieť čím zaujať, ako sa tak v minulosti stalo pri iných tituloch. Budeme si musieť ešte chvíľu počkať, kým uvidíme, či pôjde iba pre potešenie pre oči alebo seriál ponúkne aj niečo viac.
Killing Bites
Žáner: sci-fi, horor, eči, akcia
Réžia: Jasuto Nišikata
Scenár: Aoj Akaširo
Štúdio: LIDENFILMS
Premiéra a fakty: 13. januára 2018, vysiela Amazon PRIME
Killing Bites Disclaimer
Seriáli bez sci-fi, fantasy a hororovej tematiky
Juru Kamp
Rin rada stanuje na miestach, odkiaľ dobre vidieť horu Fudži. Nadešiko taktiež rada pozoruje Fudži, ale na výlety chodí na bicykli. Po tom, čo sa dievčatá stretnú, spolu s ďalšími kamarátkami začínajú sériu výletou, kde jedia ramen a vychutnávajú si krásu prírody.
Nič dramatické od seriálu čakať netreba, no na pohľad vyzerá pekne a ak chcete zaspomínať na vlastné stanovačky a zaujíma vás, ako taký výlet vyzerá v Japonsku, Juru Kamp si nenechajte ujsť.
Juru Kamp (Yuru Camp△, Laid-back Camp)
Žáner: komédia, slice of life
Réžia: Jošiaki Kjogoku
Scenár: Džin Tanaka
Štúdio: C-Station
Premiéra a fakty: 13. januára 2018, vysiela Crunchyroll, jedna epizóda má 23 minút
Juru Kamp Disclaimer
Sora jori mo Tój Bašo
Výlet na Antarktídu počas strednej školy znie absurdne, no to je práve to, o čo sa pokúsi štvorica hlavných hrdiniek v Sora jori mo Tój Bašo. Hoci nie každá z nich má dosť odvahy pustiť sa na výlet, no spoločne sa poháňajú vpred týmto na prvý pohľad nereálnym dobrodružstvom. Ako diváci sa tak môžeme tešiť na vtipný príbeh o tom, ako ísť za svojim cieľom a o dospievaní ako takom.
Sora jori mo Tój Bašo (Sora yori mo Tooi Basho, A Place Further Than the Universe)
Žáner: dobrodružstvo, slice-of-life
Réžia: Acuko Išizuka
Scenár: Jukki Hanada
Štúdio: Madhouse
Premiéra a fakty: 02. januára 2018, vysiela Crunchyroll, jedna epizóda má 23 minút
Sora jori mo Tój Bašo Disclaimer
Hakata Tonkocu Ramens
Fukóka, na prvý pohľad mierumilovné mesto, stojí na prehnitých základoch. Zlodeji, vrahovia, donášači, profesionáli v mučení. Nech už hľadá človek ktorúkoľvek odvrátenú stránku podsvetia, nájde ju práve v tomto meste. Do Fukóka ale prichádza zamiešať karty profesionálny zabijak vrahov.
Ukážka pôsobí na prvý pohľad vtipne a aj pri zobrazení vraždy si udržuje odľahčený tón. To by sa ale dalo chápať aj tak, že pre mesto nie je vražda nič šokujúce, ale skôr naopak, bežný jav. Podobnosť s úspešnou anime sériou Durarara!! nie je náhodná. Anime je adaptáciou série románov a ich autor, Kisaki Čiako, a tvorca Durarara!! románov Rjohgo Narita spolupracovali na vytvorení spoločného diela. Svety oboch titulov sú si tak mierne blízke.
Hakata Tonkocu Ramens (Hakata Tonkotsu Ramens)
Žáner: akcia
Réžia: Kendži Jasuda
Scenár: Šogo Jasukawa
Štúdio: Satelight
Premiéra a fakty: 12. januára 2018, vysiela Crunchyroll
Hakata Tonkocu Ramens Disclaimer

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa
Fanúšik fantastiky v každej jej podobe. Na scifi.sk sa venuje anime a cosplayu ale občas sa pozrie aj na komiksy, mangu, videohry a stolové hry.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB