Žena se lvem: Antológia ženskej fantastiky

Prvý zo štyroch dielov veľkolepej – inak sa tento širokospektrálny a rozsiahly počin nazvať nedá – číro ženskej antológie českej a slovenskej fantastiky sa u nás konečne dočkal zaslúženej recenzie.
Filmová história scifi
Neviem, ako vy, ale ja sa posledných niekoľko rokov dostávam k čítaniu skoro výlučne na dovolenkách. Do práce nechodím verejnou dopravou, kde by som vytiahol knižku, doma akosi nenachádzam času, aby som zobral do rúk nejakú knihu, radšej ho investujem do iných projektov a tak som aj k Žene s levom prišiel až o rok po jej vydaní. Prvý zo štyroch dielov veľkolepej – inak sa tento širokospektrálny a rozsiahly počin nazvať nedá – číro ženskej antológie je zameraný na tému sily, ktorú ale ako atribút poviedok, priznám sa, očakávam po tomto výbere aj v ďalších troch dieloch.
Žena se lvem – Antologie povídek českých a slovenských autorek fantastiky - Reklamné - Banner
Žena se lvem – Antologie povídek českých a slovenských autorek fantastiky - Reklamné - Banner Disclaimer
Zostavovateľky Zuzana Hloušková a Františka Vrbenská nie sú vo fandome neznáme pojmy. Naopak, obe si svoje odprednášali, odrecenzovali a odspisovateľovali. Prvá z nich sa už v tejto zbierke predstavuje aj ako autorka. Okrem nej nájdeme vo výbere poviedky od ďalších 12 autoriek. Vzhľadom na prísnu štruktúru štyroch dielov tejto antológie (Žena s levom, sovou, drakom a labuťou), pričom každý z nich obsahuje 13 poviedok a zároveň tieto zodpovedajú zameraniu jednej z 52 tarotových kariet (tie sú zároveň súčasťou balenia), výber poviedok určite nebol jednoduchou úlohou. Vyzerá to ale tak, že zostavovateľkám sa podarilo na jednotku.
Žena se lvem – Antologie povídek českých a slovenských autorek fantastiky - Produkcia - Kniha s kartami
Žena se lvem – Antologie povídek českých a slovenských autorek fantastiky - Produkcia - Kniha s kartami / Zdroj Disclaimer
Texty v prvom zväzku – Žena se lvem – sú všetky výnimočné, silné, premyslené, štylisticky vynikajúco zvládnuté. Odkrývajú nielen jednotlivé silné stránky autoriek, ale sú aj dostatočne dlhé, aby nechali vyniknúť ich vlastnému jazyku. Dokonca aj tie krátke sú tak impozantne koncentrované, že práve vďaka tomu je ich pôsobenie na čitateľa omnoho silnejšie (napr. Pekná noc na čary Lenony Štiblaríkovej). Žánrovo je zbierka ozaj pestrá – je tu všetky od steampunkovej fantasy (Dum ocelových jehel od Lucie Lukačovičovej) cez stredovekú fantasy detektívku (Případ osla canterbourského od Jany Šouflovej) až po fantasy/scifi (Bez Krásky a bez zvířete od Vilmy Kadlečkovej) či kyber-scifi (Étuda pro vyjímečnou mysl od Julie Novákovej) a nájdete tu aj niečo na uspokojenie vašich hororových požiadavok (Mizera z Mexika od Haniny Veselej).
Poteší, že nie všetky poviedky sú oprášené staré diela, ale niektoré z nich sú písané priamo pre túto antológiu. A možno práve preto je z nich cítiť, že oveľa silnejšie sa snažia reflektovať postavenie a rolu žien nielen z pozície spisovateľky ale aj hrdinky ako takej. Keď Vilma Kadlečková hneď v poviedke, ktorá zbierku otvára, proti sebe kontrastuje „tvorkyňu“, „bohyňu“, „ženu“ s mužskými atribútmi „hierarchie, víťazstva, porážok, moci“, zdajú sa tieto byť malicherné a krátkodobé, zatiaľ, čo ženské čaro sa predstavuje ako večné a „nezdolné a húževnaté – a pritom vľúdne a láskavé“, nad ktorým, pretože „nebojuje, nevzdoruje, neútočí“, nejde vyhrať.
Žena se lvem – Antologie povídek českých a slovenských autorek fantastiky - Reklamné - Autorky
Žena se lvem – Antologie povídek českých a slovenských autorek fantastiky - Reklamné - Autorky / Zdroj Disclaimer
Kvalita skoro všetkých diel je výborná. Pri niektorých mi možno nesadol rozprávačský štýl alebo som mal pocit, že tieto nápady tu už boli spracované niekoľkokrát a možno aj lepšie. Osobne by som ale vyzdvihol okrem spomínanej Vilmy Kadlečkovej, ktorá – ako už mnohokrát majstrovsky predviedla – prelína niekoľko úrovní rozprávania do jedného celku a zároveň v rámci jej moebiovej pásky zrkadlí aj prelínanie medzi scifi, fantasy a sociálne kritickým realizmom. Taktiež Václava Molcarová v poviedke Běžím daleko, žiju blízko opúšťa klišé scifi a fantasy a ponúka magický realizmus zaváňajúci post-apo na pozadí interkultúrneho dialógu. Zaujímavými počinmi je aj už spomínaná mikropoviedka od Lenony Štiblaríkovej, ktorej folklórny jazyk vás okamžite prenesie do doby dávno (alebo možno ani nie?) minulej, či horor v lovecraftovskom štýle od Haniny Veselej, ktorej štylistika je jasná, no zároveň akosi schizofrenicky prekrútená (aspoň na mňa tak pôsobila a čítanie tak zrkadlilo vývoj deja v poviedke). Sadzba poviedok je inak v poriadku, našiel som len jeden preklep a dve či tri čiarky, ktoré chýbali.
Žena v levom je výbornou a pestrou poviedkovou zbierkou, ktorá nielenže predstavuje rozličné spisovateľky, ale zároveň zapĺňa – ako v doslove píše aj Františka Vrbenská – dieru na našom knižnom trhu. Verím, že každá z čitateliek a každý z čitateľov bude nielen prekvapený kvalitou, ale zároveň siahne aj po ďalších knihách tej autorky, ktorej štýl mu ulahodil. Ja po vydarenom debute čakám ďalšie krásne pokračovania.

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Diskusia

Saš (Anonym)
Tak by si mal friško začať Ženu so sovou, lebo už ti na chrbát dýcha Žena s drakem.
23.10.2017
Alexander Schneider
Dúfam, že ten dračí dych mi opáli len chlpy. ;D
27.10.2017

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.