Úžasný scifi film od ESA k misii Rosetta

"Dlho ostával pôvod vody a teda života na našej planéte úplným tajomstvom, preto sme začali hľadať odpovede mimo Zeme." Tak začína krátky úchvatný scifi film z produkcie ESA k ich misii Rosetta ku kométe 67P/Čuriumov-Gerasimenkovová.
Filmová história scifi
Ambition - Plagát - Banner - Čierny
Ambition - Plagát - Banner - Čierny / Zdroj Disclaimer
Kamenitá púšť. Mladá žena sa pokúša mysľou ovplyvniť jej formu, vytvára z jej súčasní čierny monolit. Ten sa ale odrazu rozpadá a padá s rachotom na zem. Spoza ženy sa vynorí ďalšia postava, jej učiteľ. A o chvíľu sme svedkami majestátnej hry ľudského bádania mimo planétu Zem priamo tam na mieste.
ESA - Európska vesmírna agentúra - pripravila ku 12. novembru 2014, kedy sa má uskutočniť výsadok modulu misie Rosetta na kométu 67P/Čuriumov-Gerasimenkovová, krátky film, ktorý hovorí o našej snahe a ambícii hľadať odpovede na otázky ohľadom nášho pôvodu. V hlavných úlohách Aidan Gillen (Game of Thrones) a Aisling Franciosi (The Fall).
"Pre autora science fiction neexistuje asi ťažko oveľa silnejšia téma ako pôvod a finálny osud života vo vesmíre," hovorí Alastair Reynolds. "S príchodom Rosetty na kométu sa bude jednať o úžasný odvážny technologický počin, doslova o science fiction - sme na začiatku novej kapitoly o porozumení nášho miesta vo vesmíre."
"Rosetta sa nachádza menej ako 10 km od kométy a obe letia priestorom viac ako 60.000 km/h," hovorí Matt Taylor, vedec projektu Rosetta. "Budúci mesiac sa pokúsime pristáť na kométe a spolu s naším vesmírnym zariadením v jej orbite ju budeme nasledovať počas budúceho roku alebo viac, aby sme videli, ako sa mení s časom."
"Je to nové a jedinečné a nikdy sa to ešte neudialo. Môže to znieť ako vedecká fantastika, ale je to realita pre tímy, ktoré zasvätili tejto misii celé svoje životy, aby posunuli hranice technológií ďalej v mene vedy a hľadali odpovede na najväčšie otázky o pôvode našej slnečnej sústavy," dodáva.
Film mal premiéru pred dvoma dňami v Londýne a vy si ho môžete pozrieť aj priamo tu:
Ambition - Celý záznam - Film Disclaimer
A následne aj film o tvorbe tohto filmu:
Ambition - Produkcia - Making of Ambition Disclaimer

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB