Podľa fyzikov možno energiu teleportovať do akýchkoľvek vzdialeností

Tím fyzikov navrhol spôsob teleportácie energie do veľkých vzdialeností. Technológia, zatiaľ čisto teoretická, využíva zvláštny kvantový jav - kvantové previazanie, čo znamená, že dve častice sa delia o tú istú existenciu.
YaYa
Filmová história scifi
Vedci z Univerzity Tohoku v Japonsku pod vedením Masahira Hottu opísali svoj návrh v poslednom čísle časopisu Physical Review A. Vo svojom systéme využívajú vlastnosti stlačeného svetla a stav vákua, čo by im malo umožniť teleportáciu informácií o energetickom stave. Teleportovaná kvantová energia by mala byť využiteľná.
Na rozdiel od teleportačných systémov zo Star Treku či Muchy, sa tento spôsob zakladá na pokusoch s previazaním, počas ktorých sa spoja dve kvantovo previazané častice, aj keď medzi nimi nie je zjavný vzťah. Zmeny na jednej z nich sa prejavia aj na druhej. Tak vzniká dojem teleportácie. Fyzici vykonali experimenty s použitím svetla, hmoty a teraz už aj energie.
V roku 2008 Hotta prišiel s teóriou teleportácie energie založenej na využití vákua. Teória naznačuje, že vákuum nie je úplne prázdne, nachádzajú sa v ňom častice, ktoré sa v ňom striedavo objavujú a miznú. Niektoré z nich sú previazané. Podľa tejto teórie však mala byť teleportácia energie možná len v prípade kratších vzdialeností. V novom projekte Hotta a kol. zistili, ako zväčšiť vzdialenosť za pomoci stlačeného svetla.
Ďalším krokom bude otestovať teórie v laboratórnych podmienkach. Hotta naznačil, že na tom s tímom už pracujú.
Tento výskum ovplyvní aj ďalšie odvetvia vrátane fyziky čiernych dier, ktorá momentálne prežíva otrasy, ako aj kvantovej teórie spojenej s Maxwellovým démonom.
Podrobný rozbor staršej z Hottových teórie si môžete prečítať v tomto článku z MIT: http://www.technologyreview.com/view/417362/physicist-discovers-how-to-teleport-energy/
Vsehochut -  - Fyzici tvrdia, že energiu možno teleportovať na akékoľvek vzdialenosti
Vsehochut -  - Fyzici tvrdia, že energiu možno teleportovať na akékoľvek vzdialenosti
Vsehochut -  - Fyzici tvrdia, že energiu možno teleportovať na akékoľvek vzdialenosti
Vsehochut -  - Fyzici tvrdia, že energiu možno teleportovať na akékoľvek vzdialenosti

YaYa

YaYa
Má rovnako rada bosorky na metlách aj vesmírne lode. Pre scifi.sk najmä recenzuje knižky, na streamoch filozofuje o Fantastickej poviedke a organizuje Poviedky na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Stano Lacko
Nice, dik Yaya za clanok!
31.01.2014
jurinko
Co je to stlacene svetlo? A akym pruzkom je oznacena bomba, v ktorej sa prevaza? :-D
04.02.2014
Stano Lacko
No to nemam sajnu ale tu o tom pisu: www.squeezed-light.de
04.02.2014
andrej android praznovsky
Skvely clanok:) Mne napada, ze by sme mali zalozit sekciu VEDA , v RSS sa taketo spravy objavuju pomerne často a su zaujimave /horsi bude preklad:))/
04.02.2014
Stano Lacko
Ano ano, ked sa pozries, uz je to v scifi space - veda, musime to trocha rozsirit ;-)
04.02.2014
mayo
len aby nedoslo k nedorozumeniu, stale sa spomina teleportovanie informacie a znie to akoby slo preniest informaciu nadsvetelnou rychlostou - no nejde to. aj v povodnom clanku je slovo "teleporting" v uvodzovkach. ako teleportovanie informacie to vyzera, no nemozno ju precitat bez postranneho "klasickeho" kanala. nie je to tak, ze na jednom konci cosi spravime s jednou casticou, a na druhom konci sa ta previazana podla toho zachova, skor ide o to ze trebars meranie spinu vykonane na jednej a neskor aj na druhej bude mat vzdy opacnu hodnotu, akoby sa ta druha dozvedela o tom, ako skoncilo meranie tej prvej. ale zakodovat informaciu a poslat to principialne nejde - lebo my nedokazeme ovplyvnit tu prvu tak ako chceme - je to vec nahody a principu neurcitosti. ktovie ako to bude s energiou, znie to zaujimavo.
04.02.2014

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB