GameFounders - brána do sveta herného priemyslu

Máte radi videohry? Zaujímate sa o ich tvorbu, alebo dokonca už máte nejaký titul vytvorený? Ak áno, GameFounders by mohol byť pre vás tou pravou cestou, ako vstúpiť do sveta herného priemyslu.
Podporte scifi.sk
GameFounders - Plagát - 1
GameFounders - Plagát - 1 / Zdroj Disclaimer
V Júni 2012 spustil v Estónsku svoju činnosť startup akcelerátor GameFounders. Tento akcelerátor je zameraný na to, aby podporil vznik nových spoločností v oblasti herného priemyslu a ich rozbehnutie sa. Ide o prvý takýto akcelerátor v Európe.
GameFounders - Ukážka - 1 Disclaimer
Herní vývojári majú vďaka tomuto akcelerátoru jedinečnú možnosť dostať sa na trh s hrami za výhodných podmienok. GameFounders ponúka program, ktorý pomôže vývojarom nielen s tvorbou ich hier, ale aj s vytvorením obchodnej spoločnosti a so vstupom na herný trh, hľadaním obchodných partnerov a uzatváraním zmlúv.
Do akcelerátora sa môže zapojiť takmer každý. Podmienkou je ale, že daný tím ľudí musí mať už vydanú minimálne beta verziu svojej hry. Najideálnejšími kandidátmi na prijatie do programu akcelerátora sú tímy ľudí, ktorí už majú vydanú hru, ktorá má svojích užívateľov, ale ešte na tejto hre nezarábajú. Hry nie sú nijako žánrovo ani platformovo obmedzené. Môže ísť o hry pre mobily, sociálne siete, počítačové hry a podobne.
Ďalšou podmienkou prijatia do programu GF je ochota založiť obchodnú spoločnosť. Tímy pred vstupom do programu nemusia mať založenú obchodnú spoločnosť, ale jedným z krokov programu je založenie spoločnosti. Do programu sa samozrejme môžu zapojiť aj existujúce spoločnosti. Príkladom je Baila games, ktorý sa programu zúčastnili v prvom kole. V tom čase už mali vydané dve kartové hry, jednu stolovú hru a jednu aplikáciu pre mobily. Chceli to však dotiahnuť ďalej a tak sa zapojili do akcelerátora.
Do programu GF sa prijíma 10 tímov. V júni 2013 bola uzávierka do tretieho kola programu. Bolo prijatých 10 tímov herných vývojárov a program bude trvať tri mesiace. Začne sa v Septembri 2013.
Tímy na to, aby boli prijaté do programu, musia vyplniť online formulár, v ktorom popisujú hru a tím. Tí, ktorí prejdú prvým kolom výberu, postupujú na interview, ktoré sa vykonáva prostredníctvom služby Skype. Na základe tohto skype rozhovoru sú vybrané tímy pre osobné interview, na základe ktorého je vybraných finálnych 10 tímov do programu.
O tom, ktoré tímy budú vybrané pre program rozhoduje manažment GF, investori, mentori a rôzni partneri, ktorí spolupracujú s GF.
Tímy, ktoré prešli výberovým procesom vstupujú do programu akcelerátora. Počas jeho trvania budú bývať v Estónsku v meste Talín. Za každého člena, ktorý sa na dobu programu presťahuje do Talína, získa tím 5 000€, avšak maximálné množstvo peňazí, ktoré môže získať je 15 000€. Tieto peniaze majú pokryť náklady na bývanie a život v Talíne, nie sú však hlavným lákadlom programu.
Súčasťou programu je totiž dennodenná spolupráca s mentormi. Sú nimi známi herní dizajnéri, vývojári, programátori, finanční a marketingoví experti. Väčšina týchto ľudí je súčasťou veľkých spoločností. Títo mentori dokážu tímom zapojeným do programu pomôcť so všetkým, od vytvorenia hry až po jej predaj. Sú taktiež možnými investormi do spoločností, ktoré si tímy vytvoria.
Na začiatku programu si každý tím založí spoločnosť. 9% podielu na spoločnosti bude patriť GF ako cena za program. Založenie spoločnosti v Estónsku je rýchle a GF to zariadi počas prvých dní programu.
Po založení spoločnosti a ubytovaní nasledujú dennodenné workshopy, stretnutia s mentormi, konzultácie, semináre a práca na hre. Prebieha to v budove GF.
Celý program je podporovaný partnermi ako Microsoft, ktorý dodáva vývojárske nástroje, Startup Estonia, estónsky program určený pre podporu startupov a mnoho ďalších ako Nokia, Google, British Council, Unitiy, Tallink a mnoho ďalších. Títo partneri podporujú program finančne, dodávajú software, hardware alebo inú formu podpory za zvýhodnených podmienok. GF dostáva neustále žiadosti na nové partnerstvá a tak sa počet partnerov stále rozrastá, čo zabezpečuje stále kvalitnejšiu ponuku podpory pre herné tímy.
Medzi spomínaných mentorov patrí napríklad Ben Sipe, ktorý pracoval v THQ ako projektový manažér pre multimiliónové konzolové tituly, vo ValueSoft asistoval pri produkcii všetkých ich herných titulov. V súčastnosti je producent mobilných hier v W3i. Momentálne spolupracuje s GF vyše 60 mentorov.
V závere programu sa uskutočňujú Demo Days – herné tímy, ktoré sa zapojili do programu GF na konci tretieho mesiaca prezentujú svoje hry investorom, vydavateľom a iným hosťom. Tieto Demo Days sa usporadúvajú v Talíne, Helsinkách, Paríži a San Franciscu.
Po skončení programu nie sú herné tímy nútené ostať so svojími spoločnosťami v Estónsku, ale dostávajú od investorov a partnerov, s ktorými počas programu nadviazali spoluprácu, návrhy miest, kde by sa mala spoločnosť usídliť.
Prvé kolo programu sa uskutočnilo v jeseni 2012. Zo 122 záujemcov bolo vybraných 6 tímov z Talianska, Maďarska, Holandska, Litvy, Estónska a Argentíny. Od vtedy už prešiel nejaký ten mesiac a to, kde sa ľudia vďaka GameFounders dostali, si môžete prečítať v nasledujúcich riadkoch.
Bad Seed Entertainment - stránka spoločnosti
GameFounders - Ukážka - Bad Seed Entertainment Disclaimer
8 členný tím z Talianska si našiel vydavateľa pre svoju hru. Je ním Pocketgems a okrem vydania hry Sheep Up! podpísali aj zmluvu o ďalšej spolupráci, vytvorili demoverzie dvoch ďalších hier a pripravujú ďalšie herné tituly.
GameFounders - Ukážka - Glowforth Disclaimer
Holandskému štúdiu sa podarilo uzavtrieť s Creative Mobile, vydavateľom, ktorý má vyše 100 miliónov zákazíkov, zmluvu o 6 číselnej investícii. Glowforth sa presťahoval do Estónska a momentálne sídli neďaleko budovy GameFounders. Ich hra by mala byť vydaná v treťom štvrťroku 2013.
Mind on Games - stránka spoločnosti
GameFounders - Ukážka - Mind on Games Disclaimer
Toto argentínske štúdio dostalo ponuku na 6 číselnú investíciu a momentálne je vo fázach rokovania o detailoch zmluvy. Po jej uzavretí sa chystá vydať v Európe mobilnú hru Manager-Mania.
Baila Games - stránka spoločnosti
GameFounders - Ukážka - Baila Games Disclaimer
Baila Games sa zameriava na tvorbu spoločenských hier, ktoré majú v Estónsku vysoký predaj. Popri Estónsku rozšírili svoj trh aj o Fínsko, Litvu a plánuju čoskoro export aj do iných krajín. Mobilná verzia ich najúspšnejšej hry, Baila, má byť vydaná toto leto.
Plan B Labs - stránka spoločnosti
GameFounders - Ukážka - Plan B Labs Disclaimer
Maďarský tím vydal už 3 herné aplikácie – Learninvisible, Thinkinvisible a Girl Magnet. Ich štvrtý titul by mal byť vydaný čoskoro, po ukončení rokovaní s vydavateľom.
Akira Mobile - stránka spoločnosti
GameFounders - Ukážka - Akira Mobile Disclaimer
Spoločnosť z Litvy vydala svoju hru na sociálnych sieťach nielen doma, ale aj v Poľsku. Momentálne však zastavila vývoj a hľadá nových investorov.
Viac informácií o Gamefounders, možnostiach prihlásenia sa do programu a podobne sa dozviete na oficiálnej stránke:

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa
Fanúšik fantastiky v každej jej podobe. Na scifi.sk sa venuje anime a cosplayu ale občas sa pozrie aj na komiksy, mangu, videohry a stolové hry.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB