Cena Fantázie 2011 - Blog porotcu (9)

Moje finálne hodnotenie je už dávno u organizátora súťaže, no napriek tomu som vám všetkým ešte dlžný niekoľko kritík poviedok, takže ideme do predposledného kola hodnotení.
Podporte scifi.sk
Poviedka X
Počas čítania mám pocit, že nečítam poviedku vhodnú do literárneho zborníka, ale článok do Quarku (ak ho nepoznáte, je to popularizačný vedecký časopis, ak ešte nezanikol). Štýl je zo začiatku hrubý, opisný a žiaľ nezáživný. Tento pocit ešte umocňuje výber cudzích slov a slovných spojení. Zároveň je ale pre mňa obsah naivný až detinský. Možno mal naozaj fungovať ako popularizačná poviedka, ale to sa dá uskutočniť aj oveľa neokatejším a príjemnejším spôsobom pre čitateľa. Niekoľko gramatických chýb (chýbajúci dĺžeň, fonetický prepis spodobovaného slova) udrú do očí, ako aj pár interpunkčných chýb (uvádzanie priamych viet). Najhoršou na diele je ale absencia epického aspektu – poviedke chýba dej a ostáva akousi beletristickou úvahou, no nie poviedkou.
Poviedka X
Po dočítaní si píšem nad poviedku otáznik k otázke, či poviedka vôbec zapadá do science-fiction alebo fantasy žánru. Mám túto výhradu (možno som v tomto prísnejší ako iní porotcovia) k niekoľkým poviedkam, pretože CeFu nechápem ako súťaž v speculative fiction ale v subžánroch (sci-fi, fantasy, horor s nadprirodzenými prvkami – proste musí v tom byť element niečoho nereálneho). Táto poviedka by podľa mňa nepatrila nieže nie do subžánrov, ale ani do speculative fiction. Je to síce fikcia, ale nezaváňa fantazmom. Dialógy sa mi síce páčia, ale za to je to plné situačných logických kiksov a končí to v strede nedopovedaného deja. S podpriemerným hodnotením som bol asi ešte stále príliš jemný.
Poviedka X
Poviedka, z ktorej mám rozporuplný pocit. Na jednej strane som veľmi nadšený zaujímavými nápadmi, ktoré v nej boli použité a ktoré vynikajúco zapadajú do jej absurdného tónu, zároveň to ale celé postráda pointu, bez ktorej je to text bez zmyslu. Samozrejme, môžeme si myslieť, že jedinou úlohou textu je byť, ale prečo by som ho mal potom čítať. A to sa tu nebudem pýtať len ja, ale aj ostatní čitatelia. Potrebovalo by to prepracovať najmä štylisticky a opisy dopracovať, aby nestáli len tak ako kôly v plote, ale aby prepájali príbeh s kulisou, v ktorej sa odohráva. Malé plus za spomínané inovácie, no nepomôže to k prepracovaniu do finále.
Poviedka X, X a X
Ak ste grafoman/ka, neposielajte do súťaže pätnásť vašich nedorobených textov, ktoré sa štýlovo podobajú ako ovca ovci ale sústreďte túto schopnosť do jedného kvalitného diela. Všetky tieto pokusy skončili u mňa podprahovo.
Poviedka X
Ďalšia "vyradená" poviedka. Dôvod: nespĺňa žánrové kritérium. Prosím, prečítajte si presne pravidlá nejakej súťaže, ak sa jej zúčastňujete. Okrem toho to bolo hrozne tupé a plné štylistických bludných stvorení.
Poviedka X
Dal som 10 bodov. Páčil sa mi najmä sukcesívne – hoci v hlavnej časti lineárne – vytváraný rozprávačský štýl, ktorý v sebe do konca držal dokonale napätie z neistých osudov hlavných postáv. Ich zmietanie medzi „osudom“, ich akciami a dôsledkami týchto akcií mohlo síce dostať viac priestoru, no bolo citeľné a vierohodné a to sa mi páčilo. Posledné vety by som vyškrtol, pretože prezrádzajú z epilógovej pointy príliš veľa. Oveľa viac by pasovalo nechať čitateľa, nech si domyslí koniec sám. Inak nemám čo dodať. Je to premyslené, dobre štrukturované s niekoľkými peknými (aj humornými momentami). Ďakujem!
Poviedka X
Tejto poviedke som veľmi-preveľmi chcel dať 10 bodov, no nakoniec som sa rozhodol pre devinu. Poviedka je výborná. Jedna z najlepších v súťaži, no podľa mňa k nej literárny experiment, ktorý si dovolil/a autor/ka na konci, nepasuje. Nehovorím, že by nebolo možné to upraviť tak, aby vyzneli všetky facety poviedky a zároveň pochváliť sa (v pozitívnom slova zmysle) talentom v narábaní s textom, ale požadoval by som, aby táto textová zvláštnosť bola zapracovaná do samotného deja poviedky. Stačilo by vmiesiť do toho jeden jediný dejový element a už by to bolo reálne a nie iba mind-fuck. Takto mi to skôr prekážalo a prinútilo znížiť hodnotenie. Dúfam ale, že to predsa len do finále prejde. Pretože by som bol zvedavý aj na reakcie ostatných čitateľov.
Poviedka X
Vou, ďalšia desina! Pozerám, že som si akosi nabral samé dobré poviedky do tohto blogu. Keď sa na túto poviedku pozerám spätne – možno som to trochu prehnal, deväť bodov by pasovalo viac, ale nech, aj desať je zaslúžených. Je to veľmi čistá (to mi imponovalo) fantasy, veľmi dobre napísaná, hoci pre mňa dosť žánrovo na hrane. Stačilo by vymeniť kulisy a kľudne sa to mohlo odohrať aj reálne. A to by sa podľa mňa nemalo stávať. Z poviedky má človek pocit, že je vytrhnutá z väčšieho celku. Tento pocit pochádza z nádherne vykresleného bohatého sveta, perfektné zasadených postáv doň a ich vierohodného spracovania. Neobíde sa to bez malých štylistických chybičiek, ale tie sa dajú odpustiť. Trochu by ale bolo nutné zapracovať na interpunkcii.
Poviedka X
Nula. Ak už zasielate poviedku do súťaže, uistite sa, že posielate celú verziu a nie tú, ktorá končí uprostred nejakej vety. Ok, dalo by sa povedať, že autor/ka zabudol/a dopísať tri bodky. Napriek tomu – toto nie je veta, ktorá vytvára pointu celého diela a ktorej koniec si čiateľ má sám domyslieť, ale veta uprostred akéhosi zauzlenia poviedky, ktorá len v predchádzajúcom odstavci naberá na žánrovom kritériu (odrazu tu máme sci-fi, hurá!). Tie gramatické chyby v tomto prípade ani nie je nutné spomínať.
Poviedka X
Celkom podarená hoci trochu nelogická moderná fantasy. Keďže v poviedke nám ako čitateľom sú ponúknuté len vysvetlenia typu „tak to proste je“, nie je nad čím veľmi ohŕňať nosom. Trochu silnejšej mytológie by si ale tento zaujímavý počin určite zaslúžil. Postavy a ich konanie je pekne – hoci minimalisticky – vykreslené. Veľa tvrdení, ktoré sú spočiatku nezmyslené, sa nakoniec vysvetlí, no osobne by som povedal, že sila odhalenia v poviedke nie je dostatočná, aby zmyla prvotné logicky škrípajúce – hoci relevantné – prešľapy. Inak je chýb málo. Koniec je polopatistický, mohol by byť trošku komplexnejší, chyba sa ale skrýva v príliš jednoduchom nápade poviedky.
Poviedka X
Tipujem, že viem, kto je autorom/kou tejto poviedky – veľa autorov/iek píšucim týmto štýlom na Slovensku nie je. A veru – páči sa mi to. Je to lepšie, ako iná poviedka, ktorú som čítal posledne. Dá sa povedať, že je to obsahovo a štýlovo skoro dokonalé. Po veľmi prekvapivo pôsobiacom a razantnom začiatku začína ale plejáda retardačných momentov, z ktorých by som niekoľko strán veľmi rád vyškrtol, aby sa stred poviedky stal čitateľným aj pre smrteľníkov, nielen pre beletristických nerdov. Najviac ma ale nakoniec zmiatlo doslova centrálne zjavenie hlavného elementu textu, ktoré exponenciálne prekračuje medze a formu, nie je udržateľné autorovi/ke a tobôž nie čitateľovi. Je to napriek tomu ale veľmi dobré a hodnotné dielo, ktoré si zaslúži vyššie hodnotenie. Ďakujem!
Poviedka X
Hm... Divná poviedka. Neviem, ako ju presne ohodnotiť, pretože som ju asi nepochopil. Je mi jasné, že nič v nej náhodne. Veľmi sa páči aj začiatok, ktorý nie je klasický. Na tento neštandardný začiatok potom nastupuje proto-pesudo-moralistický text, ktorý v sebe potom obsahuje zaujímavé momenty ako aj úvahy či veľmi trefné – a tu tento text naozaj exceluje – absurdity. Má to švih aj humor, no nakoniec ostáva – tak ako pri iných takto štylizovaných dielach – dej niekde vo vedľajšom textovom súbore. Čo tak to prepojiť a skúsiť oboje? Určite by som to potom ohodnotil vyšším počtom bodov.
Poviedka X
Túto poviedku som začal čítať a mal som z nej veľmi prečudesný pocit, keďže je to preplnené postavami, ich osudmi a štylisticky to skáče z jedného príbehu na iný. Klinec bol tomu celému vrazený až úplne na konci, kedy sa autor/ka pokúsila zasadiť to do akéhosi nadrámca. To sa nemalo stať, pretože to podrazilo nohy celému doterajšiemu snaženiu o vytvorenie aspoň ako-takého relevantného zámeru príbehu a presunulo celý príbeh do fiktívnej roviny (fiction in fiction). Pýtam sa sám seba, prečo vôbec. Nehovorím, že by mala predchádzajúca verzia poviedka šancu na vysoké hodnotenie, ale aspoň by vyznela ako pokus. Takto bol aj tento zmarený.
Poviedka X
Ďalšia poviedka, ktorá sa kymáca na hranici (pre mňa za hranicou) žánrového vyhradenia súťaže. Ak privriem obe oči, tak napriek tomu ničím štylistickým ani príbehovým neprekvapuje. Prispievateľ/ka si s tým nedal/a veľa práce. Ak by sa to rozšírilo, príbehovo nielen načrtlo, ale aj rozvetvilo a stalo zaujímavým a malo to aspoň trojnásobný počet strán, dalo by sa hovoriť o možnom kadidátovi na ľahko nadpriemerné hodnotenie. Takto to ostáva blízko nuly.
Poviedka X
Táto poviedka mala veľmi peknú aj keď klasickú fantasy premisu, o ktorej by som si veľmi rád prečítal, no spracovanie je v tomto prípade výrazne podpriemerné. Problémy sa vyskytujú najmä v štruktúre deja, ktorý je nelogický a dosť preexponovaný. Nezmyselné časti by bolo potrebné nahradiť niečím, čo logicky zapasuje do univerza, v ktorom sa príbeh odohráva. Okrem toho by bolo potrebné zasadiť príbeh do nejakých reálií o charakteroch, ktoré ho nesú. Hlavná hrdinka by potom nevyznela tak svojvoľne. Ukončenie nestojí za veľa. Inak ale celkom priemerný štýl. Pozor na čiarky.
Poviedka X
Úplne strašné. Celý príbeh a jednotlivé scény vyznievajú úplne ľubovoľne. Sám seba sa pýtam, či to bolo písané len tak na kolene bez premyslenia, alebo či je toto naozaj zámer autora/ky. Dejový oblúk sa tu nenachádza. Dramatika šuviks. Okrem toho dojem z diela kazí aj detinská štylistika. Je možné, že je to písané mladšou vekovou kategóriou, potom by ale odporúčal prihlásiť sa najprv do súťaží detskej prózy. Hrúbka tiež nie je najlepšou vizitkou!
Poviedka X
Veľmi podobné výčitky voči textu ako v predchádzajúcom prípade, no je to presný opak predchádzajúceho grafomanského pokusu. Toto je miniatúrne, strohé a príliš jednoduché. Prerobenie textu tomu nepomôže. Ostáva skúsiť nanovo s iným nápadom.
Poviedka X
Nápad má niečo do seba. Je to zaujímavé spracovanie, no uniká mi pointa a zmysel tohto diela. Zdá sa mi, že je to len o nejakých vzájomných vzťahoch medzi jednotlivými aktérmi, ktoré taktiež ale nevyznievajú celkom jasne. Prial by som si viac pointy a epického elementu v tejto celkom podarenej ale nedotiahnutej krátkej poviedke. Inak veľmi čistá slovenčina, aspoň sa to číta bez bariér a spomalení.
Poviedka X
Sci-fi. A myslím, že by malo aj potenciál, ak by nebolo tak štylisticky zmasakrované. Horší je ale nereálny nápad, popr. jeho chýbajúce logické vysvetlenie. To, ktoré je nám ponúknuté, vyznieva nezrelo a príliš jednoducho. Je plné tautológií a fráz. Zároveň je nadmieru prezentované dosť dlhou a opakujúcou sa pasážou v texte. Zívam nudou. Interakcie postáv sú na predpotopne strohej úrovni. Zdá sa, že sú neúplné. Tak ako celá poviedka. Skratky v texte sú lacné a nefungujú. Napriek tomu hodnotím trochu lepšie aspoň ten skrytý potenciál.
Poviedka X
Krásny text. Myslím, že sa nám rodí konkurencia v určitom subžánri fantasy, ktorú dosiaľ drží niekto iný u nás. Príbeh je pekne stavaný, nosnými prvkami sú veľmi dobre vykreslené postavy, ktoré sú pevne zasadené do presvedčivých reálií sveta svojou rečou, správaním a rozhodnutiami. Škoda len, že je to tak klasické a ničím neprekvapujúce. Strhávam za to jeden bodík. Ostatne nie je čo ku kvalitnému textu čo dodať.
Poviedka X
Podarený text s pekným vykreslením prostredia a dobre vymodelovanými postavami. Sú pre mňa dostatočne reálne a fungujú v daných kulisiach. Ich vzájomné vzťahy sú možno trochu prehnane vykreslené, ale umne prekryté prirodzene plynúcimi dialógmi. Príbeh nie je ničím prekvapivý, no tiež sa dá a nabádza na viac. Hlavne preto, lebo končí uprostred deja. Pochybujem, že to bolo takto plánované. Poprosil by som vás, aby ste zasielali len ucelené texty, pretože takéton útržky nemajú šancu na pozitívne hodnotenie. Tak aj v tomto prípade napriek pekným predpokladom. Nabudúce prosím aj trochu viac sledovať uvádzanie priamej reči.
Toť by bolo... ďalšia várka už dnes v noci. :D

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Culter
Tomu sa hovorí "literárna húsenková dráha" alebo "život kritika námorníka". V tomto bloku si sa viezol na poriadnych vlnách. Od nuly po desinu. Nemal si morskú chorobu?:)
11.09.2011
jurinko
Slaka, zas som sa v desiatkach nenasiel.. Asi ti fakt poslem ten mail, aby som zistil, ako si ma hodnotil :-)
11.09.2011
Šaňo aka Babcom
Morskú chorobu som nemal, ale je to veľmi nevyspytateľné, pretože nevieš, čo na teba vylezie v ďalšej poviedke. :) Jurinko: pošli maila. Som zvedavý, či by som si bol schopný tipnúť, čo si poslal. :D Inak - výsledky finále ešte nemám a ak by som aj mal, tak ich neposkytnem, čiže na otázky ohľadom finále neodpovedám.
12.09.2011

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB