J. K. Rowling: Harry Potter and the Deathly Hallows

A keďže Harryho nie je niekedy nikdy, dosť... a ja som predsa sľúbil, že sa o týždeň stretneme pri knihe. Tuť ju máte: recenziu na poslednú z heptalógie o Chlapcovi, ktorý prežil.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Harry Potter and the Deathly Hallows - obálka Harry Potter and the Deathly Hallows - obálka
Nebudem chodiť okolo kaše: Je to niečo úžasné! Posledný diel Harryho Pottera nenecháva kameň na kameni, je plný ďalších a ďalších prekvapení a odhalení, nečakaných zvratov a napätia až do samého konca.
A môžete mi teda veriť, že je to poriadny kolotoč od samého začiatku až do konca: kniha začína napínavou a vynikajúci dirigovanou naháňačkou, kliatby a kúzla lietajú nad Londýnom asi tak ako samotné metly, na ktorých sedia naši hrdinovia. Harry, Hermione a Ron sa po Voldemortovej uzurpácii moci nad ministerstvom pre mágiu (mohli sme to čakať) stávajú ako väčšina Fénixovho rádu vydedencami magickej spoločnosti a utekajú. Ich útek je ale zároveň možnosťou ísť za ďalšími horcuxami, do ktorých ukryl časti svojej duše Temný pán...
Dejová línia je v tejto knihe silne lineárna, neopúšťa našu trojicu hrdinov ani na krok. To knihe ale iba prospieva, v tej spleti niekoľkých paralelných osudov dobrej dvadsiatky hlavných postáv tak prispieva k sprehľadneniu akcie a tým pádom iba k silnejšiemu putu s hlavnými hrdinami. Stupňovanie napätia je primerane rozložené na celú knihu, príjemne sa striedajúce momenty akcie a retardácie iba umocňujú pocit z rovnováhy a dospelosti autorky. Po tých šiestich knihách je naozaj cítiť profesionálnu ruku ako spisovateľky, tak aj editorov.
Na fanúšika v knihe čaká nejedno prekvapenie, Rowlingová sa neštíti na nás vytiahnuť niekoľko ďalších veľkých tém, všetko jedinečné a neotrepané... zároveň sa ale - a za to jej patrí veľká vďaka - orientuje najmä na uzavretie starých tém, hlavne ústredného motívu konfliktu medzi Voldemortom a Harrym Potterom. Ten nám napokom predstrie na zlatom podnose niekoľkonásobného orgazmu: gigantickej bitky, po ktorej hneď nasledujú ďalšie dve vyvrcholenia, obe úplne iných rozmerov a atmosférických nálad. Bravo, skláňam sa!
Kniha je písaná - podobne ako predchádzajúce - pútavým spôsobom, ktorým na jeden víkend pripúta vaše ruky k obálke a zrak k textu. Ak by som nevedel, že to tak nie je, tipoval by som, že do knihy vydavateľ akosi uložil kliatbu Imperius. Už spomínaná lineárna dejová línia toto ešte umocňuje. Epilóg na konci je podľa môjho gusta ale až píliš gýčový. Pričom nie je vylúčené, že sa jedná o akési zadné dvierka do sveta Harryho Pottera...
V knihe sa objaví nielen nečakané množstvo starých známych, ale aj niekoľko nových tvárí, z ktorých ale žiadna nevyniká natoľko, aby zatienila príbehy našich sklaných... Rowlingová ale chápe moc, ktorú drží v rukách - a zároveň aj Shakespearovo dedičstvo - pretože keď raz začne mávať kosou, tak hlavy padajú jedna radosť. A nielen neznámych pešiakov. Stupňovanie aj v tomto priamo súvisí s rozbehnutím deja samotného.
Najlepšie ale urobíte, ak si knihu kúpite taktiež a doprajete si takto túto pochúťku. Príjemné čítanie!

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

seli
No, s mnohým súhlasím, ale zase až také dokonalé to nebolo. prekážalo mi niekoľko maličkostí, ktoré sa nezhodujú s dovtedajšími tvrdeniami. Po prvé spôsob, akým ministerstvo sleduje čarovanie neplnoletých: ten opísaný v tej knihe je síce celkom logický a hodí sa k celkovému pohľadu z predchádzajúcich kníh, ale odporuje Dumbledorovmu vysvetleniu zo šestky, ako aj tomu, že Harry bol potrestaný za Dobbyho čarovanie uňho doma v knihe dva a Tom Riddle nebol potrestaný za vraždu Morfina spomínanú v šestke. Menej výraznou nezrovnalosťou je vysvetlenie toho, čo sa stane s tajomstvom, keď Secret Keeper umrie: to uvedené v tejto knihe sa mi páči a má logiku, ktorá chýba doterajšiemu popisu Rowlingovej (odpoveď na otázku, ktorá vyhrala FAQ poll), ale - samozrejme - odporuje mu. To mi ale vadí menej, lebo to neodporuje ničomu v predchádzajúcich knihách. Inak ale súhlasím, že kniha je výborná a celá séria dobre premyslená a bolo to napínavé. Inak si ešte myslím, že mohla dopriať všetkým hlavným postavám, ktoré zomrú, tú česť, a ukázať nám ich posledné chvíle... vlastne sú len dve také, ktoré nevieme, kto zabil, a koho stihli vziať so sebou, tak myslím, že o tú jednu stranu to mohlo byť dlhšie.
24.07.2007
Roland Axenberg
Prva recenzia na knihu na scifi.sk. WOW ALEX!!!
btw. harry potter sux hard :)
bibuy
25.07.2007
Saťo
az sa bojim precitat co i len riadok aby mi to nahodov nepokazilo nejake prekvapenie, ale bohuzial z detstva som si okrem vernosti k HP odniesol aj vernost k slovenskym prekladom takze si aj teraz pockam na SK verziu :(:(:(
29.07.2007
Saťo
Precital som si to a proste... je nemam slov. Tak uzasne... Tak napinave... Tak hlboke, hlavne citovo, ani neviem ci to postavy prezivali viac ako ich oddany citatelia, tí ktorí na nich vyrásly. Na druhy den som si pohladal vsetky videjka a clany ktre boli ozncene ako *SPOILER* ktorych som sa dovtedy neodvazil ani dotknut a zaujala ma jedna vec. Islo o nejek moderovane posedenie s Rowlingovou a detmi, zjavne pochdzalo este spred vydania 7 knihy ale co ma zarazilo bol vek tych deti, tak okolo 10 rokov (aspon men tak pripadali). Mozno prvy diel znel ako ropravka pre deti ale od stvreho dielu by som mu dal nekompromisne nalepku +12 a dalsimi diemi to skokmy zvysoval, co sa tyka posledneho dielu, tak rozhodne by som to ziadnemu dietatu do ruky nedal. Uz zaver sestky bol emocionalne absolutne vypaty a tu to len pokracovalo... To vanze pripada len mne ze tato knizka nieje urcena pre male deti ?
29.08.2007
seli
Čo sa stalo s Tvojím čakaním na slovenský preklad?
30.08.2007
seli
Ešte poznámka: súhlasím, že zhruba od štvorky je to pre deti trochu drsné, ale stále to má určité morálno rozprávkové myšlienky: láska je najsilnejšia moc na svete, priateľstvo je nadovšetko, ľuďom sa oplatí dôverovať a dávať im druhú šancu, treba myslieť na city iných a rešpektovať ich, aj keď ide o city nižšie postavených/ podriadených/inej rasy. Tie knihy sú láske, dôvere, sú proti intolerancii a rasizmu. Poznám jedenásťročného, ktorý zatiaľ čítal prvých šesť a má ich rád a nijako mu to neublížilo. Kedysi som si tiež myslela, že by som to takému dieťaťu do ruky nedala, ale mnohé deti sú dosť vyspelé. Asi ako desaťročná som čítala knihu o hone na čarodejnice, písanú z pohľadu chlapca, ktorému upálili matku a na záver aj nového opatrovníka. Kniha bola odporúčaná od šestnástich rokov. Celú som ju síce preplakala, ale dodnes patrí k mojim obľúbeným - tiež je o pochopení a tolerancii. Myslím, že hodnoty sú v tomto zmysle dôležitejšie ako udalosti opísané v knihe (aj keď toto nemyslím absolútne). Filmy sú v tomto ohľade omnoho nebezpečnejšie, aj tie potterovské - tam ide omnoho viac o dej než o city a pohnútky, lebo bitka či vražda sa dá znázorniť omnoho ľahšie než duševné pohnútky, keďže tie treba buď vypovedať ústami postavy, lenže postavy si nemôžu všetko hovoriť, alebo zahrať, čo rozhodne nie je jednoduché, nehovoriac o tom, že film má obmedzenú dobu trvania a takéto jemnôstky sa do scenára často nezmestia. Skrátka, tie knihy sú drsné, ale sú dosť krásne na to, aby si ich mohli prečítať aj mnohé, i keď nie všetky, jedenásť a viac ročné deti. Vrátane tej poslednej, veď v nej sa všetky tie hlavné hodnoty potrvdzujú.
30.08.2007
Saťo
co sa stalo z mojim cakanim? dockal som sa :) sice nie na oficialny preklad ale aj tak na dost slusnu kvalitu. Ano mas pravdu, z moralnej stranky je to stale vhodne pre deti, ide o to ci vsetky tie veci deti dokazu pochopit, a co si z jednotlivych scen zoberu, Alebo napriklad, koniec sestky bol obrovske sklamanie v doveru ako taku... to rozhodne nebolo rozpravkove. Je samozrejme ze niektore (velmi vela) deti su chapave a inteligentne aj napriek niezkemu veku, ale netreba nic prehanat, dobre tych jedenast rokov este mozno... menej uz vsak nie. Myslim ze prvu knizku z brutalnimy vrzadami (Ed McBain) som cital niekedy v trinastich, (kulhanka asi v strnastich) a nemam pocit ze by mi to skor chybalo :) S tym ze fimy mozu byt nebezpecnejsi ako knihy som si nie az taky isty, knizka prinuti viac zamysliet a nie len preto ze clovek nad nov stravi viac casu.
30.08.2007
seli
Pokiaľ ide o tie knihy a filmy, ide o to, ze na knihou sa človek síce zamyslí, ale čokoľvek si predstaví, bude v hraniciach jeho fantázie. Teda ak dieťa číta nejakú hororovú časť v HP a predstaví si to, môže byť prehnane smutné či vystrašené, ak je na to ešte primalé, ale je menej pravdepodobné, že sa mu bude o tom v noci snívať, než keď rovnakú časť uvidí vo filme dnešnej doby (so špeciálnymi efektami, hudbou atď.). Nechcem tým povedať, že detská fantázia nie je dosť efektívna na vytváranie desivých predstáv to nie, ale moje skúsenosti s deťmi hovoria, že nevhodný film narobí viac škody na ich pokojnom spánku ako nevhodná kniha.
31.08.2007
Domenus
selli trošku k staršiemu čo si popísal...nie si sám kto si myslí že by to nemali čítať deti, myslím si to aj ja...naozaj od štvorky to naberá na obrátkach a už to nie je rozprávka na dobrú noc...(pri šestke, ktorú som zhltol jedného večera/noci od cca 19/00 do cca 8/00 -ano celá noc- som sa normálne bál a často som si skoro cvrkol ked niešo šuchlo:D)
04.09.2007
z.l
takze ja som uz skoro na konci s citanim (citam original) ..celu knihu mam premocenu a sice ja som tusila ze co bdue posledny horcrux uz pri 6the tak ma to uplne zdrvilo..docitam tych poslednych par stran a uvidi sa..ale fakt silne..vyrastala som s harrym..a bolo to ako keby umrel kusok mojich detskych snov ..
21.11.2007

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB