Voda s cennosťou života

Mário je vystrašený, škriatkovia nahnevaní a tak poďme sa nahánať chodbami opusteného hradu.
Filmová história scifi
,,Mário!” ozvalo sa.
,,Mário!”
,,Len dočítam stranu a prídem!” odpovedal s hlavou v knihe.
,,Mário! Stalo sa to, je tu porucha!” zaznel ženský hlas posledný krát.
Mário knihu ihneď odložil a vybehol zo svojej komnaty. Bežal akoby mu horela zem pod nohami, a v istom zmysle mu aj horela.
,,Už idem, starká!” Utekal ako mohol, aby sa dostal k motoru, ktorý riadil prívod vody pre škriatkov žijúcich s nimi v opustenom hrade.
Snažil sa čo najrýchlejšie dostať k motoru, ale zdržiaval ho strach o stretnutie nahnevaného škriatka. Bol to deň Znovuzrodenia – starí škriatkovia umierali a ich duše sa prenášali do tiel novonarodeních. Avšak aby sa to podarilo, musel aj starý škriatok aj mláďa bez duše byť ponorený pod prúd vody. Nemohli ale byť v rieke, mohli by ich totižto prichytiť a priniesť kráľovi Lukasovi, ktorý by ich zaiste popravil.
A teraz sa pokazil motor, ktorý vodu z najbližšej rieky čerpal a prenášal do jednotlivých kadí.
Mário a jeho stará mama tento motor udržiavali fungujúc niekoľko rokov, ale už dlhšiu dobu sa obávali skratu.
´V hociktorý iný deň, ale nie! Skrat proste musel nastať dneska´ pomyslel si za behu, ale už mu pomaly dochádzali sily. Jeho komnata bola na druhej strane zámku a musel prekonať veľkú vzdialenosť aby sa dostal k motoru. Jeho starká s ním vedela komunikovať cez rúry vo stenách, ale teraz nemal žiadne nablízku, a tak jej nevedel inak pomôcť.
,,Mário!” ozval sa zrazu škrekľavý hlas. ,,Mali sme dohodu!” naďalej jačal a bežal sa vystrašeným Máriom. Ten iba pridal, ale nebol fyzicky zdatný a tak zlyhával.
,,Ja v-v-iem.” snažil sa odpovedať za behu ale ledva dýchal a tak sa rozhodol, že lepšie bude ak pomlčí.
Už bol skoro pri jeho dielni, v ktorej bol motor a jeho starká, keď ho škriatok dobehol. Mário bol vysoký a tak ho nemohol schytiť za golier. Avšak vynašiel sa a zahryzol sa mu do lýtka. Mário s krikom spadol na zem, a škriatok konečne dostal svoju príležitosť a zdrapol ho za golier.
,,Mário! Mali sme dohodu, ty sviniar! Vy nám dáte vodu na tento posvätný ale aj každý iný deň a my vás tu necháme žiť!” hučal škriatok a jeho piskľavý hlas to iba zhoršoval.
Mário sa pokúsil niečo vykoktať ale jednak nevládal ani dýchať, nie to ešte ospravedlňovať sa. Triasol sa od strachu a únavy, keď zrazu začul, že sa ich blíži viac. Zodvihol hlavu a uvidel mnoho škriatkov blížiacich sa jeho smerom.
Spanikáril. Ignoroval škriatkove nadávky a zhodil ho zo seba. Dal sa ako tak dokopy a rozbehol sa ku tajným dverám o ktorých škriatkovia nevedeli.
Utekal a mal mnoho škriatkov celý čas rovno za sebou, ale podarilo sa mu to. Sám nevedel ako, ale dokázal to. Dostal sa do tajnej miestnosti s oknom. Preliezol z okna na konár stromu, ktorý sa o okno ležérne opieral. Zo zvyky po ňom šplhal vyššie, a keď sa obzrel, videl rovno do jeho pracovne. Pri tom pohľade ho zamrazilo.
Keďže škriatkovia nedostali jeho, vydali sa za jeho starkou. Museli od nej požadovať opravenie motora aby mohli dokončiť rituál, lenže Máriova starká sa v takých veciach nevyznala a tak im nevedela pomôcť. Snažila sa im to vysvetliť, upokojiť ich, že Mário hneď príde, ba ich aj prosila aby nechali starú ženu na pokoji. Lenže škriatkom to bolo jedno. Z hnevu začali najprv len nadávať a hulákať ale to im nestačilo.
Ich starí škriatkovia dnes umrú a už ich nikdy nevrátia. Všetko to mal na vine Mário, ktorý nebol schopný udržať motor nažive ani o jeden deň dlhšie, ale ten tam nebol. Bola tam len jeho starká a aj tá sa nepriamo podieľala na jeho stvorení a tak sa vrhli na ňu. Jej krik a krv všade Mária tak skoro neopustí.
Z pohľadu na jeho starkej umieranie mu bolo zle, ale čo s tým mohol urobiť? A tak sa rozhodol za správnu vec - utiecť.
Počas svojej cesty životom stretol mnoho ľudí i bytostí ale hocijako sa snažil, nikdy sa mu nepodarilo nájsť pokoj a lásku. A tak urobil z jeho pohľadu správnu vec a na svoju starkú sa zo hlúpych dôvodov hneval do konca svojho života.
Umrel ako päťdesiatštyri ročný, opitý v krčme, opustený a s nezaplateným účtom.

magnumka

magnumka
Píšem, čítam a tak skúsim to aj tu.

Diskusia

MartinB
Ten koniec mi prišiel, že je to o nejakom konkrétnom Máriovi :D ale bol prekvapivý, čiže okej.
01.07.2023
Veles
Námet zaujímavý, nejaké chyby tam boli. Čakal som kedy sa vrhnú na babku, nebol som sklamaný :D Ten koniec tiež celkom fajn
01.07.2023
magnumka
Ďakujem za čítanie, bohužial to nie je o kokrétnom Máriovi. Som rada, že vražda nevinnej starej ženy potešila :D
01.07.2023
Andrej Oško
Nemôžem sa ubrániť dojmu, že na texte spolupracoval ChatGPT, tá štylistika je veľmi strojová. Napr netreba zakaždým písať "jeho" starká. Je tam predsa iba jedna starká, čiže radšej písať starká stará mama a pos. Taktiež netreba všetko podrobné vysvetliť, radšej to naznač
tým čo sa deje. Ale úprimne, nepomohla si si AI?
01.07.2023
MartinB
Pravdepodobne bol tento text napísaný človekom.
01.07.2023
Nebuzardar
Hmm, no taký zvlástny dojem mám z toho, tie predložky mi tam nesedia, niektoré veci by mohli byť vtipné, ale akoby uviazli na polceste. Ale oceňujem fatalizmus v poslednej vete :D
01.07.2023
magnumka
Snažila som sa to písať spisovnejšie, aby to malo taký nádych "staršej doby" a nie, umelá inteligencia nebola použitá aj keď zaujímavá otázka, prekvapila :D. Opäť, ďakujem za čítanie, aj názory a rady.
01.07.2023
xius
Paradne originalny namet z tem! Zivotny cyklus skriatkov je vskutku nepreskumany svet. :)
Zacalo sa ti to rozpadat vlastne az vo chvili, ked Mario utiekol a odniesla si to starka. Alebo nie? Mal to byt horor, z ktoreho sa mi jezili zvysky vlasov? :D
S vacsou praxou v pisani PNP by to bol riadne fantasticky text. Drzim laby dalej. :)
03.07.2023
YaYa
Fantastický a náznak sveta sú zaujímavé. Spracovanie je také slabšie, PNP-čkový deadline sa na ňom podpísal - text je ťažkopádnejší, chýb je celkom dosť - privlastňovacie zámená, čiarky, čechizmy, nesprávne používanie prechodníka. Keby si sa s námetom chcela ďalej hrať a venovať mu viac než hodinu, určite by stálo za to domyslieť svet - prečo napríklad bývali so škriatkami, keď tí sú v podstate celkom mrchy? - a lepšie sa pohrať s hlavnou postavou, aby bola mozaika Máriovej premeny úplnejšia.
03.07.2023
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.