Brána

Sám seba volá "Šaman z predmestia". V jednej vízii ho kontaktovali mimozemšťania. Podarí sa mu zachrániť svet?
Podporte scifi.sk
“Videl som ich! Oni sú tam! Oni nás zabijú!” chlapík vo vyšetrovacej miestnosti udieral rukami na sklo vyšetrovacej miestnosti.
„Zavrite mu už hubu! Kto má toto vrieskanie počúvať!“ zvrieskol špeciálny agent Jack Jamston na policajtov.
„Nemôžme, Jack! Poslali nám ho z Minessoty, vraj má špeciálny odkaz pre prezidenta. Od mimozemšťanov!“ ozval sa Jamstonov nadriadený, kapitán Hulsy.
„Takých tu už bolo! Nech ho zavezú do cvokhausu. Kebyže mám vypočúvať každého, čo tu vykrikuje o emzeťákoch, tak môžem žiť desať životov a dvadsaťštyri hodín denne počúvať tieto taľafatky.“
„Myslel som, že ste špeciálny agent, pretože vás tí vaši emzeťáci zaujímajú.“
„No, chcel som ísť na špionáž, len som na prijímačkach rozbil hubu tomu pridrbanému byrokratovi. Ale to teraz nie je dôležité.“
„Prečítajte si správu!“
Jack Jamston si uchlipol z kávy a plastový kelímok odložil na stôl. Otvoril vrchný spis a prebehol očami po správe.
„Tom Sarden, tridsaťsedemročný liečiteľ, ktorý sám seba volá Šaman z predmestia, mal počas jednej seánse videnie, ako sa Zem ocitla pred obrovským kruhom s priemerom väčším ako je Zem. Podľa jeho slov, z kruhu vyšľahol gejzír vody, ktorý takmer olizol zemeguľu. Následne stredom kruhu prešla ohnivá žiara až cez celú planétu. Na druhej strane sa objavili oblaky v kúželi, až celá Zem, kruh i spätná žiara vyzerali ako jeden obrovský vianočný cukrík. V popredí videl ešte nejakého amerického kozmonauta na mesačnom povrchu. Ale veď na Mesiaci, nie je žiadna misia!“
„To som si myslel aj ja, ale dostala sa mi do uši informácia, že od polovice dvadsiatehoprvého storočia sa tam vytvorila tajná základňa. Vraj sa tam robia pokusy s nebezpečnými vírusmi. Minulý rok za objav roka, vírus CoCo91, dostali vedci Nobelovú cenu. Údajne má zlomiť odpor posledných slovanov, ktorý sa nepodrobili americkej demokracii.“
Jack si len odpískol. Chlapíka však naďalej neprestal považovať za blázna.
„Čo teraz, kapitán Hulsy?“
„No môžete prejaviť svoje špionážne ja. Vláda ho považuje za nejakého slovanského špióna, ktorého si niekto najal, aby šíril strach a demagógiu medzi americkým ľuďom. Vraj by to prinieslo odvahu rebelom, aby sa zmobilizovali a rozšírili svoje panstvo v Európe. Vašou úlohou bude preveriť to a zistiť, či v tom majú prsty slovania, alebo to boli ozaj emzeťáci.“
Jack sa poškrábal za pravým uchom. V hlave sa mu zaparilo.
„No podľa môjho názoru to môže byť len nejaká konšpiračná teória. Myslím si, že by sa e.t. snažili najprv nás kontaktovať, či pozorovať nás. Určite by nás hneď nenapadli a len tak nezničili. Pôjdem ho teda vypočuť. Myslím si, že si šnupol trochu LSD a chlapcovi sa snívali bujaré sny.“
Sotva Jamston vstúpil do miestnosti za Tomom Sardenom, chlapík znehybnel. Jack ho na poslednú chvíľu zachytil, aby sa neudrel. Tomovi sa chveli pery a nečujne opakoval jedno slovo. Jackovi sa zazdzalo, že opakuje „swartag“, no keďže mu to nedávalo zmysel, vnímal to ako výplod fantázie. Možno to bolo slovo v jazyku z niektorého Sardenových predkov a v tranze sa len uvoľnilo.
„Jack, rýchlo!“ vykríkol Hulsy.
Jamston zbadal, že kapitán stojí pri telke a niečo zaujato pozerá.
„Dnes ráno o desiatej hodine miesto času sa pred budovou Bieleho domu objavila neznáma vesmírna loď. Na čiernom kokpite sa objavil biely znak. Osemramenný kríž so zlomenými koncami. Nevedno odkiaľ sa do priestoru šíril zvuk.
„Svarog sa vracia. Kde sú jeho deti?“ neznáme slová v titulkoch sa okamžite prekladali.
Jackovi blyslo hlavou. Nie Swartag ale Svarog. Ten šaman mal pravdu. Špeciálny agent sa rozbehol do vyšetrovačky, že privedie toho blázna. Ten sa krčil na zemi a kúskom kameňa rýpal na zem akýsi znak.
Keď Jack presunul hlavu nad Tomové rameno, zbadal rovnaký znak ako na lodi.
„A do kelu, za toto ma kapitán Hulsy nepochváli!“ zamrmlal pre seba, než odišiel naspäť za nadriadeným. Veru, v Pentagone budú mať teraz horúco.

Aleš Horváth

Aleš Horváth
Memento vivere!

Diskusia

8HitBoy
No, keby je tu ešte jedna poviedka od teba, tak by som si myslel, že toto bola tá druhá v poradí, vymýšľaná v časovej tiesni :) Škoda, chcel som si ju ozaj užiť, ale nejako sa mi to nepodarilo :/ Možno nabudúce!
27.12.2020
Aleš Horváth
hb, a koho to zaujíma?
27.12.2020
8HitBoy
😁 keby nechceš feedback, nedával by si sem poviedku, všakže?
28.12.2020
Aleš Horváth
hb, feedback a hodnotenie nie sú moje dôvody publikacie poviedky.
28.12.2020
xius
Okej, opytam sa: Co su tie dovody? Wet dream nastrocneho, ktory fici na akcii/scifi z 80. rokov. Ani ten dotyk absurdna nepomaha, lebo si som uz celkom isty, ze to nerobis naschval. Volu a nadsenie mas, ale ja nechapem ako sa niekto moze tak dlho tocit v kruhu. Ba cuvat.
30.12.2020
Aleš Horváth
zapojenie sa do sútaže.
a kde vidíš problém ty?
30.12.2020
xius
Napadlo mi, ze nebudem zaplnat debatu u Washingtonskeho rozpravaca a skusim odpovedat tu. Pises, ze sa ti vysoko hodnotene poviedky zdaju ako cez kopirak a opisne, ale asi by sa hodilo, keby si to viac vysvetlil. K opisnosti zatial mozno tolko: u tvojich textov sa veci deju strasne rychlo, bez logiky a zmyslu. Ludia tak ako ich ty pises nehovoria, nekonaju, tvoj svet je random, bez pravidiel. Pises ako piatak na ZS. Je tam vzdy davka naivneho pohladu na svet, co by mozno mohlo byt carovne, ale... Kazda tvoja praca je uplne rovnaka. Plna chyb, zvlastnej stylistiky, nelogickosti, vykradnutych obrazov z popkulturneho klise. Tazke uverit, ze to po sebe vobec citas, ze tomu venujes viac ako "sadnem, pisem a poslem".
01.01.2021
xius
Vsetci by sme radi verili, ze sme geniovia, ktori si sadnu k papieru a cokolvek, co tam daju, bude uzasne. Ale tak to nefunguje. Kazdy autor z tych vysoko hodnotenych poviedok si to oddrel. Stovkami precitanych knih, stovkami pokusov nieco napisat. Premyslanim hodiny a tyzdne o svojich textoch, budovani zapletky, hrdinov a deja. Ladenim dialogov. Zitim? Lebo, ked ti este nikto neumrel, tazko napises, co hrdina v tej situacii zaziva. A vstrebanim kritiky. A preto sa podla mna tocis v kruhu/cuvas. Nic z toho u teba nevidno.
01.01.2021
Aleš Horváth
moje písanie je pár Pnp za rok(z nostalgie a ak sadne téma či nie som v práci), a pár krátkych mimo scifi. a po sebe čítam len vrámci gramatiky/pravopisu, keďže čas pri pnp nepusti
a bez betareadera som sa na to prakticky vykašľal.
ozaj, to čo si písal, platí aj o tej dlhšej, nesúťažnej poviedke "Narcie"? lebo tej som sa s ležaním venoval rok a hodnotenie/reakcia žiadna. tak neviem či potom nebude problém aj tam, že ma hodnotíš na základe rýchloviek.
01.01.2021
xius
Necital som, myslim. Skusim.
01.01.2021
Aleš Horváth
za génia sa nepovažujem, ani svoje výtvory nepovažujem za extra úžasné. som si vedomý, že bez práce nie sú koláče. myslím si že tam kde som dnes,(určite píšem inakšie ako pred rokmi) vďaka kritike ľudí tu zo scifi na čele s Juŕinkom, Adharou, Marekom a Monikou K.. a pár skúsených ľudí pomimo.
za tu popkultúru beriem zodpovednosť, to uznávam, že ma to vie strhnúť nesprávnym smerom, skúsim si dať na to pozor
01.01.2021
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.