Chovateľ kačiek

„Čo je, Sebastián?“ opýtala sa nahnevane Erika svojho priateľa budiaceho ju o druhej ráno, vyťahujúc si štuplíky z uší. „Myslím, že sa niečo stalo susedovi, vieš tomu divnému, čo chová kačky ako domáce zvieratká.“ oznamoval Sebastián svojej priateľke. „Čo by sa mu malo stať?“ pýtala sa Erika celá rozospatá, vlasy mala kade tade rozhádzané po tvári. „Počul som z jeho bytu divné bzučanie, bublanie a rachot. Mohlo sa mu stať čokoľvek, možno mu spolu zachránime život.“
Podporte scifi.sk
„Čo je, Sebastián?“ opýtala sa nahnevane Erika svojho priateľa budiaceho ju o druhej ráno, vyťahujúc si štuplíky z uší.
„Myslím, že sa niečo stalo susedovi, vieš tomu divnému, čo chová kačky ako domáce zvieratká.“ oznamoval Sebastián svojej priateľke.
„Čo by sa mu malo stať?“ pýtala sa Erika celá rozospatá, vlasy mala kade tade rozhádzané po tvári.
„Počul som z jeho bytu divné bzučanie, bublanie a rachot. Mohlo sa mu stať čokoľvek, možno mu spolu zachránime život.“
„To boli určite len tie jeho kačky. Ja som ti hovorila, že sú hlučné. Čudoval si sa mi, že spím so štuplíkmi.“ zavrčala Erika a pretočila sa na druhý bok, dúfajúc, že jej Sebastián dá už konečne pokoj. No dúfala márne.
„Erika! Mali by sme sa tam ísť pozrieť, skontrolovať to.“ dobiedzal neodbytný Sebastián.
„Nemôžeš ísť sám? Ja zajtra skoro vstávam a vážene si nemyslím, že by sa tomu podivínovi mohlo niečo stať.“ odvrkla Erika a prekryla si hlavu perinou.
Sebastián nečakal, že Erika nebude chcieť ísť s ním. Radi robili všetko spolu a myslel si, že tiež bude zvedavá čo sa u suseda stalo. Keby tak počula tie strašné, čudesné zvuky, určite by bola veľmi zvedavá. Možno viac než on. Rozhodol sa teda ísť sám. Ak sa stalo niečo vážne bude to môcť Erike prerozprávať.
Chovateľ kačiek, býval v byte vedľa ich bytu. Delili sa o balkón. Bol to štvorizbový byt, takže tam mal dosť miesta na seba a na kačky. Mal ich všetky už od malých káčatiek, preto s nimi mohol chodiť aj von na prechádzky bez obáv z toho, že by sa mu niektorá stratila. Všetky ho považovali sa svoju matku a každá ho verne nasledovala. Ľudom prišiel jeho zvláštny vzťah ku kačkám zvláštny a nepochopiteľný.
Sebastián prišiel pred dvere susedovho bytu a zazvonil. Hodnú chvíľu čakal, no nedostal žiadnu odpoveď. Zazvonil ešte raz. Znova nič. Pre prípad, že by mal sused pokazený zvonček, tak aj zaklopal, tiež márne. Pred chvíľou počul tie čudesné zvuky, nie je možné, žeby sa nikto neozýval. Je možné, že ho niekto prepadol? Chovateľ kačiek občas nechával otvorené balkónové dvere. Erika sa na to vždy sťažovala, pretože kačky zvykli robiť neporiadok aj na ich strane. Sebastián dúfal, že sused nechal otvorené balkónové dvere aj túto noc.
Sebastián s očakávaním a s rukavicami na rukách vošiel do susedovho bytu. Obývačka vyzerala celkom útulne. Zamieril, ale do spálne odkiaľ počul tie čudesné zvuky. To čo tam videl by si nevedel predstaviť ani v tom najčudnejšom sne. Sused ležal v strede miestnosti na akomsi zvláštnom bielom lôžku, okolo ktorého boli poukladané malé klietočky s kačkami vo vnútri. Kačky spali, alebo možno boli mŕtve. Z krkov im viedli hadičky, ktoré viedli ich krv do malých krabičiek. Hadičky, ktoré viedli z krabičiek sa spájali v jedom mieste a všetky spolu viedli k lôžku v strede miestnosti, rovno do susedovej žili. Pokožka chovateľa kačiek bola zvláštne nažltla, na niektorých miestach mu z kože vyvierali zvláštne oranžové vredy. Oranžové mal aj oči. Otvorené dokorán. Oči, ktoré už nikdy nič neuvidia. Bol mŕtvi. Sebastián si všimol list ležiaci pri nohe lôžka, zobral ho a strčil si ho do vrecka nočnej košele. Zaujímal ho jeho obsah, ale nechcel si ho čítať pri tejto hrôzostrašnej scéne. Sebastián sa vrátil domov, vybral list z obálky a začal čítať.
Ak ste sa dostali k tomuto listu, znamená to, že som mŕtvi a môj experiment nevyšiel podľa môjho plánu. Dovoľte mi oboznámiť vás s tým čoho ste práve svedkom. Pred pár rokmi som zistil, že kačky majú inú hustotu krvi, než ľudia, alebo voda. Preto ich voda nadnáša a môžu plávať na hladine. Na rozdiel od ľudí. Vtedy mi napadlo, že by som mohol zmeniť ľudskú hustotu natoľko, aby bol daný človek schopný chodiť po vode, ako Ježiš. Zostrojil som teda desať malých zariadení, ktoré slúžia na premenu kačacej krvi, na polo ľudskú. Mala by byť rovnako hustá ako kačacia, ale daný človek by mal byť stále života schopný. Svojím experimentom som si bol tak istý, že som ho vyskúšal sám na sebe. Ak čítate tento list znamená to, že sa tento môj projekt niekde pokazil. Myslím, že tento experiment môže ešte dopadnúť úspešne. Dajte šancu mojím podkladom, ktoré sa nachádzajú v kuchynskej zásuvke a uvidíte, že sa nemýlim.
Sebastián sa do susedovho bytu vrátil pre podklady a zavolal políciu. V pondelok si pôjde kúpiť kačku.

maly_dadok

maly_dadok
Som Dadok. Tak.

Diskusia

8HitBoy
Nápad zaujímavo bizarný, ale spracovanie túto poviedku neuveriteľne zráža na kolená. Absolútne neuveriteľná priama reč, neprirodzený jazyk a občasné gramatické chyby ma nechali smutným.
„Počul som z jeho bytu divné bzučanie, bublanie a rachot. Mohlo sa mu stať čokoľvek, možno mu spolu zachránime život.“
Toto fakt nie :( takto nehovorí naozaj nikto. Navyše, ako hneď vedel, že mu niečo hrozí, dokonca že je v ohrození života?
Ten list na rozlúčku je tiež písaný veľmi neuveriteľne, neprirodzene.
Škoda, ale možno nabudúce!
27.12.2020
Marek Páperíčko Brenišin
Kolega predo mnou to zhrnul perfektne. Nápad skvelý, ale z textu cítiť nevypísanosť. Opakujúce sa slová "jeho zvláštny vzťah.... prišiel ľuďom zvláštny a neuveriteľný", hrubice a už spomínaná neuveriteľná priama reč. Takisto formálne by sa dali tie bloky textu rozbiť, vôbec neslúžia totiž svojmu účelu. Takto len tri body.
28.12.2020
maly_dadok
Ďakujem vám obom za spätnú väzbu. Toto je zatiaľ len moja druhá poviedka. Veľmi si cením vaše rady a budem pracovať na tom aby to bolo lepšie a lepšie. ☺️
29.12.2020
8HitBoy
Skvelý prístup!!! Neber to vôbec v zlom, píš, píš a píš, veľa. A veľa čítaj :)
A všetko super do nového roku prajem!
29.12.2020
JJ37
Nápad fajn, spracovanie pokrivkáva. Treba zlepšiť priamu reč, dialógy, aj to, ako sa píše. Ale teším sa na ďalšie nápady v ďalšom kole :)
29.12.2020
xius
Zaklad mas dobry! Napad, odhalovanie zapletky aj funky pointa. Opakovanie slov a gramatiku opravis lahko, pouzitim textoveho editora a viacnasobnym citanim po sebe. Uveritelnost dialogov da zabrat, trva to. Mozno skus len take to pomocne pravidlo - menej je viac. A mimo PNP, je velmi dobry postup nieco napisat, nechat to 1-2 tyzdne odlezat, otvorit a opravit. Ten odstup pomaha vidiet rozdiel medzi tym, co si predstavujeme, ze sme napisali a co sme naozaj napisali. Drzim laby! :)
30.12.2020
Aleš Horváth
xius to veľmi dobre vyjadril. hlavne píš a pokiaľ máš kde, dávaj to niekomu, kto sa v tom vyzná, čítať.
aj mne sa nápad páčil.
31.12.2020
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.