Najlepší spolobývajúci

PnP
Podporte scifi.sk
ZÁZNAM 1
Prvé dva týždne na internáte boli super. Vlastne boli priam úžasné. Aký je dôvod? Predsa žiadny spolubývajúci! Och áno, prázdna izba a v nej ideálny počet osôb – jedna. A to práve tá najdokonalejšia osoba na celom šírom svete – ja.
Vždy som mal to nešťastie, že som schytal toho najhoršieho spolubývajúceho na svete. Myslel som že je to prekliatie.
Trebárs ten posledný. Už neviem, ako sa volal. Nemám moc pamäť na mená, no na tie zážitky sa zabudnúť nedajú. Ach, a ako rád by som zabudol! Chrápal ako motorová píla. Jeho chrápanie museli počuť nie len vo vedľajšej izbe, ale podľa mňa aj v susednej galaxii. Zaspať pri ňom bolo umenie. A nie len, že chrápal nahlas, ale chrápal neustále. Ako je možné, aby niekto spal 14 hodín denne? Vážne, tento človek by mal pracovať pre NASA.
A keď náhodou zrovna nespal, vydával divné mľaskavé pazvuky. Nie len pri jedení. Jedlo, to bola iná kapitola. Och, verte mi, vidieť ho pri tom, to bol zážitok na celý život. Ak náhodou potrebujete zhodiť pár kilo, tak vám tohto spolubývajúceho rozhodne doporučujem, pretože ak ho raz uvidíte ako sa napcháva, prejde vás všetka chuť do jedla. A čo neschudnete diétou, to schudnete od stresu, pretože sa nevyspíte...
Och, ale čo ten pred ním. Smraďoch. Jedno slovo stačí na opis tohto pseudočloveka. Sprchoval sa dva razy do roka - na Vianoce a Veľkú noc. Len škoda, že obidva tieto dni padli na sviatky, pretože práve vtedy nebol na internáte, ale doma.
No a ten pred Smraďochom. Kto to vlastne bol? Ach, nie, nie, nie... Dalo mi prácu vytesniť z pamäte všetky spomienky na tohto človeka. Veľmi traumatizujúce obdobie, navždy ma poznamenalo.
Ale tomu je koniec. Prekliatie je zlomené. Už ubehli dva týždne a nový spolubývajúci nikde. Pravdepodobne vzdal školu, alebo niečo podobné... Moje modlitby sa predsa len vyplnili a ja budem mať izbu len sám pre seba. Nechcem to zakríknuť, ale toto bude ten najlepší semester.
ZÁZNAM 2
Zakríkol som to! Dnes sa otvoril dvere a v nich stál on. Len si tak vošiel, bez pozdravenia, ani sa nepredstavil – len si obsadil svoju posteľ a ľahol si. Nemám ho rád.
Prečo ho nemám rád? Proste je divný. S mojim bývalým spolubývajúcim som mal problém s hlučnosťou. Tento je zas až moc ticho. Nevydá ani hláska. Žeby bol nemý? Ale aj nemý by mohol pozdraviť kývnutím hlavy, či pohybom ruky. Tento sa na mňa ani nepozrie. Vlastne sa tvári, ako by som tu ani nebol – neexistoval. Vytáča ma to.
ZÁZNAM 3
Nič sa nezmenilo. Ubehol týždeň, odkedy sa neželaný návštevník prisťahoval. Nevydal ani hláska. Len leží na posteli a pozerá do stropu, alebo sedí za svojím stolíkom a číta si. Nič, ani muk!
Skúsil som sa mu prihovoriť, ale on ma len ignoruje. Nič! Akoby som bol duch. Len taký prd vo vetre. No čo, keď sa on rozhodol ignorovať mňa, budem aj ja ignorovať jeho.
ZÁZNAM 4
Už sa to nedá vydržať! Pokúsil som sa ignorovať ho, ale nejde to. Tá jeho vyrovnanosť a pokoj má vytáča do nepríčetnosti. Najhorší spolubývajúci, akého som kedy mal!
Skúsil som veci, ktoré bežný človek ignorovať nemôže. Mával som mu rukami pred nosom, lúskal prstami pri uchu, pozhadzoval som mu veci zo stolíka... Nič! Moje sťažnosti zostali bez odozvy. Nadával som mu, kričal som naňho, no on ma úplne ignoroval!
Nie! Nebudem sa kvôli nemu rozčuľovať. Keď sa chce hrať na to, že neexistuje, tak prosím. Ja sa neznížim na jeho úroveň a zachovám pokoj.
ZÁZNAM 5
A dosť! Končím. Toto sa Ďalej nedá! Zajtra sa naňho idem sťažovať a budem žiadať výmenu spolubývajúceho.
ZÁZNAM 6
Tá ženská si snáď myslí, že som úplný hlupák. Takto si zo mňa srandu robiť nebude. Vraj je problém vo mne!
Áno, dobre počujete, za všetko môžem ja. Vraj kvôli tomu, že som sa neustále sťažoval na spolubývajúcich, tak mi dali toho najlepšieho spolubývajúceho na svete. Ducha!
Správne, ducha! Nazvala ho „duch ideálneho spolubývajúceho“. Vraj to bol študent, ktorý taký dobrý obyvateľ, že svoju izbu neopustil ani po svojej smrti. Síce už nie súčasťou nášho sveta, takže nás nevidí, ale my jeho áno. A on pokračuje vo svojej dennej rutine, študuje, spí a upratuje svoju izbu...
Ona s myslí, že zo mňa môže robiť idiota! Vraj keď mi ani ideálny spolubývajúci nie je dosť dobrý, tak asi bol vždy problém vo mne, nie v ostatných! Takže ten zlý som ja? Však ja jej ukážem...
ZÁZNAM 7
Dnes ma môj spolubývajúci totálne vytočil. Až tak, že som po ňom hodil knihu. Kniha však preletela cez neho, akoby bol naozaj duch!
Mám halucinácie. Zajtra pôjdem k lekárovi. Za to môže on! On a tá babizňa. Tak ma nervujú, že ma pripravili o rozum! Však na nich dôjde, zoženiem si právnika a oni zaplatia za tú psychickú ujmu, čo mi spôsobili...

KLG

KLG
.

Diskusia

B.T. Niromwell
Príjemné, hovorové, tak aj tie čechizmy môžu byť. Na konci mi torchu chýba akési silnejšie vyvrcholenie, možno keby boli v texte nejaké náznaky, o akého spolubývajúceho ide, aby mal čitateľ lepší pocit zadosťučinenia.
24.10.2020
8HitBoy
Ten prvý spolubývajúci mi až podozrivo pripomína jedného môjho kolegu, au :D
Veľmi sa mi páčila forma záznamov!
24.10.2020
Monika Kandriková
Schíza na internátno :D Nakoniec bol z ducháriny psychohoror, ak sa nemýlim, hihihi .
25.10.2020
Magda Medvecká
Skvelé, pobavilo, páčil sa mi ten rozptyl spolubývajúcich :D Ideálny spolubývajúci mi trochu pripomínal moju poslednú intrákovú spolubývajúci, bola taká tichá, že som sa pri nej bála čo i len dýchať, aby som ju nevyrušila a navzájom sme sa týrali - ja ju tým, že som vetrala a ona mňa tým, že nevetrala :D
02.11.2020
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.