Kedy Ruža, ružou je.

Inšpirované PNP
Podporte scifi.sk
Ilustračné obrázky k spacenews - Inšpirované - Záhrada Ilustrácia
Ilustračné obrázky k spacenews - Inšpirované - Záhrada Disclaimer
Príťažlivý džentlmen vo viktoriánskom fraku okázalo roztvoril presklené dvojité dvere a ako lev salónov vstúpil do skleníka. Táto presklená súkromná záhrada bola rozlohou tak ohromná, že by ju náhodný návštevník nazval botanickou záhradou. Tento muž odhodlaným krokom zamieril do sekcie ružových kríkov zvodne nesúc jednu takto spomenutú kvetinu vo svojich ústach. Dokráčal na čistinku obklopenú do krásy rozkvitnutú kríkmi akoby to bol altánok či ešte zvláštnejšie jej špeciálne miesto.
Ona, pôvabná a príťažlivá ako kvetina sama, šatmi pripomínajúce kvet ruže, sa tam s neskrývaným záujmom a potešením, starala o spomínané kríkmi. Všimnúť si ho sa nadchla okamžite zanechajúc kríky kríkmi. Takmer bezo slov sa s nápadníkom pustili sa do tanca.
Tancovali a tancovali opojený potešením. Čo chvíľa sa okolo nich v eufórií točil celý svet.
Sadká vôňa z toľkých ruží spôsobila džentlmenovi miernu zavráť. Vzala ho za ruky že ho usadí. Privedúc ho na miesto sa mu zazdalo že klesá, zapúšťa korene. V zahmlenej mysli si prial jediné: Byť pre ňu akoby ružou, ktoré tak strašne miluje. Opájať ju svojou vôňou...
A po chvíli?...
Ona zas v sekcií ruží, na svojom špeciálnom mieste, sa znovu s neskrývaným záujmom a potešením, stará o do krásy rozkvitnuté kríky. Pôvabná a príťažlivá ako kvetina sama sa láskyplne usmiala, pretože jej osobná záhradka sa práve rozrástla o nový prírastok.

Dretnoth

Dretnoth

Diskusia

Aleš Horváth
Super, ako celok sa mi to páčilo, nebyť tam niekoľkých veci:chýbajúce čiarky pred že, veľa ukazovacich zamen hlavne na začiatku a pár viet so zvláštnym slovosledom( napríklad "všimnúť si ho... kríky krikmi").
Nápad originálny, dlhé akurát, dobre opisy. Síce som musel záver dvakrát prečítať, aby som pochopil, ale to je chyba na mojej strane. Koniec bol neočakávaný, do poslednej chvíle som čakal, akým spôsobom z toho spravis scifi/fantasy poviedku.
17.10.2018
Marek Páperíčko Brenišin
Ach jaj. Ak to bol prvopis, je to nápad, ktorý sa dá rozviesť na solídnu mikropoviedku. Ak nie, je mi ľúto. Skúsim trošku rozpísať, čo mi vadilo.
1/ Úvodná veta. Vieš, ako sa hovorí, že prvý dojem môžeš pokaziť iba raz? Presne to sedí na každý text.
Prečítaj si tú vetu ešte raz. Nahlas. Napchal si tam toľko klišé, superlatívov a prirovnaní, že som dostal chuť kliknúť na iksko v pravom hornom rohu. Ale dal som ti šancu. Prvá veta, resp. odsek, má byť úderný, ale nie prepchatý.
2/ Opakujúce sa slová. Dokáže ich odstrániť schopný betaríder, stáva sa to aj skusenejším.
3/ Pokúšal si sa o atmosféru a tu som celkom spokojný. Akurát, že si tými vláčnymi opismi a presladenými klišé nahlodával tento dojem.
Dávam 3 body. Vidím v tom potenciál, ale toto je veľmi polovičatý text. Beriem, že si sa inšpiroval PnP, ináč by som hodnotil ešte prísnejšie.
18.10.2018
Alexandra.x
Tak trochu v štýle lyrizovanej prózy, ktorá vie mať v sebe prímes hororu.
28.04.2019
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.