Desaťklišové fantasy

K jeho prvej poviedke na našom serveri nám autor poslal aj varovanie: "Prečítal som si 10 klišé, ktorým by sa mal autor pri písaní fantasy vyhnúť. Všetky som ich použil pri písaní tejto poviedky. Predkladám vám to najhoršie, čo žáner fantasy ponúka." Neviem, ako vy, ale ja sa už celkom teším :-)
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Ilustračné obrázky k spacenews - Desaťklišové fantasy
Ilustračné obrázky k spacenews - Desaťklišové fantasy / Zdroj Disclaimer
Vyvolený
Najveselším miestom v dedine Mesto bola nepochybne krčma Hotel. Bujará, opitá a podpriemerne inteligentná spoločnosť šiestich trpaslíkov sa v krčme rehotala na plné kolo. Trpaslíci sedeli okolo stola, na ktorom stál bojovne opitý Vyvolený v čiernom odeve. Jeho príliš dlhý meč mu visel v pošve za pásom a pri pohyboch robil tupé vrypy do dubového stola. Vyvolený každého trpaslíka oslovoval „Kýblik“, lebo trpaslíci si boli podobní ako vajce vajcu.
„Kýblikovia! Vy mi neveríte. Mne, Vyválanému. Vyvolávanému. Válovanému. Vyvolenému! Do boja!“ Vyvolený chcel vytasiť svoj príliš dlhý meč, ale meč sa vzpriečil o dosku stola. Vyvolený spadol na zem, čo trpaslíci odmenili búrlivým potleskom. Aby zábava pokračovala, dvaja trpaslíci ho vytiahli spod stola a vyhodili späť na jeho pódium.
„Budem bojojovať. Biť sa. Mlátiť. Do boja! Porazím múdreho čarodej … figu … porazím zlého lorda,“ Vyvolený sa zakolísal a trpaslíci s napätím čakali, ako to dopadne. A hlavne či dopadne. Vyvolený sa však zachytil visiacej lampy a pokračoval: „Vytvoríme bojojovú jednotku. Ja a múdry čamodejník. A porazíme zlého lodra … lora … da. Alebo naopak? Príde zlý lord a porazíme čamodejovníka? Proste: jeden príde a toho druhého porazím. Toho, čo neprišiel. Mal prísť. Akože v čom? V boji, ty somár! A potom ožením. Seba. Sa.“
„A kto ťa bude chcieť, Vyvolený?“
„Kýblik, ty to nebudeš. Ty si hlava dubová, ty vieš veľké guľové. Ožením sa so skvostnou pannou. Do boja!“ náhle vytasený meč sa opitému hrdinovi vyšmykol z rúk. Meč preletel cez celú krčmu a zapichol sa do suda s pivom. Vyvolený preletel cez celý stôl a zapichol sa do zeme s pivom.
„Na Vyvoleného!“ pripili si trpaslíci na počesť svojho hrdinu, ktorý už teraz vyzeral ako po boji.
Zlý lord
Dunivý krok lorda Zla M'B'Han Sh'k sa ozýval v obrovských prázdnych sieňach jeho hradu. Búchanie lordových bielych železných topánok a šuchot bieleho plášťa naháňalo lordovým strážam strach. Lord nemilosrdne popravoval stráže aj za drobné prešľapy, odkedy zistil, že vôbec nezaberá motivácia kvartálnymi odmenami.
„Ja som taký zlý,“ chválil sa lord sám pred sebou, „a tak ma to nevýslovne teší. A ani neviem prečo. Možno je to tým, že som taký škaredý. Uahahaha,“ spustil lord Zla strašný rehot presne tým spôsobom, akým sa smejú všetky záporné postavy. M'B'Han Sh'k veľmi dbal o svoju zlú povesť a denne trénoval svoj hrôzostrašný smiech. S rozkošou rozšliapol malého, chutného, nevinného švába. Telom mu prešiel pocit zla. Zlo opantávalo celú jeho myseľ. Cítil, že je zlý. Bol plný zla až po okraj. Bol esenciou zla. Samotným zlom.
Odstránil špinku zo svojich bielych kaliopiek a vlas z bieleho žabó.
„A teraz chcem zlé správy,“ rozhodol a obsadil svoj hrôzostrašný trón. Do miestnosti vošiel útly mužíček a trasúcim hlasom prečítal, čo zlé sa stalo v lordovom panstve. M'B'Han Sh'k spokojne kýval hlavou. Počas správ ho trochu znervózňovali reklamy, ale už si za tie roky zvykol.
Zrazu vstal z trónu, podišiel k oknu a ukázal na krásnu modrú oblohu: „Momentíček. A toto je čo?“
„Zajtra už má pršať, Vaša nemilosť.“
Lord privrel oči a predstavil si krajinu odetú do temných farieb búrkového mračna: „Nemám rád takúto výraznú blankytnú modrú. Ani azúrovú modrú a už vôbec nie nebeskú modrú. Najhoršia je pastelová modrá, alebo Capri. Bŕŕŕ. Keď modrá, tak oceľovo modrá! Uahahaha.“ M'B'Han Sh'k veľmi dobre vedel, že hrozivý smiech bez príčiny je ešte hrozivejší.
„Nudím sa,“ obrátil sa lord na svoje stráže, „ak niečo okamžite nevymyslíte, máte po kvartálnych odmenách.“
Ozbrojeným strážam sa roztriasli kolená, takže po hrade bolo počuť udieranie plechov, ako keby niekto hral na činely. Vedúci stráže sa ujal roly koordinátora a na tretiu po obede zvolal celostrážny brainstorming. Hneď po celohradnom teambreakingu.
Múdry Čarodejník
Múdry Čarodejník vošiel do dediny Metropola a hneď si nechal nastúpiť všetkých schopných mužov do radu. Jeden po druhom vstupovali do jednej z dvoch malých chatrčí, ktoré Múdry Čarodejník narýchlo vyčaroval. Každému položil rovnakú otázku:
„Si vyvolený?“
„Nie.“
„Ďalší. Si vyvolený?“
„Nie.“
„Ďalší. Si vyvolený?“
„Nie.“
„Ďalší. Si vyvolený?“
„Nie.“
„Ďalší. Si vyvolený?“
„Nie.“
„Ďalší. Si vyvolený?“
„Nie.“
„Ďalší. Si vyvolený?“
„Nie.“
„Ďalší. Si vyvolený?“
„Ak si naozaj čarodejník, prečo si Vyvoleného nepričaruješ?“ spýtal sa ho Siedmy Muž.
„To je veľmi dobrý nápad.“
Čarodejník urobil pár mystických pohybov, aby si ľudia naokolo mysleli, že čarovanie spočíva v mávaní rukami. Zrazu sa pred nimi objavil Vyvolený spolu s jedným trpaslíkom.
„Si naozaj mocný čarodejník,“ zhodnotil Siedmy Muž.
„Ja som Múdry Čarodejník, majster párovej mágie.“
„To je asi iba meno. Ja sa zase volám Siedmy Muž, hoci si ma prijal ako ôsmeho. A naša dedina sa volá Metropola.“
„Áno, je to meno. Volám sa Múdry Čarodejník.“
„A pritom si mocný čarodejník, nie múdry. A toto je náš Vyvolený. A ten druhý?“
„Vedľajší produkt párovej mágie. V párovej mágii sa dejú všetky kúzla dvojmo,“ Múdry Čarodejník si premeral Vyvoleného nespokojným pohľadom: „Prečo je celý v čiernom?“
„Vadí to?“
„Vyvolený má byť v bielom. V čiernom má byť zloduch. Kto sa v tom má potom vyznať? Poď, prezlečieme ho.“
Siedmy Muž naznačil tajomný pohyb rukou.
„Kŕče?“ pozrel na neho Múdry Čarodejník s obavou.
„Nie, kúzla. Urob zase čáry-máry a z čiernej bude biela.“
„Aha, párová mágia,“ Múdry Čarodejník bleskovo premenil čierny kostým Vyvoleného na biely a do dverí chatrče vrazila biela vrana prekvapená svojim novým outfitom.
„Výborne. A teraz už len čáry-máry a budete – kam vlastne idete?“
„Na hrad lorda Zla. Ale premiestniť môžem iba seba a Vyvoleného. Trpaslíka vám tu nechám. Na pamiatku.“
„Chápem – párová mágia. Tak – úspešný boj.“
Vyvolený sa pri zmienke o boji konečne spamätal z náhlej zmeny prostredia. Vytasil meč a s výkrikom „do boja!“ padol tvárou na zem. Siedmy Muž si k nemu kľakol a jemne ho nadvihol. Zháčil sa.
„Kliatba?“ spýtal sa Múdry Čarodejník.
„Nie, samohonka.“
Cirkev na upaľovanie čarodejníc
Počas hradného brainstormingu hradné stráže založili cirkev na upaľovanie čarodejníc. S veľkým nadšením pribehli za lordom Zla a vysvetlili mu svoj zámer.
Lordovi sa nápad ohromne páčil, len potreboval vyjasniť ešte niektoré detaily: „A prečo by sme tie baby mali páliť?“
„Lebo sú čarodejnice. A hlavne – je to zlé, vaša nemilosť.“
„Aha, je to zlé. Tak to je dobré. Veľmi rád niekoho upaľujem. Uahaha … momentíček, a tým babám to vadiť nebude? Nebudú napríklad protestovať?“
„O to práve ide. Budú prosiť o milosť, ale vy im milosť nedáte, lebo ste zlý, vaša nemilosť.“
„Uahaha … momentíček, a sú vôbec baby horľavé?“
„Nie sú, ale to vyriešime …“
„Tak mi rýchle nejakú babu zožeňte. Už sa neviem dočkať, ako ju upálime. Berte najprv sprosté a škaredé. Uahahahaha.“
Skvostná panna
„Prepusťte tú úbohú, nevinnú starenu,“ zahrmel Vyvolený takým mohutným hlasom na celú sálu, že sa aj sám trochu zľakol. Akustika na hrade lorda Zla bola ohromujúca a ohlušujúca. Stráže upustili vetchú a utrápenú starenku, ktorá hneď nasadla na metlu a odletela.
„Kto si, cudzinec?“ hlas lorda Zla vyznel trochu nevýrazne, pretože lord stál v hluchom mieste sály. Stráže nevedeli, koho sa majú vlastne báť. Zrozpačiteli. Lord Zla obsadil trón a svoju otázku položil znovu. Dunivý hromový hlas ukázal, kto je na hrade pánom a stráže okamžite spačiteli.
„Ja som Vyvolený a toto je môj pomocník,“ ukázal Vyvolený na Múdreho Čarodejníka. Čarodejník sa však tváril ako náhodný okoloidúci. „A prichádzam s tebou bojovať, MuBuHan Šik.“
„Momentíček. Nevolám sa MuBuHan Šik, ale M'B'Han Sh'k. Nechápem, prečo všetci vyslovujú SH ako Š.“
„Tak MoBoHan Shuk.”
„Ľutujem, ale stále to nie je dobre. M'B'Han Sh'k – tam sú apostrofy.“
„Ako mám vysloviť apostrofy?“
„Sleduj: M'B'Han Sh'k.“
„MuBuHan Shik.“
„M'B'Han Sh'k. Ústa trochu do O.“
„MuBuHan Sh'k.“
„Ja mám rád jazykovedné okienka,“ prerušil debatu Múdry Čarodejník, „ale kvôli tomuto sme sem neprišli. Vyvolený ťa prišiel vyzvať na súboj.“
„Výborne!“ potešil sa M'B'Han Sh'k. „Stráže, zabite ho!“
Stráže zahodili drevá na vatru a začali hľadať svoje zbrane.
Vyvolený tasil meč: „Hohohó! Pekne po jednom! Kto sa chce biť, musí ísť do radu.“
Vyvolený pobil všetkých dvadsať strážnych a s uspokojením pozrel na Múdreho Čarodejníka: „Vyrovnaný súboj, že?“
„Vyrovnaný by bol, keby boli stráže ozbrojené.“
„Bolo ich dvadsať, nemohol som riskovať. A teraz ty, MuBuHan ... lord Zla.“
Múdry Čarodejník konečne zaregistroval lorda Zla. Očné zreničky sa mu rozšírili od nenávisti: „Ako to, že ste v bielom?! Jasne som povedal: dobrí sú v bielom, zlí v čiernom. Kedy si to konečne zapamätáte? Už aj sa choďte prezliecť!“
Lord Zla smutne zvesil plecia a kráčal do šatne. Odrazu si všimol, že je celý v čiernom. Otočil sa a pozrel na čarodejníka, ktorý sa zase tváril ako náhodný okoloidúci.
Zároveň zmizlo výstredné oblečenie jednej bielej vrany, čím skončil aj jej bohémsky život.
Vyvolený skríkol „Do boja!“ a lord Zla zabil Vyvoleného. Múdry Čarodejník oživil Vyvoleného a s ním aj prvého strážnika.
Vyvolený skríkol „Do boja!“ a lord Zla zabil Vyvoleného. Múdry Čarodejník oživil Vyvoleného a s ním aj druhého strážnika.
Vyvolený skríkol „Do boja!“ a lord Zla zabil Vyvoleného.
Múdry Čarodejník sa zamyslel. Ešteže som taký mocný, aký je Vyvolený neschopný. Ale niekde aj tak robím chybu. Zmením prístup.
Múdry Čarodejník zabil lorda Zla a oživil Vyvoleného a s ním aj lorda Zla. „Nenávidím párovú mágiu!“ hromžil Múdry Čarodejník. Lord Zla zabil Vyvoleného. Múdry Čarodejník zabil lorda Zla a prvého strážnika. Potom oživil Vyvoleného a prvého strážnika. „Funguje to!“ jasal.
Vyvolený spokojne vstal zo zeme a z mŕtvych. Cez okno vletela úbohá, nevinná starena na metle a s výkrikom „Môj záchranca!“ sa hodila Vyvolenému okolo krku. Vyvolený sa nahnevane pozrel na Múdreho Čarodejníka: „Toto má byť tá skvostná panna?“
„Aká práca, taká pláca.“

Zdeno Jašek

Zdeno Jašek

Diskusia

jurinko
Obrazok k tejto poviedke mame s laskavym dovolenim autora zo stranky www.sarithus.com. Odporucam navstivit ;-)
07.11.2015
Brani(slav) Uher
Paráda :D Neveľmi ambiciózna jednohubka, ale účel splnila perfektne - bavil som sa. Chvíľu som si nebol istý, či toto dielko hodnotiť v rámci "zábavných jednohubiek", vzhľadom na ostatné poviedky tu na scifi.sk alebo čisto subjektívnea vzhľadom na zvyšok sveta... Vybral som si poslednú možnosť, pretože tak hodnotím väčšinu poviedok a teda je menšia šanca, že niekto utrpí krivdou, keby si ale vyberiem prvú, číselné hodnotenie by bolo 8 alebo 9. Bolo to vtipné, dlhé tak akurát, medzi jednohubkami tomu nie je podľa mňa veľmi čo vytknúť. Dal som 6
07.11.2015
mayo
pekne, takyto humor teda mozem! :) najprv som cakal, ze tych 10 klise bude do textu nenapadne zamontovanych, no toto spracovanie celu ideu posunulo do dalsieho levelu. pekne, dynamicke, bez chyb a nestratilo to dych az do konca. mozno by sa na uplny zaver hodil este nejaky prespekulovanejsejsi bonmot, ale aj tak. u mna za 9 hlavne za napady a originalitu.
07.11.2015
Milan Smolka
Neostávalo mi nič iné ako dať osem. Nakoľko mi to silno pripomína kvalitou textu niektoré rozprávkové knihy pre najmenšie deti. Keďže tie vydali (čo je za 10 bodov) si to tie body zaslúžilo :-)
07.11.2015
Adhara
Chýba mi tam Proroctvo či Osud (hneď prvý bod :-)). Inak milé, vtipné, hladko čitateľné a napriek „klišé“ aj dosť originálne. Klasicky mi síce nasadlo úplne všetko, napr. kvartálne odmeny a brainstorming, je ale bežné, že nie úplne každý vtip v humoristickej fantastike u mňa padne na úrodnú pôdu. Naopak, veľmi ma pobavili stráže, čo sa postavili do radu na boj, jazykovedné okienko, čarodejníkova všemoc aj párová mágia a plno ďalších vecí. Tiež riešim podobnú dilemu ako Brani(slav), či to hodnotiť v rámci úletov alebo bežných poviedok. Ale nakoniec som dala 8.
08.11.2015
Nadalan
Zábavné :) Humor si ma získal, aj cirkev na pálenie čarodejníc a problém s párovou mágiou a... a dokonca aj kvartálne odmeny a brainstorming :D Čítala som akurát po ceste z práce, výborné na uvolnenie. A závidím každému, kto dokáže používať takýto humor.
10.11.2015
Zemoneo
Presne tri krát som sa schuti zasmial. 1. hneď pri prvej vete, 2. vyrovnaný súboj, 3. párová mágia na konci :D super jednohubka na dobrú noc :)
10.11.2015
Zdeno Jašek
Vďaka za hodnotenia. Najradšej na písaní takýchto textov mám to, ako sa sám na tom zabavím. Som rád, že ste sa na tom pobavili aj vy. Asi sa k "serióznym" poviedkam neodhodlám - mne to vyhovuje skôr takto. :)
12.11.2015
jurinko
Toto je presne typ poviedok, ktore mam rad! :-D Za mna uplne super, vsetko, dokonca aj detail, ze Siedmy Muz bol osmy v poradi :-) Palce hore, dal som 9 a dufam, ze o tebe este budeme pocut! :-)
01.12.2015
Aleš Horváth
som len náhodný okoloidúci :-D
02.05.2016
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.