Hľadanie najlepšieho

Ako sa lord maršal Schwartzer prerátal...
Filmová história scifi
Hľadanie najlepšieho.
„O dva týždne budeme mať celú armádu pokope. Môžeme vyraziť oslobodiť svet,“ informoval lord maršal Schwartzer. Brnenie sa mu lesklo od neustáleho čistenia, podbradok mu kypel z chrániča krku a čelo sa lesklo potom.
„Lenže kto bude veliť mojej armáde?“ poškrabal sa kráľ Valdstein v riedkych vlasoch a potom v zadku.
Lord maršal chcel od šoku prehltnúť, no tesný kus kovu mu to nedovolil. Kráľ mu nikdy nepovedal, že hlavným veliteľom nebude on, jeho najpodanejší služobník.
„Potrebujeme niekoho...,“
„... kto sa vyzná,“ skočil maršal kráľovi do reči.
„Presne.“ Kráľ ukázal prsom na Schwartzera a oči mu zasvietili nedočkavosťou. „Vieš o niekom takom?“
Vojvodca konečne prehltol a ohryzok mu pri tom zaškrípal o plech. „Viem, pane. Zoženiem vám ho.“ Aj jeho oči žiarili. Bolesťou a neopätovanou kráľovou láskou. Dramaticky vytiahol dýku a vrazil si ju do hrdla. Stále pri tom hľadel do kráľových očí, no do poslednej chvíle tam bola iba ľahostajnosť.
Prievozník lorda maršala previezol bez dlhých rečí. Mešec, ktorý mu venoval, bol plný na prasknutie. Na druhom brehu mu dokonca ukázal cestu. Kráľ určite očakáva, že svoju úlohu splní. Donútil svoje nohy k neúprosnému tempu, hoci tu, v Podsvetí, sa mu kráčalo o poznanie ťažšie. Nevedel koľko času prešlo, ale konečne sa ocitol pred palácom vládcu Podsvetia Hela.
„Viem o tvojom hlúpom konci. Stále však neviem jej dôvod a preto som ťa nezvrhol do plameňov, ktoré si zaslúžiš,“ boh si nemilosrdne prezeral Schwartzera svojim čiernym pohľadom.
„Plamene ma nedesia, prišiel som ťa pokorne poprosiť o pomoc tvojho služobníka. Môj najdrahší kráľ dal dokopy najväčšiu armádu na svete a chce ňou ľuďom darovať slobodu a lásku. Potrebuje veliteľ a kto iný by jej mal rozkazovať, ako Smrť?“
Hel sa rozosmial. Hlasno a divoko. Ozvena jeho smiechu sa vracala spolu s nárekom hriešnikov. Keď skončil, natiahol ruku, ktorá zrazu pripomínala hada a pritiahol si lorda maršala ku sebe. Stlačil jeho brnenie a Schwartzer zrazu nemohol dýchať. Na okamih sa začudoval, ako je to v podsvetí možné.
„Ty si tak nekonečne hlúpy. Ako si si mohol myslieť, že Smrť bude veliť armáde tvojho riť škrabajúceho sa kráľa? Tak ti oznamujem, že nebude. Nemáš jej čo ponúknuť, na rozdiel od Jochena, takže ti nepomôže.“
„Jochen, ten slaboch, ktorý by iba vyjednával, ale aby vytiahol do boja, to nie,“ zachripel Schwarzer.
„Mýliš sa. Vo všetkom. Jochen tu totiž nedávno bol a neuveríš, ale takisto žiadal o to, aby šla Smrť do jeho kráľovstva. A teraz ju má na svojej strane. Teraz len dúfa, že naňho zaútočíte. Vašu armádu uňho čaká naozaj feferónové prekvapenie.“
„Feferónové?“
„Bude ostré a červené. Všetci tam nájdu Smrť. Chceš vedieť, čo jej ponúkol kráľ Jochen?“
Lord maršal prikývol a pri tom pohybe si porezal krk.
„Jeho krajina je úrodná, o svojich ľudí sa dobre stará a tak kráľovstvo prekypuje životom. Chápeš?“
Lord maršal pochopil. Tam, kde je život, časom si smrť príde na svoje. V Joachimovom kráľovstve si príde na svoje.
Helov stisk zosilnel a trak ďalšie myšlienky už neprišli. Zato prišla bolesť. More bolesti...

Culter

Culter

Diskusia

Marek Páperíčko Brenišin
Áno, áno a ešte raz áno :-) Skvelá práca, za 9, len tak ďalej!
06.04.2014
Ester Magyarová
Spracovanie ako vždy veľmi dobré, ale mne tam chýbalo nejaké prekvapko na záver... Ale by ma zaujímalo kde chodíš na tie mená, ja mám vždy problém vymyslieť niečo originálne :D
06.04.2014
Culter
Ó, to je hrôza. Toľko chýb. Ale dnes som mal na to len 30 minút. Toľko mi trvalo, kým ma ako tak osvietilo. A taký som bol dnes rozbitý, či čo. Toľko výhovorky. :) A mená? Dnes som sa rozhodol niečo nemecké... tak.
06.04.2014
Puf
Pointa sa mi velmi paci, teda ze Smrt si pride na svoje, kde je zivot. To je super. Ale v poviedke by som tie rozdiely medzi oboma kralovstvami viac zdoraznila, dala do kontrastu od zaciatku a na tom stavala, myslim ze potom by to bolo udernejsie.
06.04.2014
Kr4b
U mna za 8 s ohladom na vyhovorky, o ktorych pravdivosti neepochybujem :-) Pointa, resp. filozofia sa dala spravit lepsie, ale co tu budem... Je ako je. Trochu ma tieto PNP sklamali - co priznavam vrcholne nerad. Ale tato ke v pohode a zatial najlepsia co som cital. Filozofia ma netrapi, zamrzelo ma len, ze sa nam zase nepredviedol stryko Gresak :-D
09.04.2014
Kr4b
A feferonovy vtip je super :-)
09.04.2014
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.