3x postapocalyptic drabble

Nový rok je myslím vhodné otvoriť niečím nezvyčajným. Drabble je experimentálna forma, v ktorej príbeh musí mať presne 100 slov. Tentoraz na postapokalyptickú nôtu. Za redakciu scifi.sk dúfam, že na konci roka sa nič z tohto nestane realitou a želám všetkým pekný a úspešný Nový rok :-) (jurinko)
Podporte scifi.sk
Na polceste
„Neviete ako sa dostanem na zastávku metra Coddington street? Prosím!“
––––––––––––
„Meškáš.“
„Vyhodilo ma to úplne inde. Budete to... klo-klonovať?"
Muži si vymenili predmety.
„Duplikovať. Klonuje sa živé.“
––––––––––––
„Sofia dnes spievala úžasne, že?“
„Mhm.“
„Vlastne... kultúra existuje len tu. Mňa doma čaká Inkvizícia, teba pustatina.“
„Kedy sa stretneme?“
„Zajtra, reštaurácia oproti kinu... lepšie ako konzervy, nie?“
„Hej... Prines nejaké väčšie zviera.“
––––––––––––
Chce po mne úplne hlúposti... Ale predsa, odkedy sa stretávame na polceste, obľúbil som si jeho strohosť a ostré črty.
Muž pokrútil hlavou a vošiel do drevenice.
––––––––––––
Ten druhý sedel o 1200 rokov ďalej a zúfalo čakal na ďalšie stretnutie.
Chýbaš mi, Melanchólia
Muzikál na obrazovke bežal po tisíci raz, zvyčajne ho sledoval zo stredu obývačky s večerou v plastovom tanieri, pomaly sa pohupoval a pri prežúvaní mumlal slová svojich obľúbených piesní.
Dnes ale sedel strnulo na pohovke s pohárom rumu, ktorý neznášal, ale nič iné v dome ani v okolí nenašiel.
„Chýbaš mi, Melanchólia,“ prehodil sucho a pohladil obrúčku.
Potom sa sťažka zodvihol, dopil a chytil do ruky kladivo, hoci mu bolo jasné, že ho nepoužije. Nebude barikádovať okná a dvere, sadne si na priečelie domu do starého hojdacieho kresla a keď padne noc, nechá tie beštie, nech si ho konečne vezmú.
Súrodenci
„Koľko nôh má pavúk?“
„Šesť? Nie, osem... neviem, skoč už,“ odvetil trocha netrpezlivo.
Utešené čižmičky dopadli do kaluže, kvapky vody, nafarbené dúhovými odtieňmi tenkej vrstvy oleja, sa rozprskli vôkol a im sa, obom rovnako, rozžiarili oči.
Bol len o rok starší. Docupitala k nemu a objala ho.
„Musíme ísť...“
„Musíme ísť ďalej,“ zaštebotala tri slová, ktoré sa akosi samovoľne stali ich mantrou.
Zaboril prsty do jej vlasov plných nostalgie, postrapatil ju, obzrel sa vľavo i vpravo a vykročil.
Bol najlepším bratom, akého si mohla želať, apokalypsa začala pred piatimi mesiacmi a on mal ešte stále po vreckách poschovávané drobné sladkosti.

Matúš Mikšík

Matúš Mikšík

Diskusia

jurinko
Nechce sa mi pocitat tie slova, ale dufam, ze si si dal pozor a v kazdom texte ich je presne 100 ;-) Mne sa toto paci, hoci je to pre mna skor ako poezia, nez ako proza. Podstatna je ta nalada, ktora z toho vyzaruje a mam pocit, ze to sa ti dari dosiahnut. Este ti dam opat 10, kedze prinasas nove veci. Ked tu toho bude uz vela a budeme sa zaoberat tym, ako co na koho posobi, potom mozno budem aj rypat, ale zatial je vzorka vyvazena a som celkom spokojny s jej urovnou (bohynu, ja som ale namysleny zmrd, co? :-D ). Takze 10 :-)
02.01.2014
Marek Páperíčko Brenišin
Ak je napísať dobrú mikropoviedku majstrovstvo, tak drabble je na úrovni božskej dokonalosti. Tiež ti verím, že si si počet slov ustriehol a teraz už k samotným dielkam. Druhá a tretia mi vliezli pod kožu, tá prvá, s ňou sme sa akosi nepokamarátili. Rozčlenenie rozbilo celistvý dojem poviedky a jednotlivé obrazy boli na mňa trochu prchavé a kým ma stihli ohúriť, boli preč. V druhej poviedke mi vadilo meno Melanchólia, ale zotrel si to finišom, ktorý vyráža dych. Napriek tomu, že tento koniec sme už mnohokrát videli, ty si to podal originálne. Tretia bola taká roztomilá, opätovne to vyzdvihla myšlienka na záver. Tu si nepustil svoju šancu a využil ju naplno. Keďže sa hodnotí celok, jedinú zrážku zabezpečila prvá poviedka. Dávam 9 :-) A pokračuj v písaní! :-)
03.01.2014
mayo
velmi zaujimave, tato forma sa mi naozaj paci. z tychto troch bola prva zaujimava, tretia mila a druha uderna. mam dojem ze zatial ide o formu, pretoze obsahom to nie je nic nove - ale dufam ze sa toho od Teba dockame viac, aj s nejakymi originalnejsimi pointami. viem viem, zda sa ze vymysliet nieco nove v dnesnej dobe je tazke... ale treba skusat :)
06.01.2014
Matúš Mikšík
dikes dikes :)
už pripravujem aj 3x sci-fi drabble, tak hádam udržím nastavenú latku :)
06.01.2014
mayo
mozem sa tiez zapojit? skusil by som horror drabble :) ozaj a co sa stalo s poviedkami na pockanie? budu este?
06.01.2014
Puf
Ta tretia sa mi pacila uplne najviac, posledna veta ma dostala! Druha, moze byt, prvu som nepochopila.
27.01.2014
Nadalan
Ani ja som prvý príbeh nepochopila. Druhý by sa mi viac páčil bez Melanchólie, mám pocit, že tam bola zbytočná. Tretia je výborná. Mám rada, keď sa pointa ukrýva v poslednej vete.
05.02.2014
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.