Sused

Poviedky na počkanie V.
Podporte scifi.sk
Anička sedela za stolom a na jej čierne tričko jej prenikavo svietilo slnko. Bolo horúco.
„Mami? Pôjdeme niekedy ku moru?“
Mamina sa k nej otočila, a oči jej zablúdili k oknu. Sestra Viky si všimla jej pohľad a sucho skonštatovala: „Ni, pokiaľ bude náš sused žiť.“
„Viky!“
„Je to pravda mami! On nás nenechá v pokoji žiť. Nemôžeme ani naraz všetci opustiť dom, lebo sa bojíme, že nám ho nechá vybuchnúť! Minule nám jeho pes obsral celú záhradu a sused, ktorého sme na viac videli len raz, otrávil našu studňu!“
Mamina si vzdychla a otočila sa späť k šporáku. Viky mala pravdu. Nepôjdu na dovolenku, pokým susedove známosti nevymrú. Alebo on.
***
„Mamina, poďme k susedovi na návštevu! Otrávime mu studňu, tak ako aj on nám,“ usmiala sa na maminku Anička.
Mamina len oči vygúlila. A dôrazne povedala: „Nikam nejdeme.“ Bože, vonka bolo tak horúco... Zavrela oči a predstavila si šum vĺn, vôňu morského vzduchu, chladnú vodu obklopujúcu jej telo...
A neisto dodala: „Ani studňu otravovať nebudeme.“
Zozadu k nej pricupkala Viky. „Mami, kúpila som otravu.“
***
Zvečerilo sa, keď sa prikradli k plotu. Keby ich vidíte, určite by ste sa zasmiali- boli celé v čiernom a Anička mala dokonca na hlave kuklu. Takto pekne vystrojené preskočili plot a po štvornožky sa jedna za druhou plazili k studni. V susedovom dome svietila a hučala telka. „Anička, ty budeš dávať pozor, či sused nejde,“ zavelila Viky. „Mamina, ty mi pomôžeš dať dole veko.“ Už aj sa dali do roboty. Veko bolo dosť ťažké, ktovie ako to ten sused sám zvládol. Len čo ho dali na bok, Viky chcela otvoriť sáčok s otravou. Skôr ako to stihla spraviť, jej celý sáčik spadol a rozsypal sa. Zo studni sa totiž ozval ston a ochkanie.
Viky a mama takmer dostali infarkt, malá Anička zvrieskla a rozbehla sa smerom k plotu. Pes začal hlasno štekať a bolo dosť pravdepodobné, že sa k nim rozbehol.
V studni totiž nebola len voda... V tej vode sa dusil polomŕtvy sused.
„Ak je sused tu... Kto je potom v dome?“
***
Viky sa presne nepamätala, ako suseda z tadiaľ vybrali a už vôbec si nepamätala ako vydávila celú svoju večeru, keď uvidela, že sused nemá nohu. Bol však dosť živý na to, aby im vysvetlil, že jeho manželku voľakedy dávno posadol diabol vody (v živote o takom dačom nepočuli). A čo bolo najprekvapivejšie, sused bol kňaz.
„Je posadnutá! Vyvolávala duchov, už dávno, posadol ju nejaký zlý duch. Treba toho ducha z nej vyhnať. Ale ak sa nám to nepodarí, zabije nás všetkých! Dala ma do studne, ževraj tam zdochnem, ale nemusím sa báť, je to vraj najčistejšia smrť!“
V ten večer nechali suseda doma, mamina- skúsená sestrička mu ošetrila nohu a Viky mu uvarila čaj.
V ten večer sa z domu vykradli tri postavy- boli celé v čiernom a najmenšia z nich mala na hlave kuklu.
„Mami? Pôjdeme toto leto k moru?“
Mamina otvorila dvere susedovho domu s úmyslom vybehnúť na tú posadnutú ženu s posväteným krížikom (čo si tá žena, preboha, myslela?), keď do nej niečo vletelo. Z tmy vystúpila posadnutá žena. Mamina s vyvrátenými očami zastala a otočila sa k deťom, s už tiež vyvrátenými bielkami.
„Samozrejme, keď pošleme do pekla toho kňaza.“ S týmito slovami sa štvorica otočila a vykročila späť k domu, v ktorom sedel bezmocný kňaz.

Ester Magyarová

Ester Magyarová

Diskusia

Culter
Skutočne ťažko hodnotiť poviedku, keď človek ledva stihne dopísať a nemá kedy po sebe poriadne prečítať, opraviť chyby konzultovať nepresnosti... Ja som bol z príbehu trochu zmätený, lebo tam bolo veľa informácií, ktoré vyzerali ako dôležité a neboli vysvetlené. Prečo mal sused len jednu nohu? Prišiel o ňu pri páde do studne, lebo ak áno, to by asi ťažko rozchodil len s pomocou sestričky a ak bol jednonohý už dlhšie, je to podstatné, že je jednonohý? Žena je posadnutá vodným démonom? To je zaujímavé, ale akú to hrá úlohu v príbehu? Studňu otrávil sused, či jeho posadnutá žena?
12.11.2013
Culter
Hororový námet môže byť, ale atmosféru kazili tie poznámky v zátvorkách, ktoré to hodili do roviny grotesky. Ale to sa človeku mudruje, keď za hodinu niekedy človek nevymyslí ani názov, nieto ešte príbeh. Píš ďalej, rád si to prečítam aj nabudúce. :)
12.11.2013
jurinko
Ved fajn, ale na mna malo tematicke. Tema bola voda, a tu mame demonov, knazov a vselico, a iba akoby mimochodom je tam vodny demon (preco zrovna vodny? mohol byt kludne akykolvek iny...). Pomerne davno sme tu riesili rozsah diel a tvorive pnutia (prepytujem "muzy"), okliestene poctom znakov. Podla mna je pocet minut horsi tvorivy zabijak, nez pocet znakov (a to by ma cisto tvorivo takychto slohov asi bavilo pisat tak sedem denne - to vsak neznamena, ze to mam aj robit ;-) ).
12.11.2013
William Cody
Ja som zmätený chvalabohu nebol. Dúfam, že som všetko pochopil ako mala autorka v pláne :D. Nohu, pravého pôvodcu otrávenia studne, "typ" démona, ktorý posadol farárovú manželku som neriešil. Súvislosť s témou voda (nevadí mi, že kulisovou - veď za hodinku?? :D, nie každý dá tému do pointy a ešte aj napíše za hodinu čosi chápateľné - viď môj prípad, ešte som to ani neskúsil:D). som videl v "cieli a motíve" vraždiacej čiernoodenej ženskej bandy - rodinky. Pre more by urobili asi "všetko". Pre istotu tam autorka ešte šupla aj tú studňu (studne sa kopú na vodu, /otrava aj nájdený utýraný sused/), ďalšiu spojitosť s vodou. Mňa s takouto "hodinovou"prácou autorka uspokojila :D.
13.11.2013
mayo
mne sa tie komentare v zatvorkach celkom pacili. sice to uz posuva poviedku mimo svojej literarnej formy... ale pobavilo :)
13.11.2013
Puf
Cakala som happyend, ale dobre ze nebol. Praca za hodinu fajn, vody tam bolo dost, nevadi, ze nehrala uplne klucovu rolu. Pobavila ma mala Anicka, ktora cele komando riadila ako general :)
14.11.2013
Ester Magyarová
William to všetko pochopil správne (som rada), noha bola pravá príčina otrávenia studne. Čo sa týka tematiky, predtým bolo povedané, že sa stačí o tému len obtrieť a práve to robím, lebo vymyslieť poviedku s hlavnou témou vody by som za hodinu asi nezvládla vzhľadom na to, že som si túto po sebe ani nestihla prečítať :D (určite by som hneď odstránila tie dve "jej" v prvej vete :D) A čo sa týka toho, že som tam zaklikla horor, čo som mala zakliknúť? :D som ledva stíhala, som rada, že som dačo zaklikla, zátvorky boli naschvál :) A ešte vodný démon, to ma len tak napadlo, že by to fajn súviselo, i keď je to zrejme nový, predtým neobjavený, druh :D
14.11.2013
Puf
Ale ved isli otravit susedovu studnu, nie svoju, a tam nasli suseda s nohou. Nechapem.
14.11.2013
Ester Magyarová
Čo? :D už sa zamotávam aj ja :D tak po lopate: sú dve studne- susedova a ich. Studne sú prepojené, a tým, že démon vody strčil do susedovej studne suseda (už bez nohy) otrávil studňu aj susedovi aj im. Takže mamina, Viky a Anička našli v susedovej studni suseda :D
14.11.2013
William Cody
Dobre s tymi studnami a spodnou vodou prenasajucou jed(v tom pripade dlho nevideny sused, nasledne otrava davaju zmysel, hoci mozno tomu trebalo pridat viac indicii).Zase to vidim o cosi lepsie:-). K vodnemu demonovi:Zhodou okolnosti robim nieco k vodnikom a nastudoval som, ze pre Nemcov je vodny demon -vodnik. Padly anjel do vody, miesto na zem:-). Pre starych Nemcurov -frankov a germanov podotykam:-). Nie take"sympaticke strasidlo ako u nas:-)".
14.11.2013
Puf
Ahá, na to mi ani netrebalo tie dva semestre hydrogeologie. Vazne osprostievam. Neotravili studne v celej dedine? To by bol pruser.
14.11.2013
Ester Magyarová
William: vodný démon ako vodník? to je už aké super :) Ale ako došli Nemci k tomu, že je zlý? Ja poznám vodníka len ako dobráka z nejakej slovenskej alebo českej? rozprávky :DD Puf: Až tak ďaleko som nemyslela, ale možno nakoniec vodný démon ovládol celú dedinu :D A potom došiel Constantine a jeho plány sa zmarili :D
15.11.2013
William Cody
Nazývá se též hastrman, vasrman, basrman a podobně (z německého Wassermann – vodní muž). Jde o ztělesnění ducha vody, a proto se pověsti o něm vyskytují prakticky všude, kde se nachází nějaká vodní plocha, ať už jde o jezero, rybník, řeku nebo potok. Kromě českých pověstí je vodník znám také v Německu, zatímco například ve Francii nebo Polsku jde o bytost prakticky neznámou. Podle lidové démonologie je vodník (podobně jako čert) padlý anděl, který při svržení z nebe spadl do vody.
16.11.2013
mayo
hastrman, tatrman, daj kozu na bubon. William, diky za objasnenie. ako vidiet, oplati sa studovat trocha domacej (aj okolitej) mytologie, je v nej kopec inspiracie :) taka legenda o padlom anielovi, ktory potom zil dalej v jazere... no neviem ako vam, ale mne to pripada ako ze to moze mat aj realny podklad, nejake havarovane ufo, mimozemstan trosecnik... mozno je jeho domovska planeta je plna vody, nemoze sa vzdalovat z jazera. inac ten stary cesky film o vodnikoch ktori cestovali potrubim... ooo... to bola pecka!
16.11.2013
jurinko
No jo, vodnik nie je ziadna sranda, on si tie duse utopenych ludi v tych hrncekoch nenechaval len tak zo spasu. A mam pocit, ze aj starsie rozpravky este beru vodnika ako pomerne hnusnu bytost (take tie detaily ako nafucana vecne slizka koza, vystuple oci a tak, cize nieco medzi nejakym mlokom a humanoidom, ktory zakerne caka v jazierku, aby svoje obete stiahol pod vodu... Vodnik ako v podstate mila a humorna bytost je taky skor vdaka tym istym filmom, vdaka ktorym je aj cert sranda. A pritom taky pekelny demon, ktorym cert je, tiez nie je len taky niktos, to len Zdenek Troska z nich robi blbov :-D (Inak, ten Konec vodniku v Cechach aneb Jak utopit doktora Mracka, o ktorom tu bola rec, je podla mna klenotom ceskej kinematografie :-) )
16.11.2013
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.