Les

...hustý čierny les nedovoľoval prejsť ani len jedinému lúču svetla, ani závan čerstvého vzduchu nebolo cítiť...
Filmová história scifi
Bola noc. A hustý čierny les nedovoľoval prejsť ani len jedinému lúču svetla, ani závan čerstvého vzduchu nebolo cítiť. Vzduch bol chladný. Stál som uprostred stromov, ale nevidel ani jeden. Nevidel som nič. Ako keby som mal na hlave vrece, proste nič . Čakal som, či sa niečo nezmení, mrzli mi ruky a dostal som triašku. Šúchal si ruky o seba a čakal. Márne. Pohol som sa teda vpred, rozpínajúc ruky pred seba, čakajúc na dotyk chladnej a drsnej kôry stromu. Jediné čo preťalo to ťaživé ticho bolo šuchotanie lístia a praskot vetvičiek. Stále som nenarazil na nijaký strom. I keď som veľmi dobre vedel že stromy sú tu na každom kroku, nechápal som tomu. Pokračoval som, až kým som nezacítil svieži závan vzduchu na tvári. Pohol som sa rýchlejšie, už som pocítil aj prvé dotyku mojich rúk o kôry stromov, konáre s listami, ktoré sa mi treli o tvár. Zakopol som o nejaký hrčovitý koreň stromu. Spadol som rovno na tvár, prskajúc a nadávajúc som sa zodvihol a zbadal oheň, slabučký svetielkujúci oheň v diali, možno pár stovák metrov a som pri ňom. Zaradoval som sa, tak som začal utekať, stromy ma míňali a ja som sa približoval k ohňu, čím ďalej tým rýchlejšie. Keď som už bol od ohňa len pár desiatok metrov, oheň pomaly zhasínal a jeho svetielkovanie stratilo na intenzite. Bol som od neho len pár metrov a oheň zhasol, zostali len tlejúce uhlíky. Priblížil som sa k ohnisku, položil nad ňu ruku, ale necítil teplo. Uhlíky dotleli, boli úplne studené a tiché. Zúfalstvo, panika a strach sa pomaly rozpínali v mojej mysli. Ako obrovská čierňava zaplavovali moju myseľ . Až kým som úplne nestratil rozum a začal rozmýšľať zmätene a rýchlo. Tlkot srdca sa zrýchlil, ruky sa začali triasť a z úplného zúfalstva som začal kričať o pomoc, a rozbehol som sa rovno pred seba, kde ma nohy niesli, a kričal a utekal. V panike a hrôze som vrážal do stromov a padal na zem, ale stále som utekal a nezľavoval z tempa. Neuvedomoval som si čas ani únavu, jediné čo moju myseľ zaujímalo bol beh, prestal som vnímať svet okolo seba, nevšimol som si šuchotanie lístia okolo seba, ktoré som nespôsoboval ja, nepočul som tiché napínanie tetivy a drnknutie luku. Jediné čo preťalo môj panický strach, bola ostrá bolesť medzi rebrami, každý nádych trval večnosť, nasledoval pád na kolená , roztiahnuté ruky pred sebou narazili do zamrznutej zeme, bolestivé zachrupčanie nosa a neuveriteľná vyčerpanosť. Mal som zatvorené oči. Počul som šuchotavé kroky a pomalé vyťahovanie dýky z pošvy, švišťanie čepele vo vzduchu a potom nič, nič som nepočul, nič som necítil.

Bruno Schreiber

Bruno Schreiber

Diskusia

Zlatica Málusová
Ach jaj.. tak táto poviedka mi prišla ako cesta odnikiaľ nikam.., je to časť (?) akéhosi príbehu, s pokračovaním či bez pokračovania (?), nedočítala som sa, o čom príbeh je, nemá pointu, alebo som nepochopila ?
Apropó, ".. nechápem tomu.." nie je správny tvar, buď ".. nechápem to.." alebo ".. nerozumiem tomu.."
28.05.2011
Aldeberan
ale nie, žiadna súčasť väčšieho celku, čo tak klasická mikropoviedka? Bolo to celkom dobré. Pekne vykreslený strach - keď blúdil lesom, naozaj som mohol cítiť paniku postavy. Krátke vety tomu dodali na svižnosti, len koniec mi moc nesedel. Po prvé, mal som pocit, že to bolo napísané štýlom "nechce sa mi písať, vymyslím rýchlo nejaký koniec". Po druhé, prvá interpretácia, ktorá ma napadá je, že zomrel - a nechať zomrieť postavu, ktorá rozpráva príbeh, naviac jasne v minulom čase - to nie je prekvapivé (bolo to tu 1000-krát) ale nelogické. lacné, prvoplánovité a začiatočnícky pôsobiace. Tákže, za trochu nepodarený koniec dávam 7.
28.05.2011
jurinko
Ja by som to nenazval ani mikropoviedkou, lebo aj ta musi mat dej. Toto bola nejaka crta alebo co, jednoducho jedna scena, v scenari k filmu by to mohlo byt napisane presne rovnako, a znamenalo by to tri natacacie hodiny. Same osebe to nedava zmysel, kedze nevieme nic. Ako scena je to dobre, ale ako samostatny utvar je to nedostatocne, prazdne a zle. Odporucam nepisat len pre pisanie, ale pisat aj pre citatela. A citatel musi vediet, o co ide. Nebudem to hodnotit, lebo to nema nic, co poviedka (alebo mikropoviedka) mat ma, pretoze to poviedka (alebo mikropoviedka) ani nie je. Za atmosferu by som dal asi 6, ale to by muselo byt takymto (kvalitativnym) stylom napisane cele dielo. Zlatica ma pravdu s jej "apropo vlozkou".
28.05.2011
Roman Kulich
Znie mi to ako nejaký sen. Veľmi veľa tam opakuješ slová, napr. strom, oheň, na to existuje dostatok synoným. V tak krátkom útvare to dosť bije do očí. Inak atmosféra fajn. Svižný dej.
29.05.2011
zuna
Svižný dej ? Kde tam bol dej ?
02.06.2011
Roman Kulich
No, tak podľa mňa, aj keď človek beží cez les, naráža do nejakých tých stromov, načahuje ruky nad oheň a potom ho niekto nečujne skolí...dej to je, aj keď fakt minidej ). Tým svižným som myslel, že sa to dalo napísať aj horšie.
03.06.2011
Chivay
Uf. Dokonalý príklad toho, ako absencia, či ignorácia odsekov môže zničiť vcelku nádejné, "psycho" dielo. Ale nemá to dej, pravdepodobne prvá časť nejakej poviedky. Nehodnotím.
Ale ak by som mal, tak 2 body.
06.07.2011
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.