Andrea

Na mnohých planétach sa dlhé roky robili výskumy, až sa vedcom podarilo dotiahnuť genetické inžinierstvo do takého štádia, že z jednej malej bunky dokázali v špeciálnych nádržiach postaviť celého človeka. A ako to už odjakživa bývalo, spravil sa na tom biznis...
Filmová história scifi
Denis sedel vo svojom luxusnom kresle a díval sa na 3D televíziu. Bolo v nej vysielanie, relácia o genetickom inžinierstve. Bol to veľký boom, všetci o tom vedeli a všetci o tom diskutovali. Na mnohých planétach sa dlhé roky robili výskumy, až sa vedcom podarilo dotiahnuť genetické inžinierstvo do takého štádia, že z jednej malej bunky dokázali v špeciálnych nádržiach postaviť celého človeka. Stačilo na to jediné vlákno DNA, niekoľko tisíc génov a niekoľko desiatok kilogramov látok a vody potrebných pre vytvorenie buniek, orgánov, celého tela. Behom niekoľkých dní sa v nádrži objavil nový človek.
To všetko Denis vedel.
Pracoval ako manažér jednej z veľkých firiem, ktoré sa zaoberali obchodom a distribúciou uránu, mal veľmi dobrú pozíciu, ale jeho problém bol v tom, že si nevedel nájsť priateľku. Nevedel, prečo to bolo, nevedel či je to jeho chybou, alebo je to chybou všetkých ostatných žien, ale vedel jedno. Že chce presne takú ženu, akú si on vysníval, v akú veril, že existuje a že ju raz nájde, že ju raz dosiahne. A teraz, keď sa díval na ten program v televízii, mal pocit, že už ju dosiahol. Že si ju môže kúpiť. Ale nie na jednu noc, ale na všetky noci, na všetky noci jeho života. Za oknami jeho bytu sa už stmievalo, tak rozsvietil svetlá digitálnym ovládaním a znova sa zahľadel na vysielanie.
V strede jeho miestnosti hologramické premietače zobrazili ženu v strednom veku, moderátorku.
,,Doktor Rausch, pred chvíľou ste nám priblížili situáciu, ako došlo k naklonovaniu prvej bunky a ako ste sa od toho momentu dopracovali až ku dnešnej technológii. A aj to, ako ste sa vy na tom podieľali. Ale našich divákov by možno viac zaujímalo to, ako to vlastne funguje."
,,Počúvam," odvetil starší doktor, ktorého postava v čiernom obleku sa objavila miesto moderátorky.
,,Stačí, aby človek prišiel ku vám do GeneticLabs, povedal, akého človeka si chce naklonovať a vy mu takého spravíte?"
,,Nie, nie je to celkom také jednoduché. Nevieme zistiť, akého človeka by si dotyčný prial, pretože kopec ľudí nevie svoje túžby vyjadriť slovami a bohužiaľ ešte nemáme prístroj, ktorý by vedel čítať myšlienky. Ale máme katalóg, v ktorom si môže každý vybrať. Máme niekoľko desiatok tiel mužov a žien, ku ktorým sú stovky vlastností, ktoré sa im dajú priradiť. Každý si môže vybrať. Celkovo je možných vyše miliardy kombinácii, podľa toho, akého klona daný človek chce."
,,Vynikajúco, máme tu otázku od jedného z našich divákov," pokračovala moderátorka. ,,Dotyčný Mark sa pýta, koľko taký klon stojí?"
,,To závisí od toho, akého si vyberie. Jedna vec je vybrať si klona na domáce práce s niekoľkými charakterovými vlastnosťami a malou postavou, druhá vec je vybrať si niekoho, kto bude veľký a kto bude mať komplikovanú povahu. Všetky tieto veci, či už materiál potrebný na výstavbu jeho tela, a čas potrebný na vytvorenie komplikovanejšej povahy, sa zarátavajú do nákladov."
,,Vy ste si už takéhoto človeka naklonovali, však?"
,,Áno, je to pravda. Dal som si vytvoriť klona, ktorý slúži u mňa doma, upratuje a čistí a stará sa o môj byt. Je to žena, takže v prípade potreby... veď viete, pani moderátorka."
Viem, pomyslel si Denis, ale aj tak je zaujímavé, že taký dedko má ešte chuť na sex...
,,Ďalšia divácka reakcia. Podľa pani Adriany je to nemorálne a podľa nej nemôžete tvoriť bytosti s dušou, ktoré budú slúžiť iným ľuďom. Každý človek má právo na slobodu. Čo vy na to?"
,,zákon to povoľuje, povoľoval aj vytvorenie prvého klona, ktorý sa vyvinul z embrya. Takisto povoľuje takéto klonovanie. A vás, pani Adriana, nikto nenúti k tomu, aby ste si klonov kupovala. Ak sa vám to nepáči, ak to považujete za nemorálne, je to váš názor a nikto vám ho neberie. Ale klony nemajú potrebu byť slobodné. Majú potrebu slúžiť nám, ľuďom.“
,,Povedali ste: nám, ľuďom,“ povedala moderátorka. ,,Naznačujete tým, že klony nie sú ľudia?“
,,Sú to ľudia, ale len do istej miery. Vyzerajú ako ľudia a aj sa v mnohých situáciach chovajú ako ľudia. Ale každý z nich má také vlastnosti, aké mu nastavíme, pre aké ho stvoríme. Ak považujete za človeka bytosť, ktorá chce byť v hĺbke svojej duše slobodná, tak nie, toto nie sú naše klony. Naše klony nechcú byť slobodné, naše klony chcú poslúchať rozkazy a žiť pre druhých.“
,,Ďakujeme, ešte je tu priestor pre jednu divácku otázku...“
Denis neváhal, zobral virtuálnu klávesnicu a naťukal tam to, čo ho zaujímalo. Vedel ako to chodí v takýchto reláciách. Otázky vysokopostavených ľudí boli prednejšie pred otázkami od ľudí z nižšej, alebo strednej vrstvy. Rátal s tým,že jeho otázku vyberú. Vybrali.
,,Pán Denis sa pýta, aká je životnosť takého klonu,“ prečítala moderátorka z digipapiera. ,, Zaujímalo by ho, ako dlho vydrží taký klon nestarnúť. A ako sa postupuje v prípade poruchy.“
,,Takýmto klonom môžeme do DNA naprogramovať nekonečné obnovovanie buniek, teda ak ich budete správne chovať, tak vám vydržia rovnakí, alebo rovnaké tak dlhú dobu, ako len budete chcieť. Ak sa pokazia, ak vám už nebudú vyhovovať, tak prídete ku nám do GeneticLabs a my vám vášho klona opravíme, alebo ho zoberieme.“
,,Zoberiete?“
,,Áno, zoberieme a uložíme do cryokomory. Ak sa nájde zákazník, ktorý bude chcieť také telo, tak sa len prepíšu charakterové vlastnosti. Je to jednoduchšie ako znova stavať ďalšieho klona.“
,,A povedali ste, že taký klon môže mať pri úprave DNA neobmedzenú životnosť. Hovorí sa, že sa pracuje aj na tom, aby sa takto dala upraviť ľudská DNA, je to tak?“
,,Je to tak, ale zatiaľ nie sme v štádiu, že by sme sa o tom mohli bližšie baviť, pani moderátorka.“
,,Výborne, ďakujeme vám za rozhovor...“
Denis vypol vysielanie. Na projektore si zobrazil cybernetovú stránku GeneticLabs a preklikal sa až ku katalógu klonov. Pozrel si ceny. Klon v základnej výbave telo+jednoduchý charakter stál toľko, čo bol jeho trojmesačný plat. Skoro mu oči vypadli. Desaťkrát toľko, ako je priemerný plat. Klon s komplikovanou povahou stál trikrát toľko.
Nuž, ja nebudem chcieť komplikovanú povahu. Chcem len ženu, čo ma bude milovať. Krásnu, najkrajšiu. Ktorá bude len moja. Do konca môjho života. Neopustí ma, nepodvedie ma s nikým iným. Nebudem sa musieť báť, že by mi zahla. A bude vyzerať presne tak, ako si to ja budem predstavovať. Po tomto som túžil. Celý život. Teraz to budem mať. Peňazí je dosť.
Denisovi búšilo srdce vzrušením, tešil sa na ženu, ktorú si dá vytvoriť. Na stránke si v pohodlí domova vybral krásne telo s veľkými prsiami, postavou tvaru presýpacích hodín, jemne opálenú, s ostrými črtami tváre, červenými vlasmi a ligotajúcimi sa zelenými očami. S charakterom mal trochu problémy, trvalo mu hodinu, kým si skrz jednoduché dotazníky vybral presne takú osobu, akú chcel. V pohodlí domova vybavil účet, zaplatil, minul polovicu jeho úspor, vybral jej meno a už len čakal.
O desať dní nato mu na dvere niekto zaklopal. Otvoril. V dverách stáli dvaja muži, vedľa ktorých bola bedňa vyzerajúca ako rakva. Denis vedel o čo ide.
,,Poďte ďalej.“
Vošli, preniesli rakvu do stredu miestnosti.
,,Pán Denis Gray, toto je klon, ktorého ste si objednali,“ povedal chlap a otvoril poklop na bedni.
Vnútri ležala nahá rusovláska. Bola nádherná, prekrásna. Taká jemná a krehká zároveň, presne ako Denis chcel, presne ako si vysníval, presne taká žena, v akú dúfal. Dojalo ho to, skoro mu vyhŕkli slzy.
,,Spí, zobudíte ju dotykom. Ale dajte pozor, aby ste ju zobudili vy, pretože ak uvidí ako prvého niekoho iného, tak bude slúžiť jemu a nie vám. A naša spoločnosť vám v tom prípade nevráti žiadne peniaze.“
,,výborne, ja sa už o ňu postarám. Dovidenia.“
,,Dovidenia,“ odvetili muži a odišli preč.
Denis stál nad svojou ženou, nad jeho milovanou a vysnívanou Andreou, nad dievčaťom, ktoré sa mu objavovalo v jeho snoch, nad jeho celoživotnou láskou o ktorej vedel dávno predtým ako si ju vybral. V ktorú dúfal a o ktorej vedel, že z jeho života spraví niečo celkom iné. Čo ho po tých všetkých ženách, o ktoré sa snažil, čo ho po tom, že ho odmietli. Teraz mal ženu, ktorá bola oveľa krajšia ako ony! Ktorá mala úplne iné vlastnosti ako ony! A ktorá mala jeho!
Tak veľmi sa tešil, tak veľmi bol šťastný. Myslel len na krásnu lásku, ktorá ho čaká.
Nevedel nič o poistke, ktorá bola uložená v každom jednom klone. Nevedel nič o tom, že v správnej chvíli sa poistka aktivuje a klon zabije svojho majiteľa.
Vedel o zákone, ktorý po smrti majiteľa dovolil prepísanie majetku na klona, ktorý mal dostať slobodnú vôľu, ale nevedel nič o tom, že ten majetok sa v konečnom dôsledku stane majetkom GeneticLabs.
Nevedel nič o tom, že tieto klony boli vytvorené len za takýmto účelom.
Nevedel to. Ani to nechcel vedieť. Mal svoju lásku, ktorá ho bude milovať až do konca jeho dní, presne tak, ako to bolo v jej mozgu naprogramované. A ktorú on bude milovať navždy, nech sa už bude diať čokoľvek. Tak si to povedal.
Ale mal veľké plány, veľké ambície. Chcel to vytiahnuť z manažéra na šéfa spoločnosti. A následne na majiteľa. Mal na to. Vedel to. A vedel aj to, že ho jeho žena, Andrea, podporí. Tešil sa z toho. Všetko vyzeralo tak krásne.
Všetko vyjde, pomyslel si, a s touto myšlienkou pobozkal ženu-Andreu-klona-vraha-bábku GeneticLabs na pery a ona sa prebrala.

Sarlej

Sarlej

Diskusia

Aldeberan
hm, prečítané, dal som 7, nad komentárom sa musim ešte trochu zamysliet :)
14.08.2010
YaYa
Nezávisle od Aldebarana som tiež dala 7:) Páči sa mi to ako nápad, príbeh... mám však pripomienky k spracovaniu... nesedia mi niektoré výrazy, vety... bolo by si to ešte raz prečítať, doladiť vety, aby neboli dvojzmyselné ("nevedel, či je to jeho chybou alebo chybou všetkých ostatných žien"). Skrátka učesať. Ten príbeh si to zaslúži.
14.08.2010
zuna
dala som 8, lebo namet sa mi pacil. i ked zaver ma trochu sklamal. cakala som nejaku inu pointu. ak ta geneticka spolocnost do kazdeho klona naprogramovala, ze zabije svojho majitela a majetok prejde na spolocnost, tak sa to asi po chvili cele prevali, ze zacnu majitelia klonov hromadne umierat, ... trochu nerealisticke, alebo nie ?
14.08.2010
Ján Onofrej
pekné a jednoduché..... zuna: hm, nemusí byť hromadné umieranie...hlavne, že je tam tá poistka. klony zjavne vydržia čakať, kým človek zomrie a potom... aj ked sem tam nejaká nehoda by sa dala pochopiť..
15.08.2010
jurinko
K tym vetam, co treba ucesat: Vedec v telke by asi tazko pouzival slovo "kopec" vo vyzname "velmi" a urcite by sa zdrzal akejkolvek narazky na sex. K deju: tato tema skryva tak vela potencialu, ze odbit to nejakym podivnym majetkovym podvodom, zahrnajucim vrazdy (ktory je uplne pritiahnuty za vlasy mimochodom) je strasna strata. Chapem, ze na urovni poviedky sa neda prilis vykreslovat zlozity dej, ale preco sa uspokojit s takymto zaverom? Preco tam nedat trocha psychologie? Bavilo by vas to, mat cloveka, ktory je vam dokonale oddany, lebo inak nemoze? Mna osobne nie. Nemohol si tam dat radsej to? Ze najvacsie prekliatie je, ked sa ti splni nepremyslene zelanie? Alebo naopak, trocha idyly, ale pritom kriza jednotlivca, ktory si uvedomuje, ze je podradnym clovekom, iba klonom, neslobodnou bytostou vo svete slobodnych ludi? Znovu mam pocit premarnenej prilezitosti. Skoda no.. Dal som 7
16.08.2010
kAnYs
Hmm. Ako napad super, ale... moc kratke. Zaujimava myslienka, ale lepsie by vyznela v podrobnejsom, lepsie stupnovanom podani. Opisat Denisov a Andrein zivot a jej "poistku" nechat vyznet zo situacii. Ale inak, ok. 6.
16.08.2010
Sarlej
Vďaka za komentáre, máte pravdu - venoval som sa tomu príliš krátko. Napísal som to na jednu šupu behom hodinky a potom som to len o dva týždne prebehol a hodil sem. Mal som sa tomu povenovať viac.
Zuna, nedomyslel som to :)
Jurinko - určite by to tak bolo lepšie, ale nenapadlo ma to :) Skúsim nabudúce
16.08.2010
Stano Lacko
Sarlej jasne, len sa nevzdavaj a tesime sa na dalsie poviedky.
16.08.2010
Fantasmagory
Zo začiatku sa mi nepozdávala téma legálneho obchodovania s naklonovanými ľuďmi. Príliš nemorálne a neuveriteľné aj na sci-fi. Ďalej v poviedke si však tento krok odôvodnil tým že klony nemajú slobodnú vôľu a jednajú programovo. Tým sa však stáva nemorálna láska Denisa. Miluje len robota so ženským telom. U zúfalca je to však pochopiteľné, hľadá lásku v nie celkom prirodzených vodách. A vďaka tomuto konfliktu sa tu ukazuje krásna originálna dejová línia. Denis si nechá popliesť zmysly a uverí že klon je človek. Túto predstavu v ňom umocňuje láska. Andrea je však len klonom a stým sa musí hlavný hrdina postupne zmieriť. Skrátka láska ho celkom poblúzni a bude sa jej musieť vzdať kvôli zdravému rozumu. Bola by to však náročná téma plná psychologizácie.
16.08.2010
Hurikan69
mne sa to pacilo. :) Ako cisty amater davam 8.
17.08.2010
cyberstorm
Dobry napad, zle spracoavnie - 7- Moc kratke, slaba charakteristika postav. Mohlo to byt napinavejsie a tajomnejsie, postupne odhlait jednanie klonu...napr. formou denniku... Posledny zapis by bol v krvi a nedokonceny... Moc rychlo vyzradena pointa. Inak fajn.
19.08.2010
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.