2054

takze toto je vpodstate domaca uloha do skoly, ktoru som (z dovodu ze ma pani profesorka poriadne nahvenala a hneva ma uz dobre dlho:) ) ponala ako moju sukromnu pomstu kedze somzvedava co nato povie:) ..mozte napisat nejake commenty , nieje to majstrovske dielo a je to aj moja prva poviedka takze....+ som sa este trosicicku inspirovala jednym filmom takze prosim kopnize si :) ale zvedava som no
Filmová história scifi
„Deň ako každý iný,“ pomyslí si Sören. „Upokoj sa, veď je to len obyčajná návšteva u jej rodičov,“ utešuje sám seba. Pozrie von oknom, kde sa mu javí periféria akejsi priemyselnej štvrte. V tomto prostredí prežíva osamelý mladík každý deň svojho života, v ktorom sa cíti ako ryba na suchu. Poznáte ten pocit, príznačný pre túto dobu, keď jedinou vašou túžbou je sa nadýchnuť, lenže v tejto ponurej atmosfére životného priestoru demoralizovaného industriálnym zápachom sa čerstvý vzduch nedostaví. Vezme kyticu pripravených ruží bez okvetných lístkov, vytiahne ju z čierno-zelenej vody a vyrazí.
Celou cestou premýšľa o dôvode dnešnej večere. „Potom čo sa vyše mesiac neozve ma teraz chce predstaviť rodičom“, nezdá sa mu. Annika bola vždy trocha zvláštna.
Keď vstúpi do domu Yovcov zamyslí sa nad tým, či azda stylisti na tento rok predpovedali čiernu farbu ako hit. Všetko v tom dome chátra, dokonca aj niektoré obrazy visia nakrivo. Zisťuje, že pani Yová je už dlhšiu dobu vdovou a žije len s Annikou a starou mamou. Tá stará mama tiež nie je veľká výhra. V katatonickom stave sedí celé dni v kuchyni, kam ju posadila pani Yová, aby nestratila dojem, že je súčasťou domácnosti. Formálne zoznámenie prebehne ešte v chodbe pri skladaní kabáta. Popri dojme, ktorý v Sörenovi toto prostredie zanecháva, si to snáď ani nemohol predstavovať inak. Na večeru sa podáva akýsi naoko vyschnutý moriak, ktorý zo seba pri každom zapichnutí vidličkou vypúšťa stále viac a viac krvi. Annika sa pustí do nekontrolovateľného plaču a povie: „Máme dieťa“ .
Vysvitne, že po abnormálne krátkom tehotenstve Annika skutočne porodila dieťa. Dá sa to ale nazvať dieťaťom? Deformovaný živočích bez uší, s krkom tenším ako ceruzka pripomína skôr plaza ako novorodenca. Spodnú časť tela má navyše obkrútenú obväzmi. Nič sa však nedá robiť. Po rýchlom sobáši z núdze sa čerstvá mamička aj s malým nasťahujú do Sörenovho jednoizbového bytu, kde sa pokúšajú naplniť svoju pseudo-šťastnú existenciu. Dieťa, akoby predpovedalo katastrofu, v noci čoraz častejšie plače. Vytvára sa typický nočný scenár. Zúfalá Annika sa prehadzuje na posteli, prikrýva si hlavu vankúšom. Postaví sa na nohy a sprevádzaná výraznými tykmi na tvári pozerá na dieťa. Snaží sa ho tíšiť, no protiví sa jej ho dotknúť. Po troch prebdených nociach sa matka, evidentne trpiaca nedostatkom spánku i čoraz výraznejšie sa prejavujúcimi psychickými problémami, zrúti. Hodí sa na zem a začne vrieskať: „Ja to už dlhšie nevydržím! Nenávidím to dieťa, veď to nie je ani dieťa! To je prízrak!“ Sören nevie čo má robiť. Má ju utíšiť? Je predsa len jej vina, že sú v takejto situácií. On si myslel, že sa rozišli a ona mu oznámi novinu o otcovstve. Annika neprestáva kričať. Budí susedov. Namrzeného starého pána s palicou, ktorý pri práci v továrni na atramentové perá prišiel o ruku, i promiskuitnú susedku, ktorá býva krížom cez chodbu. Nik nevolá políciu, nik nepovie ani slova. Annika sa zbalí a odchádza k matke.
Bývalo to všetko také krásne. Pred 30 rokmi, keď bol Sören ešte dieťa. Každé popoludnie zašli s plavovlasým kamarátom od susedov k jednému alebo k druhému a zahrali si videohry. Tú kde strieľal archaické príšery. Alebo kde sa hral na vojaka na misii v džungli! Inokedy sa zase hrávali na ihrisku. Ihrisko bolo síce už vtedy trocha zanedbané, ale čo treba dvom chlapčiskám viac ku šťastiu ako papeky na šermovanie a pár preliezok. Áno tam sa zvykli hrávať, tam na piesku a za tými stromami. Matka mu vždy hovorievala: „Nelez po tých preliezkach, spadneš!“ Ale on nepočúval. Ktoré dieťa kedy počúva? Popri ihrisku z času načas prešlo vysoké príťažlivé dievča. Čo na tom, že bola o 5 rokov staršia? „Annika, Annika,“ ach, ako krásne to meno znelo v Sörenových ušiach. Vracala sa zo školy, bola dobrou žiačkou. Známky často nevypovedajú o človeku všetko, zato Annika mala hlavu otvorenú. Dni ubiehali, Sören dospieval a čoraz viac si uvedomoval to veľké ticho pred búrkou. Annika mu otvorila oči ešte pred tým ako ju to samu pohltilo. Nastal prevrat.
Tento sa ale od tých doposiaľ veľmi odlišoval. Nastolil ho kruh ľudí ovládajúcich svet ešte kedysi v roku 2000. Vedeli, že sa nenájde nik, kto by protestoval. Dokonca aj pripraviť ho bolo veľmi ľahké. Veď aj Sörenova matka si radšej pozrela novú romantickú komédiu s Cameron Diaz ako prečítala noviny. Verejnosť pod zámienkou oddychu po každodennej práci hľadala útechu v podradných informáciách z bulváru a ukájala sa nad mozog-vymývajúcimi reláciami v televízií. Svet, už aj tak zmietaný pahodnotami, sa zužoval okolo skupinky, ktorá je dnes nemenná. Tí, ktorí všetko riadia. Tí, ktorým všetko prejde. Áno tento prevrat je úplne iný. Tajný. Ľudia o ňom netušia. Ešte stále sú uväznení v akejsi fantázií, ktorá sa im kedysi prisnila. Vo fantázií o slobode a demokracií. Naoko to ozaj funguje. Len uvedomelé ľudské vnútro to pomaly cíti. Hnije, odumiera a potom na svet prichádzajú splašky ako Sörenovo dieťa.
Sörena z úvah preberie až plač malého stvorenia, ktorý sa mení na dusivý kašeľ a chrčanie. Vstane a pokúsi veľkú chuť nazrieť na to, čo sa skrýva pod obväzmi, do ktorých je dieťa zabalené. Vezme nožnice a pomalými pohybmi strihá obväzy dovtedy, kým ho nezavalí vlna hnusu vyvolaná prekvapivým zistením. Pod obväzmi sa ukrýva ľudské srdce. Nedonosenec vrieska od bolesti, plače. Sören zdvihne nožnice, ktoré ešte stále drží v ruke a prebodne srdce dieťaťa. Mal na to proste chuť tak to spravil. Za iných okolností by možno vedel argumentovať tým, že také stvorenie by aj tak nečakal žiadny plnohodnotný život. Plnohodnotný život však už nečaká nikoho a takto aspoň mohol dúfať, že cesta, ktorú Sören pre svoje dieťa zvolil sa stala jeho novým začiatkom.

Gabriela

Gabriela

Diskusia

žjuvka
Ako pseudohoror dosť priemerné, ako pomsta príliš špecifické (vychádzam z toho, že inteligencia väčšiny dnešných pedagógov ešte stále prežíva v minulosti), ako obraz dnešného sveta deformovaného jedom vlastnej a(nti)morálky skôr depresívne ako realistické. Vízie by nemali mať také výrazné detaily, pôsobí to rušivo na celok inak lahodnej dezilúzie. Fakt slohová práca?
10.04.2009
Gabriela
ano ano, sloh ... a dostala som jednotku hehe
10.04.2009
žjuvka
To je fajn, mňa by na mojej bývalej škole buď ukrižovali ako neverca alebo verejne pranierovali ako buriča, prípadne horšie veci, napríklad by ma ignorovali. Máš ešte viac takýchto prác? V zásade nemusia byť slohové.
10.04.2009
jurinko
Mne sa to celkom pacilo. Neviem preco, malo to taku akusi atmosferu, dychalo to niecim nedefinovatelnym.. Kedze som vraj gramatikofanatik (:-) ), tak mi vadilo slovo tik s Y. Ale inac celkom dobre. Posli viac, mozno ma to casom zacne nudit. Ako prvotina fajn. Dal som 6
10.04.2009
Aldeberan
Dobre, skúšam novú metódu, tento príspevok budem písať behom toho ako čítam. Začínam čítať, som vydesený tým úvodom bez malých písmem a čiarok. A SMEJKO! Škandál ... :)
Dobre, má to čiarky a úvodzovky! Aj veľké písmená.
Aj odsek! Prvý odseka ešte ma to stále baví.
Som už v polovici a asi to dočítam.
Ku koncu ľavičiarske kecy o spoločnosti a televízii? Keď kritizuješ plytkosť telky nie si cool, iba dokazuješ že nič iné nepoznáš!
Dobre. Koniec bol hnusný. A asi aj trochu hustý... na \"prvú poviedku\" vynikajúce, odporúčam pokračovať v písaní a rozšíriť svoj kritický obzor aj za hranice televíznej obrazovky.
12.04.2009
Martin Frö
Kedže som viac fanúšik deja, ako opisu, tak mi to prišlo, ako čítanie scenára. Ale keďže to je len krátka domáca úloha, tak sa to prepečie. Inak aká bola teda reakcia tej učiteľky?
13.04.2009
Gabriela
nooo diki na commenty, reakcia nebola...odignorovala ma ale dala mi jednotku kedze mala tobyt v prvom rade poviedka a to som asi tak z obruby splnila, to ze sa jej to nepacilo mozno obsahovo je subjektivne takze to asi hodnotit nemohla
PS: ospravedlnujem sa za gramaticke chyby :)
13.04.2009
zuna
dala som 1/10, lebo je to uplne cisty prepis deja filmu Lynchovho filmu Mazacia hlava (Eraserhead). Najprv som cakala ze to bude nejaka parodia, ale je to len ciste plagiatorstvo. bleah
13.04.2009
zuna
no neda mi to a napisem este viac, tento film som videla asi styrikrat, patri medzi moje najoblubenejsie. a vsetko v tej poviedke je z neho ! stara zena co nepohnutne sedi a pozera do neznama, hydina na tanieri co sa hybe a vyteka z nej krv, industrialna atmosfera, hlavny hrdina a jeho zena a dieta/netvor co sa im narodilo, a obvazy, a rozstrihnutie obvazov, a jeho bijuce srdce, scena s noznicami.
okopirovana poviedka konci asi tak v tretine filmu, ale proste toto sa nerobi !! docerta pouzi fantaziu a vymysli nieco zo svojej hlavy, alebo napis aspon ze je to adaptacia toho a toho. je mi nanic, lebo David Lynch a specialne tento jeho film je fakt moja srdcovka. snad existuju veci ako cest autora alebo aspon copyright!!
13.04.2009
draculin
Ten Eraserhead som si tipoval (skoro) odzaciatku :) akurat trosku problem,pretoze to bol jeden z najsugestivnejsich filmov ake sa mi postastilo vidiet a mam taky pocit ze akykolvek prepis Lynchovych zvrhlych predstav bude vzdy len pripominat opis lukulskej zranice bez toho aby clovek mohol ochutnat.. (a hlavne ked uz ochutnal). Ale mas dobry filmovy vkus :) ..samotna poviedka az prekvapujuco dobra, podla zaciatku som si tipoval ze to dopadne ovela horsie. Takze presne ako pisali uz vyssie - pisat aj nadalej; pisat s vacsim nadhladom bez moralizovania. Zunu chapem ze je z plagiatorstva znechutena,ale tu som trosku milosrdnejsi, kedze aj ked ide len o prepis, nie je to uplny odpad :)...ale nabuduce radsej skusit vytvorit nejaku vlastnu hrozu.
14.04.2009
jurinko
Aha tak preto to malo atmosferu.. Trapas, ze nevies napisat nieco svoje.. :-(
14.04.2009
draculin
Jurinko :) ...anciasa, ved absolutna vacsina poviedok tutok je dost prudko niecim inspirovana,ak nie priamo okopirovana.. tu mozno ocenit jednak vek (vacsina stredoskolskych prac vyzera - no proste uplne stredoskolsky:) ..a vlastne aj inspiraciu,ktora naozaj nie je uplne bezna. A napisat parafrazu na nejake zname a dobre dielo tak aby to davalo same o sebe zmysel je tiez fuska..vacsina amaterov (aj profikov) to proste nezvlada. A v tomto pripade som mal pocit ze autorku pismenka predsa len posluchaju trosku viac ako vacsinu prispievatelov...tak hlavne nech si vymaka remeslo a snad pridu aj napady.
14.04.2009
draculin
Este by som tak na okraj dodal,ze ako vhodna pomsta mi pripada napriklad stahovanie z koze, lamanie v kolese alebo klince pod nechtami :) ...pripadne aspon poviedka kde je slovencinarka brutalnym sposobom umucena...neviem ci v tomto pripade pochopila ucitelka ze malo ist o pomstu :D
14.04.2009
kAnYs
Aldebaran: \''\"Ked kritizujes plytkost telky, iba dokazujes ze nic ineho nepoznas!\" ... ??? ... Nejak mi unika logika tejto poznamky.
14.04.2009
Martin Frö
Nuž Draculin, máš pravdu. Ale predsa, ak sa z niečoho čerpá inšpirácia v takomto rozsahu, či ide o prepis je dobré to aspoň spomenúť,nie?
14.04.2009
draculin
Martin-ale jasnacka :) ved ja som myslel len to,ze bit zaciatocnika po hlave za nedostatok originality, ktory je este relativne dobre zvladnuty sa mi zda zbytocne.
14.04.2009
Gabriela
ale ja som napisala ze som sa inspirovala tym filmom i ked som ho nemenovala..a sem som tu poviedku dala preto lebo som nevedela ci ju mam vobec odovzdat aby to nebola cista 5, nakoniec ju ale uverejnili prilis pozde a ja som ju uz odovzdala a uz je aj tak tu.... medzi nejakych spisovatelov som sa iste hrabat nechcela, ani nebudem dalej pisat lebo to nieje moja parketa, cize akceptujem vyhrady (plagiatorstvo nj, apson som sa snazila dotvorit nejaku nazorovu liniu, ktora stala z prd asi :) - btw ona ten film nepozna a stale lepsie ako ostatni spoluziaci ktori si ulohu stiahli z netu
ale inak ste cool, niektore poviedky su tu fakt fasa takze ;) vela stastia do buducna
14.04.2009
Gabriela
kAnYs - hej ani ja som kus nechapala... ale tak neva
14.04.2009
žjuvka
Poukazovať na televíziu ako médium, ktoré vymýva mozog a napriek tomu priznávať, že práve film bol pri písaní poviedky majoritnou inšpiráciou, to je trochu paradox. Toľko moje pochopenie Aldeberanovej nepochopenej poznámky. Argumentovť, že sú filmy a FILMY, tak to je síce pekné, ale krutosť výslednej reality bude predsa len údernejšia, nie?
14.04.2009
draculin
Kurnik, niekoho tu pochvalim...a ona na just prave nechce dalej pisat.Toto ma byt spravodlivost? :)
14.04.2009
Gabriela
no napriek tomu by som argumentovala tym co nemam..a teda ze su filmy a FILMY...a ked sa uz chytame za slovicka tak by som nedela ani ruku do ohna zato ze bude niekedy vysielany v TELEVIZII ... proste kukni si to je to zaujimave velmi - Eraserhead (popripade Lynch ma aj ine fajn veci iked kus psycho)
a draculin diki za pochvalu ale predsalen zrejme pisatelske remeslo prenecham povolanejsim , ale som aspon rada ze som nasla nejake forum kde sa ludia aj kus vyznaju nie len prazdne bla bla do kazdej strany
14.04.2009
Aldeberan
Kanys, Gabriela: ad telka :) kritizovať televíziu je samo o sebe plytké a pokrytecké, v svete ktorý trápi 1000 horších problémov. Každý blb od murára po univerzitného profesora kririzuje televíziu, pretože 1. zrejme televízia naozaj ludí serie 2. nič iné nepoznajú. Nepoznajú plytké medziľudské vzťahy, ľudské odcudzenie, existenčné problémy, hlad, vojnu ... nemajú kapacitu na to, aby to ich mozog spracoval a preto kritizujú telku. Pretože sú jednoduchý a preto kritizujú niečo jednoduché - telku. Naviac je to trendy. Jednoduchý ľudia často chcú byť trendy (čím nehovorím že všetci trendy ľudia sú jednoduchý). A týmto PANEBOŽE ani nechcem povedať, že slečna je jednoduchá !!! Jednoduchý ľudia určite nepozerajú mazaciu hlavu. Ja som ju nevidel a ani sa nechystám, možno som jednoduchý ja :)
14.04.2009
Aldeberan
btw. v inšpirácii (no dobre, možno ošlahnutí...) filmom nevidím problém, lepšie ako polovica originálnych volovín kt. sem prídu. fakt nebudeš písať? :D
14.04.2009
zuna
no uz som si povedala, ze dost na tuto temu, ale musiim sa este vyjadrit.
ok, proste si napisala do uputavky, co som si vsimla az neskor, ze \"trosku som sa inspirovala jednym filmom.\" Vsetci co ten film videli vedia, ze to slovo TROSKU je stupidna loz.
na margo toho co vravi Aldeberan: nesuhlasim ze je to lepsie ako polovica originalnych hovadin, co je tu - tlieskame tu stylistike? stylizovat dokaze aj chlapik co pise do nedelnej sportovej prilohy vysledky hokejovej extraligy. co clovek od zaciatocnika caka je skor hlava na prasknutie plna napadmi, ktore sa snazi dostat na papier, lebo ma take nutkanie, chce sa vyjadrit. uz som tu na scifi.sk citala kopec veci inspirovanych niecim: parodia na star wars, poviedku z prostredia star gate, ale to vsetko bolo ok, lebo to jednak malo pridanu hodnotu, a vsetci vedeli odkial to cerpa a na co sa to odkazuje! v takej miere ako si to ty okopirovala, by si David Lynch zasluzil aspon zmienku, inak je to proste KRADEZ.
No a este ad vyjadrenie ze tento film nikdy nepojde v TV, ak si dobre spominam na STV 2 ho davali, smola co?
Zaverom sa asi zhodnem s ostatnymi, pisat vies, tak pis nieco z vlastnej hlavy, aj ked je to len \"povinna jazda\" - sloh.
fuf, idem radsej makat, sa tu zbytocne rozculujem :)
15.04.2009
žjuvka
Diskusia za všetky drobné, len čo je pravda. (?)
15.04.2009
jurinko
Myslim si, ze by si mala pisat, lebo aj ked teda okopirovane, ta poviedka mala nejake \"nieco\" (caro, atmosferu a ci fluidum? :-) ) a to same osebe je uz viac, nez dokaze vacsina ostatnych autorov (nielen na tejto stranke) vytvorit. Takze talent mas, uz ho len zurocit..
15.04.2009
Martin Frö
Aldeberan...ľudia kritizujú všetko, od diery na chodníku až po počasie. Tak to vždy bolo a tak to vždy bude. Problémy, s ktorými nie sú v kontakte nikdy neriešili. Lebo ak áno, svet by dnes vyzeral inak. A hlavne o mnohých problémoch sa dozvedáme len z médii a tie nemusia byť práve najobjektívnejšie. Takže pokiaľ nie si milionár, ktorý môže ísť a cestovať kade tade, len aby zistil ako chutí vojna, či hladomor, tak nemáš veľkú šancu ako ich ochutnať. Navyše každý máme svoje vlastné problémy a môžeš im pridávať akúkoľvek prioritu, pre ľudí budú práve tie ich problémy vždy prvé. A ako by nepoznali plytké medziľudské vzťahy? Sú predsa ich súčasťou. Lenže premýšľať o tom ako je všetko PLYTKÉ a kde všade sú problémy, spôsobuje len ďalšie a ďalšie problémy a to ide proti rozumu, pretože všetkým nám nakoniec ide len o (najjednoduchšie) prežitie. A tak problémy otáčajú na \"nepodstatné\" veci.
15.04.2009
zuna
jj zjuvka, to sposobila ta udernejsia krutost vyslednej reality :))
15.04.2009
žjuvka
??, ou, už viem. Ja len že akékoľvek hľadanie hĺbky je iba blúdením na povrchu ten najväčšej plytkosti. Realita nikdy nebude dosť reálna a preto si dovolím tvrdiť, že všetky plytkosti sú rovnako plytké, nech už vyzerajú akokoľvek rozdielne či hlboko. Ale už tu odznelo čosi pravdepodobné, že treba najmä prežiť. A táto pokračujúca diskusia je toho len dôkazom. Takže sa nečudujem, že to vo všeobecnosti vyzerá tak ako to vyzerá a ďalej....
15.04.2009
Martin Frö
žjuvka... čo dodať, presne tak :-)
15.04.2009
zuna
nieeee zjuvka ! ja nesuhlasim. to ze realita nikdy nebude dost realna si vysvetlujem kantovsky akoze ze veci vnimame cez seba a nie same o sebe, ale to este nie je dovod uchylit sa vylucne k empirickemu vnimaniu sveta a zavrhnut rozumove postupy poznania. preto kriticky premyslat nie je rovnako plytke ako sparat sa v nose. alebo je?neberte mi iluziu ! hm uzavriet tuto temu \"ide o to prezit\" v nasich koncinach je dost zjednodusene - kolko ludi to tu riesi odhliadnuc od tazko chorych? alebo slo o prezitie spolocnosti? v tom pripade opat sa priklanam k rieseniu \"plytkych\" problemov. kriticke myslenie a konfrontacia prispieva k tvorbe sireniu memov. no nic idem si precitat radsej tu poviedku o dvanastrocnych dvojickach :)
15.04.2009
Gabriela
plytkost-neplytkost, kradez-nekradez ... \"moja\"/ lynchova poviedka/ film ktory isiel na stv 2 uu o polnoci kde to pozera ved viete kolko ludi :) .. kazdopadne taku dlhu diskusiu som necakala..a na margo tej telky, podla mna som tym chcela poukazat skor na to ze ludia sa prave zaoberaju plytkymi vecami ako telka namiesto toho aby si vsimli tie ostatne, okay mohla som uviest aj ine plytke veci ktore su podla zuny plytsie ako plytke pardon :) hh, ale to je asi moja chyba ze to vo vas rezonuje ako kritika telky o to mi vobec neslo...skor v tm \"diele\" telku beriem iba ako jeden zo sposobov oblbovania ludi a istej formy brainwashingu (viete co myslim -ked nechcete aby opica v zoo myslela dajte jej banan a prestane si vsimat to ze ju premiestnite do ineho domu s inym stromom) aaa divny priklad ale tak ja sa chapem :)
15.04.2009
žjuvka
zuna, poklona, ktorú skladáš bytiu je obdivhodná. Dobré vedieť, že niekde v okolí existuje realita, ktorá nie je púšťou mysle, ale naopak niečím hodným preskúmania. Mať tak tvoj optimizmus.... veľa šťastia.
15.04.2009
draculin
Niekedy je az skoro smiesne, ako ludia kritizuju udajnu \"plytkost\" TV. Plytke oproti comu? Pozriem na knihy ci casopisy a vychadza mi to narovnako - a milovnik Tolstoja si nieco najde, rovnako ako obdivovatel Larsa von Triera. TV je proste medium ktore je masove, takze sprostredkuvava a vysiela programy ktore maju zasiahnut \"masy\".Kde sa v ludoch berie ta nebetycna arogancia tvrdit ze depresivna lynchova haluz je nejakym sposobom cennejsia a prinosnejsia ako remeselna presladena romantika podla Steelovej?Len preto ze niekto uprednostnuje nejaku konkretnu formu - bude potom to co sa mu nepaci automaticky zhadzovat a ponizovat ako menejcenne?..V telke sa mozeme stazovat na mezmozgove relacie, ale uprimne - keby sme si urobili statistiku celej nasej komunikacie, vari by islo vzdy o hlboko filozoficke temy,ale aj kazdy z nas stravi vacsinu komunikacie o uplne banalnych veciach? Alebo ze by bola TV plytka oproti divadlu?...staci si spomenut ze len zopar storoci dozadu bolo divadlo brane ako dekadentne umenie, herci ako spodina spolocnosti. Divadlo sa \"neprehlbilo\", nezlepsilo, len v nasich ociach nejakym sposobom stuplo.Takze ohladom TV nema zmysel prilis nariekat - je taka ako ju chceme. A pokial vyhovuje vacsine, tak ako moze byt vacsina \"plytka\"? Plytkost je brane ako negativna vlastnost, takze mozeme pristupovat k veci: a) elitarsky,snobsky-my,lepsia mensina mame pravdu a vacsina je plytka a ma menejcenny vkus....b) demokraticky-s vacsinou suhlasit nemusim,ale jej vkus je asi smerodatny.Uffff...idem si dat kaffe :)
16.04.2009
jurinko
K TV: ako vsetci dobre vieme, to, co sa paci masam, nie je vzdy to najhodnotnejsie. A preto existuju ine kriteria ako sledovanost (u ostatnych foriem umenia mozno pacivost?), ktore urcuju, co je a co nie je umenie. To nie je o arogancii a tvrdeni \"toto sa mi paci, je to cennejsie a prinosnejsie, hento sa mi nepaci, je to na hovno\". Mnohe vysoke umenie sa ti nemusi pacit, ale napriek tomu je nejakym sposobom prinosne. Naopak, mnoho uplneho braku sa ti pacit moze, ale je primarne urceny na zabijanie casu a nema nijaky presah. To nie je o uprednostnovani jednej formy a zhadzovani inych foriem. To je o umeleckej a obsahovej hodnote toho diela. A kedze TV naozaj je masove medium, potrebuje sa zapacit masam. Preto vysiela casto velmi plytke a povrchne veci bez akejkolvek umeleckej hodnoty. Aj mensinove zanre su tahane velkymi formatmi, ktore dokazu TV staniciam zarobit peniaze na nakup stratovych a mensinovych programov, ktore uz pre istu skupinu ludi maju pridanu hodnotu (vid Lynchove filmy). Ale tak ako je ludi, co maju radi akekolvek kvalitne filmy mensina, tak je aj kvalitnych programov v TV mensina. Preto si myslim, ze TV je plytka. Ale hovorim to uplne bez hodnotiaceho zafarbenia. Nie je to ani dobre, ani zle. Je proste masova, tak sa nezaobera hlbokymi temami, lebo to ludi nezaujima. Tak to je. A, podobne ako aj s umenim, je len na nasom vnimani, ci sa nam to paci a berieme to pozitivne, alebo sa nam to nepaci a strasne nas to trapi a piseme o tom poviedky :-)
16.04.2009
jurinko
Este ma v suvislosti s umenim a TV napadlo slovo \"komercia\", ktore je dnes vnimane velmi negativne (mozno az prilis). Vela skladatelov klasickej hudby (ktora je dnes vnimana ako pomerne vysoka forma umenia) vo svojej dobe pracovalo takmer vylucne na objednavku a za peniaze, lebo z toho potrebovali zit. V podstate tvorili nieco podobne, ako dnesni komercni autori, akurat sa nam s odstupom casu zda, ze to ma vyssiu hodnotu. Takze kedy je umenie umenim? Podla mna nakoniec vzdy zalezi len na tom, co pri danom diele zazivam ja sam, pretoze akykolvek pocit z umenia je vysostne subjektivny..
16.04.2009
zuna
uplne suhlasim s jurinkom, s jeho prvym prispevkom ! hm, vylucna subjektivita umenia-tomu sa tazko veri
16.04.2009
zuna
este k teme tv, ja tv uz vela rokov nevlastnim, nepozeram. myslim, ze tym prichadzam o vela veci: lynchove polnocne filmy, prirodopisne serialy zo zivota mravcov, a spravy o blizkom vychode. jj, uz to tak bude, ale setrim svojim casom na ine veci. namiesto toho to tu zahlcujem svojimi prispevkami :))
16.04.2009
draculin
Jurinko, no vidis - spravne napises ze pojem \"umenie\" je vysostne subjektivny a zaroven \"hodnotis\" ked urcite umenie povazujes za hodnotnejsie, hlbsie, s vacsou pridanou hodnotou. Ale je mozne definovat nejake kriterium, mierku podla ktorej sa da porovnat trebars hlbka ci umelecka hodnota Pana Prstenov a nejakeho Allenovho intosskeho filmu? Ak je ta stupnica a kym/cim stanovena?..Ovsemze tu nic take nie je,kazdy hodnoti za seba, len sa proste rozsirila davova psychoza ze niektore prejavy su hodnotnejsie. Takze sledovat napr. ako si nejaky clovek drogami znici vlastny zivot=Ok,hodnotne umenie.Sledovat ako sa dvaja miluju napriek osudu (typu Steelova)=menej hodnotny a neumelecky brak. Takze kde sa berie to presvedcenie ze nieco je viac ako ine? :) Schwarzenneger v Commande ako likviduje badboys po stovkach (silny moralny naboj-neser spravodliveho rakusaka ak ma rotacny gulomet) je z nejakoho dovodu menejcenne oproti pohladu na priemerneho cloveka co zije priemerny zivot a mozem si robit zoznam jeho frustracii? :)
16.04.2009
Stano Lacko
No skusim aj ja troska, no ja osobne TV doma nemam, nakolko som ju pred niekolkymi rokmi uspesne daroval na internat a konecne sa jej zbavil. To bolo asi rok pred Big Brother/Vyvoleni. Dost dlho mi trvalo si na to zvyknut, ale ked spomenute \"show\" zacali, len som blahorecil svoje rozdnodnutie, ze som urobil spravne. No a TV si pozriem, ved mame internet, serialy tiez, ved co sa dnes na internete neda najst (hmm okrem slovenskeho dabingu Lochneskych priserok, ktore som nenasiel nikde). Takze TV ano ale s filtrom ;-)
16.04.2009
jurinko
draculin: napisal som \"akykolvek pocit z umenia je vysostne subjektivny\"... cize moje pocity su pre mna rozhodujuce. To neznamena, ze neexistuju objektivne kriteria na hodnotenie umenia (inac by neexistovali umelecke skoly). Ale vo vztahu ku mne ako k prijemcovi umenia, je vzdy nakoniec najdolezitejsie, co si o tom myslim ja. Napriklad vyrok: \"Dostojevskij pise same hovadiny, Kulhanek je omnoho vyssie umenie.\" moze byt z mojho pohladu pravdivy, ale z pohladu vseobecne platnych kriterii ten vyrok platny nie je. Hodnotenie umenia nie je empiricka veda, neda sa povedat, ze existuje stupnica, skor podla mna existuju okruhy parametrov, ktore sa hodnotia a celkove hodnotenie moze dat nieco, co sa podoba objektivnej pravde o umeni (dobra veta, co? :-)). Ale raz darmo, ked si precitas v programe ze \"Nasla lasku na brehu jazera Winterhoehe je kvalitne spracovany pribeh lasky, ktorej osud neprial, zaujme vybornymi hereckymi vykonmi, prepracovanymi dialogmi, skvelou reziou a scenarom, ktory dostal Zlateho Medveda v Berline\" a prides na to do kina a zistis, ze je to uplna blbost, pre teba stale bude dolezitejsi ten osobny zazitok. Aj ked podla objektivnych kriterii to mozno bude dobry film..
16.04.2009
jurinko
Cize aby som to zhrnul: Umenie sa hodnotit da, pretoze existuju kriteria na jeho hodnotenie. Ale z pohladu adresata umenia je najvyssim hodnotenim jeho vlastny nazor. Darmo mi bude niekto o hlavu otlkat, ze Kafka je velky spisovatel, ked sa mi to nepaci a jeho knihy ma vobec neoslovuju (co je napriklad naozaj moj pripad).
16.04.2009
žjuvka
Pre mňa je umením už len prelúskať túto diskusiu.... Drahá autorka asi netušila čo činí, keď klikla na Pridaj vlastnú poviedku. Je zábavné pozorovať tú svorku kritérií ako ruve nepoznanú podstatu na milé individuálne kúsky. Tak sa asi rodí pokrok.
16.04.2009
zuna
hm, mam taku domnienku, posudzovat hodnotu (umeleckeho) diela podla miery aktivity prijimatela. co vy na to? citat knihu vyzaduje predstavivost, pri pozerani brazilskeho tv serialu staci pasivne prijimat. citat pratchetta nevyzaduje tolko usila (premyslat) ako citat joyca. ak vyviniem aktivitu pri konzumovani umenia, znamena to ze je sanca ze vo mne zarezonuje, a obohati ma, v tom je jeho hodnota. i ked to vyzera ako subjektivne kriterium, myslim, ze sa da rozsirit, lebo ludia tu narocnost posudzuju zhruba rovnako...
16.04.2009
žjuvka
\"miera aktivity prijimatela?\" V tom vzorci chýbajú podstatné veci, napríklad východzí stav mysle čitateľa. Nie náladu, skôr poznanie, dá sa povedať čitateľskú inteligenciu. A ten kto povedal, že čím zložitejšia myseľ, tým jednoduchšiu zábavu potrebuje, mal pravdu.
17.04.2009
jurinko
\"Podla miery aktivity prijimatela\" je zaujimavy koncept. Len potom mozno vselijake pseudoumenie, pri ktorom ani autor nevedel, co chcel povedat, bude mozno vacsim umenim, nez naozajstne, aj ked jednoduchsie umenie (napadla ma ta reklama, kde tak hlbali nad tym ciernym stvorcom, akoze na co chcel autor poukazat). Ale ako jedno z kriterii to uplne beriem a suhlasim s nim.
17.04.2009
kAnYs
Aldeberan - dik za vysvetlenie. Takto to dava ovela vacsi zmysel :). Problem je ale v tom, ze ta suvislost \"Kritizuje telku => nic ine nepozna\" IMHO nieje ani zdaleka taka jednoznacna. Rovnako neni jednoznacna suvislost \"je to mainstreamom vymlety jednoduchy clovek => kritizuje telku\" :). Pretoze v tom pripade je kritizovat \"kritizovanie telky\" rovnako obmedzene, pretoze to evokuje pocit ze autor danej kritiky ma ludi kategorizovanych v dvoch taboroch a nedokaze si predstavit, ze by motivacia v danej kritike mohla byt aj uplne inde. Napriklad aj taka, ze sa clovek pozre na dnesne svetove problemy, na to kam nas tlaci kapitalizmus a komercna sfera, na to ake a kde a PRECO sa vedu vojny, na to ako je cely svet dlznikom niekolkych jedincov ktory vlastnia vacsinu svetoveho kapitalu a ako si tito jedinci postupne upevnuju svoju mocensku poziciu neustalymi manipulaciami s ekonomikou; a toto vsetko si porovna s tym o co sa zaujima vacsina ludi (Big brother/Medializovane tragedie na TV Nova/Futbal). Potom totizto dojdes velice rychlo k nazoru ze Telka je plytka a ze vacsine ludi iba vymyva mozog. A mozno dojdes aj k nazoru ze to je jeden z velmi velkych problemov. Keby ludia totiz mali vacsi rozhlad, keby mainstream televizie pracovali na tom aby sa rozhlad tychto ludi zvacsil, kopa svetovych problemov by nejestvovala. Problem je ale v tom, ze vzdelavat ludi nieje v zaujme medii, a uz vobec nie v zauje tych ktory na media tlacia. Prave naopak.
20.04.2009
kAnYs
Draculin, Jo, nieco na tom co hovoris bude (s tou \"telkou\"). Neporovnaval by som ale jej \"plytkost\" ci \"hlbokost\" s inymi mediami ale skor relevanciu informacii ktore sa v nej (a ano, aj vo vacsine inych mainstream medii) kazdodenne prezentuju.
Je mi jedno ci ma niekto rad Daniel Steel, alebo Shakespeara, to mi je ukradnute. Mna skor zaraza ze to ze Britney ma vyholenu hlavu je dolezitejsie ako to, do akej miery sa zaklada Americka \"vojna voci teroru\" na \"obrane spojenych statov\" a do akej miery na snahe zaistit poziciu americkej ekonomicky a dolara na svetovom trhu.
20.04.2009
kAnYs
No a aby som nedal zjuvke priestor na to aby ma metaforicky zhovadil (sorry zjuvka). Ano. je telka a TELKA. Myslim ale ze autorka (a ja pri reakcii na Aldeberana a Draculina) narazam na tzv. mainstream.
20.04.2009
kAnYs
Coz znamena ze nadavat na Televiziu ako medium same o sebe nedava zmysel, kedze dane kriteria na zaklade ktorych sa kritika stavia, su atributom jednotlivych vysielacich stanic. Takze, mea culpa, v pripade ze som dal na javo ze som jeden z tych ktory su zarytymi odporcami cohokolvek ne-interaktivneho a podavaneho v obrazovo zvukovej forme, v realnom case, cez CRT, popripade LCD/Plasmovy prijimac. Telku sice nemam ale aj to iba z toho dovodu ze UPC odomna chce aby som im zaplatil za odpad, o ktory zaujem nemam. A spectrum + discovery mi zvlast asi nedaju :(
20.04.2009
jurinko
kanys: \"...sa clovek pozre na dnesne svetove problemy, na to kam nas tlaci kapitalizmus a komercna sfera, na to ake a kde a PRECO sa vedu vojny, na to ako je CELY SVET DLZNIKOM NIEKOLKYCH JEDINCOV KTORY VLASTNIA VACSINU SVETOVEHO KAPITALU A AKO SI TITO JEDINCI POSTUPNE UPEVNUJU SVOJU MOCENSKU POZICIU NEUSTALYMI MANIPULACIAMI S EKONOMIKOU\" <- tak ak si toto myslel naozaj vazne, tak myslim, ze sa s tebou vobec nemam o com bavit. Len by ma mozno zaujimalo, odkial cerpas taketo uzasne a zarucene informacie. Predpokladam, ze prevazne z netu..
21.04.2009
žjuvka
jurinko v plnej zbroji, bang-bang! a máme to čierne na sivom.
21.04.2009
draculin
kua,Kanys...nie je trosku zcestne miesat dohromady udajne ovladanie svetovej ekonomiky malou skupinkou s preferenciami divakov? Ludia si mozu vyberat co budu pozerat - bulvarne spravy alebo TA3, Discovery alebo Romanticu...nic z toho nie je nijaka manipulacia,len fakt ze ludia maju svoje preferencie a TV ich splnaju alebo nie. Fakt ze v spravach je viac zo zivota \"celebrit\" a nie vojny proti teroru svedci akurat o tom, ze ludia maju radsej jedno ako druhe. Fakt ze v telke nevidim vela o osude homosexualov v Irane alebo zabery zo Sudanu neznamena predsa ze Tv spolocnosti su ovladane a manipulovane iranom ci sudanom predsa. A co sa tyka nejakej kvality..kedze tu ide opat o ciste subjektivne hodnotenie, netrufam si hovorit co je naozaj \"lepsie\". Len su veci uspesnejsie a menej uspesne :)
21.04.2009
jurinko
zjuvka: ? :-) draculin: hodnotenie umenia na uspesne a menej uspesne je podla mna dost nespravne. Ale budiz. Stano Lacko: oooo, ze pocitac znakov, haluzna zalezitost.. uz len doplnit tie fonty, U I B, a enterove odseky vo vyslednom texte a bude to super! Len tak dalej!
21.04.2009
Stano Lacko
jurinko: No, nie je to zle co? No ideme do U I B to aby sme oprasili modul pre hlasovanie hmm?
21.04.2009
žjuvka
jurinko, nič len !.
23.04.2009
jurinko
zjuvka: aha, tak potom: .
23.04.2009
žjuvka
jurinko prepáč, poklona:)
24.04.2009
draculin
To je dialog z nejakej prudko avantgardnej surrealistickej divadelnej hry? :)
24.04.2009
kAnYs
Jurinko, nebudem v tomto smere diskusiu rozvadzat dalej. Osobne si myslim ze ten pohlad, ktory som nacrtol ja je rovnako validny ako protikladny pohlad ktorejkolvek inej osoby a ze je zalozeny na rovnako relevantnych informaciach. Ci si pozres Zeitgeist alebo prihovor americkeho prezidenta po 9/11 utokoch (a teraz prosim, nechytat ma za slova, dane dva protiklady som uviedol iba ako priklad), v konecnom dosledku mas pred sebou to iste. Dve protikladne informacie, ktorych autenticitu a spolahlivost nemas sancu na 100% overit alebo vyvratit, pretoze sa k faktom a dokazom o ktore sa opieraju nemas sancu dopracovat. Mozes sa poctivym \"investigovanim\" dopracovat k urcitej pravdepodobnosti ze ten ci onen je pravdivy ale to je vsetko.
05.05.2009
kAnYs
A co sa tyka mojho nazoru, hold som jeden z ludi ktory je schopny niektorym konspiracnym teoriam verit. Ludia su ovplyvnitelny a daju sa oklamat/manipulovat uz len z toho dovodu ze kazdy clovek ma urcitu obmedzenu mnozinu vedomosti na ktore sa moze spolahnut, a pretoze informacie o udalostiach, ktorych sa sam nestal svedkom a \"faktoch\", ktore si sam neoveril, vzdy su a budu podavane zasa iba druhymi ludmi. A co sa da v malom meritku, sa vacsinou s dobrym planovanim (a saozrejme s nevyhnutnymi preslapmi) da aj vo velkom. Ohladne toho, ze sa VOBEC nemas o com bavit s clovekom, ktory ma na tvoje okolie opacny nazor od tvojho, tak ok. Bavit sa o tom nemusime. Takto si ale obzory nerozsiris.
05.05.2009
kAnYs
Draculin: Osobne si myslim, ze ked zoberes ktorukolvek skupinu ludi, posadis ich do uzavretej miestnosti a budes im dostatocne dlho masirovat mozgy urcitymi informaciami/vecami/produktami , nazvi to ako chces, na dane veci si zvyknu a casom ich zacnu sami vyhladavat. Cim nizsia vekova skupina v miestnosti je, tym dany vyplach bude jednoduchsi. Vsetci sme vysledkom urcitej sumy vplyvov svojho okolia (v kombinacii s genetikou ale vzhladom na to ze ludsky genom nieje zmapovany, vynechajme ju pls.), a najsilnejsie z tychto vplyvov su z nasho detstva. Nase moralne hodnoty, koncepty a fakta ktore povazujeme za realne, a v konecnom dosledku aj nase preferencie, sa od tychto vplyvov odvijaju. Cize, ano, televizia vysiela to co ludia chcu, ale zaroven ludia su nauceny chciet to co televizia vysiela. Zacarovany kruh. Otazka zostava, ako sa tento kruh zacal. Na to je odpovedi viac.
05.05.2009
kAnYs
Ohladne tej kvality, hej, suhlasim. Je to cisto subjektivna otazka a rovnako subjektivne bolo moje hodnotenie :)
05.05.2009
kAnYs
Odpoved: Martin Rada (15.04.2009) ---- \"Navyše každý máme svoje vlastné problémy a môžeš im pridávať akúkoľvek prioritu, pre ľudí budú práve tie ich problémy vždy prvé.\" ---- Samozrejme, zalezi na tom ale co vsetko ludia povazuju za svoje problemy. Kazdy kona pre seba, to je jasne. Aj doktor, ktory venuje svoj zivot tomu aby liecil chore deti v afrike to robi preto lebo to jemu nieco da. Nejaky pocit. Lebo JEMU na tom zalezi. Nesuhlasim ale s tym ze vsetkym ide iba o prezitie. To by sa nevyhadzovali ludia dobrovolne v mene svojho boha do vzduchu. Nie. Podla mna nam vsetkym ide iba o to SVOJE a to je rozdiel. Ci uz je to svoje prezitie alebo uspokojenie nejakej vnutornej potreby to je jedno.
05.05.2009
kAnYs
No a premyslat nad tym co vsetko je plytke, v tom mas asi pravdu. Plytky sme kazdy do jedneho uz z toho dovodu co som napisal predtym. S tym ze je zbytocne premyslat nad problemami, s tym ale nesuhlasim. Keby to hrstka ludi (v porovnani s poctom ludi co kedy zilo) nerobila, pravdepodobne by sme ani nezliezli zo stromov (alebo nevyliezli z jaskyn, teraz neviem ktora teoria je popularnejsia :), nehovoriac o tom ze by pokrok, ci uz vedecky alebo socialny, to je jedno.
05.05.2009
kAnYs
Ospravedlnujem sa za to ze som prave napisal 6 (7) posebe iducich prispevkov ale moj cas sledovat tuto diskusiu je znacne obmedzeny, a je tu tolko inspirativnych prispevkov ku ktorym sa mi neda nereagovat...
05.05.2009
kAnYs
Hmm. Cislo 8. Zabite ma. Draculinov komentar \"silny moralny naboj-neser spravodliveho rakusaka ak ma rotacny gulomet\" ma dostal do kolien. Branica mi sposobovala silne kardiovaskularne problemy. Ano, suhlasim, absolutne. Tisic ludi, tisic pohladov a tisic chuti, a ja samozrejme ze nemam pravo znehodnocovat niekoho ineho pohlad, nazor alebo nebodaj vkus. Asi to tak vyznelo ze sa o to snazim (a obcas zrejme mam aj taku naladu ze to robim, mozno som ju mal aj vtedy ked som dane prispevky pisal) ale vacsinu casu sa snazim nerobit to. Vzdy ale budem mat urcitu preferenciu v danej veci a tu som sa prave snazil vyjadrit, viz predchadzajuce prispevky. Ono totiz v konecnom dosledku je diskusia jediny sposob ako svoju mnozinu pohladov a nazorov rozsirovat, takze sa uz tesim na to ako mi budete moje tvrdenia vyvracat :)
05.05.2009
Peter Olana
šikovné , čitalo sa to dobre, ale sf to nebolo ! Píš a nepozeraj D. Lyncha, na to si ešte mladá : ) ... iba ak by to bol \" The Straight Story\"
06.05.2009
Gabriela
no tak aspon ste sa mohli porozpravat ... :)
06.05.2009
zuna
jj,Alvin S. bol cisty ulet, asi nie som jediny skalny fanusik, ktory pri tom filme krutil hlavou \"what\''s up\"
06.05.2009
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.