GENEZIS a predohra k apokalypse

Som tu síce absolútny nováčik ale poviedky píšem už dlhšiu dobu. Snažím sa vytvoriť si vlastný svet plný fantastiky a nadprirodzených reálií. Genéza je poetický úvod do môjho sveta.
Filmová história scifi
PRÍBEH ĎALEKO PRED...
Vypočujte si príbeh o genéze všetkého čo poznáte, či chceli poznať ale stratili ste sa v množstve interpretácii. Je to príbeh o Bohoch a ich snahe vytvoriť priestor zvaný matéria a o vašej ceste do tohto priestoru. Počúvajte pozorne, pretože isto ani netušíte, že vesmír vznikol ako potomok sveta na ktorom sa bohovia ešte len učili tvoriť, svet ktorý prešiel civilizačným rozkvetom a kataklizmou ktorá položila základy toho čo je teraz okolo vás.
ÚSVIT BOHOV
Prv než naše nebesá prichýlili hviezdy, z večne zívajúceho chaosu vzišiel éter ako symbol nekonečnosti a počiatku a vytvoril éterický priestor. Prechádzal premenami, ktoré samotní bohovia popisujú ako vlády. Z počiatku vládol ako svetlo a počas tejto epochy vznikla myšlienka, inšpirácia, krása a kreativita, z ktorých vzišli prvý bohovia, ich mená nie sú slová ale vzťah k večnosti. V lesku jedného sa odráža vznešenosť éteru a v sile iného jeho pevnosť , v zúfalosti prázdnota a v trpezlivosti jeho ohybnosť. To sú pravé mená našich stvoriteľov. Potom nasledovalo prelomové obdobie a príchod vlády temnoty. Počas tohto prelomu vzišiel rozpor, skepsa a protiklad . Za vlády temnoty vstúpili do éterického priestoru sny a túžba. Pri prelome temnoty a nasledovnej vlády neutrality bolo stvorené svedomie, kladúce základ morálke prv než ju popíše prvý filozof. Po temnote prišla vláda neutrality a zrod rádu, osudu, následku, rovnováhy a príchod posledných z bohov, ktorý priniesli mier medzi tými čo vznikli počas vlády svetla a temnoty a rozdelili éterický vesmír na niekoľko sfér. No a nakoniec vládla láska a počas tejto éry boli počatý anjeli čoby potomkovia bohov, a éter rozdelení do troch rôznych podôb sa spojil, vytvoril prameň nazývaný éterický pilier a oddelil sa od chaosu. Takto by som veľmi stručne popísal vznik éterického vesmíru a sídla bohov, zbytočne popisovať obdobia konfliktov medzi bohmi a podrobnosti ich vzniku pretože o tomto tento príbeh nie je. Bohovia po svojom stvoriteľovi zdedili niekoľko vlastnosti ale pre nás bola tou najpodstatnejšou, ich schopnosť tvoriť. A tak vznikla Prima - kolíska života, prvý pokus o stvorenie materiálneho vesmíru.
EDESIA A MIRA
Mytológia popisuje Primu ako prvorodený svet, ako priestor , ktorý bohovia stvorili a kde sa učili dávať život. Hranice Primi neboli presne určené, ale čo viem určite, je to, že sa z počiatku dotýkala éterického vesmíru a tam kde na druhej strane pomaly mizla sa dalo rozprávať o začiatku priepasti, dimenzii ničoho ako opaku všetkého, dá sa povedať že stvorením Primi vznikla aj priepasť. Bol však pevne určený jej stred, a tým bol éterický pilier, prameň večnosti, okolo ktorého krúžili dve malé planéty, alebo skôr jedna, Edesia a jej zrkadlová paralela Mira. Na Edesii vládol neustále deň, zatiaľ čo na jej sestre večná noc. Pojmi noc a deň používam len aby som vám to mohol pochopiteľne popísať.
Éter vám kedysi pomáhal vidieť, dával vám možnosť rozoznávať tvary a veľmi obmedzene aj farby. Na nebi nebola čoby len hviezda, ani slnko ani mliečna dráha, len holá obloha, žiariaci prameň a éterické erupcie v pokuse niektorých bohov osamostatniť sa pri tvorbe matérie. Zatiaľ čo éterický pilier sfarboval nebesá podľa toho, v akom boli dvojičky postavení, erupcie vytvárali neopísateľné úkazy. To ovplyvňovalo takmer všetko na čo ste zvyknutý v súčasnosti v súvislosti s mesiacom a slnkom. Svetlo a tma mala tiež význam ktorý by vám určite nebol cudzí.
HIERARCHIA
Na týchto svetoch bol stvorený život, svetlo a temnota, drobnosť a veľkosť, všetko a nič. Bohovia striedavo vytvárali nebesá a zem, vodu a pôdu, veľa druhov rastlín a všetky nespočítateľné tvory, ktoré žijú na Edesii a Mire, a nakoniec sa rozhodli dať tomuto všetkému správu, v podobe bytostí, ktoré sa vyznačovali svojou múdrosťou, silou a inteligenciou. Ale keďže bohovia zistili, že črepiny ich podstaty neostávajú v týchto stvoreniach dlho, ich životy nie sú večné. Potrebovali ďalšiu kreatívnu revolúciu, stanovenie začiatku a konca . Čo viedlo k tomu, že sa bohovia rozhodli vniesť do Primi poriadok a rád. Rozdelili Anjelov na tri chóry, nižšiu, strednú a vyššiu hierarchiu, aby mohli pomáhať životu na Prime. Vznikol cyklus štyroch dôb a v striedavých periódach boli určovaný Štyria anjeli nazývaný Duchovia času , predstavovali periodickú duchovnú aktivitu počas týchto období, práve oni vás pomenovali smrteľníkmi. Ich mena podobne ako to moje nedokážem opísať slovami predstavujú súvislosť vo všetkých jej kategóriách. Nižšia hierarchia sídlila v priestore kde Prima pretínala éterický vesmír a kde im bohovia vybudovali kráľovstvo v obraz matérie, tento chór pozostával z anjelov, archanjelov a kniežat a na rozdiel od ostatných číro duchovných súrodencov sa ich podstata zmenila v podobu aby s bytosťami Primi mohli komunikovať a pomáhať im. Takto vznikla éterosféra. Strednou a vyššou hierarchiou sa v tomto príbehu zaoberať nemusíme. Ale jeden element predsa chýbal, vláda ktorá nemala svoje opozitum a nikto ani nič toto opozitum nedokázalo vytvoriť pretože nedokázali určiť jeho podstatu, bola ňou láska, bohovia si uvedomovali, že vláda lásky nemôže byť posledná, ale vedeli aj to, že sa éter prestal štiepiť. Ale stalo sa, že éterický pilier hromadil uvoľnenú energiu z Primi a dával jej život, Bohovia ju nepoznali a nevedeli ani definovať jej charakteristiku, bola nestabilná a mnohokrát zasiahla Primu nečakanými udalosťami čo bolo isté je to že vedela manipulovať s matériou, vedela spodobovať život a že éter na ňu pôsobil blahodarne. Našla si v Prime svoje miesto a smrteľníci ju nazvali mágia.
PÁD
Keď sa smrteľníci naučili množiť začali sa im rodiť dcéry, ktoré boli tak nádherné, že svojou krásou prevyšovali tú ktorou obdarili bohovia ich rodičov. Anjeli nižšieho chóru s nimi často obcovali a dávali tak život obrom, slávnym hrdinom a bytostiam z legiend. Tak na Prime vznikli závisť a hnev, ktoré prostredníctvom éteru dali život zlým duchom. Smrteľníci do Primi priniesli chaos. Stvoritelia boli sklamaný, pretože sa od chaosu ich stvoriteľ, éter, snažil tak dlho odtrhnúť, a keď sa mu to nakoniec podarilo, Bohovia ho k nemu priviedli naspäť. Začal sa opäť štiepiť, v podobu ktorá nám stále nie je úplne jasná. Navyše mal tendenciu viazať sa na duše smrteľníkov, čím vytváral esenciu a skracoval tak pôsobenie božej podstaty v ich telách. Naše vízie svedčia o tom, že sa začiatok a koniec nemali definovať. Na podnet našich vízii o úplnom konci ako poslednej vláde éteru, vznikla sila, bojový anjeli, ktorý chránia matériu a éterický vesmír pred zlými duchmi, šíriacimi chaos, volajú sa Anjeli strážny. Tejto sile velila dvojica archanjelov, ktorý Anjelov strážnych viedli až za hranice priepasti, kde týchto duchov zaháňali. Čím ďalej, tým viac poznanie sily viedlo k faktu, že kým tu bude esencia, bude tu aj chaos. Ale nikto ich nepočúval a oni sa prestali cítiť ako božie deti. Začali sa cítiť ako sluhovia tých, ktorých považujú stvoritelia za svoje ozajstné potomstvo. A myšlienka menejcennosti a pýcha jedného, ktorého ste pomenovali toľkými menami, dohnala tretinu strážnych anjelov k rebélii . Začali smrteľníkov pokúšať a skúšať ich lásku a vieru, na rozdiel od toho aby ich milovali a pomáhali im, chceli aby si bohovia uvedomili, že smrteľníci nie sú hodný ich lásky, pretože si ich nevážia. Nie však všetci členovia sily, rebela nasledovali , niektorý však áno, a mnoho ďalších tiež, zatiaľ čo tí ostatný bohov varovali a ich rebéliu považovali za akt žiarlivosti. Bohovia poznali pýchu vodcu, bol predsa najkrajší zo všetkých, mal obrovskú moc a viedol Archanjelov a silu, vedeli, že pýcha vedie v nenávisť. Jeho vzburu z vlastnej vôle mu nehodlali tolerovať. A po nemilosrdnom konflikte s archanjelom , ktorý opovážlivému súrodencovi oznámil skutočnosť, že sa nevyhnú trestu, sa bohovia pevne rozhodli padlých anjelov uvrhnúť do temnoty priepasti. Tam budú jej hranice strážiť až do posledného súdu.
APOKALYPSA TERAZ
Na Prime si život zdá sa našiel svoju cestu a bohovia boli až zaskočený, jeho túžbou rozvíjať sa a učiť. Ale na druhej strane si tento, život, uvedomoval, že nič netrvá večne a uvedomoval si to čoraz viac a viac. Začalo sa šíriť proroctvo o konci sveta, o návrate diabla a pekla na zemi. A čím viac verili, že príde koniec tým väčšiu silu dávali silám priepasti naplniť ich proroctvo. Na Primu sa prevalilo peklo, Padlý patróni sa rozhodli z vlastnej vôle vykonať to čo mali už na začiatku, obrániť svojich stvoriteľov a nie ich deti. štyria jazdci apokalypsy priniesli peklo aby mohol byt vytvorený raj. Umožnime bohom stvoriť novy svet, ale tentoraz správne. Zlo ktoré smrteľníci konali a o ktoré sme sa tak starali teraz obrátime proti nim.
Ale čo padlý anjeli nemohli vedieť je to, čo v tom čase nikto netušil...
História sa opakuje.
A tam kde sa končí môj príbeh, začína začiatok ďalšieho, konca.

Peter Scholtz

Peter Scholtz

Diskusia

draculin
Ech,takze prvy :) Kedze sme tu hodne diskutovali o gramatike - asi ti je jasne ze hrubek tu je nemalo.Ale k samotnej poviedke... Takyto prilis prebasneny,prilis epicky a v zasade nic moc hovoriaci uvod mi nie je velmi sympaticky.Ani Tolkien to nevybalil az takto sadisticky.Ale co mi vadi hlavne je,ze ta myslienka je v podstate strasne neoriginalna...o tom ako smrtelnici/ludia prinasaju zlo,zavist..blabla.Ok,nemozno kecat co a ako bude kto pisat,ale dnes mam pocit ze su skoro vsetci zblbnuti z depresivnej sablony ze ludstvo ze zakladom vsetkeho zleho.Ono aj ked sa niekto inspiruje mytologiou a nemusi ju mat detailne nastudovanu - len cakam kedy niekto pouzije situaciu ked sa ludia/bohovia postavia proti starym bohom co vladnu tvrdou a krvavou pastou. Inac - takyto uvod ma este nevyhodu,ze velmi citatela nenavnadi,kedze nieco podobne uz pocul/cital vela krat..a nie je jasny nijaky zaujimavy konflikt. Cize zatial 5 ..a uvidim ake bude pokracovanie,ci sa to rozbehne zaujimavym smerom.
14.01.2009
draculin
Ehm...este jedna rada,aj ked asi nepadne na urodnu podu.Nevytvarajte svety.Nevymyslajte 12000 rokov historie,rodokmene,mytologie,m apy.Okrem ineho,oproti realite to bude vzdy len slaby odvar - a taka historia Francuzska trebars bola farbistejsia ako cela Stredozem.Vymyslajte pribehy - postavy, konflikty,zauzlenia a rozuzlenia.Prostredie a pocet bohov je druhorady.
14.01.2009
jurinko
Suhlasim s tym, ze je treba skor vymyslat pribehy, lebo svet vymysliet a nakreslit mapu vobec nie je take zlozite, ako zasadit do (kludne aj existujuceho) prostredia novy pribeh. Ale aj ked je to pomerne neoriginalne, paci sa mi to. Paci sa mi ponatie magie, pacia sa mi paralely s krestanstvom, pacia sa mi moznosti, ktore toto otvara. Pretoze ak tam bude dobry pribeh, tak neoriginalny svet ho nemoze zabit. Len sa bojim, aby sa ten dobry pribeh dostavil. Uvidime neskor. Dal som 5
14.01.2009
Peter Scholtz
Dakujem za hodnotenia, no ono to vzniklo tym ze som sa zacal zaujima o satanov pad, a vlastne vedel som ze je symbolom zla pre vascsinu ludi, ale rovnako ako tato vacsina som nevedel preco? Zo vsetkych angeologickych a demonologickych materialov som sa to stale presne nedozvedel. Tak som si vytvoril vlastnu verziu, a to ze ludia plodia zlo a to ze sa im to vrati som chcel napisat pretoze to tak momentalne vidim. A apokalyptycky pribeh mi prisiel celkom aktualny .
14.01.2009
jurinko
Citat angeologicke a demonologicke materialy moze byt dost o hubu. Dufam, ze ti z toho nehrabne..
14.01.2009
Peter Scholtz
Ale nie mam svoj vek a dostatok skusenosti na to aby som na to hladel s nadhladom.
14.01.2009
žjuvka
Satanov pád? Kedy?
14.01.2009
Peter Scholtz
Priznavam ze tomu kedy zjuvka nejako nerozumiem.
14.01.2009
žjuvka
Satan nikdy nepadol, padol iba anjel, ktorým predtým bol. Nositeľ svetla. Satan môže maximálne tak povstať. Ale nemá to zapotreby.
14.01.2009
Maijro
Na minulorocnom Istrocone bola dobra prednaska na tuto temu. Volalo sa to \"Hladanie Satana\", a celkom dobre tam bolo popisane, kto, co, kde, ako, kedy to vlastne Satan je... ako to skoncilo si presne uz nepamatam, ale pokial siahaju moje vedomosti, tak Satan je padlym anjelom, ktory sa vzburil proti Bohovi... Myslim, ze v hierarchii je akousi pravou rukou Diabla (vo vacsine svetovych kultúrach, pod roznym menom), ale ruku za to do ohna nedam... tuto tematiku som nikde nestudoval, ani ma nikdy nelakala, aspon nie tak podrobne... jo a ak poviedke... no je to vazne dost onicom zaciatok.. pripadal som si ako ked sa nam profak na kozmologii snazil vysvetlit vznik vesmiru, akurat ze tu do toho boli zakomponovane myty a nabozenstvo... popravde, byt tebou cele to prerobim a z toho suchopadneho opisu, spravim radsej poriadny mytus o vzniku sveta so vsetkym, co k tomu patri.. kedze o nieco podobne som sa pokusal osobne (vid moju poviedku tu na scifi.sk), tak viem o com hovorim... netvrdim, ze sa mi to podarilo, ale s odstupom casu to viem aspon posudit... co sa tyka hodnotenia 5 bodov je akurat... posli pokracovanie, daj tam dej, postavy, zapletky atd... ako pisal draculin, nastuduj historiu a zistis, co je to vytvorit svet... jo a pokojne aj francuzsku renesanciu 15. a 16. storocia... tam uvidis, co je to tvorit svet
14.01.2009
draculin
Majiro..neviem ci je toto najlepsi flek na teologicku febatu,ale myslim ze si to vcelku trafil :) Len to ze Satan a Diabol byvali casto zamienani a casto islo o jednu a tu istu osobu.A co sa tyka tej historie - nemam nic proti tomu ak si ju autor trebars aj vymysla.Ale zase uprimne povedane,prevazna vacsina (aj z tych co vydavaju knihy) na to proste ani zdaleka nema.Takze potom to vyzera ako ked ti 10-rocny fagan vysvetluje vojensku strategiu a taktiku podla vlastnej skusenosti s hrou na vojakov.Imrvere tu spominam Sapkowskeho (ale ten je aspon autorita)..ktory nikde v povidkach o Zaklinacovy nemal mapy,rodokmene a neopisoval historiu tisic rokov dozadu.Vyplynulo to nejak z textu a aj ho niektori nachytali,ako si sam odporoval.Teda nebudem len kvoli tomuto znevazovat nejaku poviedku,len to beriem ako nieco co autorovy moze skor ublizit - ked sa zostane rochnit vo svojich megalomanskych predstavach.Cize si pockajme na to co pride a ci bude tento zaklad nejak vyuzity..potom budem zmierlivejsi :)
14.01.2009
Peter Scholtz
To Majiro. mozes mi dat priamy odkaz na poviedku?
15.01.2009
jurinko
Majiro: pokial viem, tak Diabol a Satan SU ta ista osoba. Totiz, pred Satanovou vzburou nebol nijaky Diabol bez \"pravej ruky\". Cize ide o tu istu postavu.
15.01.2009
Peter Scholtz
Inak poznamka ku konceptu , nieje hlavnou myslienkou satanov pad ale samotna prima, satanov pad je iba koly tomu ze na Edesii momentalne prebieha apokalypsa. Skor je to k ujasneniu povodu magie a o tom ocom je eter, a preco je to fantasy(pretoze sa bohovia este len ucili tvorit) A crepiny nasich mytologie a vizie o konci sveta su len pozostatky a zjavenia nasich prorokov ktore po prime este ostali.
15.01.2009
STORYoftheYEAR
nechcem byť drzý, ale chcem sa spýtať ako dlho trvá uverejnenie príbehu...viem že to nema s touto poviedkou nič spoločne...ale hadam ma neukameňujete
15.01.2009
draculin
Cakacka moze byt niekedy dost dlha - poviedky idu jedna za tyzden ,takze to zalezi od toho kolko ich je pred tebou.Mozno aj mesiac +/- ...
15.01.2009
kAnYs
Hmm, dobry nick, btw. :)
15.01.2009
žjuvka
Majiro, keď už si to spomenul, ruku do ohňa môžeš dať za čokoľvek, ale radšej nie svoju (moja filozofia). Ale pokiaľ ide o tú hierarchizáciu pekla, treba nazrieť do Gaimanovej&Pratchettovej knihy Good Omens, čiže Dobré znamenia. Dosť dobré.
15.01.2009
Peter Scholtz
Zjuvka to dost dobre asi nepatrilo mojej praci ci ano?btw gailmana a pratcheta milujem
15.01.2009
žjuvka
Peter Scholtz a malo by? Lebo dobré je tak na trojku. Ok, starý vtip. Lebo mne sa to páčilo. Akýkoľvek pohľad na históriu (čohokoľvek) má svoje čaro, aj keď by to bola história niečoho, čo je len v tvojej hlave. A poňatie vzosupu a pádu v rámci istého zacyklenia dejín prinajmenšom tiež. Inšpirujúce, jeden sa nad tým aspoň máličko začuduje. Na druhej strane, ak si všimneš čo v tomto časopriestorovom uzle (scifi.sk) práve letí a ako sa skutočne existujúca väčšia polovica rozplýva nad poloerotickou hrátkou nejakých anemických stvorení (nič v zlom, ale kto mi to už uverí), mno.... Aj keď v postate u väčšiny diel ide o to, čo znamenajú pre autora. Prečo ich vytvoril a tak. Aspoň z externého pohľadu. Lebo uznávam, že pre autora môže by odpoveď LEBO bola niekedy zbytočne obšírnym pojmom. Dosť vybočuješ z radu. Fajn, len tak ďalej, pokračuj.
15.01.2009
Peter Scholtz
Dakujem jedna z poviedok z apokalyptickej edesie caka na uverejnenie bude sa volat Vriaca krv.
15.01.2009
žjuvka
Oho, to znie tak.... ľudsky. Prečítame, ako inak. Prajem veľa tvorivej nadvlády nad posmeškami reality. A schopnosť úderne vyjadriť. A mne viac času pri compe a menej nočných služieb. Ako teraz. Čiže znova tu a neskôr.
15.01.2009
Stano Lacko
STORYoftheYEAR: No ako bolo povedane, poviedky idu podla poradia, niekedy jedna za tyzden, niekedy ak je poviedok viac, tak idu jedna za 5 dni, ako napr. tento mesiac, takze to zavisi fakt od aktualneho casu. Neuverejnujeme ich hned, pretoze chceme, aby vsetci aktivni recenzenti mali cast si poviedky precitat a spripomienkovat. Totiz zvolili sme si za ciel nie len poviedky zverejnovat ale dat aj priestor na ich spripomienkovanie. Tymto by som velmi rad podakoval tym, ktori si najdu cas raz tyzdenne precitat novu poviedku a napisat nazor k nej, pripadne prist opat a reagovat na autorove reakcie na takto zverejneny nazor recenzenta.
15.01.2009
Maijro
to peter scholtz: tot link na tu poviedku http://www.scifi.sk/poviedky/? s=938
16.01.2009
jurinko
Stano Lacko: Mam otazku.. Moja poviedka \"Grrrngvrrng\" je uz v nejakom kosi?
16.01.2009
STORYoftheYEAR
Prpeáčte páni, že zas spamujem od veci. Chcem len vedieť, či nepoznáte nejaké podobné stránky, s rovnakým cieľom - uverejňovanie amatérskych literárnych diel...najlepšie samozrejme slovenské...ak nejaké poznáte, prosím napíšte mi to sem...ak je to zakázané, tak mail.ďakujem srdečne
16.01.2009
Peter Scholtz
Dakujem za hodnotenia poviedky
16.01.2009
Alexander Schneider
Jurinko: Ak mas zadany v profile spravny mail, tak ti uz davno mal dojst mail, ze tvoja poviedka bola zahrnuta do publikovania a bude vonku 22.01.
16.01.2009
cyberstorm
Jurinko: to je odgrgnutie alebo nazov poviedky? Ak nazov poviedky, tak dost dobry..:)
poviedka: Ako tu uz bolo pisane...bez pribehu. Zasa. Pripomina mi to mix Bibie a Silmarillionu. Pohlad dozadu, popis vytvoreneho sveta. Ale inak nic, je mi luto. Ak chces radu, tak to skrat na polovicu az tretinu a pokracuj s niektoru z postav spomenmutou v Genesis...a dokonci to nejakou pointou.
Ad teologicky misungovane diela: Myslim ze jednym z najlepsich prikladov na tuto temu moze byt roman Pergamen od Hal Duncana.
16.01.2009
jurinko
Dik Sano. Prave, ze mi nic nedoslo, ale to moze byt aj mojou chybou (mazem tony spamu), alebo inmailom. Tak som si bol taky neisty :-)
17.01.2009
zuna
uplne suhlasim s cyberstormom, mix biblie a silmariollionu :-) asi tak, ze ked napises pana prstenov z tamtoho sveta, tak ludia budu takemuto textiku tlieskat, dovtedy neviem neviem.
18.01.2009
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.