Upírka

Mesiac osvetľuje malú spálňu. Na posteli sa pod perinou nejasne črtajú obrysy ľudskej postavy. Chvíľu len tak nečujne visím vo vzduchu. Vnímam zvláštnu vôňu cudzieho domu, pravidelný dych spiaceho človeka pod perinou, jeho telesné teplo.
Podporte scifi.sk
Ách, konečne je noc. Celý deň spím na svojom tmavom tichom miestečku, ale teraz sa zotmelo a môžem sa vydať na lov. Ešte naposledy pretiahnuť skrehnuté údy a môžem vyjsť von. Už dlho som nepila ľudskú krv. Som trošku ospalá a malátna. Vyjdem von a obrátim pohľad k nebu. Svieti mesiac, o pár dní bude spln. Jeho svetlo mi pomáha lepšie vidieť. Nie, že by som to potrebovala, ale človeka taká vec poteší. Aj keď, človeka. Usmejem sa a vznesiem sa do vzduchu. V údolí vidieť svetlá malej osady. Okolo sa vinú cesty, sem ‒ tam prejde nejaké oneskorené auto. Svetlá zažiaria, na malú chvíľu mi svietia priamo do očí, ale hneď sa zvrtnú a auto mizne za ďalšou zákrutou. Vydám sa tým smerom. Mesiac mi svieti na cestu, zľahka letím ponad polia, lesy, močiar, v ktorom som sa pred toľkými rokmi zrodila, rieku, železnicu, cestu. Musím si dať pozor. Medzi domami svietia lampy, niekto by ma mohol zbadať. Radšej pôjdem poza domy, kde sú tiene najhustejšie. Ponad ploty prelietam ľahučko a nečujne. Jeden zo strážnych psov ma zavetril a zahľadel sa mojím smerom. Nemusím sa báť, že ma prezradí. So zvieratami to viem. A tento pes ma navyše pozná. Už by bolo načase poobzerať sa po nejakom pootvorenom okne. Dokelu, dnes je všetko zavreté. Hádam tu. Nie! Na poslednú chvíľu zacítim známy zápach. Až ma strasie. Vojsť dnu by znamenalo môj koniec. Chvíľu mi trvá, kým sa prestanem triasť. Ale dnes nemám čas na slabosť. Idem ďalej. Vedľajší dom vyzerá sľubne. Na prvom poschodí je pootvorená vetračka. Človek nemá šancu sa cez ňu dostať dnu. Ešte šťastie, že nie som človek, pomyslím si a opatrne sa priblížim k oknu. Zavetrím. Necítim žiadne opatrenia proti môjmu vstupu. Pomaly sa pretiahnem dnu. Mesiac osvetľuje malú spálňu. Na posteli sa pod perinou nejasne črtajú obrysy ľudskej postavy. Chvíľu len tak nečujne visím vo vzduchu. Vnímam zvláštnu vôňu cudzieho domu, pravidelný dych spiaceho človeka pod perinou, jeho telesné teplo. Vnímam jeho tep, pulzujúce tepny plné sladkej krvi. Stále sa vznášam nad podlahou, priletím o niečo bližšie, tep teraz priam hmatateľne búši vovnútri mojej hlavy. Nevnímam nič iné. Ako v snách priblížim hlavu k postave, preniknem cez kožu, cítim krv, jej teplo zalieva moje vnútro, napĺňa ma silou, som stále sýtejšia, ale tá chuť je taká sladká, neviem prestať, až napokon.... PLESK!
Muž sa zobudí, zabije komára, zívne a zavrie ventilačku. Bude si musieť kúpiť tú takú hovadinu do zásuvky, ako majú susedia. Ten posledný komár bol strašne napitý. Muž si znova ľahne a o malú chvíľu zasa spí ako v oleji.
Na perine sa skvie malý červený fľak.

jurinko

jurinko

Diskusia

Janko Iša
dal som 8, vynikajuca myslienka prijemne spracovanie... 2 body si u mna stratil za dlzku (viem si to predstavit tak aspon 2x, 3x take dlhe, viac popliest citatela, lebo myslienka za to urcite stoji, ale zasa to zbytocne nenatahovat.. a kludne by si sa s tym, aj ked je to vlastne trivialne, mohol zucastnit nejakych short-story sutazi.
17.11.2008
jurinko
Dakujem. Normalne si mi nasadil chrobaka do hlavy. Zeby som to rozsiril? Hm hm hm :-)
18.11.2008
Fenek
Bolo to fajn. Myslím že práve "neprepálený" zvrat robí poviedku dobrou.
čo keby si tam skúsil šupnúť ešte nejakú interakciu medzi dvoma postavami...
18.11.2008
Janko Iša
jurinko ako aspon na jednu dve normostrany to natiahnut, tak to stihas poslat este do ceny karla capka (uzavierka 30. novembra) ako mikropoviedku. podla vsetkeho nevyhras, ale je to proste idealne ze na tak kratky text clovek ani necaka zeby ho nieco takto prekvapilo.. taka interakcia medzi dalsou "upirkou", popripade rozsirit jednu z tych par pasazi kadial upirka postupuje... je tam priestor a kvalita nepadne podla mna.
18.11.2008
zabka
nemam nic proti ja rozpravaniu len mi to prislo trosku gycove a obycajne......pri upiroch sa da snad aj nieco ine ako mesiac,noc, lietanie......krv k tomu patri.......len mi ta poviedka prisla ako klise
19.11.2008
jurinko
Asi preto, lebo to nie je o upiroch( :-) ), ale chcel som, aby si citatel myslel, ze to je o upiroch. Preto je to klise, lebo to citatel spozna. Takze tak..
20.11.2008
draculin
Aaaale,dobre to bolo :) a vzhladom na pointu myslim ze ani nie je nutne to nejak natahovat,rozsah bol prave tak OK.Neviem ci aforizujuce mikropoviedky takehoto druhu maju potencial na nieco dlhsie... Ale nech nezabudnem,mile a potesilo.Vazne :)
08.12.2008
STORYoftheYEAR
nieže by som chcel byť sviňa, ale niečo s rovnakym dejom som čital v nejakom časopise pred nejakym časom..tak teraz neviem, či si to tam dal ty, alebo si sa ním inšpiroval :)
15.01.2009
draculin
Nespomenies si kde a kedy to bolo?..mozno by jurinko od toho plagiatora aj nieco vytrieskal :)
15.01.2009
avar
je to dlhé tak akurát. a dobré...
25.10.2009
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.