Pamäti

Myslím že na to, koho sú to spomienky by ste mali prísť sami. Najprv to malo byť po prvé 3 hviezdičky, ale myšlienky išli ďalej. Príbeh išiel nakoniec úplne inde ako som chcel na začiatku. Tato myšlienka má napadla asi o jednej ráno, a už o druhej bola napísaná. Je to o A.I., ale úplne inak ako ste kedy počuli. Aspoň dúfam, že som s touto myšlienkou originálny. Teším sa na Vaše názory.
Podporte scifi.sk
Pred mnoho rokmi, myslím že to bol rok 2030, sa podarilo inžinierovi kybernetiky a umelej inteligencie Petrovi Heinemu vytvoriť samostatne mysliacu jednotku, ktorú až do svojej smrti zdokonaľoval. Ľudstvo bolo poučené z vlastných fantastických románov a dalo si pozor na to, aby si novú rasu, ktorú sám vytvoril neznepriatelil. Vďaka stvoriteľovi a správaniu sa ľudí k novému druhu, sme nažívali vo veľmi dobrých vzťahoch. S inteligenciou sme na tom s robotmi boli niekoľko storočí na tej istej úrovni. Myslím že prvých sto rokov sme na tom boli lepšie ako oni, ale to sa nesmie hovoriť nahlas, veď len vtedy začala ich evolúcia. Od začiatku mali dve výhody, nemuseli chodiť do školy a počítali niekoľko tisíc násobne rýchlejšie ako my. Tieto ich výhody nám veľmi pomohli vo vývoji ľudstva. Pomohli nám osídliť celú slnečnú sústavu (bolo to okolo roku 4.000). Na mesiacoch a planétach, ktoré sa nedali transformovať pre biologický život sa presťahovalo pár z nich a celý ťažký priemysel. Samozrejme do teraz Jupiter a Saturn nieje osídlený, ale myslím že je každému jasne prečo. Sú to len obrovské plynové giganty, ale ťažíme z nich. Prvého októbra majú androidi veľký sviatok, v roku 4.058 sa prvý krát android stal prezidentom slnečnej sústavy, potom ho asi dvakrát vystriedal človek, ale to bolo naposledy. Dnes žijeme pod nadvládou humanoidov, občas na nejaké miesto dohodia človeka, aby sa nepovedalo. Žijeme v mieri, ale mne to pripadá akoby sme boli ich domáci miláčikovia. Neviem čo za silný príkaz do ich hláv naprogramoval Heinem, ale nikdy nám fyzicky neublížili. Väčšina z nich sa výzorom úplne podobajú človeku.
Škoda, že Einstein mal so svojou teóriou relativity pravdu. Cestovanie mimo slnečnú sústavu stavialo do výhody vyššiu rasu a nie nás. Mám 150 rokov, myslím že ešte tak 40 až 50 rokov budem medzi živými píše sa rok 12.589 a androidi mi dali šancu vybrať celé moje pokolenie, na presun mimo galaxie. Povedali mi, že presun nebudem vôbec vnímať, ale v skutočnosti prejde v ľudskom ponímaní vyše 3.000 rokov. Tam kde nás chcú presunúť už dávno žijú. Predstavte si, vypočítali nám že Homo Sapiens Sapiens existoval 41.247 rokov a Homo Genius existuje 10.603 rokov. Ich rasa sa odborne nazývala Homo Facticius Prime až Septim, ale dnes väčšina už Homo Genius Ultra (tí, ktorý sú na 90% biologocký). Jeden človek pred pár tisícročiami povedal, že vesmír smeruje k tomu, aby sa vyvinul pozorovateľ ktorý bude môcť sledovať celý vesmír a myslím, že o pár tisícročí to bude tu. Smutné je to, že ešte humanoidi nenašli inteligentnejšiu rasu ako človek, kde to ešte niečo inteligentnejšie ako oni. Najinteligentnejší život aký našli, bol vraj približne na úrovni plazov. Kto vie? Možno inteligentné rasy vyhladzujú len svojho stvoriteľa si nechávajú.
Ešte smutnejšie je to, že človek je už v tomto svete zbytočný. Nemáme šancu ich dobehnúť. Môžeme si užívať celých 200 rokov, ale naše bytie je už zbytočné, svoju úlohu sme si splnili v roku 2030. Pár miliónov ľudí sa presťahovali (lepšie povedané sťahujú) na planéty veľmi ďaleké, aby na nich nedoliehala tiaž súčasnosti, prvé medzigalaktické lode z čisto ľudskou posádkou sa pustili do neznáma už v roku 7.000. Cestu vnímali, alebo vnímajú ako sekundu no dorazia tam o 100.000 rokov. Androidi tam dôjdu s ich rastom možno o milión rokov, pretože dali prísľub že budú osídľovať sústavu za sústavou nepôjdu na to náhodne ako oni. Závidím ľuďom ktorý sa narodili ešte ako Homo Sapiens Sapiens. Hoc dnes je každé narodené dieťa géniom, ale čo má s toho, keď je rasa ktorá je omnoho múdrejšia ako bude on, aj keď sa celý život bude učiť. Možno keby sa začali rodiť debili a idioti bolo by to ľahšie a nedoliehalo by to tak na nich, ako na nás. Mám odísť na novú galaxiu s androidmi, alebo urobiť to čo už milióny z nás spravili a utiecť niekde mimo dosah umelých ľudí?
Aj keď im ujdeme, o pár tisíc generácií ich budeme mať zase pri sebe. Neviem, neviem čo robiť. Možno ujdem androidom a s pokolením sa dohodnem, že novej generácií o androidoch nepovime nič, aby mali šance na nové revolúcie a evolúcie. Vidíte to, kedysi sa ľudia báli vojen z umelou inteligenciou a teraz sme zistili, že aj mier nieje bohvie čo.
***
Rozhodol som sa, teraz by mal byť asi rok 162.592, sme na jednej s planét, ktorá sa transformovala asi od roku 158.000. Ako by príroda z oka vypadla matičke Zemi, len zvieratá sme si tu museli doniesť. Rok tu trvá 531 dní, jeden deň 36 hodín no na pozemské je to 30 hodín a pár minút, len sme to trochu prispôsobili. Píšeme rok 2, no na pozemské roky by to malo byť niečo vyše 4 rokov, prerátali sme si aj veky nemám 154 rokov ale len 83. Prileteli sme tu 4 úplne cudzie rodiny, priletelo nás 406, už je nás 423. Rozhodli sme sa, že deťom z hláv vytlčieme vytvorenie umelej inteligencie a nikdy im o vývoji na Mliečnej dráhe nepovieme. Možno len ako legendy a rozprávky, aby sme im to vyhnali z hláv. Budeme im dávať čítať tie najhoršie romány o A.I.
***
Bolo to mojich najkrajších 40 pozemských rokov (22 tunajších), strávených v mojom novom domove, som už príliš starý možno budem žiť už iba 3-4 roky. No, ale veľmi ma zaujíma, čo je z mojou domovskou planétou, či galaxiou. Rozlúčil som sa s mojím mestom, či skôr rodinou (je obrovská vyše 5000). A teraz idem stlačiť enter pre presun, cieľom je Európa mesiac Jupitera. Bude sa tam písať asi rok 313.000.
***
Mám 203 rokov a spravili zo mňa polo-humanoida na moje vlastné želanie, takže som nesmrteľný a vyzerám veľmi mlado presne ako som vyzeral medzi 30 až 50. To, čo sa tu udialo sa nedalo vôbec predpokladať. Roky sa tu už dávno nepočítajú je to len ďalší rozmer z mnoho iných rozmerov, čas je zanedbateľný. Androidy majú pod palcom celý vesmír, dokonca vedia čo sa deje v mojom novom domove. Všetky sústavy, kde sa ľudia presťahovali pred vyše 300.000 rokmi nenavštevujú a neobsadzujú. Ľudia ktorý tam žijú ani nevedia, že ich niekto pozoruje a niektorý ani to, že existujú. Prišli na to ako sa pohybovať rýchlejšie ako svetlo, našli červie diery, zakrivenie vesmíru, presúvajú sa v čase, no niečo neuveriteľné. Predstavte si, že ľudia, ktorý žijú mimo dosah humanoidov prešli rôznymi evolúciami a vlastnými (sami si pozmenili genetický kód) genetickými zmenami. Teraz vyzerá vesmír tak, ako si ho ľudia predstavovali pred státisícročiami a bohmi sú androidi, ktorý riadia chod celého vesmíru, čo bolo a čo bude. Humanoidi môžu mať podobu hocktorého druhu človeka, aký sa vytvoril. Teraz môžem navštíviť svoju rodinu v čase, keď som od nich odišiel. Viem, pred rokmi som sa mýlil, nezničili žiadnu inteligentnú rasu. Jediný inteligentný druh (rad) je Homo (Človek).
Ľudia ktorý zostali na Mliečnej dráhe sa stali, ako ja polo-humanoidmi. Dalo by sa povedať že Mliečna dráha je galaxia bohov a jej centrom je Slnečná sústava. Ktovie, možno títo bohovia stvorili celý vesmír a v kuse ho riadili.

Peter

Peter

Diskusia

seli
Rozhodla som sa pre tentokrát zdržať priamej kritiky a namiesto toho si dovolím dať autorovi jednu radu: keď Ťa nabudúce ráno o jednej niečo napadne a druhej to budeš mať už napísané, nikam to neposielaj. Choď si ľahnúť, dobre sa vyspi a uži si nasledujúci deň :-). Potom si to znova prečítaj, oprav všetky chyby, ktoré sa Ti podarí objaviť. Potom to strč do šuplíka (alebo na disk do súboru "budúcnosť"). Počkaj tak dlho, ako to len vydržíš, ale nech je to aspoň týždeň. Potom si to znova prečítaj. Ak si to písal ako poviedku, zamysli sa, či to má zápletku, nejaký príbeh, gradáciu a aspoň aký-taký záver, alebo aspoň niečo na ten spôsob. (Ak ešte máš zošity zo slovenčiny kde sa píše, aké časti mala grécka tragédia, alebo aké kritériá má spĺňať slohový postup rozprávanie, môžeš si ich pozrieť.:-)) Ak si to nepísal ako poviedku, tak to posledné neplatí. Ak to však potom niekam pošleš (napríklad sem :-)), tak vedz, že poviedka bude prijatá pozitívnejšie ako nejaký iný útvar. Iné útvary sú obvykle privítané len ak a)sú príjemne jemne alebo aj veľmi haluzné, t.j. vhodné na zasmiatie a odreagovanie sa, alebo b)obsahujú fascinujúcu a prelomovú myšlienku (popísateľnú oboma anglickými pojmami breath-taking and ground-breaking). Len podotýkam, že b sa Ti asi nepodarí, lebo ako povedal filozof: "Všetko už bolo povedané". (OK, pripúšťam, že potom dodal: "Ale nikto nepočúval, a preto to treba povedať znova." Ale aj v takom prípade by si to aspoň musel zopakovať mimoriadne zaujímavým spôsobom, aby sme to ocenili.:-)
Veľa chuti do ďalšieho písania.
01.12.2007
xius
Seli ma moj obdiv... Citat toto v noci, prskam siru... Yo, riad sa jej radou ale hlavne, nikdy si nedaj nahovorit, ze to co pises je dobre. Je to strasne, priserne, desive. A ani mne sa nechce radit, imo to dokonca nema zmysel, chybaju ti absolutne zaklady. Skus si vsimat, co citas a ak necitas, tak to zmen, alebo nepis.
01.12.2007
m3
hmmmm....chvilami som sa v tom moc stracal,,ale myslim ze som to pochopil (asi sa ucis nejake blbosti do noci a potom to takto vyzera ) ,, ta myslienka neni moc originalna ,,ale nechcem byt zlý v sobotu rano,, 6 za uvahu
01.12.2007
SARS
Kam sa podeli dialógy????!!!!!!
01.12.2007
žjuvka
Milý autor, píš, čo ti napadne, pretože cesta k poznaniu je u každého úplne iná a neznamená to, že.... Ale tu s vedomím vlastnej originality nepochodíš, my sme totiž znôška intelektuálov rôzneho zamerania a čo sa nám zle číta, neprejde. Krásne čítavé veci, inteligentný humor a veľká dávka poníženosti je to, čo kritici milujú. No a myslím, že na väčšinu vecí prídeš sám. Ale odstup, ten si zachovaj. No a rady, tie sú vždy len polovičné.
01.12.2007
Saťo
musim oponovat, mne sa to pacilo, poviedka to asi nebola, no pribeh hej. Alebo skor strucnejsi opis pribehu v ktorom bola vsunuta uvaha... Pre mna osobne celkom zaujimave myslienky. Posledna veta prvej casti sa mi obzvlast pacila "...kedysi sa ľudia báli vojen z umelou inteligenciou a teraz sme zistili, že aj mier nieje bohvie čo." 7/10 - kvoli chybam
02.12.2007
jurinko
Hm, ked mne sa zda, ze ak seli bude prispievat nadalej tak vystizne, ako to robi doteraz, tak budem vyzerat vzdy ako taky trtko, co len opakuje uz napisane.. :-)
Poviedka to rozhodne nebola, ako uvaha to bolo sice zaujimave, ale rozhodne nie dost na to, aby sa to oplatilo zavesit na tuto stranku. Gramaticke chyby boli zasa v hojnom pocte, co celu uz aj tak pochybnu kvalitu este viac spochybnilo. Ale idem sa zaoberat uvahovou castou, lebo to asi autor aj tak chcel najviac. Preco to bolo take roztahane v case? Cela historia ludstva ma kolko? Desattisic rokov? A zrazu sa tu hovori o stotisicoch, milionoch, casovych usekoch, ktore su tak neuveritelne dlhe, ze si nevie nikto predstavit, co vsetko sa za tento cas moze stat. A to, ze v podstate sa tam nic nedeje (okrem stale lepsieho technickeho vyvoja), je velkou chybou tejto uvahy (keby bolo v nej nieco na temu "Z ludi sa vyvinuli meduzovite potvory, zijuce v atmosfere, ktora pripomina huspeninu" [vplyvom neviemcoho na neviemco], tak by to bolo omnoho originalnejsie a asi aj zaujimavejsie). Dal som 3
02.12.2007
xius
Nemyslim, ze to splna hoci aj desivo znizene predpoklady na akykolvek zmysluplny slohovy utvar... Nema to pointu, zapletka je strasna, priam nulova, chyba gradacia, chyba vyvoj (omk, vymenovat udaje... to nie je dej) ...problem poviedok je, ze si kazdy mysli, ze poviedka je hocico. Umh. Nie je. (imho by to preslo ako koncept...)
03.12.2007
draculin
Ehm.Aha.Toš,nemam tak dobre srdce ako Seli aby som sa hral na dobraka a setril autorove city.Snad to bude na nieco dobre :) Pretoze poviedka je zla.Ma zle skoro vsetko.Pozitivne je,ze ma miestami interpunkciu.Ale inac - gramatika nanic,tak ze to udiera aj do mojich krivych oci.Logika deja, casove postupnosti absolutne nesedia.Kym sa zacne zahravat so stovkami tisicroci,autor by si to mal aspon trosku premysliet.Dalej, vobec to nie je poviedka, len strucne prerozpravanie nejakeho napadu.Poviedka ocakava aj nejaky uceleny dej.Asi bolo cielom nam odhalit nieco skryte,ale tudy cesta nevede..ak autor ovlada nejake skryte velke ludske pravdy,treba ich podavat zabalene v niecom stravitelnom.A nejak som nepochopil aka bola vlastne pointa...
03.12.2007
žjuvka
Zdravím draculina....
04.12.2007
draculin
Draculin dakuje a zdravi naspatek :) Inac,dobre zistovat ze to tu stale zije a ludia vytrvalo plodia..a nie len biologickych potomkov,ale aj literarne utvary.Tusim mam co dohanat a citat :)
04.12.2007
SARS
Hi, draculin. Tvoja existencia už dávno nebdela nad týmto metafyzicko-parapsychaderickým sympóziom :D. Ak si náhodou ešte nezabil čas nových výtvorov, ktoré mladý nádejníci sem dali, bych ti poporučil (sory za bohemizmus) Discworld fanfiction, niečo s anglickým názvom a parafrázu na človeka a upírinu s fun titlom ;).
04.12.2007
draculin
No,pochopil som prvu vetu :) Tvoje pisatelske majstrovstvo mi uz dlhsiu dobu navodzuje pocit,ze v detstve som utrpel vazny uraz hlavy o ktorom mi rodicia nepovedali.Tie tri otrasy mozgu nestacia :)
04.12.2007
SARS
Sry, draculin. Po "nezabil čas" nejako vyskočilo "na" PS: Aj ja mám ten pocit :).
06.12.2007
kAnYs
Uff. Sci-fi. Teda, fi. Not Sci. Teda Uff. Poznamka c. 1. Asimov. Niesi originalny. Poznamka c. 2. Sci-fi je skratka dvoch slov: Scienence a Fiction. To znaci ze dielo oznacene tymto sposobom je dielo ktore je zalozene na vedeckej fikcii, cize bud stavia na znamych vedeckych poznatkoch (Hard-Scifi), alebo sa pohrava aspon s nejakou fiktivnou "vedou" buducnosti, a je de facto bud pisana vedcom, alebo clovekom, ktory je dost dokladny na to aby si dokazal vytvorit nejaky vlastny subor pravidiel na ktorych bude zakladat svoje dielo (vacsina Space-Opier). Potom su tu veci medzi tym ktore ani nezasahuju moc hlboko do vedy, ani nepredstavuju ziadne sialene technologicke koncepty (socio-scifi, cyberpunk a podobne). Tvoje dielo NIEJE ani jedno z toho. Je to napad, ktory z velmi velkym mnozstvom casu a krvopotnej prace, studie, vymyslania a dokladneho spracovavania, moze vyustit v celkom zaujimave dielo. Takze bud to zahod a zabudni na to, alebo zahod vsetky ostatne napady a sustred sa iba na tento. Ked to spracujes do citatelnej podoby, potom mozes zacat kotit dalsie diela. To co robis teraz je iba strata casu a plytvanie miestom na tomto serveri.
19.12.2007
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.